Μπακς: Όλες οι μεγάλες αποφάσεις που τους έφεραν κοντά στον τίτλο! (pics)

Μπακς: Όλες οι μεγάλες αποφάσεις που τους έφεραν κοντά στον τίτλο! (pics)

Νίκος Καρφής
Μπακς: Όλες οι μεγάλες αποφάσεις που τους έφεραν κοντά στον τίτλο! (pics)

bet365

Oι Μπακς βρίσκονται μια... ανάσα από το πρωτάθλημα και το Gazzetta στέκεται σε όλες τις καίριες αποφάσεις του front office του Μιλγουόκι, οι οποίες ήταν κομβικές για την φετινή μαγική σεζόν.

Ο μπασκετικός πλανήτης περιμένει με μεγάλη ανυπομονησία και αγωνία το περίφημο Game 6 των τελικών ανάμεσα σε Μπακς και Σανς (04:00, 21/7, live Gazzetta, Cosmote Sport 4), όπου τα... ελάφια του Γιάννη Αντετοκούνμπο θέλουν να κάνουν το 4-2 και να πάρουν το πρωτάθλημα μέσα στο Μιλγουόκι.

Τα... ελάφια είναι πολύ κοντά στον τίτλο, μετά το breaκ στον 5ο τελικό, όπου θαυμάσαμε μία από τις κορυφαίες φάσεις ever με πρωταγωνιστές τους Γιάννη και Χόλιντεϊ και χρειάζονται άλλο ένα ροζ φύλλο αγώνα για να γράψουν ιστορία.

Η φετινή τους πορεία μόνο τυχαία δεν είναι και χρειάστηκαν γενναίες αποφάσεις και κομβικές κινήσεις από το 2018 μέχρι σήμερα για να είναι σε θέση να διεκδικούν το πρωτάθλημα. Το Gazzetta στέκεται σε όλες τις κινήσεις-ματ που έκανε ο μέχρι πρότινος αμφιλεγόμενος και χωρίς την ανάλογη αναγνώριση, GM Τζον Χορστ κι έβαλε τους Μπακς ξανά στις ράγες του πρωταθλητισμού.

Απόλυση Κιντ κι επιλογή του coach Bud

iii

Η σχέση του Greek Freak με τον πρώην προπονητή του στους Μπακς, Τζέισον Κιντ είναι εξαιρετική. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είχε τηλεφωνήσει στον Κιντ πριν αυτός απολυθεί από τα... ελάφια τον Γενάρη του 2018 και προσφέρθηκε να τον... βοηθήσει να μείνει στον πάγκο της ομάδας!

«Κόουτς αυτό δεν είναι σωστό αυτό που πρόκειται να γίνει. Τι μπορώ να κάνω; Θα τηλεφωνήσω στους ιδιοκτήτες, θα τηλεφωνήσω στον ατζέντη μου!», φέρεται να είχε πει ο Έλληνας σταρ στον πρώην head coach του Μιλγουόκι.

Μην ξεχνάτε πως ο Κιντ είναι ο άνθρωπος στον οποίο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η εξέλιξη του Αντετοκούνμπο, αφού του έδωσε την ευκαιρία να παίζει αρκετή ώρα στη θέση «1», να απελευθερωθεί, να διαβάσει καλύτερα το παιχνίδι. Τον άφησε να δείξει σε όλους τα καλά του χαρακτηριστικά και επέτρεψε σε ένα... καθαρόαιμο άτι να πατήσει γκάζι, αφήνοντας τον δίχως χαλινάρι.

O Kιντ ήταν ο άνθρωπος που δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως... εκτόξευσε τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, δίνοντας την ευκαιρία να παίξει σε αρκετές περιπτώσεις ως playmaker και να κατεβάζει τη μπάλα μετά από ριμπάουντ, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και την ικανότητα του να τρέχει στο ανοιχτό γήπεδο. Στις 22 Γενάρη του 2018 απολύθηκε για να έρθει στη θέση του ο Μάικ Μπουντενχόλελζερ τον Ιούλιο του 2018.

Ο coach Βud δεν είχε να επιδείξει κάτι σπουδαίο ως head coach εκτός απο 1-2 σπουδαίες πορείες στην regular season με τους Χοκς. Ωστόσο στα playoffs δέχθηκε... χαστούκια με την Ατλάντα και δεν μπόρεσε να κάνει το κάτι παραπάνω. Από την πρώτη στιγμή που πήγε στο Μιλγουόκι, θέλησε να έρθει κοντά στον Γιάννη, να τον μάθει καλύτερα σαν άνθρωπο και για αυτό τον λόγο ήρθε στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2018 για να τον γνωρίσει καλύτερα.

Στους Μπακς δεν ήταν εύκολα τα πράγματα, αφού μέχρι το 2021, δεν τους είχε οδηγήσει σε τελικούς, βιώνοντας οδυνηρούς αποκλεισμούς από Ράπτορς και Χιτ τις προηγούμενες σεζόν. Αλλά το front office τον πίστεψε, τον εμπιστεύτηκε, του έδωσε πίστωση χρόνου και πλέον απέχουν μια νίκη για να πανηγυρίσουν όλοι μαζί.

Απόκτηση Λόπεζ

Την απόκτηση του Μπρουκ Λόπεζ ανακοίνωσαν οι Μπακς στις 18 Ιούλη του 2018, προσθέτοντας ποιότητα και εμπειρία στις θέσεις των ψηλών.

Μπορεί εκείνη τη στιγμή να μην ασχολήθηκε αρκετός κόσμος με την κίνηση των ελαφιών, ωστόσο στα επόμενα χρόνια, το Μιλγουόκι βγήκε κερδισμένο. Ο Μπρουκ πάντα ήταν εκεί να παλέψει για την ομάδα και εξελίχθηκε, σουτάροντας εξαιρετικά έξω από το τρίποντο, κάτι που δεν είχε καθόλου πριν πάει στα... ελάφια. Επίσης κούμπωσε απόλυτα στο σύστημα των Μπακς και στην λατρεία του Μπουντενχόλζερ για πολλά τρίποντα, ενώ έδωσε λύσεις με τα μπλοκ του και την άμυνα του στα ψηλά. Σίγουρα εκ των σημαντικότερων παικτών των... ελαφιών και τη φετινή ονειρική σεζόν, όπου κάλυψε επάξια το κενό του Γιάννη στη σειρά με τους Χοκς.

Επέκταση Μίντλετον

tyty

Την 1η Ιούλη του 2019, ήρθε και η ανανέωση του Κρις Μίντλετον στους Μπακς. Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε νέο πενταετές συμβόλαιο που θα έδινε στον All Star σούτινγκ γκαρντ 178 εκατ. δολάρια.

Πρόκειται για αποδοχές μεγαλύτερες από αυτές που προέβλεπε το παλιό συμβόλαιο του Γιάννη Αντετοκούνμπο, που πάντως αργότερα υπέγραψε το supermax.

Η ανανέωση του Μίντλετον αντιμετωπίστηκε με πολύ σκεπτικισμό, ο παίκτης δέχθηκε μεγάλη κριτικη που πολλές φορές έφτανε στα όρια της ανθρωποφαγίας. Τον θεωρούσαν υποτιμημένο και πως δεν αξίζει τόσα λεφτά. Πέρασε δύσκολα ο Κρις μετά τους αποκλεισμούς από Ράπτορς και Χιτ, αφού εξαφανίστηκε σε μερικά ματς και πολλοί του χρέωσαν τους αποκλεισμούς. Πάντως έκλεισε τα αυτιά, του έδειξε χαρακτήρα και φέτος κάνει φοβερά πράγματα, παίζοντας σαν superstar σε αρκετά ματς κομβικά για την πορεία των Μπακς. Επίσης έχει μιλήσει πολλές φορές στα δύσκολα με τεράστια καλάθια στα playoffs φέτος.

Πήραν Θανάση και κράτησαν... ζεστό τον Γιάννη

Στις 16 Ιούλη του 2019, οι Μπακς ανακοίνωσαν τον Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος ήρθε στην ομάδα του σταρ αδερφού του, Γιάννη. Για πολλούς εκτός από τα όσα προσφέρει στο παρκέ με την ενέργεια του ο Θανάσης, ήταν στρατηγικής σημασίας, αφού έτσι τα... ελάφια απέκτησαν άλλο ένα πλεονέκτημα στο να κρατήσουν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο με supermax συμβόλαιο κάτι που έγινε στο μέλλον.

Έφεραν κοντά τα δύο αδέρφια και βοήθησαν πολύ τον Greek Freak να έχει δίπλα του έναν δικό του άνθρωπο που θα δεν θα σταματά να παλεύει και να μάχεται για εκείνον, όντας το στήριγμα του στα δύσκολα.

Παραχώρηση Μπλέντσο για απόκτηση Τζρου Χόλιντει

ioioi

Στις 17 Νοέμβρη του 2020, οι Μπακς δυναμικά μπήκαν στον... χορό τον ανταλλαγών, που έκαναν μεγάλη κίνηση και πήραν τον Τζρου Χόλιντεϊ, από τους Πέλικανς.

Τα ανταλλάγματα σίγουρα δεν ήταν λίγα, αφού τα «Ελάφια» χρειάστηκε να δώσουν τον Έρικ Μπλέντσο, τον Τζορτζ Χιλ, τρία μελλοντικά ντραφτ πικς πρώτου γύρου και δύο swap picks.

Οι Μπακς ήθελαν πολύ έναν ποιοτικό παίκτη στην περιφέρεια τους και επέλεξαν τον περιζήτητο Χόλιντεϊ, ο οποίος φημίζεται και για τη σπουδαία άμυνα του, όντας ένας εκ των κορυφαίων στη λίγκα.

Αυτή η κίνηση έμελλε να είναι και η πιο κομβική για την σπουδαία σεζόν των Μπακς φέτος. Ήταν το κομμάτι που έλειπε από το Μιλγουόκι, το τελευταίο... κομμάτι του παζλ για να φτάσουν στους τελικούς και να παλέψουν για τίτλο. Έδειξε την κλάση του σε επίθεση και άμυνα με αποκορύφωμα το Game 5 με Σανς που εκτός του ρεσιτάλ του σε όλο το ματς, έκλεψε τη μπάλα από τον Μπούκερ και έδωσε την ασίστ για την καρφωμάρα του Γιάννη στη φάση που έκρινε το παιχνίδι.

Μεταγραφή Πόρτις το 2020

Στις 21 Νοέμβρη ο Μπόμπι Πόρτις έγινε συμπαίκτης του Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος είχε βγει στην αγορά ως free agent και φαίνεται πως οι Μπακς τον κάλυψαν πλήρως.

Πήγε στο Μιλγουόκι με διετές συμβόλαιο και αποτελεί μια αξιόπιστη λύση ερχόμενος από τον πάγκο για τα ελάφια. Δεν είναι τόσο σημαντικός όσο οι σταρ της ομάδας φυσικά, αλλά δίνει σημαντικά πράγματα με το πείσμα, τη δύναμη του, ενώ παλεύει κάθε μπάλα και ξεσηκώνει τον κόσμο του Μιλγουόκι. Ψηλός που σκοράρει και από το τρίποντο και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις προηγούμενες σειρές των Μπακς στα playoffs.

Super max contract στον Γιάννη

fff

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο διατηρούσε το δικαίωμα ως τις 21 Δεκεμβρίου να υπογράψει το supermax συμβόλαιο που του πρόσφεραν οι Μπακς ή να περιμένει να λήξει η συμφωνία με το Μιλγουόκι και να βγει ελεύθερος στην αγορά το καλοκαίρι του 2021. Εν τέλει ο back-to-back MVP και κορυφαίος αμυντικός του ΝΒΑ επέλεξε να διεκδικήσει το δαχτυλίδι με τα «Ελάφια», ανακοινώνοντας ο ίδιος με τον πλέον επίσημο τρόπο την παραμονή του.

«Αυτό είναι το σπίτι μου, αυτή είναι η πόλη μου. Είμαι ευλογημένος να λογίζομαι ως μέλος των Μιλγουόκι Μπακς για τα επόμενα 5 χρόνια. Ας κάνουμε αυτά τα χρόνια να μετρήσουν. Το σόου συνεχίζεται, πάμε», είχε πει στις δηλώσεις του μετά την συμφωνία, ξεκαθαρίζοντας πως «κανείς δεν θέλει το πρωτάθλημα περισσότερο από εμένα».

Την ίδια στιγμή, οι Μπακς προσαρμόστηκαν στα «θέλω» του Γιάννη Αντετοκούνμπο και έπαιξαν τα ρέστα τους για να κρατήσουν τον παίκτη που άλλαξε τον χαρακτήρα του οργανισμού, δίνοντας ξανά το δικαίωμα στο Μιγουόκι να ονειρεύεται μεγάλες στιγμές.

Το συμβόλαιο του «Greek Freak» είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΝΒΑ και η ανάλυση του προκαλεί... ζάλη. Ο Γιάννης θα πάρει 228,2 εκατομμύρια για 5 σεζόν, 45,6 για μια σεζόν, 556,6 χιλιάδες δολάρια για ένα παιχνίδι, 139 χιλιάδες δολάρια για κάθε περιόδο, 11,6 χιλιάδες το λεπτό, με τον Αντετοκούνμπο να παίρνει 193 δολάρια το δευτερόλεπτο.

Ανταλλαγή για τον Τάκερ

Μια σημαντική κίνηση έκαναν οι Μπακς στις 18 Μάρτη. Τα... ελάφια πρόσθεσαν στο δυναμικό τους τον Πι Τζέι Τάκερ από τους Ρόκετς, ενώ έστειλαν στο Χιούστον τον Όγκουστιν και τον Ντι Τζέι Ουίλσον. Το Μιλγουόκι έβαλε στη φαρέτρα του και τον Ρόντιονς Κούρουκς, αλλά και η επιλογή 1ου γύρου για το Draft του 2022 που είχαν δώσει οι Μπακς στους Ρόκετς, παλιότερα.

Ο πρώην φόργουορντ του Άρη είναι με διαφορά ο κορυφαίος παίκτης της λίγκας την τελευταία πενταετία στα corner 3s. Ο Τάκερ είχε ευστοχήσει σε 372 τρίποντα από τη γωνία τις τελευταίες 5 σεζόν πριν πάει στους Μπακς και κανείς άλλος NBAer δεν βρίσκεται κοντά σε αυτόν τον αριθμό. Αυτό βοηθά πολύ τον τρόπο παιχνιδιού των Μπακς, οι οποίοι ψάχνουν αρκετά το τρίποντο από τη γωνία με τα split outs, ενώ αρκετές φορές που ο Γιάννης κλείνεται από 2 και 3 παίκτες στη ρακέτα, βρίσκει τον αμαρκάριστο συμπαίκτη του στη γωνία.

Φυσικά ο Τάκερ δεν είναι γνωστός μόνο για το εξαιρετικό του τρίποντο από τη γωνία. Μιλάμε για έναν σκύλο πάνω στο παρκέ, έναν άνθρωπο που παίζει εξαιρετικά άμυνα πάνω στην μπάλα και βάζει εξαιρετικά το κορμί του. Η εξυπνάδα του, του επιτρέπει να μαρκάρει όλες τις θέσεις, αφού είναι αρκετά ευέλικτος. Ο Τάκερ κάνει τους Μπακς πολύ πιο σκληρούς στην άμυνα και σίγουρα μπορεί να κατευθύνει την ομάδα με την εμπειρία του, κάτι που χρειάστηκε και στα playoffs.

Το νέο γήπεδο

υθυθυ

Οι Μπακς έκαναν βήματα προόδου τα τελευταία χρόνια και αυτό περιγράφεται τέλεια και με την μετακόμιση στο καινούριο γήπεδο, το Fiserv Forum (το έχουν μετατρέψει σε... κάστρο στα playoffs, μετρώντας μόλις μία ήττα). Το νέο τους... στολίδι τους γιγάντωσε, τους πήγε σε άλλο επίπεδο κα αναβάθμισε την πόλη και την ομάδα Το κόστος της κατασκευής έφτασε τα 525 εκατομμύρια δολάρια, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως το οικοδόμημα «σηκώθηκε» μέσα σε χρόνο ρεκόρ (κάτι λιγότερο από δύο χρόνια). Σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της κατασκευαστικής εταιρίας Mortenson, Ράιαν Όλσον, θα είναι για το πιο σύγχρονο γήπεδο του ΝΒΑ. Φυσικά απέναντι από το γήπεδο, έγινε και νέο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο σε άλλη μια σπουδαία κίνηση της διοίκησης της ομάδας.

Oι εργασίες για το γήπεδο, άρχισαν στις 18 Ιούνη του 2016 και το... στολίδι των Μπακς πήρε άδεια λειτουργίας στις 5 Ιούνη του 2018 για να ανοίξει τελικά τις πύλες του στις 26 Αυγούστου του ίδιου έτους. Εκεί την Τετάρτη τα ξημερώματα, οι Μπακς και ο Γιάννης θέλουν να πανηγυρίσουν τον δεύτερο τίτλο της ιστορίας τους και πρώτο μέσα σε αυτό το γήπεδο

 

NBA Τελευταία Νέα