ΝΒΑ: Oι 10 κορυφαίοι Ευρωπαίοι στην ιστορία (vids)

Νίκος Καρφής
ΝΒΑ: Oι 10 κορυφαίοι Ευρωπαίοι στην ιστορία (vids)

bet365

O τεράστιος Πάου Γκασόλ έβαλε τίτλους τέλους στην καριέρα του στο μπάσκετ και το Gazzetta διάλεξε τους 10 κορυφαίους Ευρωπαίους στην ιστορία του ΝΒΑ.

Aκόμα ένας μύθος του ευρωπαϊκού και του παγκόσμιου μπάσκετ αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Ο λόγος για τον τεράστιο Πάου Γκασόλ, ο οποίος χθες το απόγευμα ανακοίνωσε επισήμως σε ειδική συνέντευξη Τύπου το τέλος μια ασύλληπτης καριέρας γεμάτης με ατομικές και συλλογικές διακρίσεις.

Ο Πάου ήταν αναμφίβολα ένας από τους σπουδαιότερους Ευρωπαίους που... μάγεψαν στα παρκέ του ΝΒΑ. Από την κορυφαία λίγκα του πλανήτη έχουν παρελάσει σπουδαία ονόματα, γράφοντας χρυσές σελίδες, όμως ποιος είναι ο κορυφαίος όλων. Με αφορμή την απόσυρση του Γκασόλ, το Gazzetta μάζεψε 10 παιχταράδες και έφτιαξε το TOP 10 των 10 κορυφαίων Ευρωπαίων που έχουν αφήσει το στίγμα τους στα παρκέ του ΝΒΑ. Όλοι τους υπέροχοι.

Dirk Nowitzki

1 πρωτάθλημα

1 MVP

1 Finals MVP

14 φορές All Star

12 φορές μέλος των κορυφαίων πεντάδων του ΝΒΑ

Για πολλούς είναι ο σπουδαιότερος Ευρωπαίος που έχει αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Ηγέτης των Μάβερικς, το απόλυτο σύμβολο της ομάδας, ο άνθρωπος που θυσίασε χρήματα για παραμείνει πιστός στην ομάδα που του έδωσε την ευκαιρία να παίξει σπουδαίο μπάσκετ. Κατέκτησε το πιο μάγκικο πρωτάθλημα της ιστορίας κόντρα στην Big-Three των Χιτ (ΛεΜπρόν, Ουέιντ, Μπος), δείχνοντας την τεράστια κλάση του. Μπροστάρης σε όλες τις κρίσιμες στιγμές. Το σήμα-κατατεθέν του, το αψεγάδιαστο fadeaway ήταν ανίκητο, δυσκολεύοντας οποιονδήποτε αμυντικό έβρισκε στο διάβα του. Mιλάμε για τον έκτο σκόρερ στην ιστορία του ΝΒΑ με 31.560 πόντος και για έναν τύπο που έχει τον απεριόριστο σεβασμό από κάθε φίλαθλο ομάδας στην κορυφαία λίγκα του πλανήτη.

Pau Gasol

2 πρωταθλήματα

6 φορές All Star

4 φορές μέλος των κορυφαίων πεντάδων του ΝΒΑ

Από τα χρόνια του στο Μέμφις φανέρωσε την μεγάλη ποιότητα του και την ικανότητα του μέσα στο ζωγραφιστό. Ακόμα μια τεράστια προσωπικότητα που έγραψε τη δική του ιστορία του ΝΒΑ και έζησε τις πιο ένδοξες στιγμές του με τους Λέικερς. Παρέα με τον Κόμπι Μπράιαντ, κατέκτησε δύο σερί πρωταθλήματα, όντας clutch σε κρίσιμες στιγμές. Ο φίλος του που πλέον παίζει μπάσκετ στη γειτονία των αγγέλων παρέα με την κορούλα του, είχε παραδεχθεί πως χωρίς τον Ισπανό οι λιμνάνθρωποι δεν θα έπαιρναν κανένα από αυτά τα δύο πρωταθλήματα που πήραν. Όπως και με τον Ντιρκ, έτσι και με τον Γκασόλ, ο μύθος του είναι ακόμα πιο μεγάλος για το γεγονός πως δεν ξεκουραζόντουσαν τα καλοκαίρια για να είναι πιο φρέσκοι στη νέα σεζόν του ΝΒΑ και επέλεγαν να είναι κοντά σε εθνική Γερμανίας και Ισπανίας αντίστοιχα.

Γιάννης Αντετοκούνμπο

1 πρωτάθλημα

2 MVP

1 Finals MVP

5 φορές All Star

5 φορές μέλος των κορυφαίων πεντάδων του ΝΒΑ

1 φορά κορυφαίος αμυντικός της λίγκας

Το δικό μας παιδί. Ο φοβερός και τρομερός Γιάννης Αντετοκούνμπο. Ένας παίκτης που από τα χαμηλά και την Α2 έφτασε να γίνει πρωταθλητής του ΝΒΑ και 2 φορές MVP με όπλο τη δουλειά του, το ταλέντο του, τον χαρακτήρα του. Έβγαλε στους δρόμους μια ολόκληρη πόλη με την κατάκτηση του πιο παλικαρίσιου πρωταθλήματος μετά την εποχή του Νοβίτσκι το 2011 και έδειξε σε όλο τον κόσμο πως δεν χρειάζεται superteam για να πάρεις πρωτάθλημα. Ασταμάτητος στο... ζωγραφιστό, καθαρόαιμο άτι στο ανοιχτό γήπεδο. Πολλές φορές είναι μάταιο να προσπαθήσεις να τον μαρκάρεις γιατί δεν κόβεται. Τέτοιο... κτήνος μέσα στη ρακέτα, τέτοια συνέπεια στο να τελειώνεις τη φάσεις κοντά στο καλάθι με καρφώματα είχαμε να δούμε από τον Σακίλ Ο'Νίλ. Έχει όλα τα φόντα να γίνει ο κορυφαίος Ευρωπαίος στην ιστορία του ΝΒΑ.

Tony Parker

4 πρωταθλήματα

1 Finals MVP

6 φορές All Star

4 φορές μέλος των κορυφαίων πεντάδων του ΝΒΑ

Ένας πολυμήχανος point guard, ένας σπουδαίος point guard που αποτέλεσε το σημείο αναφοράς στη δυναστεία που δημιούργησαν οι Σπερς του Γκρεγκ Πόποβιτς. Πανηγύρισε 4 πρωταθλήματα με το Σαν Αντόνιο και ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο Pop εμπιστεύτηκε τα κλειδιά ενός franchise που πρωταγωνίστησε για αρκετά χρόνια. Μετά τον Ντάνκαν, ο σημαντικότερος παίκτης στην ιστορία του Σαν Αντόνιο και σίγουρα ένας point guard που ήξερε πάντα τι πρέπει να κάνει για να δωσει προβάδισμα στην ομάδα του, ειδικά όταν η μπάλα ζύγιζε τόνους. Ο Γάλλος περιφερειακός ήταν το... μυαλό των σπιρουνιών και η ηρεμία τους πάνω στο παρκέ, κάτι που τους οδήγησε σε αρκετά πρωταθλήματα.

Luka Doncic

2 φορές All Star

2 φορές μέλος των κορυφαίων πεντάδων του ΝΒΑ

Ακόμα είναι νωρίς για να θεωρηθεί ο κορυφαίος Ευρωπαίος όλων, όμως σίγουρα στο μέλλον το όνομα του θα μπει σε αυτή τη κουβέντα. Ένα παιδί-θαύμα που στα πρώτα του χρόνια στο ΝΒΑ έχει διαλύσει όλα τα ρεκόρ, κάνοντας το άθλημα να μοιάζει τόσο απλό. Μπασκετική ευφυϊα που δύσκολα συναντάς και μια απλότητα που σε κάνει να τρίβεις τα ματια σου για να δεις αν είναι όντως αλήθεια αυτά που βλέπεις. Σκοράρει, παράσει, κατεβάζει ριμπάουντ, οργανώνει, μοιράζει θέαμα. Κάνει τα πάντα και συμφέρει και θέλει να αποτελέσει τον συνεχιστή του Νοβίτσκι στο Ντάλας. Του λείπει πολύ ένα πρωτάθλημα, οπως του λείπει και μια πρόκριση στον δεύτερο γύρο των playoffs για να αλλάξει επίπεδο.

Drazen Petrovic

1 φορά μέλος κορυφαίας πεντάδας του ΝΒΑ

Τι να πει κανείς για τον «γιο του Διαβόλου»; Τον υπέροχο Ντράζεν Πέτροβιτς που έφυγε τόσο άδικα από τη ζωή. Τα επιτεύγματα του στην Ευρώπη ήταν αναρίθμητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως υστέρησε στο ΝΒΑ. Τίτλο δεν πανηγύρισε, αλλά τα έβαλε με θηρία, με σπουδαίος και δεν μάσησε ποτέ. Aπίστευτο επιθετικό ρεπερτόριο για έναν θρύλο του παιχνιδιού που σε... τρομοκρατούσε μια μια απλή κίνηση. Στους Μπλέιζερς δεν βρήκε τον χώρο που ήθελε, αλλά αγωνίστηκε στους τελικούς, ωστόσο βρήκε την Ιθάκη του στους Νετς, εκεί όπου έκανε σπουδαία ματς και είχε πάνω από 20 πόντους μέσο όρο στις δύο τελευταίες χρονιές του. Ένας από τους ανθρώπους που άνοιξε τον δρόμο για πολλούς Ευρωπαίους στο ΝΒΑ. Ο Ντράζεν ήταν ένας μύθος που όμοιος του δεν έχει βγει.

Τony Kukoc

3 πρωταθλήματα

1 φορά κορυφαίος έκτος παίκτης του ΝΒΑ

Ακόμα ένα άξιο τέκνο της Γιουγκοπλάστικα, όμως σε αντίθεση με τον Ντράζεν βρήκε την ομάδα με την οποία μπορούσε να κατακτήσει πρωταθλήματα και το έκανε. Ο Τόνι έκανε το... κομμάτι του στους Μπουλς του Τζόρνταν, του Πίπεν, του Ρόντμαν. Σε μία από τις καλύτερες ομάδες της ιστορίας, αν όχι η καλύτερη. Ο Κροάτης βρήκε γρήγορα τον ρόλο του σε μια πανίχυρη ομάδα και τους έδωσε αμέτρητες λύσεις με την μπασκετική του κλάση στον επιθετικό τομέα. Αναδείχθηκε και κορυφαίος έκτος παίκτης του ΝΒΑ, ερχόμενος από τον πάγκο, ενώ για έξι σερί σεζόν δεν έπεσε ποτέ κάτω από τους 13 πόντους μέσο όρο σε μια ομάδα που είχε Τζόρνταν και Πίπεν. Τεράστιο μπασκετικό μέγεθος που σε άλλη ομάδα θα ήταν πρώτο βιολί, αλλά ίσως να μην είχε τα 3 πρωταθλήματα του.

Aρβίντας Σαμπόνις

Στην Ευρώπη ήταν ένας γίγαντας, ένας ανίκητος ψηλός. Θαύμα της φύσης που γνώριζε καντάρια μπάσκετ, ενώ μπορούσε να σε μαγέψει με τη δημιουργία του. Σίγουρα ένας από τους σπουδαίοτερους ψηλούς πασέρ στην ιστορία της λίγκας. Ο τρόπος που διάβαζε το παιχνίδι σε άφηνε με το στόμα ανοιχτό, ενώ η δύναμη του δεν συγκρινόταν με τίποτα. Έμεινε για έξι σεζόν στο ΝΒΑ, αλλά πρόλαβε να αφήσει το στίγμα του. Έφτασε δύο φορές σε τελικούς Δύσης με την υπέροχη ομάδα των Μπλέιζερς, αλλά δεν μπόρεσε να φορέσει το πολυπόθητο δαχτυλίδι. Εκτός της τελευταίας του σεζόν, δεν έπεσε ποτέ κάτω από 10 πόντους, ενώ το 1996 έκανε μυθικά playoffs με 23.6 πόντους και 10.2 ριμπάουντ

Vlade Divac

1 φορά All Star

Ακόμα ένας σπουδαίος σέντερ που άφησε το στίγμα του στο ΝΒΑ και αποτέλεσε.... βράχο για τις ομαδες που αγωνίστηκε. Ο Ντίβατς έδειξε με το καλημέρα την κλάση του στους Λέικερς, όπου έμεινε από το 1989 μέχρι το 1996, αλλά οι περισσότεροι θυμούνται την τελευταία χαμένη ευκαιρία του για πρωτάθλημα στους εντυπωσιακούς Κινγκς. Ψηλός πολύ μπροστά από την εποχή του που μεταμορφωνόταν στα playoffs και ανέβαζε τους μέσους όρους του, ανεβάζοντας επίπεδο την ομάδα του. Από το 1991 μέχρι και το 2003, δεν βρέθηκε ποτέ κάτω από τους 10 πόντους μέσο όρο, κάτι που φανερώνει τη συνέπεια του σε ομάδες που διεκδικούσαν τίτλο. Εξαιρετικός ριμπάουντερ που δεν σταμάτησε ποτέ να δίνει μάχες με τους κορυφαίους σέντερ του ΝΒΑ και στεκόταν σαν ίσος προς ίσο.

Peja Stojakovic

1 πρωτάθλημα

3 φορές All Star

1 φορά μέλος κορυφαίας πεντάδας του ΝΒΑ

Από τον ΠΑΟΚ στους Σακραμέντο Κινγκς και αμέσως έτοιμος να ηγηθεί σε ομάδα του ΝΒΑ. Θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους σουτέρ που έχουν πατήσει το πόδι τους στα παρκέ του καλύτερου πρωταθλήματος του πλανήτη, ενώ μέτρησε 4 σεζόν με πάνω από 20 πόντους μέσο όρο. Στο Σακραμέντο έζησε τα καλύτερα χρόνια του χωρίς όμως να καταφέρει να πανηγυρίσει πρωτάθλημα, το οποίο ήρθε στα... χασομέρια σαν παίκτης των Μάβερικς. Στην τελευταία του σεζόν στο ΝΒΑ. Το άξιζε το δαχτυλίδι και το πήρε, τελειώνοντας την καριέρα του με το φοβερό 38.5% στα τρίποντα. Ασύλληπτα ποσοστά και στις βολές, μα πολύ παραπάνω ένας... ελεύθερος σκοπευτής που εμφανίζεται σπάνια στο παγκόσμιο μπάσκετ.


 

NBA Τελευταία Νέα