Ίμε Ουντόκα: Ο άνθρωπος που μπορούσε κι άλλαξε τη μοίρα των Μπόστον Σέλτικς

Ίμε Ουντόκα: Ο άνθρωπος που μπορούσε κι άλλαξε τη μοίρα των Μπόστον Σέλτικς

Ίμε Ουντόκα: Ο άνθρωπος που μπορούσε κι άλλαξε τη μοίρα των Μπόστον Σέλτικς

bet365

Ο Ίμε Ουντόκα είναι ο άνθρωπος που μπορεί. Για να πείσει τους παίκτες των Μπόστον Σέλτικς γι' αυτό, χρειάστηκε να βγάλει έναν απλό λόγο. Χρησιμοποιώντας το δόγμα που ακολουθούσε ο πυγμάχος Έιντριεν Μπρόνερ, ο πρώτος άνθρωπος που μπορούσε.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Σε ένα όχι και τόσο φανταχτερό κλειστό γήπεδο. Κανείς δεν περίμενε να μεταμορφωθεί, όπως συμβαίνει στα περισσότερα παραμύθια, μετά την ολοκλήρωση της ημέρας. Έτσι και αλλιώς η ζωή του προπονητή των Μπόστον Σέλτικς, Ίμε Ουντόκα δεν ήταν παραμυθένια.

Λάτρευε το μπάσκετ. Όχι έξω από τις τέσσερις γραμμές. Αλλά να βρίσκεται μέσα σε αυτές. Μετά τον αγώνα της Παρασκευής στο Λύκειό του, στο Βορειοανατολικό Πόρτλαντ, ο Ουντόκα συνήθιζε να πηγαίνει σε ένα γυμναστήριο που λειτουργούσε από τα μεσάνυχτα μέχρι τις τρεις τα ξημερώματα. Και συγκέντρωνε πολλά μέλη συμμοριών.

«Υπήρχαν Crips... Bloods... Στην κυριολεξία μέλη συμμοριών από τους γύρω δρόμους. Το γήπεδο ήταν ανοικτό για όποιον ήθελε να παίξει. Και εγώ περπατούσα δύο τετράγωνα, μακριά από το σχολείο μου για να παίξω εκεί», εξήγησε για το παρελθόν του ο Ουντόκα.

Τους αγώνες διοργάνωνε ο πατέρας του άλλοτε σταρ του ΝΒΑ και νυν βοηθού του Ουντοκα, Ντέιμον Στάνταμαϊερ, Ουίλι.

Ανάμεσα στον μπαμπά Στάνταμαϊερ και τον Ουντόκα δημιουργήθηκε μία δυνατή σχέση. Ο Ουίλι αποτελούσε μία τρόπον τινά πατρική φιγούρα για τον Ουντόκα.

Και το γεγονός ότι οι περισσότεροι παίκτες, κυρίως οι μικρότεροι σε ηλικία, στοιβαζόντουσαν στο βαν που είχε στην κατοχή του ο Ουίλι, για να τους επιστρέψει έναν-έναν στα σπίτια τους, δυνάμωσε το δεσμό.

Συνήθως ο Ουντόκα ήταν ο τελευταίος που αποχωρούσε από το βαν. Και σε όλη τη διάρκεια της διαδρομής μιλούσε με τον Ουίλι Στάνταμαϊερ. Για το μπάσκετ. Για τη ζωή. Για όλα.

Τα χρόνια κύλησαν. Ο Ουντόκα απέκτησε μία άλλη πατρική φιγούρα. Τον Γκρεγκ Πόποβιτς. Βρέθηκε στο πλευρό του, στους Σαν Αντόνιο Σπερς. Στα καλά και στα κακά. Και έμαθε. Όπως και άλλοι πριν απ' αυτόν, έφτασε η στιγμή να αποχωριστεί το... σπίτι του, για να δημιουργήσει τη δική του μπασκετική οικογένεια.

Οι Μπόστον Σέλτικς τόλμησαν να δοκιμάσουν τη συνταγή «πρώην βοηθός του Πόποβιτς», όπως έκαναν και άλλες ομάδες στο πρόσφατο παρελθόν.

