Όντεντ Κάτας: Ο 9ος προπονητής στον Παναθηναϊκό μετά τον Ομπράντοβιτς

Όντεντ Κάτας: Ο 9ος προπονητής στον Παναθηναϊκό μετά τον Ομπράντοβιτς

Γιώργος Κούβαρης
Όντεντ Κάτας: Ο 9ος προπονητής στον Παναθηναϊκό μετά τον Ομπράντοβιτς
Ο Όντεντ Κάτας θα αποτελέσει τον 9ο διαφορετικό προπονητή που θα καθίσει στην άκρη του «πράσινου» πάγκου τα τελευταία εννέα χρόνια, με τον Παναθηναϊκό να έχει κάνει 14 αλλαγές στο σύνολο!

Από το καλοκαίρι του 1999 έως και το 2012 να υπήρχε μόνο ένας προπονητής στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αποτέλεσε την σταθερή αξία του «τριφυλλιού» για 13 συναπτά έτη και εκείνον που ηγήθηκε από την άκρη του πάγκου για την «δυναστεία» των «πρασίνων» εντός και εκτός των συνόρων.

Όμως από το 2012 και μετά αυτή η σταθερότητα έπαψε να υπάρχει. Ο Όντεντ Κάτας θα αποτελέσει αισίως τον 9ο διαφορετικό προπονητή σε διάστημα εννέα χρόνων (!) με τον Παναθηναϊκό να έχει προβεί σε 14 αλλαγές όσον αφορά την τεχνική ηγεσία.

Έχουμε και λέμε:

Αργύρης Πεδουλάκης

Ο «πιστός στρατιώτης» Αργύρης Πεδουλάκης ήταν ο πρώτος προπονητής στην μετά-Ομπράντοβιτς εποχή και μάλιστα έγινε το «αφεντικό» του πάγκου σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Η πρώτη του περίοδος ήταν από τον Ιούλιο του 2012 έως και τον Μάρτιο του 2014 έχοντας κατακτήσει ένα νταμπλ (2013) και ένα ακόμη κύπελλο Ελλάδας (2014). Μάλιστα υπό τις οδηγίες του «Άρτζι» ο Παναθηναϊκός έφτασε πιο κοντά από ποτέ σε Final 4 της EuroLeague αλλά στα playoffs του 2013 είχε αποκλειστεί με 3-2 από την Μπαρτσελόνα. Στη συνέχεια ήταν εκείνος που διαδέχθηκε τον Σάσα Τζόρτζεβιτς τον Απρίλιο του 2016 και ξεκίνησε στον πάγκο για τη σεζόν 2016-17. Όμως μια βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ του άνοιξαν την πόρτα της εξόδου τον Οκτώβριο του 2016 για να επιστρέψει για 3η φορά τρία χρόνια αργότερα. Και πάλι. Οι συνεχόμενες ήττες από Άλμπα εντός και Προμηθέα στην Πάτρα έφεραν ένα ακόμα «διαζύγιο».

Φραγκίσκος Αλβέρτης

Ο νυν διευθυντής της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είχε διαδεχθεί τον Αργύρη Πεδουλάκη τον Μάρτιο του 2014 και μάλιστα είχε οδηγήσει την ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος κόντρα στον Ολυμπιακό με... break της έδρας στο ΣΕΦ! Να σημειωθεί, επίσης, ότι με τον «Φράγκι» στην τεχνική ηγεσία, οι «πράσινοι» πάλεψαν μέχρι τέλους για τη πρόκριση στο Final 4 του Μιλάνου αλλά αποκλείστηκαν από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-2 νίκες.

Ντούσκο Ιβάνοβιτς

Από τη στιγμή που ο Φραγκίσκος Αλβέρτης δεν θα έμενε στον πάγκο ως προπονητής, ο Παναθηναϊκός είχε δώσει τα χέρια με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Highlight της «πράσινης» καριέρας του η ανέλπιστη -για πολλούς τότε- νίκη επί του Ολυμπιακού στο «άδειο» (λόγω τιμωρίας) ΟΑΚΑ στο Κύπελλο με την οποία έκανε το βήμα για την κατάκτηση του τροπαίου. Απέναντι στην ΤΣΣΚΑ αποκλείστηκε με 3-1 νίκες στα playoffs ενώ πριν από την έναρξη των playoffs και μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για την regular season, αποτέλεσε παρελθόν.

