Νοβίτσκι: Τα 10+1 αξέχαστα νικητήρια σουτ του σπουδαίου Γερμανού (vids)

Νοβίτσκι: Τα 10+1 αξέχαστα νικητήρια σουτ του σπουδαίου Γερμανού (vids)

Νίκος Καρφής
Νοβίτσκι: Τα 10+1 αξέχαστα νικητήρια σουτ του σπουδαίου Γερμανού (vids)

bet365

Ο σπουδαίος Ντιρκ Νοβίτσκι είδε τη φανέλα του να αποσύρεται από τους Μάβερικς και το Gazzetta ταξιδεύει πίσω στον χρόνο και στα νικητήρια καλάθια του.

Είναι ο κορυφαίος παίκτης που έχει φορέσει ποτέ τη φανέλα των Μάβερικς και ο σπουδαιότερος Ευρωπαίος στην ιστορία του ΝΒΑ (μέχρι τη στιγμή που θα τον κοιτάξει κατάματα και θα τον ξεπεράσει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο). Ο τεράστιος Ντιρκ Νοβίτσκι είδε τη φανέλα του (Νο.41) να αποσύρεται από τους Μάβερικς στο ματς απέναντι στους Ουόριορς και τον Κιντ να... πειράζει τον πρώην συμπαίκτη του στο πρωτάθλημα του 2011.

Ένας μύθος του παγκοσμίου μπάσκετ που πήρε από το χεράκι το Ντάλας το 2011 και το οδήγησε στο πιο μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας κόντρα στους Big 3 του Μαϊάμι, τους ΛεΜπρόν-Ουέιντ-Μπος. Aπό το 1998 μέχρι και το 2019 πιστός στους Μάβερικς. Πάντα εκεί για να τους βοηθήσει, πάντα μπροστάρης στα δύσκολα.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας ήξερε τον τρόπο να εκτελέσει τους αντιπάλους του στις κρίσιμες στιγμές. Το έλεγε η ψυχούλα του. Ο άνθρωπος με το αψεγάδιαστο fadeaway έχει πετύχει πολλά νικητήρια καλάθια στη μπασκετική του σταδιοδρομία και το Gazzetta του υποκλίνεται, κάνοντας μια βουτιά στο παρελθόν.

Η σχέση... αγάπης με τα νικητήρια σουτ

To πρώτο του ήρθε τον Φλεβάρη του 2006 και στο ματς κόντρα στους Ράπτορς. Με το σκορ στο 113-113, πήρε την ευθύνη και με το σήμα-κατατεθέν του, το fadeaway, χάρισε μια μεγάλη νίκη στο Ντάλας.

Δύο χρόνια μετά οι Σανς κοντράρονται με τον Γερμανό και εκείνος έχει ένα δωράκι για εκείνους. Fadeaway μπροστά στον Σον Μάριον και το Φοίνιξ ψάχνει να δει τι το... χτύπησε. Ο Ντιρκ είχε κάνει πάλι το θαύμα του.

Τον Απρίλη του 2008 θύμα του ήταν οι Τζαζ. Ο Ντερόν Ουίλιαμς νόμισε πως θα στείλει το ματς στην παράταση, αλλά ο Ντιρκ είχε άλλη άποψη. Το έσταξε από τις 45 μοίρες στη λήξη για να υπογράψει τη νίκη των Μάβερικς.

Στις 19 Γενάρη του 2009 είπε να κεράσει... πίκρα και τους Σίξερς. Χόρεψε τον Έβανς και με ένα turnaround fadeaway... σίγησε το κοινό της Φιλαδέλφεια που περίμενε να πανηγυρίσει.

Τον Νοέμβρη του ίδιου έτους οι Μπακς καταλαβαίνουν τι εστί Νοβίτσκι. Η μπάλα θα φτάσει στα χέρια του ηγέτη, ο οποίος τους... καθαρίζει μέσα στο Μιλγουόκι με καλθάρα που έχει αφήσει το αποτύπωμα πάνω της. Το ασταμάτητο fadeaway.

Περίπου έναν χρόνο μετά οι Μπόμπκατς έβαλαν δύσκολα στους Μάβερικς και έπαιξαν παράταση. Όμως και εκεί ο Νοβίτσκι έδειξε το κρύο αίμα, αφού με την κλασική του κίνηση, σήκωσε το κοινό στο Ντάλας στο πόδι. Ο Μπορίς Ντιό δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα για να τον κόψει.

To πιο διάσημο φυσικά είναι η... ζωγραφιά κόντρα στους Χιτ στο Game 2 των τελικών του 2011. Οι Μάβερικς χάνουν με 1-0 στη σειρά και στο δεύτερο παιχνίδι η μπάλα είναι στα χέρια του με το σκορ στο 93-93. Ο Νοβίτσκι ρολάρει υπέροχα στον Μπος και με υπέροχο αριστερό lay up χαρίζει ένα μεγάλο break στους Μάβερικς, οι οποίοι στη συνέχεια ρίχνουν στο καναβάτσο το Μαϊάμι και κατακτούν το πρωτάθλημα.

Το 2013 είπε να περιποιηθεί τους Σέλτικς στο Boston Garden. Δεν φοβάται να τα βάλει με τον Γκαρνέτ και ολοκληρώνει τη φάση με ένα τρελό γκολ φάουλ νίκης.

To ίδιο έτος την... οργή του νιώθουν και οι Μπουλς, οι οποίοι προηγούνται με ένα πόντο στο Ντάλας, αλλά ο Γερμανός κάνει πάλι το θαύμα του. Παίρνει την πάσα του Κάρτερ και στάζει ένα τεράστιο τρίποντο.

Και το τελευταίο έρχεται το 2016. Ακόμα και στα... γεράματα ο Νοβίτσκι ποτέ δεν σταμάτησε να είναι clutch. Μέσα στο Staples Center κόντρα στους Λέικερς σηκώνεται για το fadeaway και στέλνει στον... ψυχίατρο τους λιμνάνθρωπους.

Kαι φυσικά το αξέχαστο νικητήριο καλάθι με την Εθνική Γερμανίας κόντρα στον Ισπανία. Στον ημιτελικό του Eurobasket του 2005. H φούρια ρόχα μπροστά με 73-72, όμως ο Ντιρκ με fadeaway στα 3 δευτερόλεπτα στέλνει στον τελικό τους Γερμανούς, εκεί όπου όμως χάνει το τρόπαιο από την Εθνική μας ομάδας, με την Ελλάδα να φτάνει στην κορυφή.

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα