Η Μακάμπι... αρνείται να κερδίσει και ψάχνει αιτίες (pic & vid)

Η Μακάμπι... αρνείται να κερδίσει και ψάχνει αιτίες (pic & vid)

Αντωνία Σπανού
Η Μακάμπι... αρνείται να κερδίσει και ψάχνει αιτίες (pic & vid)
Η Μακάμπι έχει ξεκινήσει πολύ άσχημα την σεζόν, χάνει «δικά» της παιχνίδια και η Euroleague Greece ψάχνει τις αιτίες.

Η Μακάμπι Τελ Αβίβ δεν έχει κάνει καθόλου καλή έναρξη της σεζόν, οι ήττες είναι οδυνηρές και διαδέχονται η μία την άλλη και άπαντες στην Ευρώπη ψάχνουν τις αιτίες γι' αυτό το κακό πρόσωπο.

Η ισραηλινή ομάδα, που πέρυσι εντυπωσίασε, φέτος κάνει την μια ήττα, μετά την άλλη και οι περισσότερες φαίνονται να έχουν ένα κοινό σημείο. Έχουν να κάνουν κυρίως με την ψυχολογική κατάρρευση της ομάδας του Γιάννη Σφαιρόπουλου. Εκεί που φαίνεται ένα παιχνίδι κερδισμένο, η Μακάμπι «καταφέρνει» να το χάσει με τους πιο απίθανους τρόπους, κάτι που σίγουρα στοιχίζει σε ψυχολογία και αποθέματα των παικτών του Έλληνα κόουτς.

Την τέταρτη αγωνιστική η Μακάμπι κατάφερε αρχικά να γυρίσει το ματς με τον Ολυμπιακό και με ένα απίθανο σουτ του Χάρισον οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να κερδίσουν και να βάλουν το πρώτο λιθαράκι σε αυτές τις απίθανες ήττες, που έχουν διαλύσει την πίστη στους παίκτες της.

Η νίκη επί της Χίμκι έδωσε μια... ανάσα, αλλά οι ήττες συνεχίστηκαν, με αποκορύφωμα αυτές κόντρα σε Βαλένθια και Αρμάνι Μιλάνο.

Οι ισραηλινοί απλά «αυτοκτόνησαν» κόντρα στην ισπανική ομάδα κάνοντας απίθανα πράγματα. Αν και είχαν βρεθεί στο +3 (77-80) στα 47'' πριν από το τέλος, κατάφεραν -γιατί περί κατορθώματος πρόκειται- να χάσουν αυτό το ματς.

Αρχικά, όχι μόνο δεν έκαναν φάουλ στους παίκτες της Βαλένθια, αλλά είδαν τον Ντέρικ Ουίλιαμς να ευστοχεί σε τρίποντο στα 7'' και να ισοφαρίζει σε 80-80. Στη συνέχεια, αντί να πάρουν το τελευταίο σουτ, έκαναν λάθος στην επαναφορά με τους Ζίζιτς-Ουίλμπεκιν (και δη στην πάσα χέρι με χέρι), ο Ντούμπλιεβιτς έκλεψε τη μπάλα και ο Βαν Ρόσομ ευστόχησε στο ανοικτό γήπεδο για το τελικό 82-80 υπέρ της Βαλένθια.

Και αν κάποιος πίστεψε ότι αυτό θα ήταν το χειρότερο ακολούθησε και το παιχνίδι κόντρα στην Αρμάνι, που και πάλι τα πράγματα πήγαν όσο άσχημα θα μπορούσαν.

Στο παιχνίδι κόντρα στους Ιταλούς τα πράγματα πήγαιναν καλά. Ένα τρίποντο του Κρις Τζόουνς έφερε την απόλυτη ισορροπία (61-61, 32:30), με την Αρμάνι να μην έχει ρυθμό στην επίθεση. Ο Σκότι Ουίλμπεκιν ανέλαβε τις ευθύνες του ηγέτη στα τελευταία δύο λεπτά κι έδωσε στη Μακάμπι το προβάδισμα (68-66, 39’).

