Ο Ντόντσιτς στην πρώτη του συμμετοχή σε playoffs του ΝΒΑ έγραψε ιστορία!

Αντωνία Σπανού
Ο Ντόντσιτς στην πρώτη του συμμετοχή σε playoffs του ΝΒΑ έγραψε ιστορία!

bet365

Ο Λούκα Ντόντσιτς έκανε την πρώτη του συμμετοχή σε αγώνα playoffs του ΝΒΑ και για ακόμα μια φορά, στην σύντομη πορεία του, έγραψε μια χρυσή σελίδα ιστορίας στο βιβλίο του μπάσκετ.

Το μακρινό 1983 ο Τομ Κρουζ συστηνόταν στο παγκόσμιο κοινό με το «Οι σκοτεινές μπίζνες ενός πρωτάρη» (σ.σ. Risky Business). Η υπόθεση πάνω κάτω είχε ως εξής. Ενας έφηβος (ο Τομ Κρουζ) έμεινε μόνος στο σπίτι και προσπάθησε να περάσει καλά το σαββατοκύριακο. Σε εκείνη την ταινία ο... πρωτάρης (για άλλους λόγους που όλοι όσοι έχουμε την ταινία γνωρίζουμε) Τομ Κρουζ ήταν υποψήφιος για Χρυσή Σφαίρα!

Αρκετά χρόνια μετά ένας άλλος... πρωτάρης μπορεί να είναι υποψήφιος μόνο για το MIP (πιο βελτιωμένο παίκτη του ΝΒΑ) αλλά ήδη έγραψε ιστορία με το παρθενικό του ματς στα playoffs!

O Λούκα Ντόντσιτς για ακόμα μια φορά φρόντισε να δείξει ότι είναι φτιαγμένος από τα καλύτερα υλικά. Για να φτάσουμε μέχρι εδώ έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα. Η σεζόν ήταν «γεμάτη» απ' όλες τις απόψεις, τα ρεκόρ πολλά και κάπου εκεί ακολούθησε η μεγάλη διακοπή εξαιτίας του κορονοϊού. Λύση βρέθηκε και είμαστε στα μέσα του Αυγούστου να παρακολουθούμε τα playoffs του ΝΒΑ, τα οποία δεν μοιάζουν και με τίποτα άλλο. Η «φούσκα» έχει μπει για τα καλά στην ζωή μας, όλοι προσαρμόστηκαν και πλέον έχουμε μια νέα πραγματικότητα.

Με λίγα ή πολλά λόγια την διαδρομή την ξέρουν όλοι. Φτάσαμε στην 18η ημέρα του 8ου μήνα του 2020 να έχουμε τα πρώτα ματς των φετινών playoffs. Τα... φαβορί πήραν τις πρώτες νίκες, αλλά τα βλέμματα γύρισαν όλα στον αγώνα μεταξύ των Μάβερικς με τους Κλίπερς. Η αποβολή του Πορζίνγκις στοίχισε στο Ντάλας και οι διεκδικητές του τίτλου έφτασαν στο 1-0 (110-118). Το παιχνίδι είχε απ' όλα, αλλά κυρίως είχε τον... τρελό Σλοβένο. Ο Λούκα Ντόντσιτς στα 20 του δείχνει ότι δεν έχει ταβάνι. Όλοι στο ΝΒΑ κρατούν μικρό καλάθι για παίκτες που δεν έχουν παίξει σε playoffs ξανά. Και συνήθως καλά κάνουν, γιατί εκεί τα ψέμματα τελειώνουν και οι περισσότεροι δυσκολεύονται.

Όχι ο Λούκας. Το παιδί θαύμα αρχικά της Ευρώπης και έπειτα του ΝΒΑ δεν δυσκολεύεται. Όπως δήλωσε με θράσος πριν το παιχνίδι, έχει παίξει ξανά σε playoffs. Εννοούσε της Ευρώπης. Και έχει δίκιο. Ο Λούκας έχει προλάβει σε λίγα χρόνια να ζήσει σχεδόν ότι θα μπορούσε να έχει ζήσει. Σάρωσε την Ευρώπη και ήσυχος και γεμάτος αυτοπεποίθηση έχει πάει στο Ντάλας και απλά σκίζει σελίδες ιστορίας και δημιουργεί καινούργιες. Πιο λαμπρές, πιο γεμάτες και πιο εντυπωσιακές.

