Λάκοβιτς: «Αν πηγαίναμε στην Πράγα, θα κερδίζαμε την EuroLeague»!

Λάκοβιτς: «Αν πηγαίναμε στην Πράγα, θα κερδίζαμε την EuroLeague»!

Λάκοβιτς: «Αν πηγαίναμε στην Πράγα, θα κερδίζαμε την EuroLeague»!
Ο Παναθηναϊκός ως η Μεγάλη των Προπονητών Σχολή, ο δάσκαλος Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο λόγος που δεν κατέκτησε την EuroLeague με το «τριφύλλι» και η ζωή στην άκρη του πάγκου. Ο Γιάκα Λάκοβιτς στο gazzetta.gr.

Με καλό χειρισμό, πάσα και εξαιρετική επαφή με το καλάθι, ο Γιάκα Λάκοβιτς πέρασε στην ελίτ των Ευρωπαίων γκαρντ, μετρώντας 11 γεμάτες σεζόν στην EuroLeague. Το αμούστακο παιδί της Σλόβαν ήταν ο ίδιος... δολοφόνος με το αγγελικό πρόσωπο της Κρκα και του Παναθηναϊκού, έχοντας εν συνεχεία πρωταγωνιστικό ρόλο στην Μπαρτσελόνα, πριν αποσυρθεί από την ενεργό δράση με τη β' ομάδα των Καταλανών.

Πλέον απολαμβάνει την μπασκετική ζωή με γραβάτα και κοστούμι από την άκρη του πάγκου της Ουλμ, οδηγώντας τη γερμανική ομάδα ως τα ημιτελικά της Bundesliga στο τουρνουά του Μουνάχου κι αποτελώντας έναν από τους 10 παίκτες που έπαιξαν στον Παναθηναϊκό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς κι εν συνεχεία έγιναν προπονητές! Ο κόουτς Λάκοβιτς μίλησε στο gazzetta.gr για την καθημερινότητα του προπονητή και τους λόγους που δεν έφτασε ως το τέλος της διαδρομής στην EuroLeague με το «τριφύλλι».

Η απόφαση να περάσεις στην άκρη του πάγκου ήταν κάτι που συνέβη σε ένα βράδυ ή το δούλεψες καιρό στο μυαλό σου;
«Η αλήθεια είναι ότι το σκεφτόμουν αρκετά τα τελευταία χρόνια της καριέρας μου. Ήταν, δηλαδή μια προοπτική που με ενδιέφερε πολύ... Αρχικώς τελείωσα το Αθλητικό Πανεπιστήμιο στη Λιουμπλιάνα, εν συνεχεία πήρα το δίπλωμα προπονητικής στην Ισπανία ενώ λειτούργησα ως μέντορας των νεότερων παικτών στην Μπαρτσελόνα Β'. Μάλιστα ο κόουτς Άλφρεντ Χούλμπε μού έδινε τη δυνατότητα να κάνω εγώ την προπόνηση της δεύτερης ομάδας της Μπαρτσελόνα κάποιες φορές μέσα στην εβδομάδα! Ήταν ένα πραγματικά καλό ξεκίνημα, μια διαδικασία που έγινε βήμα - βήμα».

Πόσο καιρό σου πήρε να απαντάς στο «κόουτς»;
«Στην αρχή ήταν παράξενο... Όχι ότι με φώναζαν "κόουτς" αλλά η μετάβαση από τη θέση του παίκτη σε αυτή του προπονητή. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Είναι πολύ πιο δύσκολο να είσαι προπονητής, από τη στιγμή που έχεις περισσότερες ευθύνες. Ουσιαστικά, πρέπει να σκέφτεσαι για 15 άτομα! Σαν παίκτης, οφείλεις να δίνεις τα πάντα αλλά αυτό έχει να κάνει μόνο με εσένα, το τι στόχους έχεις και το να ψάχνεις την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου. Σαν προπονητής όμως, έχεις να σκεφτείς πολλά - πολλά πράγματα».

Θα έπαιρνες τον παίκτη Λάκοβιτς στην ομάδα σου;
«Ναι, σίγουρα (γέλια)! Ο Γιάκα ήταν πάντα εργατικός και αυτό ακριβώς θέλω από τους παίκτες που δουλεύω μαζί τους».

Πως εξηγείς ότι 10 βετεράνοι του Παναθηναϊκού έκαναν ή συνεχίζουν να κάνουν καριέρα ως προπονητές;
«Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός είχε πάντα σπουδαίους παίκτες, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις τους ως προπονητές. Δεν ξέρω πώς να το εξηγήσω, σίγουρα όμως όλοι αυτοί δούλεψαν με έναν σπουδαίο προπονητή και δάσκαλο στην καριέρα τους. Τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς...».

Αγωνίστηκες στον Παναθηναϊκό για τέσσερα χρόνια. Γιατί εκείνη η ομάδα δεν κατάφερε να κατακτήσει έναν ευρωπαϊκό τίτλο;
«Είναι δύσκολο να πω... Σίγουρα υπήρχαν διαφορετικοί λόγοι. Σίγουρα έπαιξε ρόλο και η τύχη. Τα πρώτα δυο χρόνια παίζαμε ακόμα στο μικρό γήπεδο του Σπόρτιγκ, ήταν μια νέα εποχή για τον Παναθηναϊκό, ο Μποντιρόγκα είχε φύγει... Γενικώς, είχε αρχίσει μια νέα προσπάθεια. Ο κόουτς ήταν ο ίδιος όμως ο Μποντιρόγκα ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού και το οικοδόμημα άλλαξε. Στο Final 4 της Μόσχας είχαμε την ευκαιρία μας όμως χάσαμε από τη Μακάμπι στον ημιτελικό. Την επόμενη χρονιά πιστεύω πως ήμασταν η καλύτερη ομάδα στην Ευρώπη όμως χάσαμε από την Μπασκόνια στο ΟΑΚΑ. Δυστυχώς, αποκλειστήκαμε... Αν είχαμε περάσει, πιστεύω πως θα ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης! Το λέω και το πιστεύω, αν πηγαίναμε στην Πράγα, θα παίρναμε την EuroLeague»!

Μπορείς να μας αναλύσεις συνοπτικά το project που έχεις αναλάβει στην Ουλμ;
«Η Ουλμ είναι ένας σοβαρός οργανισμός που έχει ως φιλοσοφία και στόχο να αναπτύσσει νεαρούς παίκτες δίνοντας τους την ευκαιρία να παίξουν στο top επίπεδο, και παράλληλα πρωταγωνιστώντας στην Bundesliga. Δεν είναι καθόλου εύκολο όμως υπάρχει οργάνωση και προγραμματισμός. Αυτό το καλοκαίρι, μάλιστα θα γίνουν τα εγκαίνια των προπονητικών εγκαταστάσεων που κόστισαν 23 εκατομμύρια ευρώ! Μπορώ να πω πως είναι το καλύτερο προπονητικό κέντρο στην Ευρώπη»!

Πως βλέπεις τον εαυτό σου σε 10 χρόνια;
«Αυτή τη στιγμή νιώθω πραγματικά γεμάτος! Συμμετέχω σε μια λίγκα που αναπτύσσεται και βελτιώνεται κάθε χρόνο, με γεμάτα γήπεδα και σπουδαία οργάνωση. Επίσης συμμετέχουμε στο EuroCup, μια διοργάνωση top επιπέδου. Βλέπω τον εαυτό μου εδώ για πολλά χρόνια! Φυσικά σαν προπονητής, θες πάντα να μαθαίνεις και να βελτιώνεσαι. Έχεις φιλοδοξίες να βελτιώνεσαι συνεχώς και να κάνεις βήματα μπροστά. Αυτή, ακριβώς η φιλοδοξία σε κάνει να δουλεύεις σκληρά».

Πως είναι η σχέση σου με τους παίκτες, από τη στιγμή που πέρασες στην άλλη πλευρά σχετικά πρόσφατα;
«Οι παίκτες είναι έξυπνοι, καταλαβαίνουν... Αν δεν είσαι έτοιμος, το νιώθουν και σε σκοτώνουν! Πρέπει να είσαι έτοιμος να έχεις απάντηση στην κάθε τους ερώτηση... Προσπαθώ να δουλεύω, να μελετάω, να τους δίνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

Τι έχει μείνει από τον Γιάκα του Παναθηναϊκού στον Λάκοβιτς της Ουλμ;
«Σίγουρα έχω αλλάξει... Δεν είμαι ο ίδιος, πλέον έχω τρία παιδιά και σκέφτομαι διαφορετικά. Πολλές ευθύνες, ακόμα περισσότερες ανησυχίες. Επίσης το μαλλί έχει αρχίσει και γκριζάρει (γέλια)! Δεν είναι καλό, όμως αυτό σημαίνει ότι τουλάχιστον δεν θα χάσω τα μαλλιά μου. Βλέπω πάντα θετικά».