Βίρτους Μπολόνια: Έπεσε αλλά θα ξανασηκωθεί

Βίρτους Μπολόνια: Έπεσε αλλά θα ξανασηκωθεί

bet365

Ο οδυνηρός αποκλεισμός από τον τελικό του Eurocup δεν σβήνει το όραμα της ιδιοκτησίας της Βίρτους Μπολόνια και το gazzetta.gr γράφει για τις προϋποθέσεις που δημιούργησε ο Μάσιμο Ζανέτι και την αναγέννηση μιας ομάδας μέσα από τις στάχτες της.

Στην έντονη συννεφιά που απλώθηκε πάνω από τον ουρανό της Μπολόνια έπειτα από τον οδυνηρό αποκλεισμό από τον τελικό Eurocup ξαφνικά φύσηξε ένας δυνατός αέρας, απομάκρυνε τη «μαυρίλα» και επανέφερε έναν λαμπερό ήλιο. Ήταν η πρώτη αντίδραση του ιδιοκτήτη της Βίρτους, Μάσιμο Ζανέτι. Το πικρό ποτήρι του αποκλεισμού δεν αλλοίωσε τις σκέψεις του, ούτε και την αποφασιστικότητά του καθώς ανακοίνωσε ότι το πλάνο επένδυσης δεν αλλάζει, παρά την απώλεια περί των 5.5 εκατομμυρίων ευρώ (στη διάρκεια της σεζόν) λόγω των οικονομικών συνθηκών της εποχής. Δεν τον απογοήτευσε ούτε η απώλεια θέσης στην Euroleague της επόμενης περιόδου αν και αυτό το ζήτημα παραμένει σε εκκρεμότητα. Η αντίδραση του Ιταλού εκατομμυριούχου ανέδειξε τις προθέσεις του, δεν είναι εξάλλου άνθρωπος που εγκαταλείπει μια προσπάθεια, αυτό διαπιστώνεται (κυρίως) από την επιχειρηματική δράση του, μέσω της οποίας του αποδόθηκε το προσωνύμιο «ο Βασιλιάς του καφέ».

Ο 73χρονος επιχειρηματίας «κρύβεται» πίσω από την αναγέννηση της σπουδαίας ιταλικής ομάδας. Η καταγωγή του (σ. σ. Τρεβίζο) δεν τον εμπόδισε να αναλάβει τη χρηματοδότηση του άλλοτε αντίπαλου δέους της Μπενετόν, κυρίως όμως να δημιουργήσει άρρηκτες σχέσεις με την τοπική κοινωνία της Μπολόνια. Επί σειρά ετών συνεργάστηκε χορηγικά μ’ ένα σωρό ομάδες. Από την ποδοσφαιρική ομάδα της Μπολόνια, την αντίστοιχη της Τρεβίζο, την μπασκετική ομάδα της Γκορίτζια έως ότου αναλάβει αποκτήσει το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ποδοσφαιρικής Μπολόνια (2011) σε μια δυσάρεστη εμπειρία για τον ίδιο καθώς τρία χρόνια αργότερα και υπό το βάρος έντονων αποδοκιμασιών, υποχρεώθηκε να παραχωρήσει τις μετοχές στον Καναδό επιχειρηματία, Τζόι Σαπούτο.

Η έντονη δραστηριότητα του Μάσιμο Ζανέτι αποτυπώνεται μέσα από την ενασχόληση του και με την πολιτική καθώς ήταν στο πολιτικό κόμμα του Σίλβιο Μπερλουσκόνι (σ. σ. «Forza Italia»). Η περαιτέρω ανάπτυξη των δεσμών του με την Μπολόνια ενδεχομένως να οφείλεται στη μη εκλογή του στη θέση του δημάρχου του Τρεβίζο το 2013. Δεν αποκλείεται δηλαδή εκεί να ένιωσε προδομένος μέσα από τη μη αποδοχή των συμπολιτών του κι αυτό να τον οδήγησε στην ισχυρή επένδυσή του στη Βίρτους. Η τελευταία δεν γιόρτασε τα 77α γενέθλιά της το 2016 καθώς εκείνη τη χρονιά υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη 2η κατηγορία του ιταλικού μπάσκετ. Τότε ο Ζανέτι αποφάσισε να την αναγεννήσει μέσα από τις στάχτες της.

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΗΜΑIΝΕΙ ΝΕΟ ΓΗΠΕΔΟ

Για να αντιληφθεί κανείς το οικονομικό μέγεθος του Ιταλού επιχειρηματία θα πρέπει να συνυπολογίσει ότι η εταιρία του, Segafredo, θεωρείται από τις πιο ισχυρές (σε παγκόσμιο επίπεδο) στην παραγωγή και διακίνηση καφέ. Ο ετήσιος κύκλος εργασιών των εταιριών του αγγίζει τα 1.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Κοινώς, συγκριτικά με τα επιχειρηματικά στοιχήματα που έβαλε στη διάρκεια της επαγγελματικής δράσης του, αυτό της Βίρτους μοιάζει το ευκολότερο, αντιλαμβάνεται όμως ότι χρειάζεται χρόνος.

