Μπακς: Τι κερδίζουν με την προσθήκη Ιμπάκα (vids)

Μπακς: Τι κερδίζουν με την προσθήκη Ιμπάκα (vids)

Μπακς: Τι κερδίζουν με την προσθήκη Ιμπάκα (vids)

bet365

Ο Σερζ Ιμπάκα αποτελεί πλέον μέλος των Μιλγουόκι Μπακς. Ο πρωταθλητής με τους Τορόντο Ράπτορς το 2019 έρχεται στο Μιλγουόκι για να προσθέσει δύναμη στη ρακέτα των κατόχων του τίτλου.

Μπορεί ο Σερζ Ιμπάκα να είναι μία μεταγραφή επιπέδου ή τύπου «Πι Τζέι Τάκερ»; Ενός παίκτη, δηλαδή, που θα μπει στο ρόστερ μιας ομάδας και θα της αλλάξει τη μοίρα;

Αν ο «γιος του Κονγκό» (σ.σ.: υπάρχει ένα απίθανο ντοκιμαντέρ από τη σειρά «30 for 30», το οποίο αξίζει να δείτε), το νέο απόκτημα των Μιλγουόκι Μπακς, μείνει υγιής, όλα μπορούν να συμβούν.

Μόνο που αυτό έχει να συμβεί από τη χρονιά του πρωταθλήματος με τους Τορόντο Ράπτορς. Εκείνη τη μαγική σεζόν με τους Καναδούς, ο Ιμπάκα θύμισε τον παίκτη που σάρωνε στην Οκλαχόμα και αγωνίστηκε σε 74 αγώνες. Και είχε κομβικό ρόλο στα playoffs, σε άμυνα και επίθεση.

Την επόμενη σεζόν (2019-2020) μέτρησε 55 αγώνες στους Ράπτορς, ενώ στο Λος Άντζελες μέσα σε δύο σεζόν είχε 76 συμμετοχές (41 πέρσι, 35 φέτος).

Τη φετινή σεζόν μετράει 6.6 πόντους 4.3 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 15.4 λεπτά στο παρκέ. Και μπορεί οι αριθμοί του να μην είναι εντυπωσιακοί, αλλά βρίσκονται σε άνοδο από τα Χριστούγεννα και μετά.

Όλα αυτά μπορεί να αποδειχτούν αρκετά για τους Μπακς, οι οποίοι αναζητούσαν ένα ψηλό προκειμένου να έχουν έξτρα λύσεις πίσω από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τον Μπόμπι Πόρτις και με δεδομένο ότι ο Μπρουκ Λόπεζ δεν έχει αγωνιστεί μόνο σε ένα ματς τη φετινή σεζόν.

Ο Ιμπάκα ταιριάζει στο προφίλ που αναζητούν οι Μπακς. Έναν παίκτη για να καλύψει το κενό του Λόπεζ. Να μπορεί να απειλήσει από το τρίποντο (37% φέτος), να παίζει άμυνα κοντά στο καλάθι και να «καθαρίζει» ριμπάουντ.

Ιμπάκα with the «blocka»

Αυτά είναι στοιχεία που έκαναν τον Ιμπάκα περιζήτητο στο ΝΒΑ, ειδικά όταν φορούσε τη φανέλα των Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ (τη σεζόν 2011-2012 είχε 3.7 μπλοκ ανά ματς και την επόμενη 3). Προσοχή, ωστόσο, τον υγιή Ιμπάκα.

Αλλά ας μη λησμονούμε ότι στην καριέρα του έχει 2 μπλοκ μέσο όρο. Και όταν κάποια φάση του έφτανε στο Top-10 του ΝΒA, η περιγραφή ήταν συνηθισμένη: «Ιμπάκα with the blocka». Αδόκιμο μεν, αλλά πέρα για πέρα αληθινό.

Ο Ιμπάκα και τα pick n roll

Την ίδια στιγμή, ο Σερζ Ιμπάκα λατρεύει να παίζει pick n roll, ένα παιχνίδι που συνήθως εκτελεί ο Ντάριλ Μίντλετον ως ο κάτοχος της μπάλας.

Ο Ιμπάκα μπορεί να παίξει είτε ως «βοηθός», δηλαδή να ρολάρει για να ανοίξει την επίθεση ενός συμπαίκτη του, είτε να είναι ο αποδέκτης της τελικής πάσας και να σκοράρει.

Στο παρακάτω γράφημα εμφανίζονται οι καταστάσεις pick n roll στα τελευταία τρία ματς που αγωνίστηκε ο Ιμπάκα με τους Κλίπερς.

Ibaka Pick n Roll

Το συμβόλαιο

Ο 32χρονος Ιμπάκα έρχεται στο Ουισκόνσιν κουβαλώντας ένα συμβόλαιο που ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν (και έχει αξία $9.742.000). Αυτό μπορεί να είναι καλό, μπορεί να είναι και αρνητικό για τους Μπακς.

Αν η συνεργασία δεν προχωρήσει στο επιθυμητό επίπεδο, ο Κογκολέζος θα μείνει ελεύθερος. Αν όμως αποδειχτεί σημαντικό κομμάτι, η ανανέωση του συμβολαίου του (όπως και στην περίπτωση του Τάκερ) μπορεί να αποδειχτεί παγίδα.

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα