Σποέλστρα: Από το «μπουντρούμι» των Χιτ στους NBA Finals για έκτη φορά

Σποέλστρα: Από το «μπουντρούμι» των Χιτ στους NBA Finals για έκτη φορά

Ο Έρικ Σποέλστρα

bet365

Ο Έρικ Σποέλστρα μπήκε στο film room των Χιτ ως συντονιστής video το 1995 και οδήγησε το Μαϊάμι στους NBA Finals για έκτη φορά, κυνηγώντας το τρίτο δαχτυλίδι του.

Οι Χιτ επέλεξαν φέτος τον δύσκολο δρόμο, ξεκινώντας τη διαδικασία των play-offs από το play-in tournament και αποτελώντας το δεύτερο Νο.8 που φτάνει στους NBA Finals μετά τους Νιου Γιορκ Νικς του 1999. Συνολικά το Μαϊάμι χρειάστηκε 20 αγώνες για να προκριθεί στους Τελικούς, έχοντας επικρατήσει σε έξι εκτός έδρας αναμετρήσεις και αποκλείοντας κατά σειρά τους Μιλγουόκι Μπακς (4-1), τους Νικς (4-2) και τους Σέλτικς (4-3).

Πλέον οι Χιτ θα διεκδικήσουν το πρωτάθλημα με μειονέκτημα έδρας απέναντι στους Ντένβερ Νάγκετς μολονότι τους έδιναν μόνο 3% πιθανότητες να πάρουν τη σειρά με τη Βοστόνη και ο Έρικ Σποέλστρα θα κοουτσάρει στους NBA Finals για έκτη φορά, κουβαλώντας πάντα τα χρόνια που δούλεψε ως συντονιστής video στο Μαϊάμι πριν εξελιχτεί στο αγαπημένο παιδί και διάδοχο του Πατ Ράιλι.

Η διαδρομή του στο Μαϊάμι ξεκίνησε το 1995 από το «Dungeon». Το περίφημο... μπουντρούμι όπως ονομαζόταν το film room των Χιτ, ένα μικρό δωμάτιο με υπολογιστές της εποχής όπου ο 25χρονος τότε Σποέλστρα έκοβε και έραβε τα video των αντιπάλων που ήθελε το προπονητικό τιμ. Όσον αφορά τον Ράιλι, ανέλαβε head coach στους Χιτ λίγο αργότερα. Τότε ήταν που ο πατέρας του Έρικ, Τζον Σποέλστρα ξεστόμισε τη μεγάλη κουβέντα: «Ο Ράιλι δεν είχε τη δυνατότητα να φέρει τον δικό του συντονιστή video, διαφορετικά ο γιος μου θα έμενε χωρίς δουλειά»!

Το 1997 ο Έρικ Σποέλστρα προβιβάστηκε στη θέση του βοηθού προπονητή, διατηρώντας παράλληλα τον ρόλο του συντονιστή video. Το 1999 ανέλαβε χρέη σκάουτ, παραμένοντας assistant coach και το 2001 έγινε διευθυντής scouting στους Μαϊάμι Χιτ.

sp

Στον Σποέλστρα πιστώθηκε η δουλειά που έκανε με τον Ντουέιν Γουέιντ έπειτα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας προκειμένου ο Flash να βελτιώσει το mid-range σουτ του, βάζοντάς το στο παιχνίδι του. Ακολούθως πανηγύρισε το πρώτο πρωτάθλημα στο ΝΒΑ ως assistant coach όταν οι Χιτ επικράτησαν των Μάβερικς στους NBA Finals το 2006 και έπειτα από δυο χρόνια, ο Πατ Ράιλι έδωσε το... δαχτυλίδι της διαδοχής στον Σποέλστρα, ο οποίος έγινε head coach σε ηλικία 38 ετών.

Τι ακολούθησε; Ο νεαρός προπονητής βρέθηκε να κοουτσάρει τον ΛεΜπρόν Τζέιμς, τον Κρις Μπος και τον Ντουέιν Γουέιντ στα back-to-back πρωταθλήματα το 2012 και το 2013.

Τον Δεκέμβριο του 2017 έφτασε τις 455 νίκες ως head coach των Χιτ, ξεπερνώντας τον Ράιλι στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας στην ιστορία του οργανισμού. Τον Απρίλιο του 2021 έφτασε τις 600 νίκες και έγινε μόλις ο έκτος προπονητής στην ιστορία του ΝΒΑ που πετυχαίνει το συγκεκριμένο milestone με την ίδια ομάδα.

Πλέον θα βρεθεί για έκτη φορά στην καριέρα του στους NBA Finals ενώ στο ενδιάμεσο βρέθηκε να κοουτσάρει σε δυο All-Star Game (2013, '22).Τι άλλο πέτυχε φέτος; Να φτάσει στους Τελικούς με επτά undrafted παίκτες και χωρίς ψηλά draft picks, διεκδικώντας το δαχτυλίδι απέναντι στον Νίκολα Γιόκιτς. Και όλα αυτά ξεκινώντας από το... μπουντρούμι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα