ΝΒΑ: Η 75η σεζόν γιορτάζει πάνω απ' όλα την μαύρη κουλτούρα

ΝΒΑ: Η 75η σεζόν γιορτάζει πάνω απ' όλα την μαύρη κουλτούρα

bet365

Η 75η σεζόν του ΝΒΑ είναι προ των πυλών. Η λίγκα φρόντισε να γιορτάσει την ιστορία και τη μαύρη κουλτούρα της με ένα βίντεο που όσες φορές και αν δούμε θα ανατριχιάζουμε! Ο θρυλικός δρόμος που επιλέχθηκε και η σχέση του σκηνοθέτη Ρικ Φαμουγίουα με τον... Μάικλ Τζόρνταν!

Στο δρόμο που μεγάλωσε η θρυλική Έλα Φιτζτζέλαρντ. Και ο υπέροχος Ρέι Τσαρλς. Το Λέιμερτ Παρκ έγινε ο... ομφαλός του ΝΒΑ. Για τρεις ημέρες. Και μία ολόκληρη ζωή.

Εκείνα τα δύο λεπτά και 48 λεπτά, η διάρκεια του βίντεο για την 75η σεζόν του ΝΒΑ, προκαλούν κάθε φορά ανατριχίλα. Το παρελθόν συναντάει το παρόν. Και μαζί κοιτούν στο μέλλον.

Αν και ο παραλληλισμός για το τελευταίο από τον Αφροαμερικανό σκηνοθέτη, Ρικ Φαμουγίουα, χρησιμοποιεί τον γηραιότερο όλων, Μπιλ Ράσελ. Ποιος ξέρει, ίσως η επιλογή να μην είναι διόλου τυχαία και ο 11 φορές πρωταθλητής του ΝΒΑ να έχει να δει πολλά ακόμη.

Το «ΝΒΑ Lane, 75th street» γυρίστηκε σε διάστημα τριών ημερών. Στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Στο Λέιμερτ Παρκ. Ένα πασίγνωστο σημείο για την πόλη που έχει πάντα ήλιο. Μία τοποθεσία με ιδιαίτερη σημειολογία στην κουλτούρα της μαύρης ιστορίας.

Ο λάτρης των Λέικερς και του Ίνγκλγουντ

«Οι μαύρες γειτονιές στο Λος Άντζελες αποτελούν, κατά κάποιο τρόπο, τη βάση των εμπειριών μου. Μεγάλωσα στο Λ.Α., ως ένας μεγάλος φίλος των Λέικερς. Μιλήσαμε για τη γειτονιά του ΝΒΑ και τα μέρη που θα σύχναζαν οι παίκτες. Θεωρώ ότι αυτή η γειτονιά ενώνει τα 75 χρόνια ιστορίας και είναι ακριβώς αυτό που ήθελα να αποτυπώσω», εξήγησε ο σκηνοθέτης του βίντεο. Μάλιστα, ο Φαμουγίουα φρόντισε να στείλει το... μήνυμα του, φορώντας μία μαύρη φανέλα των Λέικερς με το όνομα του Μάτζικ Τζόνσον στην πλάτη, την πρώτη ημέρα των γυρισμάτων.

Η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Το ΝΒΑ θέλησε να τιμήσει την μαύρη κουλτούρα. Διάλεξε το Λος Άντζελες. Την πόλη δύο ομάδων. Την πόλη που σύντομα θα αποκτήσει ακόμα ένα νέα γήπεδο, το «σπίτι» τον Κλίπερς στο Ίνγκλγουντ.

Θέλησε να δώσει την έννοια της γειτονιάς. Όπου ένας γηραιότερος, ακόμη και αν αυτός είναι ο Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ να μπορεί να δείξει μερικά πράγματα στον... μαθητή, Ντιρκ Νοβίτσκι, σε μία πρόχειρη μπασκέτα που μπορεί να έχει το κάθε σπίτι στις ΗΠΑ.

Το τεράστιο Λέιμερτ Παρκ διατηρεί ακόμη και σήμερα ισχυρή τη μαύρη ιστορία του. Είναι ένα ιστορικός και συνάμα σύγχρονος κόμβος μαύρης τέχνης, κουλτούρας και μουσικής. Δεν είναι τυχαίο, όπως σας αναφέραμε, παραπάνω ότι σε αυτούς τους δρόμους έχουν μεγαλώσει η Έλα Φiτζτζέραλντ και ο Ρέι Τσαρλς.

Η γειτονιά προκάλεσε το ενδιαφέρον του Άντονι Ντέιβις, ο οποίος θέλησε να αντλήσει πληροφορίες απ' τον Φουμουγίουα.

«Υπήρχε πάντα μία ζεστασιά και ένα καλλιτεχνικό κέντρο και μία ενέργεια γύρω απ' το πάρκο. Ήμουν ενθουσιασμένος που θα το μετέφερα στη μικρή οθόνη και ακόμα αν δεν λέγαμε πως βρισκόμασταν στο Λέιμερτ, το κεντρικό στοιχείο ήταν απαραίτητο», τόνισε ο Φουμουγίουα, ο οποίος χαρακτήρισε τον εαυτό του σαν παιδί σε ένα κατάστημα με καραμέλες. Άδικο έχει;

Καρφώνει σαν τον Μάικλ Τζόρνταν!

Και η αλήθεια είναι πως κατάφερε να μας δώσει τα πάντα. Έναν... Μάικλ Τζόρνταν (τον ηθοποιό Μάικλ Μπι. Τζόρνταν), τον Μάτζικ Τζόνσον, τον Λάρι Μπερντ, τον Όσκαρ Ρόμπερτσον, τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, τον Μπιλ Ράσελ, τον Τζούλιους Έρβινγκ.

Το βίντεο φρόντισε να μην αφήσει τίποτα... λησμονημένο. Τους αδικοχαμένους, την επέλαση των ξένων αθλητών στο ΝΒΑ και τον απίθανο Γκάρι Πέιτον. Που απαιτούσε, όπως και όταν φώναζε στο παρκέ, να μην περάσει ένα ολόκληρο λεωφορείο.

Ακόμη και η παρουσία του ΛεΜπρόν Τζέιμς ήταν αποθεωτική. Το παιδί που έγινε βασιλιάς και επέστρεψε τους σπόρους του στην κοινότητα.

«Μεγάλωσα παίζοντας μπάσκετ, οπότε το συγκεκριμένο άθλημα αποτέλεσε τη βάση για τη ζωή μου. Με έμαθε πολλά για τη ζωή, τις ομάδες, τη συνεργασία, κάτι που χρησιμοποιώ μέχρι σήμερα», τόνισε ο σκηνοθέτης του «ΝΒΑ Lane». Και η αλήθεια είναι πως την αρετή της συνεργασίας την χρειάστηκε πάνω απ' όλες, προσπαθώντας να συντονίσει δεκάδες αστέρες του ΝΒΑ.

Ένας φίλος του Φουμουγίουα έχει δηλώσει, παλιότερα, ότι στην ακμή του ο σκηνοθέτης κάρφωνε σαν τον Μάικλ Τζόρνταν! Στα γυρίσματα είναι άγνωστο αν επιχείρησε να δώσει ένα...μάθημα στους νέους παίκτες της λίγκας. Το μόνο σίγουρο είναι πως έδωσε σε όλους μας ένα μάθημα. Πώς να παράγεις κάτι που διαρκεί σκάρτα τρία λεπτά και μπορεί να σε γεμίσει νοσταλγία, αναμνήσεις, δάκρυα και ένα πλατύ χαμόγελο. Αρχίζει...

@Photo credits: YouTube
 

NBA Τελευταία Νέα