H «μάχη» της 8άδας είναι πιο... φουντωμένη από ποτέ στην Euroleague!

Αντωνία Σπανού
H «μάχη» της 8άδας είναι πιο... φουντωμένη από ποτέ στην Euroleague!
«Σφαγή» γίνεται για ακόμα μια σεζόν στην βαθμολογία της Euroleague μετά από 20 αγωνιστικές και η Euroleague Greece αναλύει τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Έχουμε φτάσει αισίως στην 31η του Ιανουαρίου, έχουμε δει μπόλικη μπασκετική δράση, άλλες ομάδες να ανεβαίνουν, άλλες να... πέφτουν και σίγουρα μετά από 20 αγωνιστικές στην Euroleague μπορούμε να πούμε ότι άπαντες έχουν καταλάβει ότι πρόκειται για μια ακόμα πολύ δύσκολη αγωνιστική σεζόν.

Οι 16 ομάδες κάθε εβδομάδα και μπορεί και δύο φορές μέσα σε μια εβδομάδα, ρίχνονται στην «μάχη» της διοργάνωσης έχοντας ως μοναδικό στόχο της κατάκτησης μιας από τις 4 θέσεις που δίνουν το πλεονέκτημα στα playoffs.

Μετά από τις πρώτες 20 αγωνιστικές τα δεδομένα δεν θα μπορούσαν να είναι πιο περίπλοκα με πολλές ισοβάθμιες να υπάρχουν, φαίνεται ότι πλέον εκτός από το αποτέλεσμα και οι διαφορές έχουν αρχίζει να μπαίνουν στο μυαλό όλων.

Ναι μεν η 4άδα φαντάζει ελκυστική σε όλους, υπάρχει όμως και μια δεύτερη... μάχη αυτή που γίνεται για την είσοδο στα playoffs.

Οι ομάδες παρακολουθούν και παλεύουν για κάθε αποτέλεσμα ώστε να καταφέρουν να κερδίσουν μια θέση στους καλύτερους 8 και τελικά να εξαντλήσουν τις πιθανότητες τους για το βήμα της επόμενης φάσης.

Τα φαβορί μέχρι τώρα έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν, αλλά τα εβδομαδιαία αποτελέσματα έχουν δείξει ότι κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για τίποτα και φυσικά ο καθένας μπορεί να κερδίζει οποιονδήποτε.

Όλα αλλάζουν από αγωνιστική σε αγωνιστική και η ρευστή κατάσταση κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον για την τελική κατάταξη των ομάδων στην διοργάνωση.

Η Euroleague Greece παρουσιάζει τα δεδομένα, μέχρι τώρα, στην βαθμολογία και... μοιράζει πιθανότητες για 4άδα και 8άδα.

«ΧΑΜΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ

Έχοντας μείνει μόλις 10 αγωνιστικές για να έχουμε την τελική βαθμολογία της φετινής Euroleague τίποτα δεν μοιάζει ξεκάθαρο. Πολλές ομάδες έχουν κάνει εκπλήξεις, ενώ άλλες έχουν γίνει... θύματα αποτελεσμάτων που δεν περίμεναν.

Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει με σιγουριά τι θα γίνει στην τελική ευθεία της διοργάνωσης και άπαντες ψάχνουν το σωστό... φορμάρισμα για να αντεπεξέλθουν στον ανταγωνισμό, που όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό γίνεται πιο σκληρός από ποτέ.

Φαίνεται πως το προβάδισμα για την πρώτη θέση, αυτή την στιγμή, έχει η ΤΣΣΚΑ που όπως και πέρυσι έτσι και φέτος κρατάει την πρώτη θέση της βαθμολογίας.

Μέχρι κάποια στιγμή είχε «συγκατοίκους», αλλά πλέον έχει μείνει μόνη πρώτη και μάλιστα απέχει δύο νίκες από τον επόμενο με ρεκόρ 16 – 4 και παρόλο που έχει ντέρμπι φαίνεται δύσκολο να χάσει την πρωτιά, κυρίως με την σταθερότητα που έχει επιδείξει μέχρι στιγμής μέσα στην σεζόν.

Η Φενέρμπαχτσε, μετά από κάποια σκαμπανεβάσματα που είχε αλλά και ατυχίες, βρήκε ρυθμό και σταθερότητα και πλέον είναι στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 14-6, αλλά με μικρή διαφορά και ακόμα και μια ήττα στο ΣΕΦ από τον Ολυμπιακό για την 21η αγωνιστική θα την ρίξει από εκεί. Το προβάδισμά είναι πολύ μικρό και τα θεωρητικά ντέρμπι αρκετά στις 10 αγωνιστικές που μένουν.

Από εκεί και πέρα με ίδιο ρεκόρ, 13-7, ακολουθούν Ρεάλ Μαδρίτης, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός.

Οι Ισπανοί άφησαν πίσω τους πάρα πολλά προβλήματα, κυρίως τραυματισμών για να καταφέρουν να πλασάρονται σε μια καλή για εκείνους θέση και με τις επιστροφές να έχουν ξεκινήσει ήδη μπορούν να κοιτούν το μέλλον με αισιοδοξία.

Με το ίδιο ρεκόρ «ακουμπάει» το πλεονέκτημα και ο Παναθηναϊκός, που με «όπλο» του το ΟΑΚΑ κατάφερε και ισορρόπησε τις εκτός έδρας ήττας και πλέον θέλει να βρει σταθερότητα για να πλασαριστεί όσο το δυνατόν υψηλότερα, όσο φτάνουμε προς το τέλος της διαδρομής.

Τρίτη ομάδα με το ίδιο ρεκόρ είναι ο Ολυμπιακός. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος των 20 πρώτων αγωνιστικών στα υψηλότερα... πατώματα της βαθμολογίας, όμως τον τελευταίο καιρό χάνουν έδαφος απ΄ όσα είχαν καταφέρει να κατακτήσουν.

Οι ήττες τον τελευταίο καιρό έχουν κλονίσει τους «ερυθρόλευκους» που όμως ακόμα και με μια νίκη, ειδικά κόντρα στην Φενέρμπαχτσε, μπορούν να ανακτήσουν θέσεις και να πατήσουν ξανά στις θέσεις του πλεονεκτήματος.

ΚΑΝΕΙΣ ΣΙΓΟΥΡΟΣ, «ΜΑΧΗ» ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ

Από την 5η θέση, που αυτή την στιγμή φαίνεται ο Ολυμπιακός αλλά με το ίδιο ρεκόρ που έχει και η Ρεάλ Μαδρίτης και είναι στην 3η θέση, μέχρι και την 8η, που είναι οι θέσεις που οδηγούν στο πλεονέκτημα οι διαφορές είναι ελάχιστες και οι ανατροπές μέχρι το τέλος μοιάζουν σίγουρες.

Στην 6η θέση με ρεκόρ 12 – 8 είναι η εντυπωσιακή Ζαλγκίρις. Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έχει καταφέρει να πάρει πολύ μεγάλες νίκες για την ομάδα του και να πλασάρεται στις υψηλότερες θέσεις της βαθμολογίας. Η ήττα της τελευταίας αγωνιστικής από τον Παναθηναϊκό την κρατάει λίγο παρακάτω από το πλεονέκτημα, αλλά με το πρόγραμμα που ακολουθεί, έχει δύο αναμετρήσεις μέσα στο Κάουνας και μπορεί να βλέπει θετικά το μέλλον η λιθουανική ομάδα.

Μακάμπι και Χίμκι θα κάνουν το δύσκολο ταξίδι και η Ζαλγκίρις έχει την ευκαιρία να πλασαριστεί μέχρι και στις θέσεις του πλεονεκτήματος.

Μένει να δούμε αν μπορεί να κρατηθεί εκεί μέχρι το τέλος και να συνεχίσει τις εκπλήξεις, αφού έχει Φενέρ και ΤΣΣΚΑ εντός, αλλά και Ρεάλ και Ολυμπιακό εκτός, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι το τελευταίο ματς της regular season στο ΣΕΦ και ίσως να έχει τρομερό ενδιαφέρον μέχρι τότε.

Οι δύο που ακολουθούν είναι οι δύο ομάδες που έχουν να επισκεφτούν την Ζαλγκίρις τις δύο επόμενες αγωνιστικές.

Χίμκι και Μακάμπι με ρεκόρ 11 – 9 είναι οι δύο που ακολουθούν στις θέσεις 7 και 8 και ολοκληρώνουν εκείνους που μέχρι τώρα βρίσκονται... μέσα στα playoffs.

Οι δυο τους έχουν καταφέρει να έχουν απόστασή δύο νικών από την ένατη Μπασκόνια και αυτό τους δίνει ένα ελαφρύ πλεονέκτημα λίγο πριν μπούμε στην τελική ευθεία.

Τα ματς με την Ζαλγκίρις θα δείξουν πολλά για την συνέχεια, ενώ κανείς δεν μπορεί να υποτιμά και την Μπασκόνια, που ειδικά στην Βιτόρια έχει καταφέρει να κάνει εντυπωσιακές νίκες και θα παλέψει μέχρι τέλους για μια θέση.

Οι δύο που ακολουθούν είναι η Μάλαγα και ο Ερυθρός Αστέρας που με ρεκόρ 8 – 12 έχουν φυσικά ελπίδες, αλλά για την ώρα υπάρχει απόσταση που θα πρέπει να καλυφθεί για να «πατήσουν» 8άδα και ανατρέψουν τα μέχρι τώρα δεδομένα.

Απογοήτευση για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά αποτελεί η θέση της Μπαρτσελόνα που είναι στην 12η θέση της βαθμολογίας με ρεκόρ 7 – 13 με τα πράγματα για τους 8 καλύτερους να δείχνουν δύσκολα αν όχι ακατόρθωτα.

Εκείνη που έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια, σε μια καταστροφική σεζόν, είναι η Εφές που βρίσκεται στον πάτο της βαθμολογίας με μόλις 5 νίκες σε 20 αγωνιστικές.

Στις 10 τελευταίες αγωνιστικές της Euroleague αναμένεται να δούμε μάχες μέχρι τελικής πτώσεως. Η δουλειά και η προσπάθεια που έχουν κάνει μέχρι τώρα οι ομάδες τους έχει βάλει τις βάσεις τους, αλλά φτάνοντας στο τέλος του Ιανουαρίου τα πάντα είναι ρευστά κυρίως για την τελική κατάταξη. Άπαντες οφείλουν να φορμαριστούν τώρα και τα λάθη πλέον στοιχίζουν ουσιαστικά.

Η τελική ευθεία έχει φτάσει και όλοι μας αναμένουμε με τεράστιο ενδιαφέρον εκπλήξεις, ανατροπές ή και... όχι.

Δείτε την βαθμολογία της Euroleague ΕΔΩ

Δείτε το πρόγραμμα της Euroleague ΕΔΩ