Γιασικεβίτσιους στο Gazzetta: «Οι μισοί δημοσιογράφοι είναι μ@λ@κ€ς, μην τους ακούτε!» (vid)

Ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στο Gazzetta
Λίγες μέρες πριν η ομάδα του ριχτεί στην μάχη των play off της Euroleague, ο 48χρονος Λιθουανός προπονητής της Φενερμπαχτσέ ανοίγει την καρδιά του στο Gazzetta και σχολιάζει την μπασκετική επικαιρότητα σε μία συνέντευξη που έχει «ζουμί».

Το ραντεβού μας είχε κλειστεί για την μέρα του αγώνα με τον Ολυμπιακό, μετά την πρωινή προπόνηση της Κυπελλούχου Τουρκίας στο ΣΕΦ, οπότε λίγο η επιστροφή σε μία χώρα που λατρεύει (και είναι πατρίδα της συζύγου του) και λίγο η πρόωρα καλοκαιρινή ατμόσφαιρα στην Αθήνα, ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους έκανε την εμφάνισή του με βερμούδα και t-shirt και με την διάθεση στο... τέρμα τα γκάζια!

Κι επειδή όταν ο Saras αποφασίζει να μιλήσει, συνήθως έχει πράγματα να πει, στον περιορισμένο χρόνο που είχαμε στην διάθεσή μας, προσπαθήσαμε να του δώσαμε τις κατάλληλες πάσες.

Για να μην μακρηγορούμε με τους προλόγους όμως και με δεδομένο ότι παρακάτω έχετε την επιλογή να διαβάσετε αλλά και να παρακολουθήσετε σε video την συζήτησή που είχε με το Gazzetta, ο πρώην παίκτης-θρύλος των 27 τίτλων (με 6 ομάδες) και νυν καταξιωμένος προπονητής με 17 τίτλους σε 10 χρόνια καριέρας στους πάγκους, σας παραθέτουμε με τίτλους το περιεχόμενο των δηλώσεών του.

Τo έμμεσο credit στον Δημήτρη Ιτούδη, οι Έλληνες διεθνείς της Φενέρ, η πληγωμένη σχέση του με την Μπαρτσελόνα και το λάθος που αναγνωρίζει στον εαυτό του. Το σχόλιό του για την εφετινή πορεία του Παναθηναϊκού και τα συστατικά, που κατά την άποψή του, καθιστούν επιτυχημένο τον Ολυμπιακό!

Η εξήγησή του για τον μικρό ρόλο που έχει ο Βεζένκοβ στο Σακραμέντο και είχε ο Μίτσιτς στην Οκλαχόμα Σίτι, ο coach Σπανούλης και τα «καρφιά» προς τους δημοσιογράφους που αραδιάζουν ψευδείς ειδήσεις χωρίς να διασταυρώνουν τις πληροφορίες τους. Αυτά και άλλα πολλά στις 1750 λέξεις που ακολουθούν ή στο 11λεπτο video της συνέντευξης...

Photo credit: Χρήστος Ζωίδης

Video: Βασίλης Τσίγκας

Χρειάστηκε να συμπληρώσεις 8 χρόνια στους πάγκους και υπερδιπλάσιους τίτλους (17) για να ζήσεις μέσα σε λίγους μήνες, δύο πράγματα που έως τώρα δεν είχες συναντήσει στην καριέρα σου. Το να αρχίσει μία σεζόν χωρίς να έχεις ομάδα και το να αναλάβεις μία ομάδα μεσούσης της περιόδου και να την οδηγήσει καλύτερα από πριν, χωρίς να έχεις κάνει τις επιλογές παικτών. Πως τα έζησες και τα δύο;

«Πρώτα απ’ όλα, το ότι δεν είχα δουλειά στην αρχή της σεζόν, ήταν μια μεγάλη ευλογία. Ήταν όμορφο που βρισκόμουν σπίτι και πέρασα χρόνο με την οικογένειά μου. Περάσαμε τέλεια ταξιδεύοντας και βρισκόμενοι μαζί, βιώσαμε καινούργια πράγματα. Το περίεργο είναι ότι δεν μου έλειπε και τόσο πολύ. Απέρριψα αρκετές προτάσεις στην αρχή και ήμουν πολύ έτοιμος να μείνω εκτός πάγκων για έναν χρόνο. Τότε ήρθε η περίπτωση της Φενέρμπαχτσέ και όλα έγιναν τόσο γρήγορα κι έπρεπε να κάνουμε μια κίνηση. Πάντα λέω ότι δεν υπάρχουν πολλές ευκαιρίες όπως αυτή της Φενέρ και στο τέλος, ως οικογένεια, αποφασίσαμε να το κάνουμε. Όσον αφορά το ότι ανέλαβα την ομάδα στα μέσα της σεζόν, είχα αναλάβει στα μέσα της σεζόν και την Ζάλγκιρις, όμως τότε, ήμουν μέρος του προπονητικού επιτελείου. Είναι πάρα πολύ δύσκολο, όμως οι παίκτες ήταν τρομεροί. Όπως έχω ξαναπεί, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανέλαβα μια ομάδα που ήταν πολύ καλά προπονημένη. Υπάρχουν πολλοί έμπειροι παίκτες, έχουν δει πολλούς τρόπους προπόνησης, έχουν δει πολλές καταστάσεις, οπότε οι παίκτες βοήθησαν πολύ. Μαζί καταφέραμε να κάνουμε κάποια καλά πράγματα, όμως στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, το πιο σημαντικό κομμάτι της σεζόν, είναι αυτό που έρχεται τώρα.»

Πολλοί έλεγαν ότι θα πας στην Φενέρ και θα αναγκαστείς να τα αλλάξεις όλα. Ίσως και επειδή θα συνεργαζόσουν με δύο παίκτες, που βάσει δημοσιευμάτων έφυγαν από την Μπάρτσελόνα επειδή δεν τους ήθελες ή τσακώθηκες μαζί τους. Αναφέρομαι στον Καλάθη και τον Χέιζ-Ντέιβις, οι οποίοι όμως, από τότε που πήγες στην Τουρκία παίζουν καλύτερα από πριν. Ο μεν Καλάθης όμως μου διέψευσε ότι είχε το παραμικρό πρόβλημα μαζί σου, ο Αμερικανός forward έγραψε ιστορία με το παιχνίδι των 50 πόντων...»

«Τίποτα! Νομίζω ότι για να καταλάβεις τους ανθρώπους, πρέπει να μην ακούς δημοσιογράφους σαν κι εσένα! Γιατί οι μισοί δημοσιογράφοι είναι μαλάκες - μπορείτε να το βάλετε αυτό στη συνέντευξη - και δεν πρέπει να πιστεύεις όλα όσα απ’ όσα λένε. Πάντα υπάρχουν θέματα με τους προπονητές και τους παίκτες. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είχα κάποια θέματα με όλους τους παίκτες μου, όπως υπάρχουν και σπουδαίες στιγμές μερικές φορές με τους παίκτες. Όταν έρχονται αυτές οι καταστάσεις, δεν είναι ευχάριστες, αλλά πρέπει να τις αντιμετωπίσεις. Κι όταν ήρθα στη Φενέρμπαχτσέ, έπρεπε να αντιμετωπίσουμε διάφορα πράγματα, πάντα θα υπάρχουν πράγματα. Ο προπονητής είναι ένας και στη Φενέρ αυτή τη στιγμή έχουμε 16-17 παίκτες, οπότε δεν θα είναι όλοι ευχαριστημένοι. Εγώ προσπαθώ να παίρνω τις πιο σωστές αποφάσεις για τη Φενέρμπαχτσέ και θα συνεχίσω να το κάνω, όσο καλύτερα μπορώ. Δεν είναι κάτι προσωπικό, πάμε στη δουλειά μας κάθε μέρα για να την κάνουμε όσο καλύτερα μπορούμε. »

Για τον Καλάθη τα είπαμε. Στην Φενερ, όμως, έχεις δύο ακόμη παίκτης της Εθνικής μας ομάδας, τον Παπαγιάννη και τον Ντόρσεϊ. Πως βλέπεις την πρόοδό τους;

«Τα πάνε περίφημα! Ο ρόλος του Τάιλερ είναι πολύ απλός, βασιζόμαστε πάνω του για να σκοράρει. Προσπαθούμε να τον βάζουμε στις καλύτερες καταστάσεις για να σκοράρει και μπορεί να το κάνει αυτό. Ο Παπαγιάννης έχει μια τρομερή συμπεριφορά και δεν είναι εύκολο γι’ αυτόν, γιατί έχουμε τρεις σέντερ κι αυτό δεν είναι πάντα το καλύτερο, γιατί ένας πρέπει να παίζει λιγότερα λεπτά, όμως για έναν προπονητή όπως εγώ, είναι πολυτέλεια να έχεις τρεις παίκτες που είναι λίγο διαφορετικοί κι αυτό είναι που θες όταν χτίζεις ένα ρόστερ: να έχεις διαφορετικούς παίκτες για την ίδια θέση, γιατί μπορείς να προσαρμοστείς πιο εύκολα στον αντίπαλό σου και να τον πληγώσεις με διαφορετικούς τρόπους. Τα λεπτά του Γιώργου έχουν πέσει λίγο, όμως είναι υγιής, έχει κάνει κάποια μεγάλα παιχνίδια για μας και για μένα το πιο σημαντικό είναι πως η συμπεριφορά του είναι εκπληκτική.»

Στην διάρκεια της θητείας σου στην Μπάρτσα, ήσουν ίσως ο πιο επιτυχημένος προπονητής από πλευράς κατάκτησης εγχώριων τίτλων (4) και προκρίσεων σε Final (3 συνεχόμενες), με βάση τον χρόνο που έμεινες στον πάγκο της ομάδας; Θεωρείς ότι η διοίκηση δεν σου συμπεριφέρθηκε αντάξια της προσφοράς, έστω κι αν εσύ δήλωσες δημόσια διατεθειμένος να μείνεις με μεγάλη μείωση στον μισθό σου;

«Πολλά απ’ αυτά που γράφτηκαν τότε, ήταν ο τρόπος του να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και την ομάδα. Είναι φυσιολογικό, αυτό κάνουν οι άνθρωποι με δύναμη, προσπαθούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τον σύλλογο. Όσον αφορά το αν μου συμπεριφέρθηκαν άσχημα, ναι υπήρξαν ιστορίες, όμως ειλικρινά έχω κουραστεί να μιλάω γι’ αυτό, δεν θέλω να υπάρξουν πάλι τίτλοι και να το διαβάζω τις επόμενες ημέρες, οπότε θα μείνω μακριά του. Έχω ήδη πει ότι υπήρξαν πολλά πράγματα που δεν έγιναν σωστά και θα μείνω εκεί.»

Δεν συμβαίνει συχνά, πάντως, να «σκουπίζεις» την πρωταθλήτρια Ευρώπης στους τελικούς του clasico και να φεύγεις;

«Κοιτάξτε, το συμβόλαιο είχε τελειώσει, δεν απολύθηκε κανένας. Απλά δεν βρήκαμε έναν τρόπο να συνεχίσουμε και νομίζω ότι αυτό ήταν που ήθελαν.»

Πόσο απογοητευτικό είναι αυτό για σένα, όταν συμβαίνει από έναν σύλλογο με τον οποίο έχεις συνδεθεί τόσο πολύ συναισθηματικά σαν παίκτης και σαν προπονητής;

«Ίσως αυτό είναι το πρόβλημά μου, το ότι δένομαι συναισθηματικά με πράγματα και καταστάσεις. Όπως είδαμε σε αυτή την περίπτωση, αυτό το συναισθηματικό δέσιμο δεν ήταν αμοιβαίο. Μάλλον ήταν δικό μου το λάθος.»

Πάμε σε μία άλλη μεγάλη σου αγάπη, τον Παναθηναϊκό που σε πλήγωσε φέτος. Πως τον βλέπεις και αν περίμενες τόσο μεγάλη πρόοδο με νέο προπονητή και 12 καινούριους παίκτες;

«Αν μιλήσουμε γενικά για τις ομάδες που τερμάτισαν από τη δεύτερη μέχρι την έκτη θέση, το επίπεδο δεν είναι τόσο καλό όσο το περσινό. Πολλοί παίκτες έφυγαν για το ΝΒΑ, όπως ο Μίτσιτς και ο Βεζένκοβ και φαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να φέρεις καινούργιους παίκτες. Όταν λοιπόν φτιάχνεις ένα γκρουπ τόσο ταλαντούχων κι έμπειρων παικτών και προπονητή και όταν είναι τόσο δύσκολο για τους αντιπάλους να κερδίσουν σε αυτή την έδρα με 20.000 ανθρώπους, είναι λογικό να έχεις επιτυχία. Αυτοί κάνουν τη δουλειά τους, νομίζω ότι οι άλλοι κάπως έπεσαν…»

