Πόσο διαφορετικό θα είναι το ΝΒΑ στην μετά Covid-19 εποχή!

Πόσο διαφορετικό θα είναι το ΝΒΑ στην μετά Covid-19 εποχή!

bet365

O Αντώνης Καλκαβούρας καταγράφει τα πρωτόγνωρα δεδομένα που θα ισχύσουν από την επανέναρξη του πρωταθλήματος κι επιχειρεί να προβλέψει αν θα επηρεαστούν τα φαβορί και αν θα αλλάξουν οι ισορροπίες στην μάχη για την κατάκτηση του εφετινού τίτλου.

Είναι πλέον γεγονός, έστω κι αν χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν 3 μήνες από την διακοπή της κανονικής περιόδου, λόγω του θετικού δείγματος (στον κορονοϊό) του Γάλλου σέντερ των Γιούτα Τζαζ, Ρούντι Γκομπέρ. Εδώ και λίγες ώρες, λοιπόν, είναι επίσημο ότι το κορυφαίο πρωτάθλημα μπάσκετ στον κόσμο επιστρέφει στην αγωνιστική δράση και θα μας κρατήσει συντροφιά από τις 31 Ιουλίου έως και το πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου!

Μέχρι να φτάσουμε στην οριστικοποίηση της επανέναρξης και μάλιστα σε μία περίοδο που η πανδημία βρίσκεται στο peak της στις Ηνωμένες Πολιτείες (μόλις χθες καταγράφηκαν 21.266 νέα κρούσματα και 1002 θάνατοι), όμως, χρειάστηκε να διανύσουμε ένα διάστημα 85 ημερών, που στην πλειοψηφία του, κυριάρχησε η αβεβαιότητα όσον αφορά την τύχη της σεζόν.

Το ΝΒΑ, ωστόσο, ποτέ δεν εγκατέλειψε την προσπάθεια να βρεθεί η πλέον ασφαλής λύση και μετά από μαραθώνιες τηλεδιασκέψεις και αδιάλειπτες διαβουλεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων φορέων (του κομισάριου, των εκπροσώπων των ομάδων και των παικτών και φυσικά των ειδικευμένων επιστημόνων), το συμβούλιο των ιδιοκτητών έδωσε με συντριπτική πλειοψηφία (με ψήφους 29-1) την συγκατάθεσή του για να ολοκληρωθεί η χρονιά και να περιοριστεί η οικονομική ζημιά μίας λίγκας με έσοδα δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η χασούρα, βέβαια, όταν φτάσει η ώρα του απολογισμού, θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη (οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα ξεπεράσει το 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια), αλλά μπροστά στο ενδεχόμενο το νούμερο αυτό να υπερδιπλασιστεί, οι επιχειρηματίες που έχουν επενδύσει στην πιο εμπορική αθλητική λίγκα του κόσμου, αποφάσισαν να εγκρίνουν την διεξαγωγή αγώνων. Έστω και χωρίς την παρουσία θεατών αλλά και με μία σειρά από δεδομένα, που όχι απλά είναι πρωτόγνωρα στην 74χρονη ιστορία του πρωταθλήματος, αλλά και που κανένας – πριν από λίγους μήνες – δεν θα μπορούσε να φανταστεί.

Που και πως θα διεξαχθεί το υπόλοιπο της σεζόν

Η επιλογή του ESPN Wide World of Sports Complex, που βρίσκεται δίπλα στην Disneyworld του Ορλάντο και διαθέτει ένα υπερσύγχρονο γήπεδο μπάσκετ, την “Arena” (8.000 θέσεις) και ένα πολυλειτουργικό προπονητικό κέντρο, το “Visa Athletic Center” (1.200 θέσεις), προκρίθηκε και λόγω των εξαιρετικών κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούν στην Φλόριντα. Σημαντικό ρόλο, βέβαια, έπαιξαν και ο χαμηλός αριθμός θετικών κρουσμάτων (στον κορονοϊό) στην περιοχή.

Άλλωστε, η βασική προϋπόθεση για την επιστροφή στην αγωνιστική δράση ήταν η ισχυρότερη δυνατή παροχή ασφάλειας των παικτών, των προπονητών και των υπολοίπων μελών των αποστολών που θα χρειαστεί να μείνουν έγκλειστοι για αρκετό διάστημα, σε έναν προστατευμένο χώρο, που βεβαια θα παρέχει όλες τις ανέσεις. Το πρωτόκολλο αναφέρει ότι όλοι ανεξαιρέτως θα υποβάλλονται σε καθημερινό έλεγχο, ενώ αν κάποιος βρεθεί θετικός, θα μπαίνει αυτόματα σε 7ήμερη καραντίνα!

Στο 2ο μέρος της σεζόν, λοιπόν, θα συμμετάσχουν συνολικά 22 ομάδες (13 από την Δύση και 9 από την Ανατολή), οι οποίες θα παίξουν συνολικά οκτώ παιχνίδια κανονικής περιόδου και εν συνεχεία, οι οκτώ πρώτες από κάθε περιφέρεια, θα μπουν στα playoffs.

Στην περίπτωση, που η ομάδα με το 9ο ρεκόρ σε κάθε περιφέρεια, έχει διαφορά μικρότερη από τέσσερα παιχνίδια σε σχέση με την εκείνη που θα βρίσκεται στην 8η θέση, τότε το τελευταίο εισιτήριο για την post-season θα κριθεί σε μία άτυπη σειρά από αγώνων μπαράζ, στην οποία, ο όγδοος θα χρειάζεται μία νίκη για την πρόκριση και ο ένατος δύο!

Τι θα δούμε από τις 31 Ιουλίου και μετά

Είμαι της άποψης ότι οι περισσότεροι αγώνες θα είναι εξαιρετικά απρόβλεπτοι, καθώς κανείς δεν γνωρίζει αν, οι κατά συνθήκη ισχυρότερες ομάδες και τα φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, θα μπορέσουν να παρουσιάσουν την ίδια ή παρεμφερή αγωνιστική εικόνα με την προ Covid-19 εποχή.

Σ' αυτή την κατεύθυνση συνηγορεί και η «κατάργηση» – ουσιαστικά – του πλεονεκτήματος της έδρας, καθώς όλα τα παιχνίδια θα διεξαχθούν σε ουδέτερο έδαφος και ήδη στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες εναλλακτικές προτάσεις (σαν bonus στις ομάδες με τα καλύτερα ρεκόρ), οι οποίες όμως, θα πρέπει πρώτα να ψηφιστούν από τα 2/3 του Συμβουλίου των ιδιοκτητών και εν συνεχεία να εγκριθούν και από την Ένωση των παικτών.

Μερικά από τα σενάρια που συζητήθηκαν, δίνουν το δικαίωμα στην ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ (για την ώρα οι Μιλγουόκι Μπακς):

  • Να έχει την πρώτη κατοχή στην 2η, την 3η και την 4η περίοδο, αφού οι αγώνες αρχίζουν με το καθιερωμένο τζάμπολ.

  • Να έχει το δικαίωμα να επιλέξει έναν παίκτη που θα αποβάλλεται με ένα επιπλέον φάουλ (7 αντί για 6).

  • Να φέρει στο Ορλάντο το δικό της παρκέ, το οποίο θα τοποθετείται πριν από τα παιχνίδια της.

  • Να επιλέξει πρώτη σε ποιο από τα πολυτελή ξενοδοχεία που βρίσκονται μέσα στο Complex, θα καταλύσει η αποστολή της.

Ποιες ομάδες θα παρουσιαστούν ισχυρότερες

Υπήρχαν τουλάχιστον δύο ομάδες, μία σε κάθε περιφέρεια, που θα μπορούσαν να παραταχθούν με σπουδαίες προσθήκες, που αυτομάτως θα άλλαζαν το status του και από μόνες τους.

Ο λόγος για τους Μπρούκλιν Νετς στην Ανατολή και τους Πόρτλαντ Τρέϊλ Μπλέϊζερς στην Δύση. 'Ομως στην περίπτωση των πρώτων, αυτό δεν ισχύει πλέον, καθώς θα παίξουν στο Ορλάντο χωρίς τα 2 μεγάλα τους αστέρια, τον Κέβιν Ντουράντ και τον Καϊρί Ίρβινγκ (και οι δύο ήταν τραυματίες όταν διεκόπη η σεζόν). Αν τους είχαν θα ήταν μεγάλο φαβορί για την 7η θέση με σκοπό να αποφύγουν τους Μπακς στον 1ο γύρο των playoffs.

Με δεδομένο ότι οι αγώνες θα αρχίσουν ουσιαστικά τον Αύγουστο, ο μεν “KD” θα ήταν– ιατρικά τουλάχιστον – απόλυτα έτοιμος να παίξει, ενώ ο Ίρβινγκ έκανε προπονήσεις ήδη εδώ και αρκετό καιρό. Ο δύο φορές πρωταθλητής με τους Ουόριορς και MVP των τελικών (2018 & 2019), όμως, ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στα γήπεδα την επόμενη σεζόν, οπότε η 2η τη τάξει ομάδα της Νεας Υόρκης χάνει το σημαντικό πλεονέκτημα που θα της έδινε ο Ντουράντ, αλλά και ο «Uncle Drew».

