EuroLeague: Ο Pablito που έγινε ο don Pablo της Βασίλισσας

EuroLeague: Ο Pablito που έγινε ο don Pablo της Βασίλισσας

Γιάννης Σταυρουλάκης
EuroLeague: Ο Pablito που έγινε ο don Pablo της Βασίλισσας
Στις 29/6/2011 οι οπαδοί της Ρεάλ διαδήλωναν έξω από το Bernabéu την ώρα της παρουσίασης του Πάμπλο Λάσο ως νέου προπονητή των Μαδριλένων. Έπειτα από 3.525 μέρες και 20 τίτλους, ο 53χρονος κόουτς έχει κοουτσάρει τα περισσότερα παιχνίδια της «Βασίλισσας».

Ο Πάμπλο Λάσο δεν είναι δημιούργημα των περιστάσεων. Τουναντίον, οι περιστάσεις είναι δημιούργημα του προπονητή που επί ημερών του η Ρεάλ Μαδρίτης έχει κατακτήσει 20 τίτλους σε όλες τις διοργανώσεις ενώ οι 16 προκάτοχοί του, μεταξύ αυτών οι Ομπράντοβιτς, Μάλκοβιτς, Σκαριόλο, Πλάθα και Μεσίνα μέτρησαν αθροιστικά… μόλις 10 σε ό,τι αφορά την περίοδο 1989-2011! Αυτά τα 10 χρόνια στην πρώτη ομάδα της Ρεάλ (να είσαι κάπου, οπουδήποτε, για 10 συναπτά χρόνια) είναι ένα κατόρθωμα άνευ προηγουμένου ειδικά αφού οι ρυθμοί της ζωής είναι ταχύτατοι και ο πάγκος ενός οργανισμού όπως η «Βασίλισσα» δεν είναι μια δουλειά που παρέχει ασφάλεια. Άνθρωπος του κόσμου, αυτός ο πονηρός μικρός ήρωας της μπασκετικής πραγματικότητας της Ρεάλ ήταν ξεκάθαρος στις προγραμματικές δηλώσεις του, επισημαίνοντας πως «ο προπονητής που έρχεται εδώ αναλαμβάνει τεράστιες ευθύνες ωστόσο έχει ήδη εκπληρώσει ένα όνειρο αφού αυτή η ομάδα σημαίνει πάρα πολλά. Σκοπεύω να απολαύσω κάθε μέρα στη Μαδρίτη κι έχω ξεκάθαρες ιδέες για το μέλλον. Δεν σκοπεύω να αλλάξω τη φιλοσοφία μου, άσχετα με το αν η ομάδα κερδίζει ή χάνει…». Ο Βάσκος κόουτς έκανε πράξη την υπόσχεσή του. Έχει απολαύσει όλες τις ημέρες που μεσολάβησαν από την ανακοίνωση της συμφωνίας του με τη Ρεάλ (29/6/2011), διασκεδάζει με όσους συνεχίζουν να τον αμφισβητούν ενώ εδώ και μερικές ημέρες, είναι ο προπονητής που έχει κοουτσάρει τα περισσότερα παιχνίδια στην ιστορία της «Βασίλισσας»! Οι στιγμές μπερδεύονται στο μπλέντερ της μνήμης ωστόσο ο Λάσο μαθήτευσε δίπλα στον κορυφαίο και ήταν τόση η ποιότητά του που δεν θα ξεχάσει ποτέ τη συμβουλή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς όσο οι δυο τους δούλεψαν μαζί στη Μαδρίτη: «Πάμπλο, μια μέρα θα κοουτσάρεις. Σε παρακαλώ όμως, μην σταματήσεις να παίζεις μέχρι να μην μπορείς πια»! Ουδείς, λοιπόν, μπορεί να ξεφύγει από το πεπρωμένο του, ο Λάσο αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2003 και πλέον είναι, δίχως αμφιβολία ο πιο πετυχημένος προπονητής στη σύγχρονη ιστορία της Ρεάλ.

Ο Λάσο βγήκε στη σύνταξη έπειτα από 623 αγώνες, 17.362 λεπτά και 4.585 πόντους. Ένα γκαρντ που δεν γέμιζε το μάτι, με ύψος 1μ.78 και αρκετά αδύναμο κορμί, ο γιος του βετεράνου προπονητή Πέπε Λάσο που έκανε το ντεμπούτο του τη σεζόν 1984-85 με την Μπασκόνια σε ηλικία 17 ετών και φιγουράρει στην κορυφή της λίστας των παικτών με τις περισσότερες ασίστ (2.896) και τα περισσότερα κλεψίματα (1.219) στην ιστορία της ACB. Επίσης, θα θυμάται για πάντα την εποχή που συνεργάστηκε με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς στη Ρεάλ που προερχόταν από την κατάκτηση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών το 1995, έχοντας στο πλευρό του τον καλύτερο συμπαίκτη που είχε ποτέ. Τον Τζο Αρλάουκας. «Το να έχεις προπονητή τον Ομπράντοβιτς είναι ένα συνεχές σεμινάριο, ειδικά στο πώς να χειρίζεσαι καταστάσεις. Ακόμα και σήμερα, κάθε φορά που βρίσκομαι με τον Αλμπέρτο Ανγκούλο και τον Αλμπέρτο Ερέρος (σ.σ. ήλθαν στη Ρεάλ Μαδρίτης έπειτα από έναν χρόνο, το 1996) θυμόμαστε ιστορίες με τον Ζέλικο. Είναι ένας κόουτς που μεταφέρει τη… φλόγα του στην ομάδα, τους παίκτες και τον οργανισμό». Η προπονητική καριέρα του Πάμπλο Λάσο άρχισε αμέσως! Το 2003 ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της Καστεγιό στην LEB -2. Το 2004 έκανε το προπονητικό ντεμπούτο του στην πρώτη κατηγορία με τη Βαλένθια, το 2006-'07 έκατσε στον πάγκο της Καντάμπρια (LEB Oro) ενώ το 2007 ήταν κόουτς της Λαγκούν Άρο, την οποία ανέβασε στην ACB. Τον Ιούνιο του 2011, η απόφαση της διοίκησης της Ρεάλ να του δώσει το χρίσμα του head coach προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ψηφοφορία που διεξήχθη στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας «Αs», το 70% των φίλων της «Βασίλισσας» δήλωσαν δυσαρεστημένοι με την επιλογή του Βάσκου! Μάλιστα οι Berserkers, ο πιο ενεργός μπασκετικός σύνδεσμος φιλάθλων της Ρεάλ έδωσε… ραντεβού έξω από τη θύρα 55 του Bernabéu την ημέρα της παρουσίασής του από τους «blancos»!

Αριστερά το προσκλητήριο για το συλλαλητήριο στην παρουσίασή του, δεξιά η EuroLeague στο Βελιγράδι

Ο Βάσκος ήταν ο… loser που πλέον έχει οδηγήσει τη Ρεάλ στις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύγχρονης ιστορίας εξηγώντας πως «οι τίτλοι δεν είναι σημαντικότεροι από τη δουλειά που κάνουμε κάθε μέρα», έχοντας πανηγυρίσει στο μεταξύ 5 πρωταθλήματα, 6 Copa del Rey, 6 Supercopa, 2 EuroLeague και 1 Διηπειρωτικό, δημιουργώντας την τρίτη «χρυσή» εποχή της Βασίλισσας έπειτα από τον μύθο Πέδρο Φεράντιθ και τον Λόλο Σάινθ. Κι όλα αυτά ενώ πριν αναλάβει τη Ρεάλ, έχει ρεκόρ 49-75 ενώ στο βιογραφικό του δεν υπήρχε ευρωπαϊκό ματς, ούτε συμμετοχή σε playoffs! Στον προημιτελικό του Copa με τη Βαλένθια, ο Λάσο έφτασε τις 735 συμμετοχές, αφήνοντας πίσω του τον Σάινθ. Στο μεσοδιάστημα, έδωσε την ευκαιρία σε 15 πιτσιρικάδες της Ακαδημίας της «Βασίλισσας» να ντεμπουτάρουν στη Liga Endesa, να βγουν στο παλκοσένικο και να δείξουν τι αξίζουν στο πλευρό του Φελίπε Ρέγιες, του Σέρχιο Γιουλ και του Ρούντι Φερνάντεθ. Και αν η περίπτωση του Ντόντσιτς είναι one of a kind, εντούτοις οι Μαδριλένοι έχουν να επιδείξουν άλλες 14 περιπτώσεις, με τελευταία εξ αυτών εκείνη του Τρίσταν Βούκσεβιτς, Ένα ταξίδι 10 ετών στο οποίο ο Λάσο έχει κοουτσάρει συνολικά 58 παίκτες. Πλέον η τελευταία μεγάλη πρόκληση που έχει μπροστά του είναι να δημιουργήσει τη Ρεάλ που θα στηρίζεται στους νεότερους παίκτες της: Τον Αλοθέν, τον Αμπάλντε και τον Γκαρούμπα. Μέχρι τότε, θα συνεχίσει να απολαμβάνει την αμφισβήτηση και να απαντά με τίτλους στο ερώτημα: Τελικά ο Λάσο είναι καλός προπονητής;