EuroLeague: Οι πιο… Γκριγκόνις στιγμές της φετινής Ζαλγκίρις (vids)

EuroLeague: Οι πιο… Γκριγκόνις στιγμές της φετινής Ζαλγκίρις (vids)

Γιάννης Σταυρουλάκης
EuroLeague: Οι πιο… Γκριγκόνις στιγμές της φετινής Ζαλγκίρις (vids)
Ο Μάριους Γκριγκόνις είναι ο τελευταίος μεγάλος ήρωας στο Κάουνας και το gazzetta.gr γράφει για τα πέντε κεφάλαια της φετινής διαδρομής του ηγέτη της Ζαλγκίρις.

O Μάριους Γκριγκόνις είναι ο τύπος που φέτος ορίζει το τέμπο της συζήτησης σχετικά με τη Ζαλγκίρις και της επιδόσεις των Λιθουανών στην πρώτη σεζόν στη Zalgirio Arena μετά από την αποχώρηση του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους για τη Βαρκελώνη.

Ο 26χρονος Λιθουανός περιφερειακός κουβαλάει την ομάδα του Μάρτιν Σίλερ που φιγουράρει στην έβδομη θέση της κατάταξης με ρεκόρ 13-10 και το gazzetta.gr καταγράφει τα πεπραγμένα που έχουν σημαδέψει τη φετινή σεζόν του Γκριγκόνις.

I. Η υπόκλιση του αρχηγού στον ηγέτη Γκριγκόνις

Η πιο αινιγματική φιγούρα της Ζαλγκίρις Κάουνας είναι ταυτόχρονα και ο πιο εμβληματικός παίκτης της. Ο Παούλιους Γιανκούνας είναι πιθανότατα το μπλοκμπάστερ της όλης υπόθεσης, ένας τύπος από μόνος του πασίγνωστος και επιτυχημένος σε ό,τι αφορά το μπάσκετ στην Λιθουανία ώστε να μη χρειάζεται καμία υποσημείωση ή παράθεση δαφνών και τίτλων για να υπογραμμίζεται η αξία του. Ο 36χρονος πάουερ φόργουορντ έχει περάσει όλη την μπασκετική ζωή του στο Κάουνας με εξαίρεση τη χρονιά 2009-10 στη Χίμκι, έχει συνεργαστεί με... δεκάδες διαφορετικούς συμπαίκτες και πρόλαβε να αγωνιστεί ως συμπαίκτης του Σαμπόνις μετρώντας 364 συμμετοχές στην EuroLeague από τις 6 Νοεμβρίου 2003, όταν έκανε το ντεμπούτο του κόντρα στον Παναθηναϊκό στο «Sporto Hale»! Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, η γνώμη του Γιανκούνας για τον Μάριους Γκριγκόνις έχει βαρύνουσα σημασία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο basketnews.lt, ο αρχηγός της Ζαλγκίρις ρωτήθηκε για τις εμφανίσεις του Γκριγκόνις, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Νομίζω ότι το φετινό step up ήταν αναμενόμενο. Ο Μάριους είναι μαζί μας τα τελευταία χρόνια, τον ξέρουμε σαν χαρακτήρα και έχουμε μάθει τα στοιχεία του παιχνιδιού του, τα θετικά και τα αρνητικά... Φέτος είναι η χρονιά της εκτόξευσης! Έχει λάβει σπουδαία εφόδια από τους προηγούμενους προπονητές του και ήταν μέλος σε σπουδαία επιθετικά συστήματα. Πλέον έχει την ελευθερία κινήσεων. Είναι πολύ ταλαντούχος στην επίθεση και έχει τεράστια αυτοπεποίθηση. Είναι ηγέτης! Συγκεκριμένα, γνωρίζει ότι στις κρίσιμες στιγμές θα πρέπει να πάρει τις πιο σημαντικές αποφάσεις! Θα πάρει, λοιπόν τις αποφάσεις και εμείς θα τον στηρίξουμε, είτε σκοράρει στο φινάλε, είτε αστοχήσει».

II. Τα μεγάλα καλάθια με Μπάγερν και Βαλένθια

Στις 23 Δεκεμβρίου η Ζαλγκίρις υποδέχτηκε την Μπάγερν Μονάχου για τη 16η αγωνιστική και η ομάδα του Αντρέα Τρινκιέρι... σφιχταγκάλιασε τη νίκη στα 4.1" για το φινάλε όταν ο Νικ Ουάιλερ Μπαμπ σκόραρε με έμμεσο τρίποντο για το 72-73. Παρ' όλα αυτά, ο ηγέτης των Λιθουανών απάντησε στο 0.6" και έδωσε στη Ζαλγκίρις την τέταρτη διαδοχική νίκη στην EuroLeague! Σαν σκηνή από ταινία προσεχώς...

Στις 28 Ιανουαρίου, ο Γκριγκόνις «χτύπησε» ξανά! Η Ζαλγκίρις είχε τη νίκη στα χέρια της στα 43.9" πριν το τέλος όταν προηγήθηκε με 70-77. Μέσα σε 40 δευτερόλεπτα η Βαλένθια έκανε 8-0 σερί και προηγήθηκε με 78-77, αλλά στην εκπνοή του αγώνα ο Λιθουανός έβαλε ένα απίστευτο καλάθι κι έδωσε τη δυνατότητα στην ομάδα του να κάνει όνειρα για πρόκριση στα playoffs.

III. Τα 6/8 τρίποντα στο ΟΑΚΑ και το «δεν είμαι τέλειος»

Η Ζαλγκίρις αν και μετρούσε έξι σερί ήττες στην διοργάνωση, μπόρεσε να βρει ψυχολογία στο ΟΑΚΑ μέσα από τα τρίποντα του πρώτου ημιχρόνου, να «χτίσει» διαφορά στο σκορ και να μην... πανικοβληθεί ακόμα και όταν ο Παναθηναϊκός έφερε το ματς στα ίσια (50-50) λίγο πριν από το τέλος της τρίτης περιόδου. Οι Λιθουανοί τελείωσαν τον αγώνα με 13/20 εύστοχα σουτ πίσω από τα 6μ.75 κόντρα στον Παναθηναϊκό ενώ ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν εκείνος που έκανε τη διαφορά για την ομάδα του Μάρτιν Σίλερ. Ο Λιθουανός περιφερειακός έκανε μεγάλο ματς στην Αθήνα, έχοντας 24 πόντους με 6/8 τρίποντα στα 27:15 που έμεινε στο παρκέ. Μετά από το τέλος του αγώνα, ρωτήθηκε για την εμφάνισή του, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Περάσαμε μια δύσκολη περίοδο αλλά είμαστε ανταγωνιστικοί. Έχασα και δυο σουτ, δεν ήμουν τέλειος»!

IV. Η ερώτηση που έκανε έξαλλο τον Τρινκιέρι

Ο Αντρέα Τρινκιέρι μόλις είχε τελειώσει την αρχική τοποθέτησή του μετά από το τέλος του αγώνα με τη Ζαλγκίρις. Σειρά είχαν οι ερωτήσεις. Η πρώτη αφορούσε την τελευταία φάση, το νικητήριο σουτ του Γκριγκόνις. Η σχετική ερώτηση έφερε εκνευρισμό στον Ιταλό προπονητή. «Μπορείς να τα πας καλύτερα (αναφερόμενος στον δημοσιογράφο). Παίξαμε καλή άμυνα, περιμέναμε κάποιους παίκτες να πάρουν το σουτ, όπως ο Μιλάκνις. Το σουτ του Γκριγκόνις ήταν πάνω σε άμυνα. Είχαμε προσέξει και τα μις-ματς. Είναι ένας παίκτης που βάζει ένα μεγάλο καλάθι», είπε ο Τρινκιέρι.

Και η επόμενη ερώτηση αφορούσε τη Ζαλγκίρις και τον περιορισμό του Γκριγκόνις: «Όχι δεν τον περιορίσαμε, οπότε ρωτήστε άλλον προπονητή. Θέλετε να με ρωτήσετε κάτι για την ομάδα μου;», αποκρίθηκε ο προπονητής της Μπάγερν. Και στο τέλος, μολονότι η ερώτηση αφορούσε την ομάδα του, απάντησε εκνευρισμένα. «Ο Τζέιλεν Ρέινολντς έκανε ένα καλό παιχνίδι...», ξεκίνησε η ερώτηση. «Διαφωνώ», διέκοψε ο Ιταλός και συνέχισε: «Είχε καλούς αριθμούς, αλλά οι αριθμοί δε λένε την αλήθεια. Στην επίθεση ήταν καλός, στην άμυνα όχι».

Ο διάλογος στο 1:17 του video

V. Το μεγαλύτερο μάθημα που πήρε από τον Σάρας

Ο Μάριους Γκριγκόνις νιώθει πραγματικά άνετα στη Ζαλγκίρις, κατάγεται από το Κάουνας, αυτή είναι η τρίτη χρονιά του στην ομάδα και δεν διστάζει να παραδεχτεί ότι ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους άλλαξε τη ζωή του! «Δεν χρειάζεται να είσαι παίκτης για να μάθεις από αυτόν, αρκεί να είσαι γύρω του να τον ακούς και θα σε κάνει καλύτερο. Καταλαβαίναμε καλύτερα το μπάσκετ γιατί ο Γιασικεβίτσιους εξηγούσε τα πάντα και οι υπηρεσίες του στο κλαμπ ήταν τεράστιες» παραδέχθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε στο gazzetta.gr ενώ απέφυγε να βάλει στην εξίσωση τον Σάρας και τον Μάρτιν Σίλερ: «Όλοι εδώ είναι ερωτευμένοι με τον Σάρας και πάντα θα τον συγκρίνουν με τον Γιασικεβίτσιους. Όπως και όποιον προπονητή ακολουθήσει τα επόμενα χρόνια… Δεν θέλω να τους βάλω σε αυτή τη διαδικασία και να πω ότι ο ένας είναι καλύτερος από τον άλλον, είναι τρομερά άδικο».

Οι επιδόσεις του EuroLeague 2020-21

14.5 πόντοι
95.6% στις βολές (65/68)
52.2% στο δίποντο (59/113)
48.1% στο τρίποντο (50/104)
2.3 ριμπάουντ
3.1 ασίστ
0.6 κλεψίματα
2.3 λάθη
4.5 κερδισμένα φάουλ
15.1 PIR
σε 27:15 συμμετοχές