Ερυθρός Αστέρας - Φενέρμπαχτσε 91-89: Ήττα και όλα τα σενάρια ανοικτά για την ομάδα του Ιτούδη (vid)

Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ επιχειρεί σουτ στην αναμέτρηση Ερυθρός Αστέρας - Φενέρμπαχτσε.
Ο Ερυθρός Αστέρας αποχαιρέτησε τη σεζόν με νίκη απέναντι στη Φενέρμπαχτσε (91-89 στην παράταση), αφήνοντας την ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη στην αναμονή για τη θέση που θα καταλάβει, καθώς η ήττα της Μπασκόνια της έδωσε την πρόκριση.

Η Φενέρμπαχτσε ηττήθηκε στο Βελιγράδι από τον αδιάφορο Ερυθρό Αστέρα (91-89 στην παράταση) και πλέον περιμένει τα αποτελέσματα άλλων αγώνων, προκειμένου να μάθει την τελική θέση της στην κατάταξη.

Η ήττα της Μπασκόνια στο ΣΕΦ σημαίνει ότι η τουρκική ομάδα πήρε την πρόκριση για τα play-offs, αλλά περιμένει να μάθει την τελική της κατάταξη μετά τους αγώνες της Παρασκευής.

Η ομάδα από τη Σερβία διατήρησε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, με επιθετική αιχμή τον Φακούντο Καμπάτσο (24π.) και τον Όγκνιεν Ντόμπριτς (22π.). Ενώ ο Λούκα Βιλντόζα πρόσφερε 17 πόντους.

Για τη Φενέρ ο Καλάθης μπορεί να ήταν ο μοιραίος, αφού αστόχησε στο σουτ μιας ενδεχόμενης νίκης, ωστόσο είχε 11 πόντους και 12 ασίστ. Πρώτος σκόρερ των Τούρκων ήταν ο Μότλεϊ (27π.), αλλά οι 5/8 βολές του πλήγωσαν τη Φενέρ στα κρίσιμα σημεία.

Το ματς

Το ματς ήταν τελικός για τη Φενέρμπαχτσέ. Δεν φάνηκε να το αντιμετωπίζει ως τέτοιο. Η ομάδα του Δημήτρη Ιτούδη προηγήθηκε αρκετές φορές απέναντι στον αδιάφορο Ερυθρό Αστέρα. Αλλά δεν μπορούσε με τίποτα να καθαρίσει το ματς.

Προηγήθηκε με 15-8. Και ο Αστέρας απάντησε για το 16-13. Οι Τούρκοι, με αιχμή τον Τζόναθαν Μότλεϊ, μετά το 25-25, έκαναν σερί 8-0 για να ξεφύγουν με 35-27.

Και εκεί που η Φενέρ έμοιαζε να παίρνει το ρόλο της στα σοβαρά, ήρθε η σερβική απάντηση: Σερί 10-0, με τον Χασάν Μάρτιν να κυριαρχεί κάτω από τα καλάθια και τον Λούκα Βιλντόζα να προσφέρει πόντους. Ολική ανατροπή και 37-35.

Το μοτίβο του αγώνα δεν άλλαξε. Τουλάχιστον στα πρώτα 8 λεπτά της 3ης περιόδου. Ο Αστέρας είχε πάντα τη λύση και η Φενέρ έμοιαζε προβληματισμένη.

Ένα τρίποντο του Μάρκοβιτς έφερε τον Αστέρα στο +4 (55-51) και εκεί ξεκίνησε η αντεπίθεση των Τούρκων. Οι τρεις βολές του Τάιλερ Ντόρσεϊ, από κερδισμένο φάουλ σε προσπάθεια τριών πόντων, έδωσε το προβάδισμα στη φιλοξενούμενη (55-56).

Αυτό που κράτησε τη Φενέρ στο ματς ήταν η υπεροχή στα ριμπάουντ. Στο τέλος της 3ης περιόδου όχι μόνο είχε 7 παραπάνω ριμπάουντ (28-21), αλλά είχε «κατεβάσει» περισσότερα επιθετικά απ' ότι αμυντικά «σκουπίδια (13-15).

Το ντέρμπι συνεχίστηκε και στην έναρξη της τελευταίας περιόδου. Εκεί που η Φενέρ πήρε μία μικρή ανάσα με δύο βολές του Γκούντουριτς, ήρθε το τρίποντο του Ντόμπριτς για το 64-63. Και στην αμέσως επόμενη επίθεση των Σέρβων, ο Ντόμπριτς το έκανε ξανά (67-63).

Ο Δημήτρης Ιτούδης ζήτησε τάιμ άουτ και αυτό που είπε στους παίκτες του ήταν για τα φάουλ που δεν έχουν κάνει. «Έχουμε τέσσερα γ@μημέν@ φάουλ να δώσουμε», ήταν η χαρακτηριστική του ατάκα.

