Αλ Χόρφορντ: Η εκδίκηση ενός... ξεπερασμένου παίκτη που έμαθε στα δύσκολα (vids)

Αλ Χόρφορντ: Η εκδίκηση ενός... ξεπερασμένου παίκτη που έμαθε στα δύσκολα (vids)

Αλ Χόρφορντ: Η εκδίκηση ενός... ξεπερασμένου παίκτη που έμαθε στα δύσκολα (vids)

bet365

Δίχως ηλεκτρικό ρεύμα. Με μία μετακόμιση στις ΗΠΑ, στην ηλικία των 14 ετών και ενώ δεν μιλούσε αγγλικά! Ο Αλ Χόρφορντ είναι το πρόσωπο των NBA Finals και των Μπόστον Σέλτικς. Και η ιστορία του είναι εκπληκτική.

Μερικές φορές, πίσω στη Δομινικανή Δημοκρατία, στην πόλη του Σάντο Ντομίνγκο, η φαμίλια του Αλ Χόρφορντ δεν είχε ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι της. Τον μικρό Αλ δεν τον έμελλε. Αυτά ήταν τα προβλήματα των μεγάλων.

Εκείνος ήθελε μόνο να παίζει. Το αγαπημένο του άθλημα. Δεν ήταν το μπάσκετ. Το εθνικό άθλημα στην πατρίδα του παίζεται με τα χέρια, αλλά χρειάζεται μία μικρότερη μπάλα και ένα ρόπαλο. Μοιάζει σίγουρο πως αν ο Χόρφορντ διάλεγε το μπέιζμπολ, τώρα θα έπαιζε στην MLB.

Προτίμησε να ακολουθήσει το DNA του. Το DNA του πατέρα του. Ο Τίτο Χόρφορντ ήταν ο πρώτος Δομινικανός που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ. Κατά διαβολική σύμπτωση, βλέποντας τη φετινή σεζόν των Μπόστον Σέλτικς, είχε φορέσει τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς (60 αγώνες με τους Μπακς και άλλους 3 με τους τότε Μπούλετς, από το 1988-1993). Ένα από τα εμπόδια που ξεπεράστηκαν στο δρόμο για τους NBA Finals.

Και όπως ο Τίτο ήταν πρωτοπόρος για την πατρίδα του, έτσι και ο Αλ: Ο πρώτος που αγωνίζεται στους τελικούς!

«Η μητέρα μου με έμαθε να μην αφήνω αυτές τις καταστάσεις να με απογοητεύουν ή να με επηρεάζουν», είχε πει σε μία παλιότερη συνέντευξή του ο Χόρφορντ. Γιατί μπορεί ο μπαμπάς να έπαιζε μπάσκετ, αλλά το γενικό πρόσταγμα άνηκε στην Αρελίς Ρεϊνόσο.

«Από μικρή ηλικία έλεγα ότι θέλω να αγωνιστώ στο ΝΒΑ. Τότε φάνταζε απόμακρο, αλλά η ίδια πάντα πίστευε σε εμένα», πρόσθεσε ο 36χρονος σέντερ.

Τα φετινά playoffs έχουν τη δική του σφραγίδα. Αυτός ανέλαβε να περιορίσει τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Να τα... βάλει με τους Μαϊάμι Χιτ. Και η εικόνα του στο τέλος του Game 7 στη Φλόριντα, μερικά χιλιόμετρα... δίπλα από την πατρίδα του, έδειχνε έναν άνθρωπο που επιτέλους κατάφερε.

Δεν το έκανε με τους Ατλάντα Χοκς, τότε που ήταν νιος, το κατάφερε με τους Μπόστον Σέλτικς παίζοντας πλέον ως βετεράνος.

Με την αύρα του Μάτζικ Τζόνσον

Η διαδρομή του προς τη δόξα δεν ήταν εύκολη. Ήταν όμως πασπαλισμένη από τη δόξα κάποιου άλλου. Όταν ήταν 14 ετών, η μητέρα του αποφάσισε ότι ήταν καλύτερο να συναντήσει τον πατέρα του, ο οποίος είχε αποσυρθεί και ζούσε στο Λάνσινγκ του Μίσιγκαν.

Εκεί γεννήθηκε ένας από τους θρύλους του ΝΒΑ, ο Μάτζικ Τζόνσον. Και ο Χόρφορντ δεν θα μπορούσε να έχει καλύτερη... προίκα.

Ο Αλ ήταν έξω από τα νερά του. Του έλειπε η μητέρα του. Και την ίδια στιγμή μιλούσε τα βασικά αγγλικά! Με τη διαδικασία της εκμάθησης να είναι ιδιαίτερη επίπονη. Σε όλα αυτά προσθέστε και το διαφορετικό κλίμα. Από τη ζέστη της πατρίδας του, στον σχεδόν ατελείωτο χειμώνα του Μίσιγκαν.

Μα η μητέρα του τον είχε μάθει να μην τα παρατάει. Η συμβουλή τον ακολουθεί μέχρι σήμερα. Μέχρι το Game 1 των NBA Finals (με 26 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ), όπου ο... ξεπερασμένος, βαρύς και «γερασμένος» Χόρφορντ, με το απίθανο «τικ» όταν εκτελούν οι αντίπαλοι ελεύθερες βολές, να αποδεικνύει ότι το μπάσκετ είναι απλό.

Και χρειάζονται λίγα, αλλά ορθά πράγματα, για να λειτουργήσει ένας ολόκληρος οργανισμός. Ποια είναι η επόμενη πρωτιά που κυνηγάει στην καριέρα του; Μα να γίνει ο πρώτος Δομινικανός που κερδίζει το πρωτάθλημα στο NBA!

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα