Παναθηναϊκός: Όλοι οι καλοί χωράνε και... παραχωράνε

Παναθηναϊκός: Όλοι οι καλοί χωράνε και... παραχωράνε

Παναθηναϊκός: Όλοι οι καλοί χωράνε και... παραχωράνε

bet365

Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για την κατάκτηση του 20ου κυπέλλου στην ιστορία του Παναθηναϊκού, βγάζει το καπέλο στον Προμηθέα για την μαχητικότητα που έδειξε έως το τέλος, ενώ στέκεται στο παρεΐστικο κλίμα που επικρατεί και τη κοινή συνύπαρξη των Παπαπέτρου και Χεζόνια.

Για να λέμε τα σύκα-σύκα και τη σκάφη-σκάφη, ο Παναθηναϊκός έκανε το αυτονόητο στον τελικό κόντρα στον Προμηθέα. Επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και έφτασε, έστω και αν τα... χρειάστηκε λίγο στο τέλος του αγώνα, στην κατάκτηση του 20ου Κυπέλλου στην ιστορία του.

Ε, εδώ που τα λέμε δεν είναι και λίγο πράγμα να έχεις αγωνιστεί σε 25 τελικούς Κυπέλλου Ελλάδας και να έχεις κατακτήσει τους 20! Δεν είναι και λίγο να έχεις αγωνιστεί σε επτά τελικούς ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και να έχεις κατακτήσει τους έξι. Δεν είναι και λίγο να έχεις αγωνιστεί σε 25 τελικούς Πρωταθλήματος (σ.σ. δηλαδή από τότε που θεσπίστηκαν τα playoffs τη σεζόν 1986-87) και να έχεις κατακτήσει 19 τίτλους. Δεν είναι και λίγο να μετράς 26 σερί σεζον έχοντας κατακτήσει τουλάχιστον ένα τρόπαιο μέσα σε μια αγωνιστική χρονιά!

Ο Παναθηναϊκός έγραψε μία ακόμα χρυσή σελίδα στην ένδοξη ιστορία του εντός των συνόρων, επιβεβαιώνοντας ότι ήταν και είναι το απόλυτο αφεντικό της Ελλάδας. Δεν εξετάζω εάν απέναντί του ήταν ο Προμηθέας και όχι ο Ολυμπιακός ή η ΑΕΚ ή ο Άρης ή ο ΠΑΟΚ. Δηλαδή ομάδες με ιδιαίτερο βάρος στο ελληνικό μπάσκετ, με κόσμο από πίσω και οι οποίες θα προσέδιδαν άλλη αίγλη στον τελικό.

Τον (αξιόμαχο) Προμηθέα είχε απέναντί του ο Παναθηναϊκός και αυτόν κλήθηκε να νικήσει για να κατακτήσει το Κύπελλο. Τώρα, τι κάνουν οι άλλες ομάδες και γιατί δεν βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του ελληνικού μπάσκετ, είναι δικό τους θέμα. Και σίγουρα δεν... φταίει ο Παναθηναϊκός γι' αυτό. Οι «πράσινοι» έκαναν το καθήκον τους όσον αφορά τον έναν μεγάλο στόχο (και ίσως τον πιο επικίνδυνο για να χανόταν) της χρονιάς και ολοκλήρωσαν κατά το ήμισυ τη δουλειά της φετινής σεζόν.

Γλυκιά αλλά όχι... απογειωτική η γεύση

Τώρα μένει και η κατάκτηση του πρωταθλήματος ώστε να μείνει στο τέλος μια γλυκιά «γεύση» αλλά σε καμία περίπτωση μια «γεύση» απολαυστική για όλους τους ουρανίσκους. Η κακή ευρωπαϊκή χρονιά θα βαραίνει τις πλάτες των «πρασίνων» και σε καμία περίπτωση δεν θα χαρακτηριστεί η σεζόν πετυχημένη. Ικανοποιητική με το double, αλλά όχι πετυχημένη...

