Βιλερμπάν - Εφές 80-102: Εφές να… την πιεις στο ποτήρι! (vid)

Gazzetta team
Βιλερμπάν - Εφές 80-102: Εφές να… την πιεις στο ποτήρι! (vid)
Η Αναντολού Εφές (9-9) θύμισε την περσινή καταπληκτική ομάδα που σάρωνε τα πάντα στο πέρασμά της καθώς επιβλήθηκε της Βιλερμπάν (5-12) στη Γαλλία με 80-102.

Η Αναντολού Εφές έβαλε τέλος σ’ ένα αρνητικό σερί εκτός έδρας αγώνων (σ. σ. τελευταία φορά είχε κερδίσει τον Ερυθρό Αστέρα στο Βελιγράδι στις 26 Νοεμβρίου) και μάλιστα με εμφατικό τρόπο. Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν βασίστηκε στον εκπληκτικό ρυθμό της στην επίθεση και κυρίως στη δημιουργία αλλά και εκτέλεση των Σέιν Λάρκιν, Βασίλιε Μίτσιτς. Ειδικά του δεύτερου καθώς τελείωσε τον αγώνα με 23 πόντους, εννιά ασίστ και πέντε κλεψίματα.

Το πρώτο ημίχρονο ήταν από τα καλύτερα της Αναντολού Εφές στη φετινή Euroleague. Στην άμυνα έβγαλε ενέργεια και ανάγκασε τη Βιλερμπάν σε 12 λάθη. Κυρίως όμως επιθετικά είχε εξαιρετική λειτουργία, δημιουργία αλλά και εκτέλεση από τα γκαρντ καθώς επίσης και από τους Σίνγκλετον, Ντάνστον. Οι δύο τελευταίοι έδωσαν τους 19 στην πρώτη περίοδο όπου η Εφές άρχισε να χτίζει διαφορά από νωρίς (7-15, 5’) φτάνοντας και στο +14 (15-29, 14’).

Ο Νόρις Κόουλ προσπάθησε να δημιουργήσει προϋποθέσεις επιστροφής της Βιλερμπάν στο παιχνίδι αλλά στις αρχές της δεύτερης περιόδου η Εφές έβαλε στο ρεπερτόριό της και το μακρινό σουτ. Η διαφορά πήγε στο +20 (19-39) μετά τη συμπλήρωσε δύο λεπτών και μέχρι το τέλος του ημιχρόνου δεν άλλαξε κάτι. Η γαλλική ομάδα έπαιξε άμυνα στο όριο του φάουλ, εν μέρει περιόρισε την επιθετική δράση της Εφές, αλλά επιθετικά λειτούργησε με επιπολαιότητα (34-54, 20’).

Με πρωταγωνιστή τον Βασίλιε Μίτσιτς, οι φιλοξενούμενοι συνέχισαν να σουτάρουν με εκπληκτικό ποσοστό ευστοχίας στο μακρινό σουτ φθάνοντας έως το 64% (9/14) κι έτσι διατήρησε απόσταση ασφαλείας (55-74, 27:30) παρά τις βοήθειες που έδωσαν οι Κόουλ, Καχουντί. Το rotation του Εργκίν Αταμάν δεν άλλαξε τα δεδομένα του αγώνα, ίσα-ίσα που οδήγησε την ομάδα του και στο +23 (59-82, 30’).

Η τελευταία περίοδος είχε διαδικαστικό χαρακτήρα (71-91, 35’) καθώς ο μεν Νόρις Κόουλ προσπάθησε να κρατήσει τα προσχήματα για τη γαλλική ομάδα, αλλά η Εφές είχε τρομερό ρυθμό στο παιχνίδι, φθάνοντας τη διαφορά στο επίπεδο του τελικού αποτελέσματος.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Γιατί η Εφές είχε ρυθμό στην επίθεση, αυτός συνδυάστηκε με την εκπληκτική ευστοχία στο μακρινό σουτ και η Βιλερμπάν δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε άλλο από το να πληρώσει τη… λυπητερή.

ΕΚΑΝΑΝ ΤΗ ΔΙΑΦΟΡΑ: Όταν Λάρκιν και Μίτσιτς λειτουργούν στην εντέλεια, αυτομάτως η Εφές ανεβαίνει επίπεδο και ταυτόχρονα παίκτες όπως οι Σίνγκλετον, Ντάνστον δείχνουν την ποιότητά τους.

ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τζέιμς Άντερσον έκανε το καλύτερο φετινό παιχνίδι του και καθόλου τυχαία πέτυχε το πρώτο φετινό νταμπλ-νταμπλ.

ΠΕΡΑΣΑΝ ΚΑΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΠΗΣΑΝ: Γενικώς η Βιλερμπάν πλην εξαιρέσεων όπως οι Κόουλ, Καχουντί και Φρίμαν.

ΣΗΜΕΙΟ-ΚΛΕΙΔΙ: Οι συνεργασίες ψηλών-κοντών της Εφές κι όταν η Βιλερμπάν κατάφερε να τις περιορίσει, η τουρκική ομάδα απάντησε με… βομβαρδισμό έξω από τα 6.75

ΤΙ ΠΕΤΑΝΕ: Η Βιλερμπάν δεν κατάφερε να ελέγξει τη δημιουργία της Εφές, η δε τουρκική ομάδα έκανε τρομερά πειστική εμφάνιση

Η ΦΑΣΗ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ: Το απίστευτο καλάθι του Τζέιμς Άντερσον στη δεύτερη περίοδο με πλάτη στην μπασκέτα

Τα δεκάλεπτα: 15-29, 34-54, 59-82, 80-102.