Γιάννης-Νοβίτσκι: Οι σπουδαίοι Ευρωπαίοι που... κουβάλησαν την ομάδα τους στον τίτλο! (vids)

Νίκος Καρφής
Γιάννης-Νοβίτσκι: Οι σπουδαίοι Ευρωπαίοι που... κουβάλησαν την ομάδα τους στον τίτλο! (vids)

bet365

Γιάννης Αντετοκούνμπο και Ντιρκ Νοβίτσκι είναι δυο ηγέτες που πήραν από το... χεράκι τις ομάδες τους και της οδήγησαν στον τίτλο χωρίς την βοήθεια superstar.

Μετά από 50 χρόνια προσμονής οι Μπακς επέστρεψαν στον... θρόνο του ΝΒΑ, αφού ο τεράστιος Γιάννης Αντετοκούνμπο τους οδήγησε στο πρωτάθλημα, φορώντας το πρώτο δαχτυλίδι στο ΝΒΑ..

Ο Greek Freak συνεχίζει να γεμίζει την εκπληκτική συλλογή τίτλων στα 26 του με ατομικές και ομαδικές διακρίσεις, στοχεύοντας σε νέες κορυφές στο μέλλον.

Ο Γιάννης έφτασε στην κορυφή του ΝΒΑ, διαλέγοντας τον δύσκολο δρόμο και μένοντας στο Μιλγουόκι. Δεν θέλησε να πάει στην εύκολη λύση της επιλογής μιας ομάδας που έχει ήδη superstar για να δημιουργήσει superteam όπως έκαναν παλιότερα ο ΛεΜπρόν Τζέιμς και ο Κέβιν Ντουράντ για να φτάσουν στο πρώτο τους δαχτυλίδι.

Την τελευταία 20ετία, μόλις δύο παίκτες που ήταν superstar κατάφεραν να φτάσουν στον τίτλο χωρίς να έχουν την βοήθεια ακόμα ένος superstar ή τουλάχιστον έναν παίκτην τεράστιας κλάσης. Ο Greek Freak και ο Ντιρκ Νοβίτσκι το 2011 κατάφεραν να... κουβαλήσουν την ομάδα τους μέχρι τον τίτλο και αυτό δίνει μεγαλύτερη αξία στα πρωταθλήματα τους. Δεν λέμε πως οι Μίντλετον-Χόλιντεϊ από τη μία και Τέρι-Κιντ από την άλλη δεν είναι πολύ καλοί παίκτες, απλά εκείνη δεν θεωρούνταν superstar όταν βρέθηκαν στους τελικούς. Φυσικά και οι δύο δεν έπαιξαν στην πρώτη κατηγορία των πρωταθλημάτων των χωρών, κάνοντας το άλμα στο ΝΒΑ από τη δεύτερη κατηγορία.

Πάμε να δούμε τι είχαν δίπλα τους οι superstars που πήραν πρωτάθλημα από το 2000 μέχρι σήμερα.

Από το 2000 μέχρι το 2002 υπήρχε το τρομερό δίδυμο Σακίλ-Κόμπι στους Λέικερς. To 2003 ο Ντάνκαν είχε μαζί του Πάρκερ, Τζινόμπιλι και Ρόμπινσον, ενώ το 2004 οι Πίστονς διέθεταν μια υπέροχη πεντάδα με Μπίλαπς-Χάμιλτον-Πρινς-Ρασίντ και Μπεν Ουάλας αλλά κανείς τους δεν ήταν superstar. Το 2005 πάλι ο Ντάνκαν είχε Τζινόμπιλι και Πάρκερ, ενώ το 2006 ο Ουέιντ συνεργάστηκε με Σακίλ. Το 2007 οι Σπερς συνέχισαν να κάνουν παπάδες με την τριάδα τους, ενώ το 2008 οι Σέλτικς διέθεταν Άλεν-Πιρς-Γκαρνετ.

Τη διετία 2009-10 ο Κόμπι είχε τη στήριξη του Γκασόλ, ενώ το 2011 ο Ντιρκ είχε τον Τζέισον Τέρι και τον Κιντ που δεν ήταν superstar, αλλά εξαιρετικοί πάικτες. Τις επόμενες δύο σεζόν είδαμε την τριάδα ΛεΜπρόν-Ουέιντ-Μπος στο Μαϊάμι, ενώ το 2014 οι Ντάνκαν-Μανού-Πάρκερ μαζί με Λέοναρντ πρόσθεσαν άλλο ένα πρωτάθλημα στη συλλογή τους. Το 2015 ο Κάρι είχε τη βοήθεια Ιγκουντάλα και Τόμπσον, ενώ το 2017 και το 2018 οι Ούοριορς διέθεταν Ντουράντ-Κάρι-Τόμπσον-Γκριν. Το 2016 ο ΛεΜπρόν είχε παρέα τους Ίρβινγκ και Λοβ, ενώ το 2019 ο Λεόναρντ πήρε βοήθειες από Σιάκαμ και Λάουρι. Το 2020 οι Λέικερς πανηγύρισαν με απίθανο δίδυμο ΛεΜπρόν-Ντέιβις και φέτος ο Γιάννης είδε τους Μίντλετον και Χόλιντεϊ να στέκονται στο πλευρό του για το πρωτάθλημα των Μπακς.

 

NBA Τελευταία Νέα