Λούκα Ντόντσιτς όπως λέμε Βασίλης Σπανούλης! (pic & vids)

Αντωνία Σπανού
Λούκα Ντόντσιτς όπως λέμε Βασίλης Σπανούλης! (pic & vids)

bet365

Ο Λούκα Ντόντσιτς έβαλε το πρώτο μεγάλο buzzer beater της καριέρας του και θύμισε πιο έντονα από ποτέ το μπασκετικό του πρότυπο, τον Βασίλη Σπανούλη.

Όχι μία, όχι δύο, αλλά τρεις φορές έχει πει σε δηλώσεις του ο Λούκα Ντόντσιτς ότι το μπασκετικό είδωλο του είναι ο Βασίλης Σπανούλης. Η πρώτη φορά έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, όταν μετά το παιχνίδι του Ολυμπιακού με την Ρεάλ Μαδρίτης, ο νεαρός άσος είχε δηλώσει πως ο αριθμός στην φανέλα του οφείλεται σε έναν παίκτη και αυτός δεν είναι άλλος από τον αρχηγό του Ολυμπιακού.

«Ο Ολυμπιακός είναι μία σπουδαία ομάδα με παίκτες όπως ο Σπανούλης και ο Πρίντεζης. Ο Σπανούλης είναι το είδωλο μου, για αυτό φοράω το νούμερο 7. Έχω πολλούς φίλους εδώ, είναι πάντα χαρά μου να επισκέπτομαι την Ελλάδα. Λατρεύω να παίζω εδώ, αγαπώ την Αθήνα».

Μετά από μόλις έναν ολόκληρο χρόνο στην Ευρώπη, ο Λούκα αφού τα σάρωσε όλα, μπήκε στο αεροπλάνο και βρέθηκε στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού για λογαριασμό των Ντάλας Μάβερικς. Μπορεί Αμερική και Ευρώπη, ΝΒΑ και Euroleague να μοιάζουν δύο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι ο Λούκας όμως έμεινε σταθερός. Το 2018 ρωτήθηκε από δημοσιογράφο των Μάβερικς γιατί φοράει το 77 στην φανέλα του και η απάντηση ήταν και πάλι η ίδια.

«Λόγω ενός Ευρωπαίου παίκτη, του Βασίλη Σπανούλη. Τον έβλεπα πάντα κι εξαιτίας του πήρα το 7».

Και κάπως έτσι ξεκίνησε τις υποχρεώσεις του στο ΝΒΑ και δεν άργησε να συστηθεί με τον καλύτερο τρόπο, σε ένα κοινό που τον γνώρισε και τον ερωτεύθηκε με την πρώτη ματιά. Οι εμφανίσεις του από την αρχή έδειξαν ότι δεν πρόκειται για έναν κοινό ρούκι και γρήγορα αναδείχτηκε ο καλύτερος της σεζόν.

Πολλά μπορεί να είχαν αλλάξει στην ζωή του Ντόντσιτς, όχι όμως οι απαντήσεις του. Στις 3 Νοεμβρίου του 2019 ρωτήθηκε για ακόμα μια φορά για τα πρότυπα του και η απάντηση φυσικά δεν άλλαξε. Ο Λούκα επέλεξε τον ΛεΜπρον από το ΝΒΑ και τον Βασίλη Σπανούλη από την Ευρώπη.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, δύσκολα θα αλλάξει η αδυναμία του Λούκα για τον αρχηγό του Ολυμπιακού. Ένας από τους πιο clutch παίκτες στην Ευρώπη, αν όχι ο πιο clutch παίκτης, που έλαμψε όταν ο Λούκα μεγάλωνε και έκανε τα πρώτα του βήματα στο μπάσκετ, είναι λογικό να τον έχει επηρεάσει και να έχει κάνει τον πιτσιρικά να έχει πάρει στοιχεία του, που μέρα με την ημέρα φαίνεται να βγάζει στο παρκέ.

Ο Σλοβένος σταρ κάθε ημέρα ωριμάζει και λίγο παραπάνω μπασκετικά, έχει μαζέψει πλέον αρκετές εμπειρίες και είναι πανέτοιμος να κάνει κάθε ημέρα και από ένα βήμα ακόμα. Το τελευταίο του είναι φυσικά το πιο εντυπωσιακό που θα μπορούσε, αφού έβαλε το πρώτο του buzzer beater σε αγώνα playoff και αποθεώνεται από ολόκληρο τον μπασκετικό κόσμο.

Λίγο τα λόγια του Λούκα, που τα έχουμε εμπεδώσει πλέον, λίγο ότι στην Ευρώπη ο Βασίλης Σπανούλης έχει συνδεθεί με αυτά τα σουτ εύκολα έρχονται στο μυαλό οι συγκρίσεις αυτές, όσο και αν υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι αντιδρούν.

ΘΑ ΗΘΕΛΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΟΣΟ CLUTCH ΕΙΝΑΙ Ο ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ

Δίχως αμφιβολία ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας από τους πιο clutch παίκτες που έχει βγάλει ποτέ το άθλημα. Ο «Kill Bill» έχει μείνει στην ιστορία με τα τεράστια σουτ που έχει πετύχει, τα οποία έχει την τάση να τα βάζει την πιο κρίσιμη στιγμή. Είναι πάρα πολλές φορές στην καριέρα του που έχει καταφέρει να γράψει μοναδικές σελίδες ιστορίας και μάλιστα δίχως δισταγμό, σε ένα παιχνίδι που μπορεί να μην έχει ξεκινήσει ιδανικά για εκείνον. Όπως ακριβώς και ο Ντόντσιτς, ο οποίος είχε 3 airball μέχρι την κρίσιμη στιγμή, αλλά στο τέλος έδειξε ότι είναι γεννημένος ηγέτης και δεν δίστασε λεπτό.

Με... συνταγή V Span, έκανε ντρίπλες, πήρε τον αμυντικό πάνω του και με step back έριξε την... βόμβα του.

Είναι σίγουρο ότι αρκετοί παίκτες του ΝΒΑ έχουν κάνει κάτι αντίστοιχο, άλλωστε υπάρχει και ο Σακίλ Ο' Νιλ που δεν ενθουσιάστηκε από την εμφάνιση του νεαρού, αλλά είναι επίσης προφανές ότι ο Λούκα δεν έχει... εμπνευστεί από τους Αμερικανούς, που το κάνουν αυτό από την κολεγιακή τους καριέρα, αλλά από την Euroleague, την Ευρώπη και τους κορυφαίους της Γηραιάς Ηπείρου. Η σύγκριση είναι αδύνατο να μην γίνει, όπως αδύνατο να να μην δει κάποιος τον δρόμο που έχει ξεκινήσει να ακολουθεί ο Ντόντσιτς.

Μπορεί να έχει ερεθίσματα από πράγματα που είναι οικεία σε όλους μας, από παίκτες κορυφαίους της Euroleague, όπως ο Σπανούλης ή ο Γιουλ, αλλά ο Λούκα είναι ξεχωριστός.

Είναι το κάτι άλλο, το έχουν παραδεχθεί και οι κορυφαίοι και το μοναδικό που μένει είναι να καθίσουμε αναπαυτικά και να περιμένουμε να λάμψει το αστέρι του.

Αν δεν το έχετε δει, πράγμα μάλλον απίθανο, εδώ είναι το πρώτο ΤΕΡΑΣΤΙΟ σουτ της καριέρας του Ντόντσιτς στο ΝΒΑ!

Διαβάστε ακόμα:

Cover Photo: Παύλος Σφενδυλάκης

 

NBA Τελευταία Νέα