Το σίγουρο είναι ότι μετά το τέλος της EuroLeague ο Παναθηναϊκός παίζει καλύτερα και σαφώς πιο απελευθερωμένα. Οι Πατρινοί προσπάθησαν να ανησυχήσουν τους «πράσινους» αλλά το ματς έδινε την ίδια αίσθηση και με πολλά από τα... ευρωπαϊκά ματς του «τριφυλλιού» Όμως από την... αντίθετη πλευρά. Δηλαδή: Ναι μεν ο Προμηθέας παρουσιάστηκε ανταγωνιστικός σε αρκετά σημεία του αγώνα, ναι μεν έκανε προσπάθεια να μειώσει το σκορ, αλλά ήταν ολοφάνερο ότι όποτε ήθελε ο Παναθηναϊκός να πάρει διαφορά και να... κόψει τον βήχα στον αντίπαλο, απλά το έκανε. Και αυτό διότι έχει παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα (πάντα σε σύγκριση με το ρόστερ του Προμηθέα) οι οποίοι αναλάμβαναν δράση και «καθάριζαν» για λογαριασμό της ομάδας τους.

Πρώτος και καλύτερος ο Ιωάννης Παπαπέτρου. Εκτός του ότι ήταν σταθερά ο καλύτερος παίκτης του αγώνα στον τελικό, ήταν εκείνος που όταν οι Πατρινοί μείωσαν στους τρεις πόντους έχοντας επιστρέψει από το -14, ανέλαβε δράση και «καθάρισε» την μπουγάδα του τελικού με πέντε σερί πόντους. Δικαιωματικά πήρε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του τελικού, στο οποίο έδωσε μεγαλύτερη αξία λίγα λεπτά αργότερα.

Ο Παπαπέτρου δεν ήταν MVP μόνο για τα στατιστικά του

Όταν έκανε νεύμα στον Ίαν Βουγιούκα να σηκώσουν μαζί το τρόπαιο. Και ας ήταν το πρώτο που κλήθηκε να πάρει ως αρχηγός του Παναθηναϊκού. Αντί να πάρει την... αποκλειστικότητα των φλας και των φωτογραφιών, θέλησε να μοιραστεί τη στιγμή με την «παλιοσειρά» της ομάδας, πολλώ δε μάλλον από τη στιγμή που αναμένεται να είναι και η τελευταία σεζόν στην καριέρα του Βουγιούκα. Υπενθυμίζω το είχε κάνει και ο Καλάθης στον τελικό του 2019 στα «Δύο Αοράκια» κόντρα στον ΠΑΟΚ, όταν είχε καλέσει τους Βουγιούκα και Γκιστ.

Φυσικά πολύ λόγος έχει γίνει για τους Παπαπέτρου-Χεζόνια και το πόσο πολύ χωράνε ή δεν χωράνε στην ίδια πεντάδα. Η απάντηση είναι μία και μοναδική: Όλοι οι καλοί χωράνε και... παραχωράνε! Ακόμα και αγωνιστικά εάν το δει κάποιος. Δύο μεγάλα κορμιά στο «δύο» και στο «τρία» τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν «ρήγματα», να απειλήσουν απ' έξω, να κάνουν χώρο ο ένας στον άλλον και να βάλουν με χαρακτηριστική ευκολία τη μπάλα στο παρκέ και να δημιουργήσουν για τους εαυτούς τους. Άλλωστε κάθε φορά που έπαιζαν μαζί ο Παναθηναϊκός έλεγχε απόλυτα τον τελικό. Κάτι που αποτυπώθηκε και στην στατιστική: Οι δυο τους πέτυχαν σχεδόν τους μισούς πόντους (43 από τους 91) είχαν το 1/3 των ριμπάουντ (11 από τα 33) όπως επίσης και σχεδόν τις μισές ασίστ (9 από τις 22). Και μάλιστα τις στιγμές που ήταν την ίδια ώρα στον αγωνιστικό χώρο.

Είναι δεδομένο ότι ο Παναθηναϊκός θέλει να κρατήσει και τους δύο στο ρόστερ. Δεν ξέρω εάν και εφόσον τα καταφέρει, αλλά σίγουρα θα το προσπαθήσει. Ποιος είπε ότι οι καλοί, ακόμα και αν παίζουν σχεδόν στην ίδια θέση, δεν μπορούν να συνυπάρξουν στο παρκέ; Ειδικά από τη στιγμή που πρόκειται για δύο παίκτες οι οποίοι «γουστάρουν» πραγματικά να παίζουν για την ομάδα.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ντίνο Μήτογλου. Εντελώς «αθόρυβα» το «κοντέρ» του τελικού «έγραψε» 17 πόντους με 6/7 σουτ, 6 ριμπάουντ και 3 ασίστ σε λιγότερο από 20 λεπτά. Και μετά η κραυγή των πανηγυρισμών. Η selfie με όλη την ομάδα κατόπιν δικής του πρωτοβουλίας. Όπως και για τον Σαντ-Ρος, ο οποίος από το ΣΕΦ και μετά είναι... άλλος παίκτης και από τους πιο αξιόπιστους σουτέρ του Παναθηναϊκού!

Λένε ότι οι παρέες είναι εκείνες που γράφουν ιστορία... Και η ιστορία έγραψε: Παναθηναϊκός Κυπελλούχος 2021 και 26η σερί σεζόν με κάποιο τρόπαιο.

ΥΓ: Μεγάλο «μπράβο» στον Προμηθέα Πάτρας που ήταν ανταγωνιστικός, δεν παράτησε ποτέ το παιχνίδι και έδειξε ότι δεν βρέθηκε τυχαία στον τελικό. Παρόλα αυτά μια υποσημείωση: Είσαι ο Προμηθέας. Έχεις καλή ομάδα. Θέλεις να διεκδικήσεις το Κύπελλο. Ο μοναδικός τρόπος να τα καταφέρεις; Κρατάς χαμηλούς τόνους και πηγαίνεις λάου-λάου να το «κλέψεις» και να πιάσεις στον ύπνο τον Παναθηναϊκό. Οι Πατρινοί το μόνο που κατάφεραν με όλα όσα προηγήθηκαν του τελικού, ήταν να πεισμώσουν ακόμα περισσότερο τους «πράσινους» και να είναι «alert» από το πρώτο λεπτό.

ΥΓ2: «Λαβράκι» ο Κλαβέλ. Μόλις στο ντεμπούτο του, λίγο έλειψε να κάνει μόνος του μια ιστορική ανατροπή!

ΥΓ3: Όλα τα λεφτά η αγκαλιά του Χεζόνια με τον Διαμαντίδη μετά το τέλος. Πραγματική εξαιρετική εικόνα.

ΥΓ4: Δηλαδή αν έκανε έτσι ο Χεζόνια με 30-40 φιλάθλους στην εξέδρα, έδειχνε τόσο παθιασμένος από αυτές τις χλιαρές ιαχές, αναρωτιέμαι σε πόσο... «beast mode» θα μπει όταν επιστρέψει (έστω και σταδιακά) ο κόσμος στο ΟΑΚΑ!

ΥΓ5: Εκτός συγκλονιστικού απρόοπτου, Νέντοβιτς τέλος για φέτος με τον Τι Τζέι Μπρέι να ετοιμάζεται για τα ημιτελικά. Από του χρόνου πάλι ο Σέρβος. Λογικά και πάλι στα πράσινα...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κάτας: «Θα πανηγυρίσω ακούγοντας Ρέμο στο σπίτι»

Πάρτι με χλιαρή σαμπάνια

Παναθηναϊκός: Κατέκτησε τρόπαιο για 26η συνεχόμενη σεζόν!

Παναθηναϊκός - Προμηθέας 91-79: MVP του τελικού Κυπέλλου ο Παπαπέτρου (vid)

Παναθηναϊκός - Προμηθέας: Ο Παπαπέτρου έκανε το κάρφωμα της βραδιάς! (vid)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...