Οι προθέσεις του αναδείχθηκαν επίσης μέσα από την κατασκευή νέου γηπέδου. Η «Virtus Segafredo Arena» κατασκευάστηκε μέσα σε διάστημα τριών χρόνων, έχει χωρητικότητα 10.000 θέσεων και φιλοξένησε για πρώτη φορά παιχνίδι τον Νοέμβριο του 2019 όπου η Βίρτους αντιμετώπισε την ομάδα της γενέτειρας του Ζανέτι, την Τρεβίζο! Γι’ αυτόν τον λόγο, τα κλειστά γήπεδα προκάλεσαν έντονη οικονομική ζημία στη Βίρτους Μπολόνια, αλλά ο Ζανέτι έχει τη δυνατότητα να την απορροφήσει μέσα από το επίπεδο χρηματοδότησής του.

ΤΟ ΜΠΑΤΖΕΤ ΤΩΝ 16.000.000 ΕΥΡΩ

Ο αποκλεισμός από την Ούνικς Καζάν προκάλεσε ισχυρό κρότο στη Βίρτους Μπολόνια γιατί η φετινή επένδυση άγγιξε τα 16 εκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος χρησιμοποιήθηκε για τη προσέγγιση παικτών όπως οι Μίλος Τεόντοσιτς, Μάρκο Μπελινένι. Οι φετινές απολαβές των δύο τελευταίων προσδιορίζονται στα 2.7 εκατομμύρια ευρώ κι αυτό διότι ο Μπελινέλι προστέθηκε στην ομάδα στη διάρκεια της σεζόν με την προσδοκία ότι θα οδηγήσει τη Βίρτους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Κανονικά, οι ετήσιες απολαβές του φτάνουν τα δύο εκατομμύρια ευρώ.

Μετά τη μη επίτευξη του βασικού στόχου, ο φόρτος εργασίας πέφτει στον τζένεραλ μάνατζερ, Πάολο Ρόνκι, αλλά και στον CEO της Segafredo Zanetti Sports (σ. σ. είναι η εταιρία που συνεργάζεται χορηγικά με πολλούς αθλητές), Λούκα Μπαράλντι. Οι αλλαγές μοιάζουν αναπόφευκτες και δεν θα αγγίξουν μόνο τον Σάσα Τζόρτζεβιτς του οποίου η σχέση με τη Βίρτους κλονίστηκε στα μέσα της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου καθώς απολύθηκε και επαναπροσλήφθηκε μέσα σε λίγες ώρες. Οι ευθύνες που αποδίδονται στον Σέρβο τεχνικό είναι μεγάλες κυρίως γιατί η ομάδα του δεν ανταποκρίθηκε στα λεγόμενα do or die παιχνίδια. Στη διετή παρουσία του στον πάγκο της ιταλικής ομάδας την οδήγηση στην κατάκτηση του FIBA Champions League αλλά απέτυχε σε όλες τις εγχώριες διοργανώσεις.

Στη διάρκεια της φετινής χρονιάς εκφράστηκαν αμφιβολίες και για την αποδοτικότητα των Μίλος Τεόντοσιτς, Στεφαν Μάρκοβιτς οι οποίοι δύσκολα θα παραμείνουν στην Μπολόνια. Επί της ουσίας, όλα θα εξαρτηθούν από τον άνθρωπο που θα επιλεγεί για να σταθεί στην άκρη του πάγκου καθώς θα αναλάβει την ευθύνη της δημιουργίας μιας ομάδας από την αρχή. Πρόθεση της ιδιοκτησίας είναι η συνεργασία με πολύ ηχηρό όνομα από την ευρωπαϊκή αγορά.

Η ουσία είναι ότι παρά την ηχηρή αποτυχία, η Βίρτους έχει δημιουργήσει όλες τις προϋποθέσεις για την επιστροφή της στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Μπορεί αυτό να γίνει σε λίγες εβδομάδες καθώς ο ιταλικός Τύπος επιμένει περί χορήγησης wild card για την Euroleague. Το σίγουρο είναι ότι με επένδυση 15-16 εκατομμυρίων ευρώ, καινούργιο γήπεδο 10.000 θέσεων και μια πόλη διψασμένη για το μπάσκετ, έχει όλες τις προϋποθέσεις για να πατήσει στα πόδια της και να διεκδικήσει την επιστροφή της στην «ελίτ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ολυμπιακός: Η νέα «εποχή» στις διαπραγματεύσεις

Ο Τζον Μόσλεϊ προπονητής του Last Chance U στο gazzetta.gr: «Τους δίνω "σκληρή" αγάπη»

Δημήτρης Πρίφτης: Το δικό του… my way

 

Τελευταία Νέα