Μάικ Τζέιμς: Όλα τα περιστατικά που τον έχουν εκθέσει εκτός παρκέ

Αντωνία Σπανού
Μάικ Τζέιμς: Όλα τα περιστατικά που τον έχουν εκθέσει εκτός παρκέ
Ο Μάικ Τζέιμς, για ακόμα μια φορά στην καριέρα του, είναι με το ένα πόδι έξω από μια ομάδα, για γεγονότα που δεν έχουν καμιά σχέση με την αδιαμφισβήτητη αγωνιστική του αξία.

Ανοίγεις την σελίδα της Euroleague, πας στους παίκτες που ξεχωρίζουν στις ατομικές κατηγορίες και δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κάποιος ποιον βρίσκεις εκεί. Ο Μάικ Τζέιμς είναι πρώτος σε πόντους στην διοργάνωση, με 20 πόντους ανά παιχνίδι , ενώ είναι δεύτερος στην συνολική αξιολόγηση με 20,6 βαθμούς και κάτω μόνο από τον Νίκολα Μίροτις.

Είναι αδιαμφισβήτητο και χωρίς κάποιος να δει τις λίστες ότι ο Μάικ Τζέιμς είναι πολύ μεγάλος παίκτης. Αυτά που κάνει στο παρκέ είναι εντυπωσιακά και τα κάνει με τέτοια συνέπεια που δεν σου επιτρέπει να πιστέψεις ότι το ταλέντο του δεν είναι άπλετο. Ο Αμερικανός γκαρντ έχει καταφέρει να τους πείσει όλους, για το πόσο καλός είναι, αλλά κάπου εκεί αρχίζουν τα προβλήματα. Την συγκεκριμένη στιγμή είναι με το ένα πόδι εκτός ΤΣΣΚΑ, ενώ έχει κάνει μια εκπληκτική σεζόν και οι λόγοι είναι για ακόμα μια φορά εξωαγωνιστικοί.

Για πολλοστή φορά στην καριέρα του μια ομάδα τον διώχνει, αφού πρώτα έβαλε στην ζυγαριά τα θετικά και τα αρνητικά και η ζυγαριά έγειρε προς τα αρνητικά. Ο Μάικ Τζέιμς συγκρούστηκε για δεύτερη φορά στην σεζόν με προπονητή και συμπαίκτες, δεν είναι στην αποστολή της ομάδας του και το μέλλον του, στην Ρωσία, κρατιέταιαπό μια κλωστή, που πιθανότατα μέσα στις επόμενες ημέρες θα κοπεί, εκτός αν έχουμε μια τεράστια ανατροπή.

Ο Μάικ Τζέιμς έχει φύγει με το παρόμοιο τρόπο σχεδόν από όλες τις ομάδες που έχει βρεθεί. Κολοσσός Ρόδου, Λαμποράλ Κούτσα, Παναθηναϊκός, ΝΒΑ, Παναθηναϊκός ξανά, Αρμάνι Μιλάνο, ΤΣΣΚΑ ήταν οι σταθμοί του και σχεδόν σε όλους έχουμε περιστατικά.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ - ΕΣΠΑΣΕ ΤΗΝ ΤΖΑΜΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΤΗΚΕ

Ήταν Οκτώβριος του 2016, όταν ο Τζέιμς είχε αποκτηθεί από τον Παναθηναϊκό, αλλά η πορεία του εκεί δεν ξεκίνησε καθόλου ιδανικά. Πριν καλά-καλά προλάβει να αρχίσει το πρωτάθλημα αλλά και η Euroleague, o Μάικ Τζέιμς υπέστη βαρύ θλαστικό θραύσμα στο αντιβράχιο του δεξιού του χεριού και έμεινε εκτός αγωνιστικής δράσης για δύο μήνες.

Ο τραυματισμός του ήταν απόρροια της ανώριμης αντίδρασης που είχε μετά από μία λογομαχία με τον Αργύρη Πεδουλάκη, στη διάρκεια προπόνησης των «πρασίνων», πριν την πρεμιέρα της Basket League. Ο Τζέιμς έδωσε μπουνιά σε μία τζαμαρία, μόλις άκουσε τον προπονητή της ομάδας να τον στέλνει στα αποδυτήρια.

Όλοι πάγωσαν ακούγοντας τον κρότο αλλά και την κραυγή του πόνου που είχε βγάλει ο Αμερικανός και όλοι κατάλαβαν ότι δεν θα είναι εύκολη η συνύπαρξη με τον Τζέιμς. Ο παίκτης είχε ζητήσει συγγνώμη, αλλά το περιστατικό φυσικά και έκανε τον γύρο του διαδικτύου και φυσικά του μπασκετικού κόσμου.

ΝΒΑ - ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΠΟΡΡΗΣΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΑΝΣ

Ο Μάικ Τζέιμς δεν προκαλεί κουβέντα μόνο στην Ευρώπη, αλλά το έκανε και με το πέρασμα του από το ΝΒΑ. Ο Τζέιμς αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του στον μαγικό κόσμο και καλά έκανε. Πήγε στο ΝΒΑ και υπέγραψε two way συμβόλαιο με τους Σανς, ξεκινώντας την πορεία του και κάνοντας, όπως συνήθως, εντυπωσιακές εμφανίσεις.

Αυτό ανάγκασε την ομάδα από το Φοίνιξ να κάνει κάτι πρωτοφανές και να του δώσει διετές εγγυημένο, αφού οι 45 μέρες που είχαν όριο γρήγορα εξαντλήθηκαν. Με αυτόν τον τρόπο έγινε ο πρώτος στην ιστορία που καταφέρνει κάτι τέτοιο. Και εκεί που όλοι πίστεψαν ότι ο Τζέιμς θα συνεχίσει τον δρόμο του στο ΝΒΑ, αναπάντεχα μετά από δύο εβδομάδες τον άφησαν ελεύθερο.

Απόφαση χωρίς καμιά λογική, που δείχνει ότι κάτι «χάλασε» στα αποδυτήρια, αφού στο παρκέ ο Αμερικανός ήταν εξαιρετικά χρήσιμος και γι' αυτό άλλωστε του έκαναν και το συμβόλαιο. Φαίνεται πως για ακόμα μια φορά ο τρόπος που χειρίζονταν τα πράγματα εκτός μπάσκετ, έφεραν σε δύσκολη θέση τον Αμερικανό, που έκανε ακόμα μια μικρή δοκιμή, αλλά τελικά δεν έχασε χρόνο και επέστρεψε στην Ευρώπη.

ΑΡΜΑΝΙ ΜΙΛΑΝΟ - ΑΚΟΜΑ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΨΑΞΕ ΠΩΣ ΘΑ ΤΟΝ... ΞΕΦΟΡΤΩΘΕΙ

Επιστρέφει ο Μάικ Τζέιμς στην Ευρώπη και συνεχίζει την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Η σεζόν τελειώνει και ο Αμερικανός γκαρντ ψάχνει μια ομάδα να είναι ο απόλυτος ηγέτης και την βρίσκει στο Μιλάνο και την Αρμάνι.

«Ήθελα την ευκαιρία να αγωνιστώ σε μία ομάδα όπου θα ήμουν το κεντρικό σημείο, ο ηγέτης, αυτός που θα βγει μπροστά στα δύσκολα. Στον Παναθηναϊκό υπήρχαν παίκτες όπως ο Καλάθης, ο Σίνγκλετον και ο Γκιστ. Εδώ θέλω να δω πόσο μακριά μπορώ να οδηγήσω την ομάδα, έχοντας τις περισσότερες ευθύνες».

Κάπως έτσι ξεκίνησε το καινούργιο ταξίδι, το οποίο είχε τον ίδιο τελικό προορισμό. Ο Τζέιμς στην Ιταλία έδειξε όσα ξέρουμε. Ποιότητα στο παρκέ, ανησυχία εκτός. Σε παιχνίδι κόντρα στην Ζαλγκίρις για την 10η αγωνιστική της Euroleague η κάμερα έπιασε τον Τζέιμς να διαφωνεί έντονα με τον Σιμόνε Πιανιτζιάνι σε ένα time out και συμπαίκτη του να προσπαθεί να τον... λογικέψει. Η εικόνα έκανε τον γύρο του κόσμου και ο γκαρντ της ιταλικής ομάδας χρησιμοποίησε το αγαπημένο του twitter για να πει την δική του άποψη.

«Είστε τρελοί. Μου λέτε ότι κανένας δεν έχει αναστατωθεί σε τάιμ άουτ. Αν το κάνει ο Γιουλ, ο Σπανούλης, ο Καλάθης, ο Ντε Κολό, συμβαίνει επειδή είναι καλοί ηγέτες και θέλουν να κερδίσουν, αλλά όταν εγώ είμαι παθιασμένος είναι επειδή εγώ και ο προπονητής δεν τα πάμε καλά». Ο Τζέιμς επέλεξε να βάλει το όνομα του δίπλα σε εκείνα όπως του Σπανούλη, του Γιουλ, του Καλάθη και του Ντε Κολό και φαίνεται πως νιώθει ότι θα έπρεπε να συγκρίνεται μαζί τους.

Η συνέχεια ήταν γνωστή. Ο Μεσίνα έγινε ο νέος προπονητής της Αρμάνι Μιλάνο και το πρώτο πράγμα που ζήτησε ήταν η αποδέσμευση του Μάικ Τζέιμς. Δεν τον ήθελε, στην ομάδα που είχε φανταστεί και η ιταλική ομάδα έψαξε και βρήκε τρόπο να αποδεσμευτεί από το συμβόλαιο του. Ο Τζέιμς αποχώρησε από ακόμα μια ομάδα, που δεν μπορούσε να τον διαχειριστεί, εκτός παρκέ.

ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ - ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΟΛΟΙ, ΑΛΛΑ...

Επόμενος σταθμός της καριέρας του Αμερικανού ήταν ακόμα μια κορυφαία ομάδα της Ευρώπης. Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας και ο Δημήτρης Ιτούδης μίλησαν μαζί του, του εξήγησαν τι θέλουν και οι δύο πλευρές εμπιστεύτηκαν η μία την άλλη. Η περσινή σεζόν δεν πήγε άσχημα, αλλά τελείωσε και απότομα εξαιτίας του κορονοϊού. Φέτος, τα πράγματα ήταν ακόμα καλύτερα για τους Ρώσους. Ενισχύθηκαν κι άλλο, εμφάνισαν μια υπερομάδα στο παρκέ και ξεκίνησαν εντυπωσιακά.

Οι Ρώσοι έκαναν ένα απίθανο σερί νικών στην Euroleague, με πρωταγωνιστή σε πάρα πολλές περιπτώσεις τον Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ ήταν το κεντρικό πρόσωπο, όχι μόνο της ομάδας του, αλλά συνολικά της διοργάνωσης. Αλλά τα σύννεφα δεν άργησαν πολύ να έρθουν. Τον περασμένο Νοέμβριο έγινε το πρώτο περιστατικό. Η «διαφωνία» των δύο, στην προπόνηση θεωρήθηκε δυσφημιστική για τον ρωσικό σύλλογο.

Ο προπονητής της ΤΣΣΚΑ του έκανε παρατηρήσεις, ο Τζέιμς αντέδρασε με άσχημο τρόπο, ενώ η υπόλοιπη ομάδα (και το προπονητικό επιτελείο) ήταν στον ίδιο χώρο. Δεν άργησε πολύ να έρθει και το δεύτερο περιστατικό μέσα σε λίγες ημέρες.

Μετά και την ήττα της ΤΣΣΚΑ Μόσχας από τη Φενέρμπαχτσε υπήρξε και νέο «επεισόδιο» με τον Μάικ Τζέιμς. Ο Αμερικανός γκαρντ είχε ακραία αντίδραση στις παρατηρήσεις του Έλληνα προπονητή του μετά τη λήξη της αναμέτρησης, ενώ στη συνέχεια άνοιξε και έντονος διάλογος με κάποιους συμπαίκτες του. Η παρέμβαση των πιο ψύχραιμων σταμάτησε άμεσα το «επεισόδιο», ωστόσο υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη συμπεριφορά του Τζέιμς.

Ο Αμερικανός πριν λίγες μέρες «έχασε» τον παππού του ο οποίος ουσιαστικά τον ανέθρεψε και δεν του παραχωρήθηκε άδεια για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ, αφού υπήρχε και ο τραυματισμός του Χάκετ για τους Ρώσους και πιθανότατα αυτή ήταν και η αιτία του έντονου εκνευρισμού του.

Πλέον, τα δεδομένα που έχουμε είναι ότι ο Τζέιμς δεν ταξίδεψε με την αποστολή της ομάδας του, για τον αγώνα κόντρα στην Άλμπα και όλα είναι στον... αέρα. Δύσκολα η ομάδα του θα δεχτεί την άσχημη συμπεριφορά του και o παίκτης είναι πολύ κοντά στο να αποχωρήσει από ακόμα έναν οργανισμό, δίχως να έχει πάρει όσα αξίζει αγωνιστικά τουλάχιστον.