Όσον αφορά την ομάδα του Όρεγκον, που διαθέτει «υπερηχητική» περιφέρεια (Λίλαρντ, ΜακΚόλουμ, Καρμέλο), όλα δείχνουν ότι θα παρουσιαστεί πανίσχυρη και μέσα στην ρακέτα, καθώς δίπλα στον κορυφαίο μπλοκέρ (μ.ο. 3,1) και 2ο ριμπάουντερ του ΝΒΑ, Χασάν Ουάιτσαιντ (μ.ο. 14,2), αναμένεται να βρεθούν και οι μέχρι πρότινος τραυματίες Ζακ Κόλινς και Γιουσούφ Νούρκιτς.

Σ' αυτή την περίπτωση, η μάχη για την 8η θέση της δυτικής περιφέρειας, θα αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον, με το Πόρτλαντ, τη Νεα Ορλεάνη και το Μέμφις να παίζουν τα ρέστα τους για το τελευταίο εισιτήριο για τα playoffs

Τι δεν άρεσε στους παίκτες

Αναμφισβήτητα, το ελάχιστο διάστημα που θα έχουν στην διάθεσή τους για διακοπές, καθώς το πρωτάθλημα θα τελειώσει (στην χειρότερη περίπτωση και για τις ομάδες που θα παίξουν στους τελικούς) στις 12 Οκτωβρίου και η προετοιμασία για την επόμενη σεζόν (στο ΝΒΑ θέλουν τζάμπολ την 1η Δεκέμβρη, ωστόσο αυτό δημιούργησε σκεπτικισμό σε παίκτες) προορίζεται για τις 10 Νοεμβρίου.

Αυτό βέβαια, δεν θα ισχύσει για όλες τις ομάδες, καθώς για τουλάχιστον οκτώ (Ουόριορς, Τίμπεργουλβς, Καβαλίερς, Χοκς, Πίστονς, Νικς, Μπουλς και Χόρνετς) η σεζόν ολοκληρώθηκε στις 11 του περασμένου Μαρτίου, όταν και διεκόπη η κανονική περίοδος λόγω της πανδημίας.

Όπως γίνεται αντιληπτό, αν το σχέδιο του ΝΒΑ εγκριθεί, τότε η συμμετοχή των NBAers στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο θα γίνει εξαιρετικά επισφαλής, ενώ τα playoffs της επόμενης χρονιάς, το draft και η περίοδος των μετεγγραφών του 2021, θα συμπέσουν με την έναρξη του πρωταθλήματος στο NFL.

Η πρόβλεψή μας για το ζευγάρι των τελικών

Θεωρώ ότι λόγω βάθους, ομοιογένειας και φυσικά λόγω τους παρουσίας του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι Μπακς δύσκολα θα χάσουν την πρόκριση στους εφετινούς τελικούς του ΝΒΑ. Σαν αουτσάϊντερ στην Ανατολή, βλέπω τους Μπόστον Σέλτικς και τους Μαϊάμι Χιτ, ενώ όσον αφορά την Δύση, θεωρώ ότι θα δούμε πολλές εκπλήξεις και πολλά μη αναμενόμενα αποτελέσματα.

Δεν σας κρύβω ότι ανυπομονώ να δω σε τι κατάσταση θα βρεθούν (μετά από αγωνιστική απραξία σχεδόν πέντε μηνών) παίκτες που δεν βασίζονται τόσο πολύ σε αθλητικά προσόντα, όπως ο Λούκα Ντόντσιτς, ο Νίκολα Γιόκιτς, ο Τζοέλ Εμπίντ, καθώς επίσης και το πόσο ανθεκτικός θα αποδειχθεί ο ΛεΜπρόν Τζέϊμς, από τον οποίο θα κριθεί εν πολλοίς η πορεία των Λέϊκερς. Αν τολμούσα να επιλέξω μία ομάδα, ως επικρατέστερη για την πρόκριση στους τελικούς από την δυτική περιφέρεια, αυτή θα ήταν οι Κλίπερς, λόγω του μικρότερου μέσου όρου ηλικίας που έχουν σε σχέση με τους συμπολίτες τους.

Υγ.: Θα εκπλαγώ θετικά αν το εφετινό πρωτάθλημα ολοκληρωθεί χωρίς κανέναν σοβαρό τραυματισμό και αρνητικά, αν καταγραφούν κρούσματα παικτών, θετικών στον κορονοϊό.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!