Δεν έχει αφήσει τίποτα όρθιο. Από όπου περνάει κάνει και κάτι νέο. Είτε κανονική διάρκεια, είτε playoffs, είτε με κατώτερους αντιπάλους, είτε με φαβορί φροντίζει σταθερά να τραβάει την προσοχή πάνω του. Συνεχίζει να είναι ένα παιδί, συνεχίζει να κάνει τα δικά του εντός και εκτός παρκέ, αλλά το παιδί είναι.... δολοφόνος. Επιθετικά έχει ΟΛΕΣ τις κινήσεις. Σουτάρει, πάει μέχρι μέσα, πασάρει, κατεβάζει ριμπάουντ και... κάνει λάθη. Δεν γίνεται στα 20 του να είναι τέλειος. Μπορεί να γίνει, αλλά ακόμα δεν είναι. Κάνει λάθη και μαθαίνει από αυτά. Πολύ συχνά αναφέρει σε συνεντεύξεις του ότι δεν πρέπει να παίρνει τόσα τραβηγμένα σουτ και ακόμα μετά την ιστορική εμφάνιση του, βγήκε με ήσυχη την συνείδηση του και σχολίασε πως ήταν απαίσια. Ο Ντόντσιτς δεν πιέζεται. Ξέρει ότι είναι καλός, έχει ανέβει τα σκαλιά της επιτυχίας εξαιρετικά γρήγορα, αλλά δεν έχει πολλά να αποδείξει. Μόνο να πετύχει μπορεί.

Κάθε μέρα, κάθε κατοχή, κάθε καλάθι, κάθε λάθος προσθέτουν κομμάτια σε ένα σύνολο που είναι από μόνο του εντυπωσιακό. Τα playoffs δεν τον φόβισαν, γιατί απλά δεν έχει μάθει να διστάζει. Το να είναι επιτυχημένος και στην κορυφή είναι αυτό που έχει μάθει από πολύ μικρός. Αυτό μόνο γνωρίζει και αυτό βγαίνει στο παρκέ.

Η ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΦΟΡΑ...

Αλλά τι έκανε σε αυτό το πρώτο του παιχνίδι ο Ντόντσιτς....

Σε 38 λεπτά που βρέθηκε στο παρκέ είχε 42 πόντους με 13/21 σουτ, 2-6 τρίποντα, 14/15 βολές, κατέβασε 7 ριμπάουντ, είχε 9 ασίστ, 3 κλεψίματα, 11 λάθη και -14 στο rating. Αυτή η στατιστική δείχνει ένα πράγμα. Έχουμε μπροστά μας ένα μπασκετικό... θαύμα, μόλις 20 χρονών, που όμως είναι 20 χρονών.

Είναι μικρός, χωρίς τρομαχτικά μεγάλες εμπειρίες, αλλά με ένα ταλέντο που ίσως να έχουμε πολλά χρόνια να δούμε. Μπορεί με αυτή την εμφάνιση να τρέλανε την ιστορία, αφού έγινε ο πρώτος που στο ντεμπούτο του έχει 42 πόντους, μπήκε σε ένα κλειστό κλαμπ όπου μόνο Μάτζικ και ΛεΜπρον έχουν πετύχει τέτοιους αριθμούς μικρότεροι, ενώ ακολούθησε και τον Νοβίτσκι σε ρεκόρ για τους Μάβερικς.

Πάντως, το μοναδικό που είναι σίγουρο με τον Ντόντσιτς είναι ότι βρίσκεται σχεδόν στην αφετηρία. Μπορεί ο Ντίβατς, που πρόσφατα απομακρύνθηκε από τους Κιγνκς, να υπεραμύνθηκε της επιλογής του στο ντραφτ και να δήλωσε ότι θα άφηνε και πάλι τον Ντόντσιτς να περάσει, αλλά ξέρει και ο ίδιος ότι αυτό που λέει δεν έχει λογική. Ο Ντόντσιτς είναι το κάτι άλλο. Είναι αυτό που περίμενε το ΝΒΑ.

Και μπορεί η νέα γενιά της λίγκας γενικά να είναι εντυπωσιακή, άλλωστε το αποδεικνύουν στο παρκέ, αλλά τελικά ο Λούκα είναι ξεχωριστός. Το ξέρει η λίγκα, το ξέρει το Ντάλας και πιθανότατα το ξέρει και ο ίδιος. Με θράσος και ταλέντο έχει όλα εκείνα που χρειάζεται για να γίνει απλά κορυφαίος. Κάνει λάθη, αλλά είναι για το καλό του. Αυτή είναι μόλις η πρώτη του συμμετοχή σε playoffs και άσχετα από το τι θα γίνει κόντρα στους Κλίπερς, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο ότι αν έχει την υγεία του θα έρθουν κι άλλες. Και ο Λούκας θα είναι ο ηγέτης της ομάδας του.

Το μόνο που έχουμε να κάνουμε όλοι εμείς, είναι να τον θαυμάζουμε και να ανυπομονούμε για την συνέχεια και αυτό κάνουμε...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα