NBA, Σέλτικς: Η κουλτούρα της ανατροπής προέρχεται από σύνθημα του baseball

NBA, Σέλτικς: Η κουλτούρα της ανατροπής προέρχεται από σύνθημα του baseball

Τέιτουμ και Σμαρτ με τη φανέλα των Σέλτικς

bet365

Οι Μπόστον Σέλτικς παλεύουν να γίνουν η πρώτη ομάδα που θα επιστρέψει από 3-0 στα play-offs απέναντι στους Χιτ για τους τελικούς της Ανατολής και πάτησαν πάνω στην πιο βαριά ιστορία του baseball που προέρχεται από τους Ρεντ Σοκς.

Ταξιδεύουμε πίσω στον Οκτώβριο του 2004. Οι Μπόστον Ρεντ Σοκς αποτελούν ένα από τα πιο βαριά brand name στο αμερικανικό baseball. Κοιτώντας όμως διαρκώς πίσω στο παρελθόν τους, έβλεπαν την απόσταση από τον τελευταίο τους τίτλο να μεγαλώνει. Το 1918 κατέκτησαν το πέμπτο τους πρωτάθλημα και έκτοτε, 86 χρόνια δεν ακούμπησαν ποτέ ξανά τον τίτλο.

Η κατάρα του Μπαμπίνο καλά κρατεί. Ο θρύλος των Ρεντ Σοκς παραχωρήθηκε στους αιώνιους εχθρούς Νιου Γιορκ Γιάνκις το 1919 και οι Ρεντ Σοκς έγιναν μία μορφή αστείου. Έδωσαν τον καλύτερό τους παίκτη και πλήρωναν την τιμωρία τους για 86 χρόνια.

Το βράδυ πριν το Game 4 των Σέλτικς με τους Χιτ, για τη φετινή σειρά των τελικών της Ανατολής, στους προσωπικούς λογαριασμούς των παικτών της Βοστώνης κυκλοφορούσε ένα σύνθημα. «Don't let us win tonight», δηλαδή μη μας αφήσετε να κερδίσουμε σήμερα.

Οι Λέικερς έγιναν η 150ή ομάδα που αποκλείεται από 3-0 σε σειρά play-offs. Καμία δεν κατάφερε να επιστρέψει από αυτό το σκορ. «Μη μας αφήσετε να κερδίσουμε σήμερα». Η άλλη πλευρά της κατάρας, ένας λόγος να πιαστείς από κάτι ανώτερο, κάτι πέραν της λογικής όταν πρέπει να πετύχεις το ακατόρθωτο.

Το σύνθημα που έφερε στη Βοστώνη την ανατροπή

Πίσω στο 2004. Οι Μπόστον Ρεντ Σοκς παραμένουν 86 χρόνια μακριά από τον τίτλο και βρίσκονται πίσω με 3-0 στη σειρά απέναντι στους αιώνιους εχθρούς, Γιάνκις. Ο Ντέρεκ Λόου μεταφέρει στη γυναίκα του ότι το Game 4 μπορεί να είναι το τελευταίο του. Οι οπαδοί πουλάνε τα εισιτήριά τους για να μη ζήσουν άλλον έναν εφιάλτη.

Υπάρχει ένας όμως που πιστεύει. Ο λόγος για τον Κέβιν Μιλάρ, τον παίκτη της πρώτης βάσης που μεταφέρει το γνωστό πλέον «Don't let us win tonight». Ξαφνικά στα αποδυτήρια αρχίζει να υπάρχει ένα κλίμα αισιοδοξίας. Το 3-0 δεν είχε γυρίσει ποτέ μέχρι τότε, αλλά το μήνυμα μεταφέρθηκε στους Γιάνκις. Μη μας αφήσετε να κερδίσουμε γιατί δεν υπάρχει πλέον τίποτα να χάσουμε.

Η ιστορία θα έγραφε άλλη μία ομάδα που δεν επέστρεψε από το βαρύ 3-0. Αν όμως γινόταν το ακατόρθωτο; Και προφανώς έγινε, αγώνα με τον αγώνα, βήμα βήμα. Οι Ρεντ Σοκς κέρδισαν τέσσερις φορές το Νο1 seed, τους Νιου Γιορκ Γιάνκις και άλλες τέσσερις φορές τους Σεντ Λιούις Κάρντιναλς στον τελικό, σπάζοντας όλες τις κατάρες μαζί. Λες και έριξαν μπουνιά στο μαχαίρι.

Πρωταθλητές μετά από 86 χρόνια, η πρώτη ομάδα που επιστρέφει από 3-0. Η πίστη στο ακατόρθωτο μέσα από μία κουλτούρα του «don't let us win tonight». Τρομακτικό να είσαι αντίπαλός τους και να τους βλέπεις να πιστεύουν από το 3-0.

Ίδια πόλη, άλλο άθλημα, 19 χρόνια μετά. Και μία σειρά στο 3-0 φτάνει πλέον στο 3-1. Η Χιτ λύγισαν για πρώτη φορά, επέτρεψαν στους Σέλτικς να κάνουν αυτό που τους απαγόρευσαν, να κερδίσουν. Η ομάδα του Ματσούλα παρουσιάστηκε πολύ κατώτερη συνολικά στη σειρά μέχρι το Game 3, με τον Σποέλστρα να παίρνει όλα τα κρέντιτς χάρη στο προπονητικό του πλάνο και τον Μπάτλερ να κάνει ξανά τα play-offs της ζωής του.

Όμως οι Κέλτες είναι μακράν η ποιοτικότερη ομάδα, αυτήν που έχει τις περισσότερες λύσεις και πλέον βρήκε ένα έξτρα κίνητρο. Έναν Θεό στον οποίο πιστεύει, μία κουλτούρα ολόκληρης της πόλης. Πώς τους αφήνεις να κερδίσουν πάλι;

@Photo credits: Twitter/ @Celtics

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα