Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας έγινε ξανά η αλλαγή που ήθελε να έρθει

Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας έγινε ξανά η αλλαγή που ήθελε να έρθει

Κωνσταντίνος Μελάγιες Κωνσταντίνος Μελάγιες
Ολυμπιακός: Ο Μπαρτζώκας έγινε ξανά η αλλαγή που ήθελε να έρθει
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για την επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού.

«Είναι κάποιες στιγμές που στη ζωή σου οφείλεις να γίνεσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει. Και για μένα, μια τέτοια στιγμή έφτασε σήμερα».

Με αυτόν τον τρόπο ξεκινούσε η δήλωση του Γιώργου Μπαρτζώκα λίγα λεπτά μετά την παραίτησή του στις 10 Οκτωβρίου του 2014.

Μετά από 1921 μέρες ο 54άχρονος τεχνικός επέστρεψε στον πάγκο της αγαπημένης του ομάδας.

Προφανώς έφτασε η στιγμή για να γίνει η αλλαγή που θέλει ο Ολυμπιακός να έρθει, ερμηνεύοντας με άλλον τρόπο εκείνη τη δήλωση.

Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος κινούμενοι με άκρα μυστικότητα απέσπασαν τη θετική απάντηση της καλύτερης δυνατής περίπτωσης για τον πάγκο της ομάδας στην πιο δύσκολη σεζόν των τελευταίων ετών.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να βάλω και τον Μίλαν Τόμιτς στην εξίσωση.

Μόνο οι Μπαρτζώκας και Τόμιτς μπορούσαν να «ομορφύνουν» την υπάρχουσα κατάσταση που έχει διαμορφώσει η άσχημη αγωνιστική εικόνα.

Ο καθένας με τα «καλά» και τα «λιγότερα καλά». Αμφότεροι όμως «δεμένοι» ισχυρά με τον σύλλογο και όσα αυτός πρεσβεύει.

Πολλές φορές έχω εκφράσει την ανάγκη οι ιδιοκτήτες του Ολυμπιακού να βγουν και να μιλήσουν, να δώσουν όραμα στον κόσμο της ομάδας.

Το έκαναν με πράξη αφού έφεραν στον πάγκο έναν από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης τόσο σε αγωνιστικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιλογής ξένων παικτών.

Σε αυτό το τελευταίο ειδικά, υποφέρουν οι Πειραιώτες...

Ο Μπαρτζώκας ζήτησε εγγυήσεις και τις πήρε. Όχι φυσικά για τα δικά του χρήματα (σε αυτό το σημείο να θυμίσω πως δεν ζήτησε την παραμικρή αποζημίωση το 2014), αλλά για αυτά που προορίζονται για τους παίκτες.

Ο 54άχρονος τεχνικός στην μετά Ολυμπιακού εποχή πέτυχε ένα μπασκετικό θαύμα με την Λοκομοτίβ Κουμπάν την οποία οδήγησε στο Final 4 του Βερολίνου.

Ακολούθησαν όμως Μπαρτσελόνα και Χίμκι από τις οποίες απομακρύνθηκε. Ειδικά στην περίπτωση της ομάδας της Βαρκελώνης είχε ελάχιστη ευθύνη αφού μετά την υπογραφή του αποχώρησαν οι Σατοράνσκι και Αμπρίνες. Σημαντικά «γρανάζια» εκείνης της ομάδας.

Μπορεί η αγάπη του για τον Ολυμπιακό να είναι μεγάλη, αλλά χωρίς εγγυήσεις δε θα συμφωνούσε. Δεν τον «παίρνει» να μην πετύχει σε τρίτη σερί ομάδα.

Τώρα τι σημαίνει «πετύχει»...

Για το υπόλοιπο της φετινής σεζόν μία καλύτερη εικόνα εντός κι εκτός παρκέ. Να δείχνει ανταγωνιστική η ομάδα, να παίζει σωστό μπάσκετ με αρχές, να υπάρχει ηρεμία και όχι εντάσεις σε θέματα συμπεριφοράς.

Να ξεκινήσει σιγά σιγά το «χτίσιμο» του επόμενου ρόστερ.

Πιο βασικό από όλα κατ' εμέ είναι σιγά σιγά να δώσει ταυτότητα στον Ολυμπιακό. Να επιστρέψει το dna που τον έκανε γνωστό για τα κατορθώματά του. Αυτό όμως χρειάζεται χρόνο.

Για του χρόνου, θεωρώ δεδομένο τον στόχο της παρουσίας στα playoffs της Euroleague και ό,τι καλύτερο προκύψει μέσα από αυτή τη διαδικασία.

Ας μην βιαζόμαστε όμως...

Η φετινή «ερυθρόλευκη» χρονιά είχε ανάγκη από κάτι δυνατό για να ταρακουνήσει τον ίδιο τον οργανισμό και τον κόσμο του, είχε ανάγκη από ένα όραμα όπως γράφω συχνά.

Η επιστροφή του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο του Ολυμπιακού βοηθάει πάρα πολύ προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά δεν είναι κι αρκετή να αλλάξει από μόνη της πολλά από όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα στη σεζόν που τρέχει.

Ο Μπαρτζώκας με απλά λόγια δεν είναι μάγος.

Είναι ένας ικανότατος προπονητής ο οποίος χρειάζεται στήριξη.

Επειδή ήρθε στον Ολυμπιακό ούτε σημαίνει πως η ομάδα θα προλάβει τα playoffs ούτε πως έγινε Εφές, Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα.

Υπομονή και να αφήσουμε τον άνθρωπο να δουλέψει...

Δεν ξέρω αν η επιστροφή του σηματοδοτεί μία ευκαιρία αποκατάστασης μίας αδικίας. Γιατί δε χωρά αμφιβολία πως στις 10/10/2014 υπήρξε αδικία.

Όπως και δε χωρά αμφιβολία πως με «εσένα παίξαμε το μπάσκετ που ονειρευτήκαμε» όπως ανέφεραν στο δικό τους αντίο οι Αγγελόπουλοι.

Ας αφήσουμε όμως το παρελθόν κλειδωμένο στο συρτάρι...

Κάθε άνθρωπος (γενικά στη ζωή, όχι στον αθλητισμό) δικαιούται δεύτερη ευκαιρία. Δεν την κερδίζουν όλοι.

Ο Μπαρτζώκας την έχει μπροστά του και το πιο σημαντικό από όλα, είναι πιο σοφός από ποτέ.

Γνωρίζει πολύ καλά πως στην πρώτη ήττα θα ακούσει γκρίνια, θα διαβάσει για λάθη που έκανε, για ευθύνες κλπ. Πολύ σημαντικό πως το γνωρίζει ήδη πως θα συμβεί, τον βοηθά πως ξέρει τη νοοτροπία του Έλληνα οπαδού.

ΥΓ: Πιστεύω όταν βγει από τη φυσούνα για το ματς με την Άλμπα και στο άκουσμα του ονόματός του κατά την παρουσίαση των «ερυθρόλευκων», ο coach θα βιώσει ένα μοναδικό συναίσθημα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.