Μόνο που η παρουσία του Ουντόκα στον πάγκο των Σέλτικς δεν ξεκίνησε καλά. Τα αποτελέσματα ήταν αρνητικά. Και ο νέος προπονητής της ιστορικής ομάδας ένιωσε πως έπρεπε να πάρει την κατάσταση στα χέρια του.

Και το έκανε με τον τρόπο που ήξερε καλύτερα. Μίλησε δημόσια για τις κακές συνήθειες των παικτών του!

Η κίνησή του προκάλεσε μπόλικη αμφισβήτηση. Και όμως, ο Ουντόκα ήξερε τι έκανε. Είχε το Πόρτλαντ στο μυαλό του.

Ακρίβεια και ευθύνη

Αυτή τη στιγμή, οι Μπόστον Σέλτικς έχουν κατακτήσει τη 2η θέση στην Ανατολή και προηγούνται με 2-0 των Μπρούκλιν Νετς στη σειρά των playoffs για τον 1ο γύρο.

Ένας γεγονός, τον Δεκέμβριο του 2021, φαίνεται να καθόρισε τη σεζόν των Σέλτικς.

Μία ομιλία του Ουντόκα στους παίκτες του. Με την υποστήριξη δύο «τέκνων» του Πόρτλαντ, του Ντέιμον Στάνταμαϊερ και του Άαρον Μάιλς.

«Δεν είμαι φανατικός των κανόνων. Οπότε μεγαλύτερη σημασία έχει να είστε στην ώρα σας», είπε ο Ουντόκα, θέλοντας να καλύψει το πρώτο σκέλος της συζήτησης, την ακρίβεια.

Το δεύτερο είχε τίτλο «ευθύνη». Και για να την καταδείξει, έδειξε στους παίκτες του ένα βίντεο. Από μία συνέντευξη του πυγμάχου Έιντριεν Μπρόνερ, μετά από έναν αγώνα του.

Το παρατσούκλι του ήταν «ο άνθρωπος που μπορεί» (Can Man).

«Άκου φίλε, με αποκαλούν "Το πρόβλημα", αλλά εσείς μπορείτε να με λέτε "ο άνθρωπος που μπορεί". Όλοι μπορούν να το καταλάβουν», είπε ο Μπρόνερ. Και χρησιμοποίησε τις λέξεις που παραπέμπουν σε διάφορες φυλές και εθνικότητες, αλλά δεν έχουν εφαρμογή στην ελληνική γλώσσα.

Ουσιαστικά έκανε ένα λογοπαίγνιο με τη λέξη «μπορώ» (can), όπου αυτή υπήρχε σε εθνικότητες (AfriCANs. AmeriCANs. DominiCANs. MexiCANs). Και κατέληξε στο συμπέρασμα πως «όλοι μπορούν».

«Θέλω να σας δείξω ότι εγώ είμαι ο άνθρωπος που μπορεί. Όλοι μπορείτε και θα το καταλάβετε», ήταν τα λόγια του Ουντόκα.

Το μήνυμά του ήταν ξεκάθαρο: Όλοι από τον Τζέισον Τέιτουμ, μέχρι τον παίκτη που δεν αγωνίζεται καθόλου, θα έχουν τα ίδια στάνταρ. Ίσες ευκαιρίες.

Δικαιολογώντας ουσιαστικά και τη δημόσια τοποθέτησή του. Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί τον εαυτό του αδιάφθορο.

Τέσσερις μήνες μετά, οι Σέλτικς θυμίζουν έναν μπασκετικό... όλεθρο. Ο Μάρκους Σμαρτ έχει αναδειχθεί ως ο Κορυφαίος Αμυντικός της σεζόν. Και ίσως ο Ίμε Ουντόκα να πρέπει να ετοιμάζεται να ανακηρυχθεί σε προπονητή της χρονιάς.

Ενδεχόμενος να απουσιάσει και από τη δική του βράβευση. Για να έχει χρόνο να δουλέψει για τους Σέλτικς. Όπως όταν ήταν μικρότερος: «Ήξερα ότι για να πετύχω έπρεπε να κάνω το αντίθετο από τους άλλους. Ήταν όλοι σε ένα πάρτι; Και περνούσαν καλά; Εγώ ήμουν στο ανοικτό γυμναστήριο. Δεν πήγα στο χορό αποφοίτησης, ούτε στην αποφοίτησή μου. Ήμουν στο γήπεδο».

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα