NBA: Όλοι οι Έλληνες παίκτες που άκουσαν το όνομα τους σε NBA Draft (vids)

NBA: Όλοι οι Έλληνες παίκτες που άκουσαν το όνομα τους σε NBA Draft (vids)

bet365

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης, ο οποίος επιλέχθηκε πριν από λίγες ώρες από τους Ιντιάνα Πέισερς στην 60η θέση του NBA Draft, είναι ο 26ος Έλληνας παίκτης που ακούει το όνομα του στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Για να εντοπίσουμε τον πρώτο Έλληνα που είδε το όνομα του να ακούγεται σε βραδιά του NBA Draft, πρέπει να γυρίσουμε πίσω στο 1953, όταν οι Μπόστονς Σέλτικς επέλεξαν τον απόφοιτο του Κεντάκι, Λου Τσιωρόπουλο (23 ετών τότε, φόργουορντ) στο νούμερο 24 της διαδικασίας.

Οι επόμενες επιλογές άργησαν να πραγματοποιηθούν, καθώς έγιναν στα τέλη της δεκαετίας του 1970. Το 1978 οι Σέλτικς έπελεξαν στο νούμερο 72 τον Ντέιβιντ Στεργάκο κι οι Πίστονς με τη σειρά τους στο 95 τον Ντέιβιντ Καλιγκάρις. Ένα χρόνο αργότερα οι Σέλτικς και πάλι έκαναν draft τον legend του ελληνικού μπάσκετ Νίκο Γκάλη στην 68η θέση.

Στην δεκαετία του 1980 είχαμε περισσότερα picks κι η αρχή έγινε με τον Κερτ Ράμπις ή αλλιώς Κυριακό Ραμπίδη από τους Νικς (νο58). Ακολούθησε ο Παναγιώτης Γιαννάκης το 1982 (νο207 από τους Σέλτικς), ενώ το 1986 ήταν η χρονιά επιλογής του Παναγιώτη Φασούλα (νο37 από τους Μπλέιζερς). Ένα χρόνο μετά ήρθε η σειρά του Φάνη Χριστοδούλου με τους Ατλάντα Χοκς να τον επιλέγουν στην 90η θέση. Αξίζει να αναφέρουμε πως εκείνα τα χρόνια, η διαδικασία ήταν διαφορετική σε σχέση με σήμερα, καθώς οι επιλογές που μπορούσαν να κάνουν οι ομάδες ήταν περισσότερες, όπως κι οι γύροι της «λοταρίας».

Η εποχή των ψηλών κι ο «Giannis»

Αρχής γενομένης από το 1996, όπου οι Ντένβερ Νάγκετς διάλεξαν τον Ευθύμη Ρεντζιά στο νο23, έγιναν διαδοχικά draft αρκετοί ψηλοί του ελληνικού μπάσκετ. Μετά τον Ρεντζιά ήρθε η σειρά του Ιάκωβου Τσακαλίδη (2000, νο25, Φίνιξ Σανς) για να συνεχίσει την «μίνι» παράδοση των ψηλών ο Αντώνης Φώτσης (2001, νο47, Μέμφις Γκρίζλις).

Το 2003 ήταν το πρώτο έτος όπου επιλέχθηκαν συγχρόνως δύο Έλληνες παίκτες. Ο Σοφοκλής Σχορτσιανίτης βρέθηκε στην 34η θέση ως επιλογή των Κλίπερς ενώ ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης αντίστοιχα στο νούμερο 58 από τους Πίστονς. Ένα χρόνο αργότερα, ο 22χρονος τότε Βασίλης Σπανούλης του Αμαρουσίου έσπασε το... σερί των ψηλών, ακούγοντας το όνομα του στην 50η θέση της διαδικασίας από τους Ντάλας Μάβερικς.

Πλησιάζοντας όλο και περισσότερο στο σήμερα, το 2006 σημειώθηκε η επιλογή του Λουκά Μαυροκεφαλίδη απο τους Τίμπεργουλβς στο 57. Το 2007 οι Σαν Αντόνιο Σπερς διάλεξαν τον Γιώργο Πρίντεζη στο νο58, ενώ το 2008 ο Κώστας Κουφός βρέθηκε στο 23 ως επιλογή των Γιούτα Τζαζ, με την τάση των ψηλών να επανέρχεται.

Το 2009 ο Νικ Καλάθης άκουσε το όνομα του στο νο45 από τους Τίμπεργουλβς και τρία χρόνια αργότερα ο Κώστας Παπανικολάου έγινε pick από τους Νικς στο νο48. Το 2013 οι Μιλγουόκι Μπακς επέλεξαν στην θέση 15 τον νυν πρωταθλητή και δύο φορές MVP Γιάννη Αντετοκούνμπο, με μια επιλογή που αποδείχθηκε παραπάνω από επιτυχημένη και με το πέρασμα των ετών άλλαξε ολοκληρωτικά το status της ομάδας.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο επιλέχθηκε από τους Νικς (νο51) το επόμενο καλοκαίρι, ενώ το 2015 ο Δημήτρης Αγραβάνης αποτέλεσε την 58η επιλογή της διαδικασίας από τους Ατλάντας Χοκς. Το 2016, σε ένα ακόμη αρκετά υψηλό pick, οι Φίνιξ Σανς διάλεξαν τον Γιώργο Παπαγιάννη στο νο13. Πρόκειται για το υψηλότερο pick στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Τα δύο τελευταία - χρονικά - ονόματα Ελλήνων παικτών που ακούστηκαν σε βραδιές NBA Draft, πλην φυσικά του Γιώργου Καλαϊτζάκη, ήταν εκείνα των Τάιλερ Ντόρσεϊ (2017, νο41, Χοκς) και Κώστα Αντετοκούνμπο (2018, νο60, 76ers).

Ο Γιώργος Καλαϊτζάκης του Παναθηναϊκού έγινε ο 26ος Έλληνας παίκτης που επιλέγεται σε NBA Draft, αρχής γενομένης από το 1953, ενισχύοντας την ελληνική λίστα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

NBA Τελευταία Νέα