Τα παιδιά των «παραθύρων» θα κουβαλήσουν την Εθνική και στο Προολυμπιακό

Τα παιδιά των «παραθύρων» θα κουβαλήσουν την Εθνική και στο Προολυμπιακό

Τα παιδιά των «παραθύρων» θα κουβαλήσουν την Εθνική και στο Προολυμπιακό

bet365

Το Gazzetta γράφει για τα παιδιά των «παραθύρων» που οδήγησαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 και το EuroBasket 2022 και πλέον επιστρατεύτηκαν ξανά για τον υπέρτατο στόχο της πρόκλησης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο.

Ο Ντούσαν Σάκοτα ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα τον Νοέμβριο του 2017 στην πρώτη Media Day της Εθνικής ειδικών συνθηκών που στήθηκε από τον Θανάση Σκουρτόπουλο ελλείψει των πρωτοκλασάτων παικτών της EuroLeague και των NBAers για να παίξει στα «παράθυρα» και να διεκδικήσει την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

«Θα παίξουμε και για τα παιδιά που δεν βρίσκονται εδώ. Πάμε να σώσουμε μια ολόκληρη γενιά μπάσκετ γιατί αν αποτύχουμε, ο Έλληνας φίλαθλος θα κάνει χρόνια να δει ξανά την Εθνική σε μια μεγάλη διοργάνωση» εξήγησε ο τότε αρχηγός της ΑΕΚ, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του στα γαλανόλευκα σε ηλικία 31 ετών, έχοντας τον ενθουσιασμό του rookie!

Οι Έλληνες διεθνείς, λοιπόν κλήθηκαν να προσαρμοστούν στην ιδιαιτερότητα της κατάστασης και των νέων δεδομένων όπως διαμορφώθηκαν έπειτα από την καθιέρωση των προκριματικών αγώνων μεσούσης της σεζόν, διεκδικώντας τη συμμετοχή στις διοργανώσεις της FIBA μέσα από τα «παράθυρα» και βάζοντας στην εξίσωση τις υποχρεώσεις απέναντι στους συλλόγους τους με το εθνικό καθήκον.

«Το εθνόσημο είναι κίνητρο από μόνο του» δήλωνε στην κάμερα του Gazzetta ο Χάρης Γιαννόπουλος στην ίδια Media Day, αναγνωρίζοντας ενδεχομένως πως ακόμα και αν η Εθνική ομάδα πετύχαινε τον στόχο της πρόκρισης, τα... παιδιά των «παραθύρων» θα έμεναν εκτός της τελικής 12άδας. Εκείνο το νικητήριο τρίποντο του Γιάννη Αθηναίου στο Λέστερ κόντρα στη Μεγάλη Βρετανία ήταν η αρχή μιας διαδρομής που περιλάμβανε 18 αγώνες που έκριναν την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο 2019 (11-1) και το EuroBasket 2022 (4-2).

Η «βόμβα» του Αθηναίου στην Leicester Arena, το ασύλληπτο φινάλε στον αγώνα με τη Γεωργία στην Τιφλίδα, ο θρίαμβος κόντρα στους NBAers της Σερβίας στο Ηράκλειο, οι 31 πόντοι που πέτυχε ο Νικ Καλάθης απέναντι στους Γεωργιανούς, η αφοσίωση του Γιάννη Μπουρούση που σε ορισμένες περιπτώσεις ερχόταν από την Κίνα για ένα παιχνίδι της Εθνικής σημάδεψαν το 11-1 της Εθνικής στα «παράθυρα» της διετίας 2017-19 που έδωσε την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

Ακολούθησε η συμμετοχή στα «παράθυρα» με στόχο την πρόκριση στο EuroBasket 2022 και η... μουρμούρα μετά από την ήττα από τη Λετονία στη «φούσκα» του Σεράγιεβο, εντούτοις η Εθνική πέτυχε τον στόχο και με 4-2 νίκες, σφράγισε εισιτήριο για το Πανευρωπαϊκό. Ο επόμενος μεγάλος στόχος είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά στη Βικτόρια για το οποίο ο Ρικ Πιτίνο άλλαξε πλάνο αρκετές φορές.

Ο Αμερικανός Hall of Famer είχε στηρίξει όλη την ιδέα του πάνω στον Βασίλη Σπανούλη. Περίμενε την πολύτιμη συμβολή του Ιωάννη Παπαπέτρου. Ίσως και το θαύμα της συμμετοχής ενός ακόμη Αντετοκούνμπο, εκτός από τον Κώστα όμως η πρόκριση των Μπακς επί των Νετς το ξέκοψε οριστικά.

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ έμεινε εκτός για προσωπικούς λόγους ενώ οι τραυματισμοί κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας πρόσθεσαν νέα ονόματα στο γεμάτο απουσιολόγιο: Ο Γιώργος Πρίντεζης τέθηκε off με πρόβλημα στον αστράγαλο πριν από την έναρξη του «Ακρόπολις», ο Βασίλης Σπανούλης με πρόβλημα στη γάμπα και ο Ιωάννης Παπαπέτρου στο γόνατο! «Οι δικαιολογίες είναι για τους αδύναμους» έσπευσε να ξεκαθαρίσει ο Κώστας Σλούκας για την Εθνική ομάδα που θα στηριχθεί εκ νέου στα παιδιά των «παραθύρων!»

Είναι χαρακτηριστικό πως ο Δημήτρης Κατσίβελης, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης και ο Χάρης Γιαννόπουλος αγωνίστηκαν στις 24 Νοεμβρίου 2017 στον πρώτο αγώνα των προκριματικών με τη Μεγάλη Βρετανία και συμπεριλήφθηκαν στη 12άδα της Εθνικής για το Προολυμπιακό τουρνουά! Ο Λεωνίδας Κασελάκης έκανε το ντεμπούτο του στα προκριματικά για το Παγκόσμιο Κύπελλο 2019, το ίδιο και ο Λίνος Χρυσικόπουλος που ταξίδεψαν στη Βικτόρια για να ενισχύσουν την Εθνική ομάδα. Ενεργό ρόλο στους προκριματικούς αγώνες για το EuroBasket είχε φυσικά και ο Βασίλης Καββαδάς!

Πλέον τα παιδιά των «παραθύρων» καλούνται να βοηθήσουν σε ακόμα έναν μεγάλο στόχο. Την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Έχοντας ενεργό ρόλο και σημαντική παρουσία στα πλάνα του Πιτίνο.

 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Τελευταία Νέα