Τι χάνει η Εφές δίχως Λάρκιν και Μίτσιτς

Βασίλης Βλαχόπουλος
Τι χάνει η Εφές δίχως Λάρκιν και Μίτσιτς
Για πρώτη φορά η αναγεννημένη Αναντολού Εφές θα αγωνιστεί δίχως τους τραυματίες Σέιν Λάρκιν, Βασίλιε Μίτσιτς απέναντι στην Μπάγερν στο Μόναχο και η Euroleague Greece καταγράφει το επίπεδο απώλειας της τουρκικής ομάδας δίχως τους δύο φυσικούς ηγέτες της.

Υπάρχουν δύο τρόποι καταγραφής των παρελκόμενων της απώλειας και των δύο παικτών. Ο πρώτος είναι μέσα από την αριθμητική αποτύπωση της προσφοράς του και ο δεύτερος είναι η αντίστοιχη ουσιαστική, η οποία δεν φαίνεται μέσα από τη γλώσσα των αριθμών αλλά σχετίζεται με την αγωνιστική λογική της Εφές και με το δεδομένο ότι πρόκειται για τους δύο ηγέτες της τουρκικής ομάδας. Γιατί ο ρόλος τους είναι κυριαρχικός, ακόμη κι όταν αποφασίζουν να μην εκτελέσουν οι ίδιοι. Είτε θα φτιάξουν φάσεις για τους συμπαίκτες τους, είτε θα «προσελκύσουν» την άμυνα με απώτερο σκοπό να δημιουργήσουν χώρους για τους υπόλοιπους. Ακόμη δηλαδή κι όταν δεν αναλαμβάνουν την τελική προσπάθεια (σ. σ. Λάρκιν και Μίσιτς επιχειρούν συνολικά κάτι παραπάνω από 23 σουτ στο παιχνίδι), είναι οι κινητήριο μοχλοί σε κάθε επίθεση της Εφές.

Κρίνοντας αρχικά με βάση την αυστηρή γλώσσα των αριθμών, η Εφές θα πρέπει να βρει περίπου 36 πόντους. Αυτούς προσφέρουν, παράλληλα με τα εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας του Σέιν Λάρκιν ο οποίος σουτάρει με 51% στο μακρινό σουτ. Το αντίστοιχο ποσοστό του Βασίλιε Μίσιτς δεν είναι τόσο «εκθαμβωτικό», αλλά το 39.6% δεν είναι δα και τόσο χαμηλό για σουτ από απόσταση (τουλάχιστον) 6.75μ.

Για να πάμε στη δημιουργία, πρόκειται για τους κορυφαίους παίκτες της Εφές σε επίπεδο τελικής πάσας. Συνολικά δίνουν 9.6 ασίστ ανά αγώνα από τις 17.5 που έχει η τουρκική ομάδα. Δηλαδή, προσφέρουν περισσότερες από τις μισές τελικές πάσες κατά μέσο όρο. Είναι επίσης από τους καλύτερους «κλέφτες». Την… πρωτοκαθεδρία έχει ο Κρις Σίνγκλετον με 1.4 κλεψίματα κατά μέσο όρο, ο Λάρκιν έχει 1.3 και ο Μίσιτς 1.2.

Οι αντικαταστάτες τους

Το θετικό της ιστορίας είναι ότι, την ερχόμενη εβδομάδα ο Σέιν Λάρκιν προβλέπεται να επιστρέψει στη δράση καθώς (σύμφωνα με τις ιατρικές εκτιμήσεις) το διάστημα της απουσίας του δεν θα ξεπεράσει τις δέκα ημέρες. Αντιθέτως, υπάρχει αμφιβολία για τον Μίσιτς καθώς η αρχική εκτίμηση έκανε λόγο για απουσία δύο εβδομάδων. Το βέβαιο είναι ότι ο Εργκίν Αταμάν θα πρέπει να «ανακαλύψει» τρόπο κάλυψης των απουσιών και να επιστρατεύσει παίκτες οι οποίοι δεν είχαν ρόλο στην ομάδα.

Με εξαίρεση δηλαδή τους Κρούνοσλαβ Σιμόν, Ροντρίγκ Μπομπουά οι οποίοι έχουν 20+ λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα, αλλά στο παιχνίδι με την Μπάγερν θα μετρήσουν περί των 30 λεπτών συμμετοχής, οι υπόλοιποι χρησιμοποιούταν κατά περίσταση. Ακόμη και ο διεθνής Ντογκούς Μπάλμπαϊ ο οποίος έμπαινε στα παιχνίδια για να προσφέρει περιφερειακή άμυνα, δίχως πρωτοβουλία στην επίθεση, πράγμα το οποίο επιβεβαιώνεται μέσα από τα μόλις 26 σουτ που πήρε σε 24 αγώνες και με περίπου οκτώ λεπτά συμμετοχής κατά μέσο όρο. Κι όμως, ο Μπάλμπαϊ θεωρείται πιο ενεργούς από τους υπόλοιπους. Για παράδειγμα, ο Μπουγκραχάν Τουντσέρ προβλέπεται να αποκτήσει ρόλο στο rotation της Εφές. Μέχρι στιγμής χρησιμοποιήθηκε μόλις σε οκτώ παιχνίδια, ασχέτως του ότι έπαιξε ρόλο στη νίκη επί της Βιλερμπάν.

Άλλος κλασικός γκαρντ δεν υφίσταται, προφανώς όμως ο πανέξυπνος Αταμάν θα αλλάξει σχήματα και ρόλους και θα βάλει περισσότερο στο… παιχνίδι και τον Τζέιμς Άντερσον. Μέχρι στιγμής, ο Αμερικανός προσφέρει τις ποιοτικές λύσεις που έρχονταν από τον πάγκο και δεν μετρά περισσότερα από 14 λεπτά συμμετοχής ανά αγώνα. Απέναντι στην Μπάγερν, δεν αποκλείεται να κάνει ρεκόρ λεπτών συμμετοχής στη φετινή Euroleague.