Ο Τσάβι Πασκουάλ μας είχε «προειδοποιήσει» για Βόβορα

Χρήστος Κιούσης Χρήστος Κιούσης
Ο Τσάβι Πασκουάλ μας είχε «προειδοποιήσει» για Βόβορα
Μερικές σκέψεις μετά από μια επίπονη αλλά μάλλον θετική διαβολοβδομάδα για τον coach των Πρασίνων.

Προσωπικά θεωρώ τον Τσάβι Πασκουάλ έναν από τους πιο καταρτισμένους προπονητές και έναν από τους πιο αξιοπρεπείς ανθρώπους που έχουν περάσει από τον μπασκετικό Παναθηναϊκό. Φυσικά ο Μπάμπης ο Σουγιάς και ο Μήτσος ο Πεταλούδας μπορεί να έχουν τελείως διαφορετική άποψη, αλλά τα περί διατύπωσης απόψεων έχουν γλαφυρά αποτυπωθεί στην ταινία “Platoon”. Προφανώς συμπεριλαμβάνω και τον εαυτό μου στις απόψεις αυτές, η άποψη του Πασκουάλ μετράει πολύ πολύ περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου. Ξέρει το άθλημα, ξέρει τον πάγκο, ξέρει και τον άνθρωπο.

Όταν λοιπόν ο Γιώργος Βόβορας ανέλαβε νομοτελειακά σχεδόν το τιμόνι του φετινού εγχειρήματος, ο Καταλανός κόουτς είχε απευθύνει το σωστό ερώτημα: «Ο κόσμος είναι έτοιμος να στηρίξει τον Βόβορα σαν πρώτο προπονητή;» Ο κόσμος για να είμαστε ειλικρινείς είναι έτοιμος να στηρίξει όποιον κερδίζει. Τόσο απλά, τόσο κυνικά. Σε αυτή τη μεταβατική χρονιά, ο μόνος προπονητής που θα είχε a priori τη στήριξη του κόσμου, την ανοχή ακόμα κι αν έχανε κάθε εβδομάδα παίζοντας με εφήβους, ξέρουμε όλοι πως λέγεται αλλά αυτή τη στιγμή πιθανότατα πίνει μπύρες ή ένα ακριβό ουίσκι στο Τσάτσακ της Σερβίας.

Ο Γιώργος Βόβορας λοιπόν έχει όντως μερικά ελαττώματα για τον πάγκο του Παναθηναϊκού. Μιλάει αγγλικά με ελληνικότατη προφορά, δεν ποζάρει όσο θα έπρεπε όταν τον στοχεύει η κάμερα κατά την εξέλιξη των αγώνων και κάνει πολύ «κανονικές» δηλώσεις χωρίς ύφος, σιβυλλικές τοποθετήσεις και διατυπώσεις τσιτάτων, που θα κερνούσαν juicy τίτλους και πρωτοσέλιδα. Είναι περίπου τόσο αθόρυβος όσο και οι GM Αλβέρτης και Διαμαντίδης.

Στα σοβαρά τώρα όλοι όσοι δεν είναι ικανοποιημένοι με την Vovoras Administration έχουν κάτι διαφορετικό να προτείνουν; Είμαι πραγματικά περίεργος να ακούσω ποιον θα προέκριναν για head coach ως αρκετά λαμπερό για τον πράσινο πάγκο. Απλά να θυμίσω ότι τη λάμψη Σάσα Τζόρτζεβιτς τη δοκιμάσαμε και νομίζω τη θυμόμαστε όλοι.

Αυτή η εντός έδρας διαβολοβδομάδα ολοκληρώθηκε με μια σκληρή και άδικη κατά τη γνώμη μου ήττα και με μια νίκη που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη, αλλά μεταξύ μας όλων το φυλλοκάρδι έτρεμε για το αποτέλεσμα του αγώνα με την Άλμπα. Πιστώνεται οπωσδήποτε στον Βόβορα και στο επιτελείο του, το ότι έβαλαν τους παίκτες στη διαδικασία να σκέφτονται μόνο το χθεσινοβραδινό παιχνίδι.

Πρέπει επίσης να πιστωθεί στο staff συνολικά η διαρκής βελτίωση του Γιώργου Παπαγιάννη και η επίδρασή του στα παιχνίδια του Παναθηναϊκού, η καλύτερη κυκλοφορία της μπάλας όσο περνούν οι εβδομάδες, η πιο συγκεντρωμένη άμυνα και για περισσότερο χρονικό διάστημα σε κάθε παιχνίδι και η εύρεση λύσεων από το δεύτερο και το τρίτο κύμα παικτών που έρχονται από τον πράσινο πάγκο.

Στα λοιπά θέματα για τα οποία δε νομίζω ότι ευθύνεται ο Γιώργος Βόβορας: είναι ανθρωπίνως αδύνατον να προσθέσουμε τρίτο πνεύμονα στον Παπαπέτρου για να αντέχει να παίζει διαδοχικά 38λεπτα. Είναι επίσης δύσκολο να πει κάποιος στον Νέντοβιτς να μην τα μπουμπουνάει από τα 9 μέτρα γιατί αυτή είναι η φύση του. Είναι μάλλον ψυχολογικό κι όχι προπονητικό το πως σουτάρει ο Σαντ Ρος. Είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν ο Όγκαστ αποδειχθεί κάποτε αντάξιος των προσδοκιών αλλά εδώ υπάρχει ευθύνη επιλογής και διαχείρισης για τον προπονητή, στον οποίο πάντως πρέπει να πιστώσουμε τα κέρδη από τη διαχείριση του Λεωνίδα Κασελάκη. Τέλος ο Παναθηναϊκός δεν μπορεί να παίξει γρήγορα κι έξυπνα ταυτόχρονα όπως η Μπασκόνια ή η Βαλένθια αλλά θα ήμασταν σχετικά παράλογοι να το ζητάμε αυτό από μια ομάδα λίγων μηνών.

Όσοι πάντως συμμετέχουμε κάθε εβδομάδα ως θεατές στο τρενάκι του λούνα παρκ που ονομάζεται μπασκετικό τριφύλλι, σκεφτείτε για να παρηγορηθούμε ότι δεν περνάμε τις δύσκολες στιγμές της Φενέρ με το δικό της μπάτζετ. Και σκεφτείτε επίσης ότι αν το καλοκαίρι μας παρουσίαζαν ως προπονητή των Πρασίνων τον coach Κοκόσκοφ, θα μιλούσαμε δικαίως για επιλογή από το πάνω ράφι. Συνεχίζω να υποστηρίζω ως απολύτως λογική τη στήριξη του Γιώργου Βόβορα ανεξαρτήτως βαθμολογίας Euroleague, φυσικά είναι λογική και η κριτική που δέχεται εφόσον προπονεί τον Παναθηναϊκό, αλλά επανέρχομαι και στα λόγια του Τσάβι Πασκουάλ: είμαστε έτοιμοι να τον στηρίξουμε ως πρώτο προπονητή;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Χρήστος Κιούσης
Χρήστος Κιούσης

Ο Χρήστος Κιούσης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, αλλά ζει κι εργάζεται στην Θεσσαλονίκη από το 1997. Σπούδασε Κινηματογράφο και Τηλεόραση στη Σχολή Σταυράκου και digital marketing. Mιλάει Αγγλικά κάθε μέρα, Γερμανικά όποτε τα θυμηθεί και Ιταλικά στις διακοπές κυρίως αν χρειαστεί να παραγγείλει φαγητό στην Ιταλία. Εργάζεται σε τηλεοπτικές παραγωγές από το 1994. Συμπαρουσιάζει τη σατιρική εκπομπή «Ράδιο Αρβύλα» στον ΑΝΤ1 και το "Βινύλιο" στο ίδιο κανάλι.

Είναι φίλαθλος από μικρός και πατέρας τριών υπέροχων παιδιών. Έχει παίξει μπάσκετ ως νέος με επιεικώς μέτριες επιδόσεις και τένις ως μεσήλικας με ακόμα πιο φτωχά αποτελέσματα. Του αρέσουν το γράψιμο, οι συνεντεύξεις, το ραδιόφωνο, η παραγωγή τηλεοπτικού περιεχομένου και τα ταξίδια κι ελπίζει μια μέρα, να μπορέσει να τα συνδυάσει όλα επαγγελματικά.