Παναθηναϊκός: Μυστήριο η ευρωπαϊκή «στέγη»

Παναθηναϊκός: Μυστήριο η ευρωπαϊκή «στέγη»

Gazzetta team
Παναθηναϊκός: Μυστήριο η ευρωπαϊκή «στέγη»

bet365

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν γνωρίζει ακόμη την ευρωπαϊκή διοργάνωση που θα αγωνίζεται στη νέα χρονιά και το gazzetta.gr παρουσιάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα και τα όσα θα πρέπει να γίνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

EuroLeague ή BCL για τον Παναθηναϊκό;

Προς το παρόν κανείς δεν μπορεί να πει τίποτα με σιγουριά. Πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που οι «πράσινοι», ναι μεν έχουν εκφράσει την επιθυμία τους να αποχωρήσουν από την κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, αλλά από την άλλη πλευρά, η κατάσταση περιπλέκεται όσον αφορά τον τρόπο και τον χρόνο απεμπλοκής τους από την EuroLeague Basketball.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου ακούστηκε ουκ ολίγες φορές ότι «η FIBA είναι η διοργάνωση που έρχεται και είναι έτοιμη» αλλά προς το παρόν ο Παναθηναϊκός θα πρέπει να περιμένει.

Μπορεί να έχει εκπνεύσει η προθεσμία για τις δηλώσεις των συμμετοχών στο BCL από τις 5 Ιουνίου, αλλά εάν και εφόσον το «τριφύλλι» καταφέρει να... ξεμπερδέψει γρήγορα από την EuroLeague, είναι δεδομένο ότι θα εκφράσει την επιθυμία του να βρεθεί στη FIBA. Αρκεί να μην... πάει πολύ μακριά η βαλίτσα για τη δήλωση της ευρωπαϊκής συμμετοχής

Είναι γεγονός ότι τα δύο τελευταία χρόνια ολοένα και ωρίμαζε η εν λόγω σκέψη στις τάξεις των «πρασίνων», κάτι που φάνηκε και από την ατάκα του του Γιαννακόπουλου ότι «πριν από δύο χρόνια όταν κάναμε τις πρώτες συζητήσεις με την FIBA, είχαμε αντιληφθεί ότι δεν ήταν ακόμα έτοιμη. Τώρα πια είναι και το αντιλαμβάνονται πλέον όλοι.»

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός καλοβλέπει την προοπτική του Basketball Champions League αλλά προς το παρόν δεν έχει εκφράσει σε επίσημη μορφή το ενδιαφέρον του να αγωνιστεί στη διοργάνωση της FIBA. Για να μπορέσει να το πετύχει, όμως, θα πρέπει να κινηθεί σχετικά γρήγορα προκειμένου να προχωρήσει και ο σχεδιασμός του BCL ενόψει της νέας σεζόν. Το σίγουρο είναι ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή τα πάντα κινούνται στην FIBA χωρίς να υπάρχει ο Παναθηναϊκός στο «κάδρο» της διοργάνωσης! Έστω κι αν οι τελευταίες εξελίξεις αποτελούν αντικείμενο συζήτησης σε όλες τις διαπραγματεύσεις που γίνονται όσον αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το προϊόν της διοργάνωσης, θα είναι σαφώς πιο ελκυστικό αν στην κλήρωση των ομίλων (θα γίνει από τις αρχές έως τα μέσα Ιουλίου) συμπεριληφθούν οι «πράσινοι».

Η διοργανώτρια αρχή του BCL πραγματοποιεί βήματα προς τα εμπρός όσον αφορά τη «στελέχωση» του πρωταθλήματος! Αν μη τι άλλο υπάρχει στρατηγική ενδυνάμωση, είτε υπάρχει ο Παναθηναϊκός, είτε όχι. Αν και εφόσον προστεθούν και οι «πράσινοι» μετά τις Γαλατασαράι, Νταρουσάφακα, Τόφας, Μπιλμπάο, Ρίτας Βίλνιους (ίσως και η Λιμόζ), αυτομάτως θα... εκτοξευθεί και ολόκληρη η διοργάνωση. Και αυτό διότι η ελληνική ομάδα θα είναι ο μεγαλύτερος «κράχτης» του BCL.

Όμως για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεκαθαρίσει πρώτα το τοπίο με την EuroLeague! Η διοίκηση του Παναθηναϊκού μπορεί να ζήτησε να αποχωρήσει από την διοργάνωση, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι και τόσο απλά. Εκτός του ότι υπάρχει η ρήτρα των 10 εκατομμυρίων ευρώ, εκτός του ότι μπορεί να πουλήσει τις μετοχές του σε άλλη ομάδα, θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση από τα υπόλοιπα 10 μέλη για αποχώρηση.

Και από τη στιγμή που οι «πράσινοι» (μαζί με τον Ολυμπιακό και την Μακάμπι) φέρνουν τα περισσότερα έσοδα στην EuroLeague (και κατ' επέκταση στους υπόλοιπους συλλόγους), μόνο... σίγουρη δεν πρέπει να θεωρηθεί η ομόφωνη συμφωνία.

Κατά συνέπεια, ο Παναθηναϊκός θα έχει να υπερπηδήσει ένα τεράστιο εμπόδιο εάν και εφόσον υπάρξει σημαντική καθυστέρηση στην απάντηση της EuroLeague για την αποχώρηση της ομάδας από τη διοργάνωση. Ειδικά στην περίπτωση που το BCL έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό τον σχεδιασμό του και δεν μπορεί... πρακτικά (και μόνο πρακτικά) να του ανοίξει την πόρτα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, οι «πράσινοι» θα βρεθούν σε ένα μεγάλο δίλημμα: EuroLeague ή εκτός ευρωπαϊκών παρκέ; Το δεύτερο σενάριο συγκεντρώνει σαφώς λιγότερες πιθανότητες. Μέχρι αποδείξεως του εναντίου πάντα...

 

Τελευταία Νέα