Ένα λάθος του Σιλντς και μια τρομερή συνεργασία μεταξύ Ουίλμπεκιν και Χάντερ (70-66) έδωσαν ισχυρό προβάδισμα, αλλά 18.9’’ πριν το τέλος ο Ντιλέινι ευστόχησε σε τρίποντο αλλά και σε συμπληρωματική βολή (70-70). Στο σουτ για τη νίκη, ο Ουίλμπεκιν δεν βρήκε καν στεφάνι κα το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση καθώς η Αρμάνι δεν κατάφερε να εκδηλώσει σουτ σε 0.9’’ δευτερόλεπτα. Εκεί, οι Ιταλοί έδειξαν ποιότητα και πήραν το ματς.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι η Μακάμπι έχει 6/8 ήττες της με λιγότερους από 4 πόντους και αυτό κάτι δείχνει. Δυσκολεύεται σε πολλά επίπεδα και αυτό γίνεται φανερό. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος ψάχνει λύσεις και προσπαθεί να αλλάξει τα δεδομένα.

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ, ΑΛΛΑ ΤΟ ΚΥΡΙΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ Η... ΝΙΚΗ

Αυτό το πρόβλημα που γίνεται εύκολα αντιληπτό βλέποντας την Μακάμπι από τις πρώτες ήττες της, όχι μόνο από τις τελευταίες είναι ότι δείχνουν οι παίκτες της να μην είναι καθόλου μαχητικοί. Τους λείπει το ένστικτο της επιβίωσης μέσα στο παρκέ και αυτό γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό, αν παρατηρήσουμε με τι ευκολία χάνει δικά της παιχνίδια. Κάτι που γινόταν συνεχώς πέρυσι, με παίκτες που... έπεφταν στην φωτιά, φέτος δεν γίνεται.

Οι παίκτες δείχνουν να μην πιστεύουν στην νίκη και στους εαυτούς τους και στο τέλος οι αντίπαλοι επιβάλλονται. Η σκληράδα φέτος δεν υπάρχει και θα πρέπει να βρουν όλοι μαζί μια λύση. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι παίκτες έχουν σχολιάσει το γεγονός και οι ίδιοι και παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι.

Ντόρσεϊ και Ουίλμπεκιν είναι δύο εξαιρετικοί παίκτες, αλλά μπορούν εύκολα να χάσουν την συγκέντρωση τους και να στοιχίσουν στην ομάδα τους. Αυτοί οι παίκτες είναι ευχή κατάρα για την ομάδα και παρόλο που μπορούν να κάνουν το καλύτερο, είναι ικανοί και για το χειρότερο. Ενώ και η αστάθεια στο σουτ δεν βοηθάει. Η Μακάμπι... ανεβοκατεβάζει το ποσοστό της από παιχνίδι σε παιχνίδι και σίγουρα το ότι δεν μπορεί να το έχει σταθερό παίζει ρόλο.

Παράλληλα, οι απουσίες κάνουν την ζωή του Γιάννη Σφαιρόπουλου ακόμα πιο δύσκολη. Πάικτες είναι εκτός, ο Κάσπι, ο Ντιμπαρτολομέο έχει παίξει μόλις ένα παιχνίδι. Υπάρχουν δυσκολίες. Ο Μπέντερ παρόλο που παίζει για 18 λεπτά σουτάρει άσχημα από το τρίποντο με 26.9% και δεν συνεισφέρει σε όσα θα ήθελε να ο προπονητής του να τον δει να το κάνει. Ο Κάσπι που επιστρέφει στην δράση, σίγουρα θα κάνει τα πράγματα καλύτερα και θα δώσει μια ακόμα επιλογή στις θέσεις των φόργουορντ.

Είναι πολλά τα θέματα που προκύπτουν και τελικά πέφτουν πάνω στον Σφαιρόπουλο. Ο κορονοϊός έχει επηρεάσει όλες τις ομάδες, όλοι παλεύουν να ανταπεξέλθουν και να δείξουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σταθερότητα. Ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε την ευθύνη που του αναλογεί και έδωσε το σύνθημα για την συνέχεια.

«Είμαι υπεύθυνος για την κατάσταση και θα σιγουρέψω ότι θα τη διορθώσουμε. Ορισμένες φορές πρέπει να έχεις και λίγη τύχη. Το παιχνίδι κρίθηκε σε μικρές λεπτομέρειες. Οι παίκτες πάλεψαν. Είμαστε η Μακάμπι και δεν τα παρατάμε ποτέ. Είμαστε δυνατοί όσα χτυπήματα κι αν δεχόμαστε». Οι λεπτομέρειες όντως κάνουν την διαφορά και ειδικά όταν μια ομάδα χάνει με τέτοιες διαφορές.

Η «ομάδα του Λαού» περνάει μια μεγάλη κρίση, φαίνεται επηρεασμένη από τις συνθήκες, αλλά θέλει να επιστρέψει και μένει να δούμε πως θα το κάνει και πόσο γρήγορα.