Ο Χέις-Ντέιβις, μετά από μία απίθανη ασίστ του Καλάθη, έκλεισε την ψαλίδα με τρίποντο (67-66). Και ο Έλληνας γκαρντ με δικό του μακρινό τρίποντο έκανε το 69-71 (11 πόντους, 10 ασίστ σε εκείνο το σημείο).

Τα τρίποντα έμοιαζαν να είναι το... κλειδί για τη Φενέρ. Και μολονότι είχαν 39%, το τρίτο συνεχόμενο (αυτή τη φορά από τον Χέις-Ντέιβις) έφερε την τουρκική ομάδα στο +5 (69-74) με 3:15 στο ρολόι.

Ο Αστέρας κατάφερε να... ροκανίσει και αυτό το χάντικαπ, αλλά ο Μότλεϊ με τον 21ο του πόντο, έφερε τη Φενέρ στο 75-78. Στην κρίσιμη επίθεση ο Γκούντουριτς έκανε λάθος πάσα, ο Καλάθης έκλεψε την μπάλα λίγο προτού ο Καμπάτσο σκοράρει, αλλά το επιθετικό φάουλ του Ντόρσεϊ, έδωσε άλλη μία ευκαιρία στους γηπεδούχους (με 28 δεύτερα).

Ο Μότλεϊ έστειλε στις βολές τον Μίτροβιτς και αυτός έκανε το 77-78. Αμέσως οι ρόλοι άλλαξαν και ο Μότλεϊ πήγε για τις δικές του βολές στην άλλη πλευρά. Αστόχησε στην πρώτη, αλλά όχι και στη δεύτερη (77-79).

Στα 4 δεύτερα ο Καμπάτσο, με αρχοντικό λέι απ, έφερε το ματς στην ισοπαλία (79-79). Στην τελευταία επίθεση ο Γκούντουριτς βρήκε ελεύθερο σουτ, αλλά αστόχησε.

Η παράταση

Το έξτρα πεντάλεπτο ξεκίνησε με το προβάδισμα να αλλάζει χέρια τρεις φορές σε λιγότερο από ενάμισι λεπτό. Το highlight της βραδιάς, η πάσα του Βιλντόζα κάτω από τα πόδια του Μότλεϊ κατέληξε στο κάρφωμα του Πετρούσεφ και στο +3 του Αστέρα (85-82).

Ο Καμπάτσο με απίθανο τρίποντο από τη γωνία «εκτέλεσε» τη Φενέρ με το σκορ να γίνεται 90-84, 1:22 πριν το τέλος. Ο Γκούντουριτς αστόχησε σε προσπάθεια υπό πίεση, ο Μότλεϊ επέστρεψε στη γραμμή και έκανε το σύνηθες: 1/2 και 90-85.

Μετά από μία καλή άμυνα, η Φενέρ βρέθηκε στην επίθεση, με το κάρφωμα του Μότλεϊ να σημαίνει ότι η διαφορά έπεσε κατά 50% (90-87). Ο Αστέρας έκανε λάθος στην επαναφορά και η Φενέρ είχε και άλλη μία ευκαιρία.

Ο Ντόμπριτς έστειλε τον Ντόρσεϊ στις βολές (90-89). Η Φενέρ επέλεξε να πιέσει ξανά, άργησε να κάνει φάουλ και όταν το έπραξε (πάνω στον Βιλντόζα) έμειναν 8 δεύτερα. Ο Αργεντίνος γκαρντ αστόχησε στην πρώτη βολή, ευστόχησε στη δεύτερη, με τον Καλάθη να αστοχεί στο τρίποντο μιας πιθανής νίκης.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στο τέλος, με τον Νικ Καλάθη να αστοχεί στο τελευταίο τρίποντο, που θα έδινε τη νίκη στην τουρκική ομάδα.

Ο MVP: Ο Φακούντο Καμπάτσο με 24 πόντους, μεγάλα καλάθια, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα. Επίσης, ο Όγκνιεν Ντόμπριτς με 22 πόντους και 3/5 τρίποντα.

ΟΙ ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ: Ο Λούκα Βιλντόζα είχε 17 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Αναγκαστικά πρέπει να επιλέξουμε τον Καλάθη, λόγω του τελευταίου σουτ. Περισσότερο ο ρόλος του είναι αυτός του μοιραίου.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 18 επιθετικά ριμπάουντ της Φενέρ, σε σύνολο 38.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Φενέρ είχε νικήσει με 93-79, αλλά αυτό δεν έχει καμία σημασία.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Εντελώς ανέτοιμη η Φενέρ για έναν... τελικό που θα την έστελνε απευθείας στην 5η θέση, σε περίπτωση νίκης. Παρά την κυριαρχία στα ριμπάουντ, η ομάδα του Ιτούδη δεν έπεισε σε κανένα σημείο του αγώνα ότι θέλει τη νίκη. Respect στον Αστέρα που έπαιξε για την ιστορία του.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 15-21, 41-39, 57-57, 79-79 (κ.α.), 91-89 (παρ.)

Red Star - Fener stats

Red Star - Fener stats

@Photo credits: Fenerbahçe Beko twitter