Τον Ολυμπιακό τον περίμενες να είναι τόσο ανταγωνιστικός, από την στιγμή που έχασε τους δύο καλύτερους επιθετικούς παίκτες που τον οδήγησαν σε δύο σερί Final 4 και αν συμφωνείς ότι φέτος δεν έχει την επιθετική ποιότητα που απαιτείται για να φτάσει στο Βερολίνο;

«Δεν ξέρω, θα δούμε. Ξέρω όμως ένα πράγμα: το πρόγραμμά τους είναι σταθερό τα τελευταία δέκα χρόνια και ο χαρακτήρας είναι εκεί. Αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα να βρεις αυτή τη στιγμή. Αυτόν τον χαρακτήρα είναι πολύ δύσκολο να τον χτίσεις. Είναι πολύ σταθεροί από την ιδιοκτησία μέχρι τους φιλάθλους που στηρίζουν την ομάδα και ξέρω ότι και οι παίκτες είναι παθιασμένοι με τη φανέλα του Ολυμπιακού. Θα μείνουν εδώ για τα καλά!»

Κλείνοντας, επειδή σαν παίκτης πήγες στο ΝΒΑ στο peak της καριέρας σου ως MVP του Final 4 της Μόσχας και πρωταθλητής Ευρώπης, αλλά δεν στέριωσες, πως εξηγείς ότι παίκτες όπως ο Βεζένκοβ τον οποίο είδες στην επίσκεψή σου στο Σακραμέντο αλλά και ο Μίτσιτς στην Οκλαχόμα Σίτι, γιατί τώρα στην Σάρλοτ που δεν έχει στόχους, παίζει πιο πολύ, παίρνουν καλά συμβόλαια αλλά δεν παίρνουν χρόνο συμμετοχής και δεν τυγχάνουν του σεβασμού που αξίζουν από τους προπονητές...

«Πρέπει να βρουν την κατάλληλη κατάσταση γι’ αυτούς. Είναι ακριβώς ό,τι συνέβη και με μένα. Και οι δύο ήταν σε σπουδαία προγράμματα, στην Οκλαχόμα και το Σακραμέντο. Είναι προγράμματα που κερδίζουν και πολύ σταθερά. Η Οκλαχόμα έχει μια σπουδαία βάση, το Σακραμέντο έχει μια σπουδαία βάση και για τον Σάσα και τον Βάσα ήταν πολύ δύσκολο να μπουν. Τα πηγαίνουν περίφημα με τις ευκαιρίες που παίρνουν… »

Και τώρα ο Βάσα παίζει στη Σάρλοτ…

«Ναι, ακριβώς. Παγιώνουν τους εαυτούς τους ως παίκτες επιπέδου ΝΒΑ και θα γίνουν μόνο καλύτεροι.»

Αλήθεια τον Σπανούλη σαν προπονητή, πως τον βλέπεις;

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν τον έχω παρακολουθήσει και πάρα πολύ. Είδα κάποια παιχνίδια πέρυσι στο ίντερνετ, όμως με το πρόγραμμα που έχουμε, δεν είχα τον χρόνο να δω παιχνίδια του Βασίλη και δεν μπορώ να πω πολλά πράγματα. Είμαι χαρούμενος που στα βίντεο που βλέπω στα σόσιαλ, είναι ο εαυτός του! Δεν θα αλλάξει, δεν θα καταφέρουμε να τον αλλάξουμε! Είναι πολύ μέσα σε αυτό, είναι όπως ήταν και ως παίκτης και θα γίνει καλύτερος. Έχει το πάθος, έχει την εμπειρία, θα αποκτήσει περισσότερη εμπειρία και στους πάγκους και θα γίνει καλύτερος. Δεν έχω όμως άποψη για το κοουτσάρισμά του, δεν έχω δει πολύ τις ομάδες του. Μ’ αρέσει όμως το πάθος του στον πάγκο, ήταν ακριβώς έτσι και ως παίκτης. Το πιο σημαντικό είναι πως είναι ο εαυτός του.»