Τα συμπεράσματα και οι αδυναμίες της Εθνικής στο «Ακρόπολις»

Τα συμπεράσματα και οι αδυναμίες της Εθνικής στο «Ακρόπολις»

Τα συμπεράσματα και οι αδυναμίες της Εθνικής στο «Ακρόπολις»

bet365

Το Gazzetta κάνει... ταμείο με βάση τα πεπραγμένα της Εθνικής στο «Ακρόπολις», προτάσσοντας τα στοιχεία του παιχνιδιού της ελληνικής ομάδας που ξεχώρισαν πριν από τη μεγάλη πρόκληση της συμμετοχής στο Προολυμπιακό τουρνουά της Βικτόρια.

H Εθνική ομάδα ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο «Ακρόπολις» με την ήττα από τη Σερβία και πλέον στρέφεται στον μεγάλο στόχο της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο μέσω του Προολυμπιακού τουρνουά στη Βικτόρια, ξεπερνώντας απουσίες και προβλήματα τραυματισμών (Παπαπέτρου, Πρίντεζης) που τη «χτύπησαν» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της.

Τα τρία φιλικά στο ΟΑΚΑ απέναντι στο Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και τους Σέρβους είναι μεν ένα μικρό δείγμα, εντούτοις βγήκαν τα πρώτα συμπεράσματα όσον αφορά τα στοιχεία που θέλει να επιβάλει ο Πιτίνο όπως και τις αδυναμίες που καλείται να βελτιώσει η Εθνική ενόψει της συνέχειας.

Το τρίποντο

Στο περιθώριο της Media Day της Εθνικής, ο Ρικ Πιτίνο ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά τις προθέσεις του για το παιχνίδι της ελληνικής ομάδας με τον ίδιο στην άκρη του πάγκου. «Ο... Μπραντ Πιτ πρέπει να σουτάρει πέντε, έξι, ίσως και επτά τρίποντα σε κάθε αγώνα» είπε για τον Γιώργο Πρίντεζη. «Ο κύριος δίπλα έχει την ικανότητα και την ποιότητα να παίξει στο "3". Και να σουτάρει από μακριά επίσης» είπε για τον Ντίνο Μήτογλου. Μπορεί, λοιπόν ο Πρίντεζης να τέθηκε νοκ άουτ από το Προολυμπιακό τουρνουά, εντούτοις η πρόθεση του Πιτίνο να προσαρμόσει τους διεθνείς στην μπασκετική φιλοσοφία του ήταν ξεκάθαρη εξ αρχής. Ο ομοσπονδιακός προπονητής γνωρίζει καλά πως η Εθνική ομάδα δεν έχει καλούς σουτέρ ωστόσο ζητάει πολλά τρίποντα, ακόμα και από τους ψηλούς του. Είναι χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του τουρνουά «Ακρόπολις», η Εθνική σούταρε 28 τρίποντα κόντρα στο Μεξικό, 23 τρίποντα απέναντι στο Πουέρτο Ρίκο και 26 τρίποντα στον αγώνα με τη Σερβία. Συνολικά η Ελλάδα σούταρε 77 τρίποντα σε τρεις αναμετρήσεις, ήτοι 25.6 ανά παιχνίδι.

Μήτογλου

Γρήγορος ρυθμός

Η διάθεση της Εθνικής ομάδας να παίξει up tempo παιχνίδι είναι δεδομένη. Το παραδέχθηκε, άλλωστε ο Ντίνος Μήτογλου μετά από το τέλος του αγώνα με τη Σερβία. «Είμαστε μια νεανική ομάδα που πρέπει να περνάει το κέντρο στα 4 δευτερόλεπτα...». Ο Ρικ Πιτίνο ζητάει από τους παίκτες του να περνούν το κέντρο γρήγορα και στη συνέχεια να εκτελούν γρήγορα, έχοντας ως στόχο να αυξήσει τις κατοχές και κατ' επέκταση τις ευκαιρίες για σκοράρισμα. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντική η ενσωμάτωση του Νικ Καλάθη και του Βασίλη Σπανούλη στο πλευρό του Κώστα Σλούκα, με δεδομένο ότι πρόκειται για παίκτες που αξιοποιούν την πρώτη πάσα. Ο Καλάθης είναι ίσως ο καλύτερος pass first πόιντ γκαρντ στην Ευρώπη. Φέτος αγωνίστηκε στους 88 από τους 92 αγώνες της Μπαρτσελόνα και το βράδυ της Κυριακής 20/6 παρακολούθησε από κοντά τις προσπάθειες της Εθνικής κόντρα στη Σερβία. Όσον αφορά τον Σπανούλη, δεν αγωνίστηκε προληπτικά λόγω των ενοχλήσεων στη γάμπα. «Ανυπομονώ να ξαναπαίξω με τον Καλάθη και να μπει και ο Μπίλης ώστε να είμαστε πλήρεις», εξήγησε ο Σλούκας για το επικείμενο update που θα γίνει στην περιφερειακή γραμμή της Εθνικής.

Το pick-n-roll και η αναλογία ασίστ/λαθών

Ο βασικός τρόπος επίθεσης της Εθνικής σε καταστάσεις οργανωμένης άμυνας των αντιπάλων της. Οι διεθνείς έβγαλαν συνεργασίες ενώ ο συγκεκριμένος τομέας του παιχνιδιού όσον αφορά τη δημιουργία από pick-n-roll αναμένεται να βελτιωθεί στη συνέχεια με τις προσθήκες των Νικ Καλάθη και Βασίλη Σπανούλη ενώ υπάρχει ήδη ο Κώστας Σλούκας. Από κει και πέρα, το ζητούμενο για την Εθνική ομάδα είναι να βελτιώσει την αναλογία ασίστ/λαθών, έχοντας 16,6/14,6 στο «Ακρόπολις». Ο περιορισμός των λαθών είναι ένα ζήτημα καθώς κόστισε σε κατοχές, επιτρέποντας στους αντιπάλους της Εθνικής να σκοράρουν στον αιφνιδιασμό, όπως παραδέχτηκε ο Σλούκας μετά από την ήττα από τους Σέρβους.

Σλούκας

Το... άστοχο τρίποντο και το mid-range σουτ

Υπάρχει βέβαια η αντίστροφη ανάγνωση. Η Εθνική ομάδα επέμεινε μεν στο σουτ πίσω από τα 6μ.75 ωστόσο το ποσοστό της ήταν χαμηλό. Στην πρεμιέρα με το Μεξικό όπου, παρεμπιπτόντως η Ελλάδα είχε την καλύτερη επιθετική επίδοσή της σκοράροντας 101 πόντους, οι διεθνείς είχαν 8/28 τρίποντα (28.6%). Στον αγώνα με το Πουέρτο Ρίκο, η Ελλάδα μετρούσε 1/19 τρίποντα (!) κι εν τέλει, ολοκλήρωσε το ματς με 4/23, έχοντας 17.5% ευστοχία. «Όταν σουτάρεις με τέτοια ποσοστά, τότε πέφτεις στα Τάρταρα και το μυαλό σου σε πολεμά. Δεν καταβληθήκαμε, όμως προχωρήσαμε και κερδίσαμε με τον χαρακτήρα μας» εξήγησε μετά από το τέλος του αγώνα ο Πιτίνο, αναφερόμενος στο φτωχό ποσοστό της Εθνικής στο τρίποντο. Στο τελευταίο ματς της διοργάνωσης κόντρα στη Σερβία, η Ελλάδα άρχισε με δυο συνεχόμενα τρίποντα των Λαρεντζάκη και Σλούκα και ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 8/26 (30.8%). Συνολικά, λοιπόν η ελληνική ομάδα σούταρε με 25,6% στο τρίποντο. Από την άλλη πλευρά, η Εθνική επιχείρησε λίγα σουτ μέσης απόστασης, τελειώνοντας κυρίως τις φάσεις κοντά στο καλάθι, έχοντας 22/32 δίποντα με το Μεξικό, 22/36 με το Πουέρτο Ρίκο και 16/32 με τη Σερβία.

Η άμυνα

Στον αγώνα της πρεμιέρας με το Μεξικό, η Εθνική δέχτηκε 98 πόντους (18/23 βολές, 22/37 δίποντα, 12/32 τρίποντα), ωστόσο περιόρισε το Πουέρτο Ρίκο στους 69 και τη Σερβία στους 75. Παράλληλα είχε 7 κλεψίματα και 3.6 μπλοκ μ.ό, δείχνοντας διάθεση να παίξει επιθετική άμυνα. Εξάλλου, το up tempo παιχνίδι που θέλει να εφαρμόσει ο Αμερικανός Hall of Famer ξεκινά από την άμυνα, τα deflections και τα ριμπάουντ.

 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ Τελευταία Νέα