Pitino's Bombinos!

Βασίλης Σκουντής Βασίλης Σκουντής
Pitino's Bombinos!
O Παναθηναϊκός δοκιμάζεται στο Μιλάνο και ο Βασίλης Σκουντής στέκεται σε ένα σκέλος της χθεσινής δήλωσης του Ρικ Πιτίνο.

Εμπλεξε ο Ρικ Πιτίνο!

Εμπλεξε, διότι προφανώς, όποιος καεί στο χυλό, φυσάει και στο γιαούρτι, πολλώ δε μάλλον όταν αυτό το γιαούρτι έχει και πέτσα!

Και μάλιστα πέτσα που εκτείνεται στα έξι μέτρα και στα 75 εκατοστά σε κάθε κεσέ!

Δεν ομιλεί με γρίφους ο γέρων, ελόγου μου δηλαδή. Ομιλώ απλώς με βάση τους αριθμούς…

Την Κυριακή μεσούσης της φαντασμαγορίας του ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, είδε ο γύφτος τη γενιά του και δεν αναγάλλιασε η καρδιά του!

Τι εννοώ; Μα φυσικά τα 18/31 τρίποντα που εξακόντισε η ΑΕΚ και υπήρξαν ο πολιορκητικός κριός με τον οποίο έριξε το πράσινο κάστρο, εξ ου και η προληπτική δήλωση στην οποία προέβη ο Πιτίνο χθες, λίγο προτού ανέβει στο αεροπλάνο με προορισμό το Μιλάνο…

Δεν εννοώ την κουβέντα για τη λίμνη του Κόμο, που τη χαρακτήρισε ως «το πιο μαγευτικό μέρος που έχω επισκεφθεί», αλλά εκείνη που αφορούσε τη διαδικασία του αμυντικού κατεπείγοντος!

Είπε λοιπόν ότι «πρέπει να προστατεύσουμε την περιφέρεια μας και να αποφύγουμε τα πολλά τρίποντα των αντιπάλων μας».

Ουδέν αληθέστερον τούτου!

Ο Πιτίνο και τα Pitino’s Bombinos λοιπόν!

Tι ν’ τούτο πάλι; Μα φυσικά η λατρεία που τρέφει στα τρίποντα, αρκεί να μην του γυρίζει μπούμερανγκ!

Εκτός όλων των άλλων στοιχείων που χαρακτηρίζουν το δόγμα του (με αιχμή του δόρατος την άμυνα match up press, την οποία πάντως δεν έχει δοκιμάσει ακόμη στον Παναθηναϊκό) ο Ρικ έχει σε περίοπτη θέση και τα τρίποντα.

Ο 68χρονος προπονητής θεωρείται από την αμερικανική πιάτσα ως ένας από τους πρώτους και πάντως ο φανατικότερος υποστηρικτής των σουτ τριών πόντων, τα οποία από την πρώτη στιγμή υιοθέτησε στις ομάδες του.

Το τρίποντο εισήχθη στο ΝCAA το 1987, όταν ο Πιτίνο έφευγε από τον πάγκο του πανεπιστημίου του Πρόβιντενς (το οποίο εκείνη τη χρονιά οδήγησε στο Final 4, με πρωτοπαλίκαρο τον νυν προπονητή τον Θάντερ, Μπιλ Ντόνοβαν) για να αναλάβει την τεχνική ηγεσία των Νικς.

«Αυτό είναι αλήθεια. Πίστευε πολύ στο τρίποντο, αφιέρωνε σε αυτό ένα μεγάλο μέρος της προετοιμασίας μας και μας ζητούσε να μη διστάζουμε να σουτάρουμε» είχε πει σε μια συνέντευξη του στην Cosmote TV τον περασμένο Φεβρουάριο στη Σάρλοτ (στο περιθώριο του All Star Weekend του ΝΒΑ) ο τότε παίκτης των Νικς, Ροντ Στρίκλαντ ο οποίος παρεμπιπτόντως μετά από μερικά χρόνια βολιδοσκοπήθηκε από τον Ολυμπιακό.

Τα τρίποντα γνώρισαν μεγάλες πιένες όχι μόνο στους Νικς, αλλά και στο Κεντάκι, μάλιστα απέκτησαν και παρατσούκλι: η αμερικανική μπασκετική πιάτσα τα βάφτισε «Pitino’s Bombinos», κάτι σαν «οι βομβίτσες του Πιτίνο»!

Ολες οι κατά καιρούς ομάδες του Πιτίνο διακρίνονταν για τον εθισμό τους στα σουτ από τη μεγάλη άρκτο και βρίσκονταν στο Top-3 της κατάταξης σε αυτή την κατηγορία, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και η επικείμενη απόκτηση του Αντι Ράουτινς.

Δεν βάζω στην κουβέντα τον Τζίμερ Φρεντέτ, διότι αυτόν ο Πιτίνο τον βρήκε στο ΟΑΚΑ, εν είδει κληρονομιάς από τον Αργύρη Πεδουλάκη…

Τον Καναδό γιο του Λίο Ράουτινς όμως τον φέρνει ο ίδιος και ελπίζει να δει το 36.3% με το οποίο σουτάρει ο Παναθηναϊκός από τα 6μ. 75 (143/394) να βελτιώνεται έτι περαιτέρω.

Βελτιώθηκε βεβαίως σε σχέση με το υπό το 30% με το οποίο βάραγε ο Παναθηναϊκός στην περυσινή σεζόν, αλλά απόψε θα βρει απέναντι του μια ομάδα που εάν δεν είχε προπονητή τον Ετορε Μεσίνα, θα της ταίριαζε γάντι ο Πιτίνο!

Δεν είχε άδικο στις χθεσινές επισημάνσεις του ο Αμερικανός προπονητής, διότι όντως η Αρμάνι Μιλάνο το ‘χει με το τρίποντο: μέχρι στιγμής σε 17 αγώνες εκτελεί με ποσοστό 38.9% (147/378), αλλά η ιδιαιτερότητα έχει να κάνει με τον καταλυτικό ρόλο που έχουν παίξει τα τρίποντα στην επί τα χείρω μεταμόρφωση της!

Τι εννοώ; Στις πρώτες εννέα αγωνιστικές, στις οποίες πέτυχε επτά νίκες, σούταρε με 40.2% , αλλά στις επόμενες οκτώ που της επιφύλαξαν έξι ήττες, είδε το ποσοστό της να πέφτει στο 31.9%.

Τα τρίποντα έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στον αγώνα του πρώτου γύρου, στις 17 Οκτωβρίου, όταν ο Πιτίνο βρισκόταν ακόμη στη Νέα Υόρκη και δεν φανταζόταν ότι έναν μήνα αργότερα θα είχε επιστρέψει στην Αθήνα ως προπονητής πρώτα της Εθνικής ομάδας και εν συνεχεία του Παναθηναϊκού.

Εκείνο το βράδυ που οι Λομβαρδοί δραπέτευσαν με τη νίκη in extremis (78-79) έβαλαν 14/26, ενώ στον αντίποδα οι Πράσινοι είχαν δώσει ρεσιτάλ ατζαμοσύνης με 3/20!

Εδώ λοιπόν το πράγμα φωνάζει από μόνο του και προφανώς τα ριμπάουντ και η περιφερειακή άμυνα αποτελούν τα μεγάλα «πρέπει» του Παναθηναϊκού. Μιας και το ‘φερε η κουβέντα, οι βασικοί στόχοι στην αναχαίτιση των σουτ τριών πόντων της Αρμάνι Μιλάνο είναι συγκεκριμένοι: ο Σέρχι Ροντρίγκεθ με 35/89 τρίποντα μέχρι στιγμής, ο Μάικλ Ρολ με 24/56, ο Νεμάνια Νέντοβιτς με 19/48, ο Βλάντιμιρ Μίτσοφ με 19/50 και ο Λουίς Σκόλα (που δεν τον λες κιόλας περιφερειακό παίκτη) με 18/45.

Την Κυριακή το βράδυ στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ πέτυχε το καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας της, βλέποντας προς τέρψιν της οκτώ από τους δέκα παίκτες της οι οποίοι αγωνίσθηκαν να βάζουν 18/31 τρίποντα, ενώ την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός αντιπαρέβαλε 8/24, με τον σπεσιαλίστα του είδους και Νο 1 στο πρωτάθλημα με το εκπληκτικό ποσοστό 68.1% (32/47) Φρεντέτ να έχει ένα στα δυο!

Οι δυο προκάτοχοι του Αμερικανού προπονητή στον πράσινο πάγκο (Τσάβι Πασκουάλ, Αργύρης Πεδουλάκης) είχαν αναγάγει σε αμυντικό άρμα μάχης τις αλλαγές στα σκριν. Στον αντίποδα αυτής της κατά το μάλλον ή ήττον εμμονικής τακτικής, ο Πιτίνο είναι δεδηλωμένος εχθρός ή μεν πάση περιπτώσει μη φίλος των switches στην άμυνα…

Την Κυριακή ο Ρικ υπέκυψε στον πειρασμό και σε αρκετές φάσεις χρησιμοποίησε αυτή τη λογική, αλλά δεν του έκατσε! Η ΑΕΚ σημάδεψε όλες τις αλλαγές του Ταϊρίς Ράις με τον Γουέσλι Τζόνσον και κτύπησε στο ψαχνό. Εχω την περιέργεια να δω εάν απόψε ο Πιτίνο θα παίξει straight άμυνα ή θα επιστρέψει στις αρχές του…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σκουντής
Βασίλης Σκουντής

H φήμη ότι βγήκε από την κοιλιά της μάνας του κρατώντας ένα στυλό κι ένα χαρτί ελέγχεται ως εντελώς αναληθής. Αντιθέτως είναι περίπου… αληθής η φήμη ότι στην πρώτη έκθεση του στο δημοτικό έβαλε τίτλο, υπότιτλο, φωτογραφία, λεζάντα και έδωσε χαρακτηρισμό γραμματοσειράς!
Τα νομικά βιβλία του Σάκουλα ενέμειναν απλώς στο ράφι, αλλά στις… σακούλες. Ο προορισμός υπήρξε μοιραίος και αναπόδραστος. Μετά από 32 χρόνια και με τα μαλλιά του να έχουν από ετών προτιμήσει την ταπείνωση από το θάνατο, ο Βασίλης Σκουντής ταλαιπωρεί τους γύρω του και τον εαυτό του, επιμένοντας να γράφει, άλλωστε είναι το μόνο που έμαθε να κάνει (πιστεύει καλά, αλλά κι αυτό παίζεται!) στη ζωή του. Αν και ενίοτε παρασπονδεί, εν τούτοις στις φλέβες του τρέχει πάντοτε πορτοκαλί αίμα, θεωρεί τον εαυτό του απόγονο του Homo Βasketikus και (περπατώντας στην πέμπτη δεκαετία της ενασχόλησης του με τη δημοσιογραφία) γουστάρει που ακόμη δεν βαρέθηκε να κάνει το χόμπι του!

ΥΓ: Αν μετά από τόσα χρόνια δεν τον βαρεθήκατε, εκτός από το gazzetta.gr μπορείτε να τον υποφέρετε ακόμη καθημερινά στο Goal News και στον Sentra FM 103.3