Σιζέφσκι: Ο GOAT του NCAA που... έπλασε τα διαμάντια του ΝΒΑ! (vids)

Νίκος Καρφής
Σιζέφσκι: Ο GOAT του NCAA που... έπλασε τα διαμάντια του ΝΒΑ! (vids)

bet365

O τεράστιος Mάικ Σιζέφσκι ράγισε καρδιές στο τελευταίο του εντός έδρας παιχνίδι με το Duke και το Gazzetta γράφει για τον... καθηγητή που άφησε το δικό του αποτύπωμα στο κολεγιακό μπάσκετ και την Team USA.

Όλα τα ωραία κάποτε τελειώνουν. Έτσι και ο GOAΤ του κολεγιακού μπάσκετ, ο άνθρωπος που έχει κάτσει 48 χρόνια στους πάγκους, ετοιμάζεται σιγά σιγά για την απόσυρση μετά από μια υπέρλαμπρη καριέρα γεμάτη όμορφες στιγμές.

Ο σπουδαίος Coach K έκατσε για τελευταία φορά στον πάγκο του Duke σε εντός έδρας ματς και το κοινό που μαζεύτηκε στο γήπεδο τον αποθέωσε απέναντι στο North Carolina σε ένα κλασικό ντέρμπι του NCAA.

Στο γήπεδο δεν έπεφτε καρφίτσα και ο άνθρωπος που έχει κατακτήσει 5 πρωταθλήματα στο NCAA και βρίσκεται 42 χρόνια στον πάγκο του σπουδαίου κολεγίου που λέγεται Duke, συγκινήθηκε με όλο αυτό που έβλεπε και δάκρυσε ακούγοντας την αποθέωση των φιλάθλων προς το πρόσωπο του.

Το Gazzetta γράφει για τον GOAT του κολεγιακού που έχει σαν παράσημο του και τα τρία ολυμπιακά μετάλλια με την Team USA.

O GOAT του NCAA

O Σιζέφσκι είναι ένας Μίδας του κολεγιακού μπάσκετ, έχοντας πανηγυρίσει πολλές φορές, ενώ έχει φτιάξει, έχει πλάσει σταρ του μέλλοντος στο ΝΒΑ. Θρύλος του NCAA και ένας από σημαντικότερους ανθρώπους στο οικοδόμημα που λεγεται κολεγιακό μπάσκετ. Η δουλειά του ήταν αντικείμενο συζήτησης για πολλούς παίκτες του που αργότερα έπαιξαν στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη. Aπό το 1975 μέχρι το 1980 βρέθηκε στο Army, ενώ στη συνέχεια μεταπήδησε στο σπουδαίο Duke, το οποίο έχει βγάλει μεγάλους παίκτες που έκαναν τεράστια καριέρα στο ΝΒΑ.

Επί ημερών του, οι Blue Devils έζησαν ένδοξες στιγμής και πάντα είχαν έναν άνθρωπο στην άκρη του πάγκου να τον εμπιστεύονται και να πορεύονται με αυτόν, ξέροντας πως έχει το τρόπο να τους οδηγήσει σε επιτυχίας. Μια θρυλική μορφή για τους Blue Devils που θα έχει πάντα την κορυφαία θέση στην καρδιά όλων των φίλων της ομάδας.

Ο Coach K οδήγησε το Duke σε 5 τίτλους ΝCAA, το 1991, το 1992, το 2001, το 2010 και το 2015, ενώ η ομάδα του έπαιξε σε 12 περιπτώσεις στο Final 4 του κολεγιακού (έχει ισοφαρίσει το ρεκόρ στην ιστορία του NCAA), φτάνοντας μακριά στη March Madness. Μόνο ο σπουδαίος Τζον Γούντεν έχει παραπάνω πρωταθλήματα, αφού είχε φτιάξει μια δυναστεία στο UCLA, κατακτώντας 10 τίτλους.

Kατέκτησε 15 φορές την ACC, ενώ στην υπέρλαμπρη καριέρα του στους πάγκους, πανηγύρισε 1.195 νίκες ως πρώτος προπονητής, μια επίδοση που είναι η κορυφαία στην ιστορία του κολεγιακού μπάσκετ. To ποσοστό νικών του βρίσκεται στο 76% σε μια απίστευτη επίδοση. Τέλος τρεις φορές έχει πάρει στα χέρια το βραβείο του προπονητή της σεζόν στο κολεγιακό. Σπουδαία προσωπικότητα για το μπάσκετ των ΗΠΑ, προετοιμάζοντας αρκετά ταλαντούχα παιδιά που στη συνέχεια άφησαν το αποτύπωμα τους στο ΝΒΑ.

Οι σταρ που πέρασαν από τα χέρια του

Ξεκίνημα με τον ξεχωριστό Γκραντ Χιλ. Τον παίκτη που χτυπήθηκε από τραυματισμούς στο ΝΒΑ, αλλιώς θα έφτανε σε τεράστια επίπεδα, έπαιξε στο Duke από το 1990 μέχρι το 1994 και κατέκτησε 2 πρωταθλήματα (1991, 1992). Στην κορυφαία λιγκα του πλανήτη έκανε φοβερά πράγματα στο ξεκίνημα του, αλλά η μοίρα δεν του φέρθηκε όμορφα.

Φυσικά ο Ζάιον Ουίλιαμσον, το κτήνος των Πέλικανς που κυριάρχησε πέρυσι στη ρακέτα των Πέλικανς, ενώ έγινε και Νο.1 του draft. Bρέθηκε στο Duke μόλις για μια σεζόν, αφού το ταλέντο του δεν μπορούσε να μείνει παραπάνω στο NCAA. Έπαιξε υπό τις οδηγίες του Σιζέφσκι παρέα με τον RJ Μπάρετ με τους 2 σταρ να κάνουν το 1-3 στο draft του 2019.

σι

Μεγάλη κολεγιακή καριέρα στους Blue Devils έκανε και ο Λάετνερ που κατέκτησε 2 σερί πρωταθλήματα και το 1991 ψηφίστηκε ως ο κορυφαίος παίκτης του NCAA (με σουτ νίκης στον τελικό), παρόλο που στο ΝΒΑ δεν έφτασε στο επίπεδο άλλων σπουδαίων παικτών

O Tέιτουμ είναι ακόμα ένα δημιούργημα του Σιζέφσκι και του προγράμματος του Duke, ένας παίκτης που πλέον αποτελεί superstar, τον ηγέτη των Σέλτικς και έναν σκόρερ που έχει την ικανότητα να βάζει 50άρες. Δεν θα μπορούσαμε να ξεχάσουμε τον φοβερό Κάιρι Ίρβινγκ, τον κορυφαίο ίσως χειριστή μπάλας στο ΝΒΑ και τον άνθρωπο που υπέγραψε το πρωτάθλημα του 2016 για τους Καβς με το τρίποντο του.

Την φανέλα των Blue Devils φόρεσαν και άλλοι παίκτες που αργότερα ήταν κομβικοί και στο ΝΒΑ όπως ο Σέιν Μπατίρ, ο Τζέι Τζέι Ρέντικ, ο Έλτον Μπράντ, ο Κάρλος Μπούζερ, ο Μπράντον Ίνγκραμ και ο Λούολ Ντένγκ, ενώ από το Duke πέρασε και ο πρώην περιφερειακός της ΤΣΣΚΑ, Τράγιαν Λάνγκτον και νυν GM των Πέλικανς.

Τα 3 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια με την Team USA

κο

Φυσικά για πολλά χρόνια εκτός από προπονητής στο Duke, πρόσφερε τις υπηρεσίες τους στην Team USA εκεί όπου έπρεπε να κουμαντάρει πολλούς σταρ του NBA με μοναδικό στόχο το χρυσό σε όλα τα μεγάλα τουρνουά. Από τα παιδιά που κοούτσαρε στο κολέγιο, έπρεπε να οδηγήσει τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου στη Γη της Επαγγελίας. Eίχε το δύσκολο έργο να κουμαντάρει και να ελέγχει αρκετές μεγάλες προσωπικότητες, κρατώντας μια ισορροπία που ήταν απαραίτητη για μια ομάδα με τόσους σταρ.

Το 2005 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία των ΗΠΑ και κατάφερε να την πάει στο πρώτο σκαλί του βάθρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008 στο Πεκίνο, του 2012 στο Λονδίνο και του 2016 στο Ρίο. Από τα χέρια του στην Team USA πέρασαν παίκτες σαν τον Κόμπι, τον ΛεΜπρόν, τον Ντουράντ, τον Ουέιντ, τον Κρις Πολ, τον Καρμέλο, τον Χάουαρντ.

Τα τρία χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια ήταν ύψιστη τιμή για εκείνον, αφού εκπροσωπούσε τη χώρα του στο υψηλότερο επίπεδο και οδήγησε τις ΗΠΑ στην κορυφή για 3 σερί διοργανώσεις μετά το στραπάτσο στους Ολυμπιακούς της Αθήνας (δεν ήταν εκείνος head coach).

Στην τροπαιοθήκη των ΗΠΑ έβαλε και τα Παγκόσμια του 2010 και του 2014, ενώ φυσικά έχει και το χάλκινο μετάλλιο από το Παγκόσμιο του 2006, τότε που η Ελλάδα του Διαμαντίδη, του Σπανούλη, του Παπαλουκά, του Κακιούζη, του Σχορτσανίτη, κατάφερε να κάνει ένα τεράστιο ματς απέναντι στον ΛεΜπρόν, τον Καρμέλο και τον Ουέιντ, αφήνοντας τον Σιζέφσκι και την Team USA εκτός τελικού, σε ένα αποτέλεσμα που σόκαρε τους Αμερικανούς και πολύ κόσμο ανά την υφήλιο.

Φυσικά κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά πως διετέλεσε βοηθός προπονητής στην μεγάλη Dream Team που παρατάχθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης ως άμεσος συνεργάτης του Τσακ Ντέιλι και ήταν η κορυφαία ομάδα που πάτησε ποτέ κάποιο παρκέ μπάσκετ.

 

NCAA Τελευταία Νέα