Καϊρί Ίρβινγκ: Ο προηγούμενος part timer στο NBA αγωνίστηκε πριν από 59 χρόνια (vid)

Καϊρί Ίρβινγκ: Ο προηγούμενος part timer στο NBA αγωνίστηκε πριν από 59 χρόνια (vid)

bet365

Ο Καϊρί Ίρβινγκ ετοιμάζεται να επιστρέψει στο ΝΒΑ ως ο πρώτος part time αθλητής της λίγκας, μετά από 59 χρόνια! O προηγούμενος part timer ονομάζεται Τέρι Ντίσινγκερ.

Πριν από 59 χρόνια. Σε μία άλλη εποχή. Ίσως τότε ο Καϊρί Ίρβινγκ να είχε διαφορετική αντιμετώπιση. Χειρότερη ή καλύτερη, η πρόβλεψη δεν θα είναι ποτέ εύκολη.

Ο Ίρβινγκ, σχεδόν επτά μήνες μετά την τελευταία φορά που πάτησε παρκέ και αποχώρησε τραυματίας, ετοιμάζεται να φορέσει τη φανέλα των Μπρούκλιν Νετς, στην εκτός έδρας αναμέτρηση με τους Ιντιάνα Πέισερς, τα ξημερώματα της 6ης Ιανουαρίου. Ως ο πρώτος παίκτης μερικές απασχόλησης στο ΝΒΑ, μετά από... σκάρτες έξι δεκαετίες!

Η παρένθεση είναι απαραίτητη. Ο Ίρβινγκ δεν έχει εμβολιαστεί και όπως όλα δείχνουν δεν σκοπεύει να το κάνει. Και η νομοθεσία της Νέας Υόρκης του επιτρέπει μόνο την προπόνηση. Όχι και τη συμμετοχή του στους αγώνες. Η επιστροφή του θα γίνει με αυστηρούς όρους. Για μερικές εμφανίσεις και μόνο μακριά από τη Νέα Υόρκη!

Η παρένθεση κλείνει και η αφήγηση συνεχίζεται. Πριν από 59 χρόνια, το ΝΒΑ ήταν εντελώς διαφορετικό απ' αυτό που γνωρίζουμε.

Οι Σικάγο Ζέφαιρς (ιδρύθηκαν το 1961 ως Σικάγο Πάκερς και άλλαξαν το όνομά τους δύο χρόνια αργότερα), προσπαθούσαν να αποκτήσουν νέους παίκτες για να τοποθετήσουν το όνομά του στον μπασκετικό χάρτη των ΗΠΑ. Για την ιστορική αναδρομή να αναφέρουμε ότι είναι οι «πρόγονοι» των Μπάλτιμορ Μπούλετς, οι οποίοι μετά από πολλά χρόνια έγιναν οι Ουάσινγκτον Μπούλετς και κατόπιν Ουίζαρντς.

Ο Τέρι Ντίσινγκερ, χρυσός Ολυμπιονίκης στους Αγώνες του 1960 στη Ρώμη (και πλέον ορθοδοντικός στο επάγγελμα) αναζητούσε τον τρόπο να μείνει ενεργός για να αγωνιστεί και το 1964, στο Τόκιο.

Μετά από μερικές αποτυχημένες κινήσεις, ο Ντίσινγκερ, μέλος του πανεπιστημίου του φημισμένου Περντιού, συμφώνησε με τους Ζάφαϊρς. Έχοντας θέσει τους δικούς του όρους.

Βλέπετε, ο μπασκετμπολίστας ήθελε να πάρει και το πτυχίο του στη χημική μηχανική. Κάτι που σήμαινε ότι θα πρέπει να απουσιάζει από κάποιες αναμετρήσεις!

Όπερ και εγένετο.

Ο Ντίσινγκερ επιλέχθηκε στον 2ο γύρο του Draft και φόρεσε τη φανέλα του Σικάγο για τη σεζόν 1962-1963.

Αγωνίστηκε σε 57 αναμετρήσεις. Μόνο τα σαββατοκύριακα ή τις αργίες, αφού τις υπόλοιπες ημέρες ήταν στο Πέρντιου!

Αλλάζοντας ρούχα στο αεροπλάνο...

Ζούσε στο Λαφαγέτ της Ιντιάνπολις – μαζί με τη δασκάλα σύζυγό του - και μόλις το κουδούνι χτυπούσε, ο Ντίσινγκερ πήγαινε στο αεροδρόμιο με προορισμό το Σικάγο ή όποια άλλη πολιτεία ήταν οι συμπαίκτες του.

«Πολλές φορές άλλαζα μέσα στο αεροπλάνο, για να είμαι έτοιμος να μπω στο γήπεδο», παραδέχτηκε μιλώντας στο Undefeated.

Εκείνη την εποχή τα περισσότερα ματς του ΝΒΑ διεξαγόντουσαν μεσοβδόμαδα ή τα σαββατοκύριακα. Μόνο εκείνη τη σεζόν οι Ζάφαϊρς αγωνίστηκαν μόλις τρεις φορές τη Δευτέρα.

Kyrie Irving

Έδινε το παρών σε αναμετρήσεις που μπορούσε να... κολλήσει μία αργία. Όπως είχε κάνει με την Ημέρα των Ευχαριστιών. Οι Ζάφαϊρς είχαν τέσσερα κολλητά εκτός έδρας ματς. Έχασε τα δύο πρώτα, αγωνίστηκε στα δύο επόμενα, λόγω της αργίας.

Και η αλήθεια ήταν πως ο Ντίσινγκερ ήταν εξαιρετικός στο παιχνίδι του. Την 1η Δεκεμβρίου σημείωσε 33 πόντους απέναντι στους Ρόαγιαλς, έχασε τέσσερις ημέρες και μετά βρέθηκε κοντά στην ομάδα για τέσσερις συνεχόμενες ημέρες. Στο ματς με τους Σαν Φρανσίσκο Ουόριορς του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν πέτυχε άλλους 33 πόντους!

Ορίστε και άλλο ένα παράδειγμα: Νωρίτερα, τον Νοέμβριο του 1962, πρόλαβε ένα ματς του Σικάγο στο Σαν Φρανσίσκο μία Παρασκευή. Αγωνίστηκε για 48 λεπτά.

Την επόμενη ημέρα κόντρα στους Λος Άντζελες Λέικερς έπαιξε για 45 λεπτά, έχοντας 30 πόντους και 15 ριμπάουντ! Και μετά έπρεπε να επιστρέψει στο Πέρντιου. Οι σπουδές τον καλούσαν. Και έχασε τη δεύτερη αναμέτρηση με τους Λέικερς, 48 ώρες αργότερα.

«Ήταν ένας σταρ. Σαν ένας μοντέρνος παίκτης. Είχε όλες τις ικανότητες, μακρινό σουτ, δημιουργία», είπε ο συμπαίκτης του και rookie με την ομάδα του Σικάγο, Ντον Νέλσον.

Πολλά χρόνια προτού αποτελέσει μέλος της ομάδας των Μπόστον Σέλτικς με πέντε κατακτήσεις πρωταθλημάτων και φυσικά προτού γίνει ο προπονητής με τις περισσότερες νίκες στην ιστορία του ΝΒΑ. Ακόμα είναι ο Ντον Νέλσον...

Ένας part time σταρ σε μία κακή ομάδα

Ο Ντίσινγκερ αγωνίστηκε σε 25 από τα πρώτα 48 ματς της ομάδας, ενώ στη συνέχεια, έχοντας λύσει το θέμα με τις σπουδές του, συμμετείχε και στα 32 υπόλοιπα ματς.

«Όταν τον είχαμε, η ομάδα ήταν καλύτερη. Αλλά ήμασταν μία κακή ομάδα γενικότερα», παραδέχτηκε ο Νέλσον, όταν ρωτήθηκε αν η απουσία του Ντίσινγκερ αποτέλεσε θέμα για τους συμπαίκτες του.

Όσο και αν ακουστεί περίεργο, η part time σεζόν του Ντίσινγκερ, η rookie σεζόν του στο ΝΒΑ ήταν η καλύτερη από τις εννιά που αγωνίστηκε. Καλύτερη και από τις δύο επόμενες που χρίστηκε All Star.

Και όχι μόνο. Η σεζόν 1962-1963 αποτελεί τον 9ο καλύτερο μέσο όρο στην ιστορία του ΝΒΑ για έναν πρωτοεμφανιζόμενο παίκτη. Μπροστά από τον θρύλο Έλτζιν Μπέιλορ και λίγο πίσω από τον Ρικ Μπάρι!

Η ιστορία του Καϊρί Ίρβινγκ είναι διαφορετική. Μα τόσο ίδια. Θα πρέπει να μάθει να ζει για λίγο μέσα στο ΝΒΑ. Και μετά ξανά εκτός. Στο μεσοδιάστημα, δεν θα χρειαστεί να σπουδάσει. Αλλά να κάνει υπομονή. Και να περιμένει το επόμενο εκτός έδρας ματς των Μπρούκλιν Νετς.

@Photo credits: NBA/Getty Images
 

NBA Τελευταία Νέα