ΝΒΑ: Το «Χ.Α.Μ.» της «φούσκας» στο Ορλάντο

ΝΒΑ: Το «Χ.Α.Μ.» της «φούσκας» στο Ορλάντο

bet365

Το gazzetta.gr γράφει για το πρωτόκολλο υγείας και ασφαλείας, που πρέπει να ακολουθούν όλοι όσοι βρίσκονται στην «Disney World», από την άφιξη των ομάδων, μέχρι και το τέλος της σεζόν του ΝΒΑ.

Στις 30 Απριλίου, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, είχε «τουϊτάρει»: «Από Δευτέρα 4/5, βγαίνουμε από το σπίτι και ενεργοποιούμε το Σχέδιο Χ.Α.Μ.!». Τι ήταν αυτό; Πλέον, όλοι ξέρουμε...

«Χέρια (πλένουμε), Αποστάσεις (κρατάμε), Μάσκες (φοράμε)», όπως είχε διευκρινίσει.

Η αγωνιστική δράση ετοιμάζεται να επανεκκινήσει στο ΝΒΑ (31/07, 01:30 Πέλικανς-Τζαζ και 04:00 Λέικερς-Κλίπερς) και οι 22 ομάδες που θα πάρουν μέρος στο restart βρίσκονται «απομονωμένες» στην «Disney World» του Ορλάντο (στη λεγόμενη «φούσκα» δηλαδή) ήδη από τις αρχές Ιουλίου.

Μέσα στη νέα πραγματικότητα που βιώνουν όλοι, οι άνθρωποι της κορυφαίας λίγκας θέλουν να κάνουν ό,τι είναι δυνατό, για να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του κορονοϊού, την στιγμή που βρίσκονται σε μια πολιτεία (Φλόριντα), η οποία στις 19/07 είχε καταγράψει ρεκόρ κρουσμάτων (είχαν ξεπεράσει τα 10.000).

Οι ιθύνοντες του ΝΒΑ έχουν μοιράσει το «Πρωτόκολλο Υγείας και Ασφάλειας» σε όλους όσοι βρίσκονται στη «φούσκα» και το gazzetta.gr γράφει γι' αυτό.

Βασικές αρχές

Με την άφιξή τους στην «Disney World», οι 22 ομάδες έπρεπε να μείνουν για λίγες ημέρες σε καραντίνα και να μην «ειδωθούν» μεταξύ τους (θυμάστε, άλλωστε πως ο Μπόμπαν Μαριάνοβιτς με τον Τομπάιας Χάρις μιλούσαν από τα μπαλκόνια τους). Από εκεί και πέρα, τα τεστ για τον κορονοϊό είναι καθημερινά, η διατήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας και αντισηπτικού πλέον θεωρούνται αυτονόητα, ενώ οι παίκτες δεν πρέπει να μοιράζονται πράγματα μεταξύ τους.

Η προσέλευση στα γήπεδα προπονήσεων πρέπει να είναι περιορισμένη, ενώ στους χώρους γίνεται αυστηρό καθάρισμα και φυσικά απολυμάνσεις.

Κανονισμοί για τα media

Από τη στιγμή που εκπρόσωποι Τύπου βρίσκονται στην «φούσκα» του ΝΒΑ για την κάλυψη του ρεπορτάζ, πριν τους αγώνες, στη διάρκεια αυτών, αλλά και μετά, όπως και διάφορες συνεντεύξεις, η κορυφαία λίγκα έχει επιπλέον κανονισμούς. Οι δημοσιογράφοι έχουν χωριστεί σε δύο γκρουπ...

Γκρουπ 1

Πρόκειται για τους δημοσιογράφους που ήταν στην «φούσκα» πριν την άφιξη των ομάδων. Οι εκπρόσωποι Τύπου έπρεπε να μείνουν στο σπίτι τους για 7 ημέρες, πριν την άφιξή τους στην «Disney World», και να βγαίνουν έξω μόνο για τα απαραίτητα (σούπερ μάρκετ και φαρμακείο). Με την άφιξή τους στο Ορλάντο, έπρεπε να μείνουν για ακόμα 7 ημέρες στο δωμάτιό τους και να βγαίνουν μόνο για να κάνουν το τεστ για τον ιό.

Αν νιώσουν κάποιο από τα συμπτώματα (πυρετός, βήχας, δυσκολία στην αναπνοή), υποχρεούνται να το αναφέρουν αμέσως, ενώ υποβάλλονται καθημερινά σε τεστ για κορονοϊό, όπως συμβαίνει με τις ομάδες.

Γκρουπ 2

Οι εκπρόσωποι Τύπου του δεύτερου γκρουπ πρέπει να έχουν ένα αρνητικό τεστ, πριν τους επιτραπεί να παρακολουθήσουν παιχνίδια και να κάνουν το τεστ δύο φορές την εβδομάδα (Τρίτη και Πρασκευή) για την διάρκεια της κάλυψης των αγώνων. Επίσης, πρέπει να μένουν στις θέσεις ή στις ζώνες που θα τους έχει υποδείξει το ΝΒΑ και δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στις ζώνες που θα είναι το Γκρουπ 1 ή στις προπονητικές εγκαταστάσεις ή στα ξενοδοχεία. Ακόμη, θα περνούν από θερμομετρήσεις, πριν εισέλθουν στο γήπεδο και αν έχουν συμπτώματα, τους απαγορεύεται παντού η είσοδος.

Και από τα δύο γκρουπ, οι δημοσιογράφοι πρέπει να κρατούν αποστάσεις μεταξύ τους και να φορούν μάσκα στα γήπεδα, στις προπονητικές εγκαταστάσεις και στις ζώνες των media. Ακόμη πρέπει να απολυμάνουν τα εργαλεία της δουλειάς τους (κάμερες, λάπτοπ, κλπ) πριν την είσοδό τους στα γήπεδα. Επίσης, δεν τους επιτρέπεται η είσοδος στα αποδυτήρια (εκεί μπαίνουν μόνο τα μέλη της αποστολής των ομάδων) και κάνουν τις συνεντεύξεις πριν και μετά τα παιχνίδια στις ζώνες που θα τους υποδειχθεί.

Γενικοί κανόνες

Οι γενικοί κανόνες αφορούν ό,τι αναφέραμε πιο πάνω:

  • Συχνό πλύσιμο χεριών με νερό και σαπούνι, τουλάχιστον μια φορά κάθε ώρα, και πάντα πριν το φαγητό ή την είσοδο σε γήπεδο.

  • Αν δεν είναι διαθέσιμο σαπούνι και νερό, τότε να γίνεται η χρήση αντισηπτικού, με τουλάχιστον 60% οινόπνευμα.

  • Μην πιάνετε τα μάτια, τη μύτη και το στόμα.

  • Φτερνιστείτε ή βήξτε μέσα σε χαρτομάντηλο και πετάξτε το αμέσως σε κάδο απορριμάτων.

Θετικό τεστ

Σε περίπτωση που ένα άτομο βρεθεί θετικό στην νόσο Covid-19, δεν θα συμμετέχει σε καμία δραστηριότητα στην «φούσκα». Θα αποφασιστεί αν χρειάζεται εισαγωγή σε νοσοκομείο, απομόνωση ή επανάληψη του τεστ.

Επισήμανση ΝΒΑ

Στο πρωτόκολλο υγείας και ασφαλείας του ΝΒΑ επισημαίνεται πως «έχουμε λάβει βελτιωμένα μέτρα υγείας και ασφαλείας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος έκθεσης στην Covid-19. Παράτα πρωτόκολλα και τις απαιτήσεις που έχουν θέσει, καμία προφύλαξη δεν μπορεί να εξαλείψει τον κίνδυνο έκθεσης στον Covid-19», κι αφού τονίζεται πως πρέπει να αποφεύγεται ο συνωστισμός και συγχρωτισμός «γιατί ο ιός είναι μεταδοτικός και μπορεί να υπάρχει σε οποιοδήποτε μέρος είναι άνθρωποι παρόντες, τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι μεγάλων ηλικιών ή/και που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες», καταλήγει «εκτελέστε το δικό σας μέρος και συμμορφωθείτε με τα Πρωτόκολλα Υγείας και Ασφαλείας, ώστε να διατηρήσουμε ο ένας τον άλλον ασφαλή και υγιή».

Αποχώρηση από τη «φούσκα»

Στο διάστημα που οι ομάδες μένουν στην «φούσκα» του ΝΒΑ, εδώ και περίπου 20 ημέρες, δηλαδή, αρκετοί είναι οι παίκτες που έχουν αποχωρήσει, για να επιστρέψουν σπίτια τους, επικαλούμενοι προσωπικά θέματα, οικογενειακούς λόγους ή κάτι άλλο. Πριν επιστρέψουν στην «Disney World», θα πρέπει να βγουν αρνητικοί σε δύο με τρία τεστ για κορονοϊό κι αφού εισέλθουν ξανά στη «φούσκα», να κάνουν ακόμα δύο - τρία τεστ και φυσικά να μείνουν σε καραντίνα για λίγες ημέρες, αν αυτό κριθεί απαραίτητο. Στο διάστημα της καραντίνας θα τους επιτρέπεται να βγαίνουν μόνο για μισή ώρα από το δωμάτιό τους και να κρατούν απόσταση 8 μέτρων από τους υπόλοιπους.

Έξυπνο δαχτυλίδι

Προκειμένου το να περιορίσει την εξάπλωση του ιού εντός «φούσκας», έχεις εξοπλίσει τους παίκτες με ένα «smart ring». Το εν λόγω «έξυπνο δαχτυλίδι» είναι ικανό να προβλέψει συμπτώματα έως και τρεις ημέρες νωρίτερα της νόσου Covid-19 με 90% αποτελεσματικότητα. Το δαχτυλίδι θα μπορεί επίσης να μετρά την θερμοκρασία του σώματος, τις αναπνευστικές λειτουργίες και τον καρδιακό ρυθμό.

Γραμμή καταγγελιών

Το ΝΒΑ έχει εφαρμόσει ένα ακόμα μέτρο για τους... παραβάτες του πρωτοκόλλου υγείας και ασφάλειας. Πρόκειται για την «περιβόητη» γραμμή καταγγελιών, στην οποία τηλεφωνεί κάποιος ανώνυμα, για να καταγγείλει κάποιον άλλον, ο οποίος δεν συμμορφώνεται με τους κανονισμούς. Κάπως έτσι την... πάτησε και ο Ντουάιτ Χάουαρντ, ο οποίος δεν φορούσε μάσκα την ώρα που έκανε την βόλτα του στην «φούσκα» και κάποιος τον «κάρφωσε» όπως είπε. Τις πρώτες ημέρες, η γραμμή είχε πάρει... φωτιά, με τον Ντοκ Ρίβερς να λέει αστειευόμενος πως τους «καρφώνει όλους», ενώ ο Ρούντι Γκομπέρ, από την άλλη, ανέφερε πως αυτή η κίνηση είναι «μικροπρέπεια».

Κυρώσεις

Σε περίπτωση που κάποιος παραβεί τους κανονισμούς και αναλόγως την βαρύτητα της πράξης, θα υπάρχουν και ανάλογες ποινές, οι οποίες είναι πρόστιμο, μείωση συμβολαίου, αποκλεισμός από αγώνα/αγώνες, ακόμα και απομάκρυνση από την «φούσκα» του ΝΒΑ.

Το ΝΒΑ είναι πια «Whole New Game» - όπως είναι και το νέο του μότο - σε όλα τα επίπεδα και αναμένουμε τις εξελίξεις...

Διαβάστε ΕΔΩ το μεγάλο αφιέρωμα του gazzetta.gr στο restart του ΝΒΑ

 

NBA Τελευταία Νέα