NBA Finals, Γιόκιτς: Απέδειξε πως είναι έτοιμος να πάρει ένα franchise στις πλάτες του

NBA Finals, Γιόκιτς: Απέδειξε πως είναι έτοιμος να πάρει ένα franchise στις πλάτες του

Νίκολα Γιόκιτς, Νάγκετς - Χιτ

bet365

Ο Νίκολα Γιόκιτς, απόλυτος σταρ των Ντένβερ Νάγκετς απέδειξε πως είναι απόλυτα έτοιμος για να οδηγήσει αυτόν και την ομάδα του στον... παράδεισο, απέχοντας πλέον τρεις νίκες από το δαχτυλίδι του πρωταθλητή στο NBA.

Το μακρινό 1967 ιδρύθηκαν ως Ντένβερ Ρόκετς. Σχεδόν μία δεκαετία αργότερα, το 1976 οι Νάγκετς έπαιξαν για πρώτη φορά στο ΝΒΑ. Από τότε η αναμονή ήταν τεράστια, μιας και το franchise δεν έφτασε ποτέ σε τελικούς. Ούτε οι ώμοι του Καρμέλο Άντονι δεν τα κατάφεραν να τους οδηγήσουν εκεί.

Μέχρι να έρθει ο ήρωας των κόμικ. Ο Νίκολα Γιόκιτς παριστάνει τον Τζόκερ καλύτερα από τους Χοακίν Φοίνιξ, Τζακ Νίκολσον και Τζάρετ Λέτο μαζί. Θα περίμενε κάποιος το βάρος της πρώτης φοράς σε τελικούς να φανεί, τόσο στην ομάδα του όσο και στον ίδιο.

Αυτός φόρεσε το προσωπείο του και με σαρδόνιο χαμόγελο άφησε φρόντισε να δείξει από νωρίς ότι δε λυγίζει από τέτοιες καταστάσεις. Τη 10η του την έδωσε 38.3'' πριν το φινάλε του ημιχρόνου στον Μάρεϊ. Τον 10ο πόντο του τον πέτυχε στα 4.4'' του ημιχρόνου για το 59-42. Double-double από το πρώτο 24λεπτο και έτοιμος να γράψει ιστορία. Πάνω του κουβαλάει ένα ολόκληρο franchise για να το φτάσει ως τη Γη της επαγγελίας. Κανένας, ποτέ δεν έδωσε τέτοια ελπίδα στο Ντένβερ. Κανένας ποτέ δεν έφτασε με εκείνους τρεις νίκες μακριά.

Ο Γιόκιτς και το ιδανικό supporting cast

Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν είναι μόνος του. Ο Γιόκιτς στον πρώτο τελικό με τους Χιτ πραγματοποίησε ένα κάρο επιτεύγματα. Έγινε μόλις ο δεύτερος παίκτης στην ιστορία που έκανε triple-double στην πρώτη του εμφάνιση σε τελικούς, μετά τον Τζέισον Κιντ. Ο δεύτερος που έχει την καλύτερη παραγωγή σε πόντους και ασίστ στο ντεμπούτο του σε Finals μετά τον Μάικλ Τζόρνταν και ο δεύτερος που έχει τους καλύτερους αριθμούς σε πόντους, ριμπάουντ, μπλοκ, ασίστ από την ομάδα του μετά τον Τιμ Ντάνκαν.

Ακόμα και έτσι, έχει τριγύρω του το ιδανικό supporting cast για να δοθεί αξία στο 27/14/10 που είναι ικανός να καταγράφει. Εκ των οποίων 27 πόντοι με 12 σουτ, πασάροντας σε κάθε κατάσταση από το high και το low post, σε παγίδα ή μη. Αυτός ο τύπος δε μαρκάρεται και όταν βρίσκει συμπαραστάτες στους Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ, Τζαμάλ Μάρεϊ και Άαρον Γκόρντον, είναι αδύνατο να σταματήσεις τους Νάγκετς.

Με αυτούς τους τρεις άλλωστε, έχει αναπτύξει τους δικούς του κώδικες και συνεργάζεται κλείνοντας τα μάτια του. Στα 15 παιχνίδια των play-offs (πριν τον πρώτο τελικό), ο Γιόκιτς μοίραζε τις ασίστ του κυρίως στη συγκεκριμένη τριάδα και τον Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ.

Οι ασίστ του Γιόκιτς στα πρώτα 15 παιχνίδια των play-offs

  • Τζαμάλ Μάρεϊ 2.4
  • Κεντάβιους Κάλντγουελ-Πόουπ 2.3
  • Μάικλ Πόρτερ Τζούνιορ 2.1
  • Άαρον Γκόρντον 1.8
  • Μπρους Μπράουν 0.8
  • Τζεφ Γκριν 0.5
  • Κρίστιαν Μπράουν 0.1
  • Ρέτζι Τζάκσον 0.1

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το ποσοστό με το οποίο σουτάρουν από το τρίποντο οι συμπαίκτες του, όταν εκείνος τους πασάρει. Ο KCP μετράει 46.7% (0.9/2), ο Πόρτερ Τζούνιορ 40.9% (1.2/2.9) και ο Τζαμάλ Μάρεϊ 37% (1.3/3.6). Κάτι απολύτως λογικό μιας και το κέντρο βάρους που φέρνει στη ρακέτα και η επιτήρηση -με ή χωρίς βοήθειες- που τραβάει, ανοίγει το γήπεδο για τους συμπαίκτες του.

Το ερωτηματικό που απέμενε να απαντηθεί είχε να κάνει με την ετοιμότητά του στον πρώτο τελικό. Λίγο μετά το φινάλε και το 1-0, χαμογελώντας αποδέχτηκε τον χαρακτηρισμό του Ο'Νίλ που τον τοποθέτησε μέσα στην «big man alliance».

Με την ίδια άνεση και χαλαρώτητα αντιμετώπισε και τον πρώτο τελικό της καριέρας του. Χαλαρά fadeaway λες και παίζει στα ανοιχτά γήπεδα της πατρίδας του και μία ασίστ μόλις πλησίασαν οι Χιτ στους 10 προς το φινάλε. Ο Γιόκιτς είναι παικταράς και στον πρώτο τελικό απέδειξε πως είναι έτοιμος. «Στις τελευταίες τους στιγμές οι άνθρωποι δείχνουν τι είναι πραγματικά» έλεγε ο Χιθ Λέτζερ ως Joker. Χρειάστηκε να δείξει ποιος είναι στην πρώτη του στιγμή σε τελικούς. Και όπως φαίνεται, είναι εδώ για να το ξανακάνει...

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα