Το «κλειδωμένο λιοντάρι» και τα οκτώ χρόνια καθυστέρησης

Το «κλειδωμένο λιοντάρι» και τα οκτώ χρόνια καθυστέρησης

Βασίλης Βλαχόπουλος
Το «κλειδωμένο λιοντάρι» και τα οκτώ χρόνια καθυστέρησης
Από την αποκαθήλωση στο ΝΒΑ, στην εκτόξευση στην Euroleague. Στο μικροσκόπιο της Euroleague Greece μπαίνει ο Ντέρικ Ουίλιαμς της Μπάγερν Μονάχου ο οποίος διανύει ίσως την καλύτερη σεζόν της επαγγελματικής καριέρας του.

Είναι πολλά τα προνόμια για κάθε παίκτη που επιλέγεται στις κορυφαίες θέσεις του ντραφτ. Αποφεύγει την επώδυνη διαδικασία των try outs, δίχως να κουνήσει το μικρό δαχτυλάκι του υπογράφει συμβόλαιο εκατομμυρίων δολαρίων μέσω του οποίου εξασφαλίζεται η μακροημέρευσή του στο ΝΒΑ και φυσικά, βρίσκεται στο επίκεντρο της δημοσιότητας. Υπάρχει όμως και το άλλο σενάριο. Αυτό της αποτυχίας εν μέσω υψηλών προσδοκιών. Στη συγκεκριμένη κατηγορία κατατάσσεται ο Ντέρικ Ουίλιαμς. Το Νο2 του ντραφτ στο ΝΒΑ το 2011 έφτασε να χαρακτηριστεί «αόρατος παίκτης», αφού δεν έβαλε ποτέ τη σφραγίδα του σε καμία από τις έξι ομάδες στις οποίες αγωνίστηκε.

Ο αριθμός των ομάδων σε διάστημα (περίπου) επτά χρόνων μάλλον είναι ενδεικτικός της άποψης ότι… κάτι δεν πήγε καλά στην περίπτωσή του. Οι «εκτιμητές» κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Αμερικανός δεν ταίριαξε στις απαιτήσεις του ΝΒΑ, δεν ξεκαθάρισε ποτέ μέσα του αλλά και στο μυαλό των προπονητών η πραγματική θέση του και όπως είχε πει και ο ίδιος… «πάντα ήμουν κάτι μεταξύ 3 και 4». Στην Ευρώπη, αυτό το «κάτι μεταξύ» μπορεί να χτίσει καριέρα, στο ΝΒΑ όμως τα πράγματα είναι πιο σκληρά. Σύμφωνα με άλλους, ο Ουίλιαμς δεν μπήκε ποτέ στη διαδικασία παραγωγής και εξέλιξης του τρόπου παιχνιδιού του, με συνέπεια τη στασιμότητά του.

«Μια μηχανή αναψυκτικών θα έπαιρνε ένα ριμπάουντ»

Στην περίπτωση του Αμερικανού «συνωμότησαν» πολλές σπάνιες καταστάσεις. Για παράδειγμα, στις κορυφαίες θέσεις του ντραφτ επιλέγονται συνήθως παίκτες οι οποίοι (βγαίνοντας από το high school) είναι στο Top100 του ESPN. Ο Ουίλιαμς δεν ήταν. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έθεσε και υποστήριξε την υποψηφιότητά του έναν μήνα μετά τη συμπλήρωση του 20ου έτος της ηλικίας του. Σ’ ένα περιβάλλον μπασκετικής λογικής θα ήταν καταδικασμένος, αλλά οι Τίμπεργουλφς (που τον επέλεξαν) είχαν διαφορετική άποψη. Το ακόμη πιο περίεργο ήταν ότι τον διάλεξε η Μινεσότα έχοντας παράλληλα πέντε παίκτες με τα ίδια χαρακτηριστικά!

Ο Ουίλιαμς κολύμπησε στα βαθιά και δεν εμπλούτισε το παιχνίδι του με συνέπεια να φτάσει και η στιγμή της δημόσιας κριτικής από τον ίδιο τον προπονητή του. Αυτό έγινε στο διάστημα της συνεργασίας του με τους Σακραμέντο Κινγκς. Η στατιστική του έγραψε εννιά πόντους, μηδέν ριμπάουντ και μηδέν ασίστ έπειτα από ένα παιχνίδι και ο οργισμένος Τζορτζ Καρλ έφτασε στο σημείο να πει δημοσίως… «αν έβαζα ένα μηχάνημα με αναψυκτικά πιο πολλά ριμπάουντ θα έπαιρνε από τον Ουίλιαμς. Είναι δυνατόν; 26 λεπτά και ούτε ένα ριμπάουντ;».

Στην αυλή του «Βασιλιά»

Σύμφωνα με τον ίδιο, μόλις δύο ομάδες τον αξιοποίησαν σωστά. Οι Νιου Υόρκ Νικς και οι Κλίβελαντ Καβαλίερς. Για την ακρίβεια, το μεγαλύτερο παράσημο του Ουίλιαμς είναι η δημόσια «εντολή» που έλαβαν οι Καβαλίερς από τον ΛεΜπρον Τζέιμς. Τον χειμώνα του 2017, είχε υπογράψει 10ήμερο συμβόλαιο και μετά από μια νίκη επί των Ντένβερ Νάγκετς, ο Τζέιμς είπε… «ελπίζουμε ότι θα υπογράψει συμβόλαιο μεγάλης διάρκειας». Οι Καβαλίερς έκαναν το χατίρι του ηγέτη τους, αλλά το συμβόλαιο είχε διάρκεια ενός έτους και φυσικά δεν ολοκληρώθηκε ποτέ. «Στους Νικς αξιοποιήθηκε η αθλητικότητά μου προς όφελος της ομάδας. Το ίδιο έγινε και στους Καβαλίερς «τρέχοντας» μαζί με τους Τζέιμς, Ίρβινγκ. Αυτοί οι τύποι με εμψύχωναν στο να μαζεύω το ριμπάουντ και να τρέχω στο transition», είχε πει. Συνολικά, ο Ουίλιαμς αγωνίστηκε σε 428 παιχνίδια στο ΝΒΑ και είχε 8.9 πόντους και τέσσερα ριμπάουντ κατά μέσο όρο.

Από την Κίνα στο Μόναχο

Μέσα σε περίπου έναν χρόνο ο Ουίλιαμς ταξίδεψε από τη μία άκρη της γης στην άλλη. Γιατί βρέθηκε για λίγους μήνες στην Κίνα, ολοκλήρωσε τη χρονιά στο Λος Άντζελες με τους Λέικερς και πλέον η μοίρα τον έφερε στην Ευρώπη. Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι, μάλλον άργησε να έρθει στα δικά μας λημέρια υπό την έννοια ότι η φιλοσοφία του παιχνιδιού του ταιριάζει περισσότερο και δεν είναι τυχαία τα επιτεύγματά του. Η συνολική στατιστική αναφέρει ότι έχει 13.5 πόντους κατά μέσο όρο με τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, αλλά αν κανείς ρίξει μια λεπτομερέστατη ματιά στους αριθμούς του θα διαπιστώσει ότι είναι ο παίκτης ο οποίος απογείωσε τη γερμανική ομάδα. Αυτή τη στιγμή η Μπάγερν βρίσκεται στην οκτάδα και ο Ντέρικ Ουίλιαμς (με εξαίρεση τον τελευταίο αγώνα με τη Ρεάλ Μαδρίτης) είχε 17.4 πόντους κατά μέσο όρο με ποσοστό ευστοχίας 42.8% έξω από τη γραμμή του τριπόντου.

Ίσως να κατάφερε εν τέλει να σπάσει τις αλυσίδες καθώς πριν από αρκετά χρόνια είχε χαρακτηρίσει τον εαυτό του «κλειδωμένο λιοντάρι» θέλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο να πει ότι, έχει πολύ μπάσκετ μέσα του το οποίο όμως κανείς δεν του το έβγαλε...