Σωτήρης Μανωλόπουλος

Τ' όνομα του Σωτήρη Μανωλόπουλου ακούστηκε και ως αντί-Βόβορας ωστόσο δεν προχώρησαν ποτέ οι συζητήσεις και έτσι δεν μπόρεσε να επιστρέψει στον πάγκο της ομάδας ύστερα από έξι χρόνια. Ο άλλοτε και παίκτης του Παναθηναϊκού, είχε κληθεί να κοουτσάρει την ομάδα στα playoffs του 2015, δηλαδή μετά το τέλος της συνεργασίας με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς. Φυσικά ήταν μια προσωρινή λύση ως υπηρεσιακός, με τους «πράσινους» να χάνουν το πρωτάθλημα από τον Ολυμπιακό με 3-0 νίκες.

Σάσα Τζόρτζεβιτς

Η καλή παρουσία του στον πάγκο της εθνικής Σερβίας αποτέλεσε το καλοκαίρι του 2015 το καλύτερο εχέγγυο προκειμένου να εμπιστευτεί η διοίκηση της ομάδας τον Σάσα Τζόρτζεβιτς. Ο Σέρβος τεχνικός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας έχοντας αποκλείσει τον Ολυμπιακό με «διπλό» στο (άδειο) ΣΕΦ ωστόσο στα playoffs της EuroLeague είδε την Λαμποράλ Κούτσα (σ.σ. Μπασκόνια) να παίρνει την πρόκριση για το Final 4 με 3-0 νίκες. Αυτό ήταν και το κύκνειο άσμα του «Σάλε» στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Γιώργος Βόβορας

Πάντα «παρών» δήλωνε ο Γιώργος Βόβορας κάθε φορά που έπρεπε να γίνει αλλαγή προπονητή στον Παναθηναϊκό. Μπορεί φέτος να ήταν ο head coach της ομάδας μέχρι να αποχωρήσει από την ομάδα, αλλά στο παρελθόν είχε κληθεί να κοουτσάρει την ομάδα άλλες τρεις φορές, σε διαφορετικές περιόδους! Πρώτα στο μεσοδιάστημα της απομάκρυνσης του Πεδουλάκη μέχρι την έλευση του Πασκουάλ, στη συνέχεια όταν έφυγε ο Καταλανός τεχνικός και μέχρι να προσληφθεί ο Ρικ Πιτίνο, όπως επίσης και πέρυσι, όταν επισημοποιήθηκε το τρίτο «διαζύγιο» με τον Πεδουλάκη. Μάλιστα υπήρξε η σκέψη για... μονιμοποίησή του αλλά η επιστροφή του Αμερικανού προπονητή τον έβαλε και πάλι στην δεύτερη θέση του πάγκου.

Τσάβι Πασκουάλ

Δύο ολόκληρα χρόνια έμεινε ο Τσάβι Πασκουάλ στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Από τον Οκτώβριο του 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και πήρε τη θέση του ο Ρικ Πιτίνο. Ο Ισπανός προπονητής οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε δύο πρωταθλήματα και ένα κύπελλο, όπως επίσης και στο πλεονέκτημα της έδρας στα playoffs της EuroLeague για δύο συνεχόμενες χρονιές (2017, 2018). Όμως στην 3η του χρονιά και αφού είχαν γίνει πολλές αλλαγές στο ρόστερ, ο Πασκουάλ αποτέλεσε παρελθόν μετά από μια ήττα στη Μαδρίτη από τη Ρεάλ.

Ρικ Πιτίνο

Διπλή ήταν η θητεία του θρυλικού προπονητή στον Παναθηναϊκό. Η πρώτη του παρουσία στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για λογαριασμό του «τριφυλλιού» έγινε τον Δεκέμβριο του 2018, όταν και πήρε τη θέση του Τσάβι Πασκουάλ. Ο Ρικ Πιτίνο ήταν εκείνος που άλλαξε άρδην την εικόνα του Παναθηναϊκού, τον οδήγησε σε ένα ντεμαράζ νικών στην EuroLeague με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο για τα playoffs ενώ στέφθηκε και πρωταθλητής Ελλάδας στους τελικούς με τον Προμηθέα Πάτρας. Στην δεύτερη θητεία του έχοντας αντικαταστήσει τον Αργύρη Πεδουλάκη τον Νοέμβριο του 2019 είχε καταφέρει να κρατήσει τους «πράσινους» μέσα στην 8άδα της EuroLeague (σ.σ. παρά τα άσχημα αποτελέσματα στον β' γύρο) αλλά η πανδημία έβαλε «τέλος» στη συνεργασία του με τον Παναθηναϊκό.