Ολυμπιακός: Θέλει σκορ από κίνηση μακριά από την μπάλα

Ολυμπιακός: Θέλει σκορ από κίνηση μακριά από την μπάλα

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Θέλει σκορ από κίνηση μακριά από την μπάλα
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την επιθυμία του Γιώργου Μπαρτζώκα για διαρκή κίνηση των παικτών του μακριά από την μπάλα.

Στο επίπεδο της Euroleague τα θέματα τακτικής των ομάδων σε μεγάλο βαθμό είναι παρόμοια. Οι διαφορές που παρουσιάζουν έχουν να κάνουν με την διαφορά φιλοσοφίας από προπονητή σε προπονητή και με ορισμένες λεπτομέρειες οι οποίες απορρέουν από αυτές.

Για παράδειγμα, ο Γιώργος Μπαρτζώκας είναι ένας coach ο οποίος δεν έχει ως προτεραιότητα το low post παιχνίδι. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους από την άλλη ποντάρει πολλά σε αυτόν τον τρόπο. Τουλάχιστον όσο τον είδαμε στην Ζαλγκίρις γιατί στην Μπαρτσελόνα ενδεχομένως λόγω του υλικού που διαθέτει, να προσαρμόσει την φιλοσοφία του.

Ανοίγω μία παρένθεση μικρή και αναφέρω πως ένα αναπάντητο ερώτημα είναι το εξής....

Ενας προπονητής οφείλει να πείσει τους παίκτες του να παίξουν το μπάσκετ το οποίο αυτός επιθυμεί ή οφείλει να προσαρμόσει τα δικά του «θέλω» πάνω στις ικανότητες και τα χαρακτηριστικά των παικτών του ρόστερ που έχει στα χέρια του;

Αυτό μικρή σημασία έχει εν προκειμένω για τον Ολυμπιακό διότι ο Μπαρτζώκας έφτιαξε το καλοκαίρι την ομάδα όπως την ήθελε, με παίκτες που ήθελε, αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν συμβαίνει αυτό.

Κλείνει η παρένθεση και πάμε σε ένα χαρακτηριστικό το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στον φετινό Ολυμπιακό.

ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΚΙΝΕΙΤΑΙ... ΠΑΓΚΟ

Μετά από 25 μέρες προετοιμασίας οι παίκτες του Ολυμπιακού έχουν κάνει «κτήμα» τους αρκετά πράγματα από την φιλοσοφία του coach. Εννοείται πως ακόμη δεν τα έχουν τελειοποιήσει, αλλά έχουν καταλάβει πόσο μεγάλη σημασία δίνει σε αυτά ο Μπαρτζώκας.

Ενα βασικό στοιχείο το οποίο λείπει τα τελευταία χρόνια είναι η κίνηση μακριά από την μπάλα. Πόσα χρόνια θυμόμαστε να σχολιάζεται ως «προβλέψιμη» ή «στατική» η επίθεση των Πειραιωτών. Πολλά. Άλλες δικαίως, άλλες αδίκως, αλλά πολλά.

Ο Μπαρτζώκας επιμένει, ζητάει, φωνάζει και νευριάζει (όταν δεν γίνεται) με την συνεχή κίνηση των παικτών του μακριά από την μπάλα. Δεν θέλει να βλέπει κανέναν ακίνητο να κοιτάει απλά.

Συνεχή κίνηση των παικτών της επίθεσης σημαίνει και συνεχή κίνηση των αμυντικών και τι έχουμε πει πως προξενεί η μετακίνηση της άμυνας;

Πολύ σωστά (σαν να το είπατε). Ρήγματα και χώρους για διείσδυση και πιθανό σκορ.

Ακόμη και στα βιντεάκια μικρού μήκους που έβγαλε η ΚΑΕ από τα δύο ματς προετοιμασίας φαίνεται ξεκάθαρα να σκοράρει παίκτης που κόβει στην πλάτη αντιπάλου του ή χάρη σε δική του κίνηση να σουτάρει κάποιος άλλος ελεύθερα.

Όποιος μένει ακίνητος το πιθανότερο είναι γίνεται αλλαγή.

ΘΕΛΕΙ ΧΡΟΝΟ

Η κίνηση μακριά από την μπάλα δεν είναι εύκολο πράγματα. Μεταξύ μας δεν είναι και προνόμιο μόνο του Ολυμπιακού. Πολλές ομάδες το θέλουν, πολλές το προσπαθούν, αλλά (πάλι) μεταξύ μας λίγες το καταφέρνουν.

Ο Μπαρτζώκας θέλει ο Ολυμπιακός να ανήκει σε αυτές τις λίγες.

Δεν είναι εύκολο διότι υπάρχουν πολλοί κανόνες. Η κίνηση αυτή των παικτών πρέπει να είναι συγχρονισμένη και στοχευμένη. Δεν μπορεί να είναι τυχαία γιατί σε αυτή την περίπτωση θα κουτουλάνε μεταξύ τους.

Χρειάζονται πολλές ώρες προπόνησης, επικοινωνία μεταξύ των παικτών στο παρκέ και πολλά ακόμη για να το δούμε σε τέλειο βαθμό.

Μην περιμένετε δηλαδή στα φιλικά στην Ισπανία που έρχονται να δείτε... παπάδες μακριά από την μπάλα. Κίνηση θα δείτε σίγουρα πάντως.

ΑΠΕΙΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ

Μία ακόμη δυσκολία στο συγκεκριμένο τομέα του παιχνιδιού είναι πως μεγάλο ρόλο παίζει ο ίδιος ο παίκτης.

Με απλά λόγια, κάθε κίνηση μακριά από την μπάλα εξαρτάται από την ίδια την μπάλα. Αλλιώς θα κινηθεί π.χ ο twitterας Παπανικολάου όταν ο Σπανούλης επιλέξει δεξιό διάδρομο, αλλιώς αν επιλέξει αριστερό, αλλιώς αν ζητήσει σκριν, αλλιώς αν ο ψηλός κόψει στην ρακέτα μετά το σκριν, αλλιώς αν κάνει pop out (τραβηχτεί προς τα έξω) κλπ.

Χρειάζεται λοιπόν απόλυτη συγκέντρωση και αποφασιστικότητα. Αν «κολλήσει» έστω και για ένα δευτερόλεπτο το μυαλό τότε θα χαθεί κάθε ίχνος αυτοματισμού.

ΥΓ: Το αυριανό ματς με την Βαλένθια θα είναι (εντελώς) προπονητικού χαρακτήρα οπότε μαθαίνω πως όχι live streaming δεν θα υπάρχει, αλλά ενδεχομένως ούτε καν στατιστικά πέραν των βασικών και αν. Θα περιμένουμε πάλι την δίλεπτη... τζούρα από το βίντεο της ΚΑΕ.

ΥΓ 2: Κι εμένα ποιος θα με διακόπτει τώρα ρε «Kill Bill»;

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.