Ολυμπιακός: Νίκη που δείχνει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα του

Ολυμπιακός: Νίκη που δείχνει ακόμα περισσότερο τον χαρακτήρα του
Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης γράφει για τα συμπεράσματα του ντέρμπι, την συνέπεια του Ολυμπιακού και στην κακή του μέρα, το δίμηνο με διαφορετικό στόχο για τους «αιώνιους» και τις υπερβολές για... σκούπες και φαράσια.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν στο blog της Πέμπτης απαντήθηκαν στο ντέρμπι της Παρασκευής στο ΟΑΚΑ. Όλες εκτός από μία, για την οποία πιθανότατα την πραγματικότητα γνωρίζουν μόνο ο Γιώργος Μπαρτζώκας και το σταφ του Ολυμπιακού. Αυτή που αφορά τη φρεσκάδα της ομάδας.

Κατά τα λοιπά ναι και πάλι οι Ερυθρόλευκοι ήταν μέτριοι, για τα δικά τους φετινά στάνταρ και πάλι όμως είχαν τον πρώτο λόγο όταν, έστω κατά διαστήματα, προσέγγισαν τον καλό τους εαυτό (π.χ. στην τρίτη περίοδο) και πάλι έφυγαν νικητές από το γήπεδο.

Δύσκολα; Σχετικά πιο εύκολα απ' ότι στο πρόσφατο ματς των δύο ομάδων στο ίδιο γήπεδο για το πρωτάθλημα. Πιο εύκολα, γιατί το ματς δεν τελείωσε με προσπάθεια του Παναθηναϊκού που θα μπορούσε να είναι καθοριστική, για νίκη ή παράταση. Δύσκολα όμως γιατί χρειάστηκε να χτίσουν προβάδισμα ασφαλείας στο τελευταίο δίλεπτο. Και "προβάδισμα ασφαλείας", σε ματς με τέτοια εικόνα,, ορίζεται ότι έχει να κάνει με αέρα δύο κατόχων τουλάχιστον καθώς ο Παναθηναϊκός, αν και ανταγωνιστικός, δεν έμοιαζε ικανός να φτιάξει ένα προβάδισμα που θα αγχώσει πραγματικά τον Ολυμπιακό.

Ναι οι Ερυθρόλευκοι είχαν νευρικότητα, η οποία μεγάλωνε όσο περνούσε η ώρα και δεν μπορούσαν να ακουμπήσουν στα βασικά στοιχεία του παιχνιδιού τους στην επίθεση. Ναι δεν κυκλοφορούσαν γρήγορα τη μπάλα, δεν έφτιαχναν το τρίποντο με τις προϋποθέσεις που ήθελαν και από κάποιο σημείο και μετά είτε δεν το έκαναν (όχι παράλογο) είτε το σκέφτονταν περισσότερο απ' πρέπει (συνταγή αποτυχίας στο σουτ). Ναι η νευρικότητα τους αυτή μεταφέρθηκε και στην εξέδρα με αποτέλεσμα το κατάμεστο ΣΕΦ να μην έχει την ψυχή που δικαιολογειίένα ντέρμπι. Αλλά...

Αν βάλεις κάτω όλα αυτά και προσθέσεις στη συνταγή τα στατιστικά του Ολυμπιακού από το τρίποντο, την ελλειμματική εικόνα των περισσότερων πρωταγωνιστών του, το σαφές άγχος που δημιουργεί η "υποχρέωση" να συνεχιστεί το σερί , ειδικά αν είσαι η καλύτερη ομάδα από τις δύο, το συμπέρασμα είναι ιδιαίτερα κολακευτικό για τους νικητές. Οι οποίοι τελικά νίκησαν με περίπου...δυόμιση παίκτες στην επίθεση (Γουόκαπ, Μπλάκ και...μισή βοήθεια από τους υπόλοιπους) αφού βέβαια στην άμυνα μίλησε το DNA τους με συλλογική προσπάθεια για να μην επιστρέψουν στον Παναθηναϊκό να πάρει τον "αέρα" που ήθελε.

Συμφωνώ ότι ορισμένα πράγματα γίνονται πιο εύκολα όταν ο αντίπαλος σου προσπαθεί τώρα, κοντά στα τέλη της σεζόν, να παίξει "κάτι" στην επίθεση. Το παλεύει καλά ο Σερέλης, ξεκινώντας πάντα απο την προσπάθεια στην άμυνα για να μπορέσει να διεκδικήσει κάτι στην άλλη πλευρά του γηπέδου χωρίς να αναγκαστεί η ομάδα του να κυνηγάει μεγάλες διαφορές. Εκεί όμως -στην επίθεση- ακόμα, δεν υπάρχουν αυτοματισμοί δεν λειτουργεί το ",εμείς" όσο πρέπει ώστε να αποφύγεις την παγίδα του "εγώ". Οπότε, απέναντι σε μια ασφυκτική άμυνα, ή θα σου μείνει στην η μπάλα στα χέρια ή θα κάνεις επίθεση που θα είναι...σα να σου έχει μείνει. Το παθαίνει λιγότερο από πριν ο Παναθηναϊκός αλλά και πάλι θα βασιστεί περισσότερο στο ατομικό ταλέντο από την ομαδική προσπάθεια.

Το να συζητάμε από τώρα τι θα γίνει σε δύο μήνες αν και όταν οι δύο ομάδες βρεθούν στον τελικό του πρωταθλήματος δεν έχει νόημα. Μεσολαβεί ένα διάστημα ιδιαίτερα σημαντικό και για τους δύο με διαφορετικό στόχο για τον καθένα (μέσα σε αυτό). Όταν ολοκληρώσουν την προσπάθεια και αν βρεθούν αντιμέτωπες θα μιλήσουμε με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τότε. Ανάλογο με το πόσοι και σε τι κατάσταση (σωματικά και πνευματικά) πατήσουν στο γήπεδο. Να λέγονται και να γράφονται από τώρα πράγματα για... σκούπες και φαράσια δείχνει πρέπει ορισμένοι να δουν ξανά τη σχέση τους με το άθλημα.

Ο Ολυμπιακός πρέπει μέχρι τότε να απαντήσει στο ερώτημα περί φόρτισης και αποφόρτισης και ο Μπαρτζώκας αναφέρθηκε ήδη στην ανάγκη για αποσυμπίεση. Η ομάδα του δεν έχει κάτι περισσότερο να μάθει για να το βγάλει στο παρκέ αλλά να καταφέρει να εξασφαλίσει ότι θα είναι στην κατάλληλη φόρμα την κατάλληλη στιγμή για να το πράξει.

Ο Παναθηναϊκός να αποφασίσει ότι δεν του φτάνει το "παραλίγο" ειδικά σε ματς χωρίς πίεση αποτελέσματος αλλά ότι είναι κανονική ομάδα με στόχο. Ο οποίος είναι αρχικά να βρεθεί στον τελικό. "Δεδομένο" δεν υπάρχει τίποτα για αυτή την ομάδα. Το λένε τα αποτελέσματα της. Αν πρέπει να συζητάμε και το αν θα διεκδικήσει ότι περισσότερο μπορεί απέναντι στην πρόκληση που έχει ένα ντέρμπι με τον αιώνιο αντίπαλο είναι θεωρώ προσβλητικό για τον Παναθηναϊκό σε όποια κατάσταση και αν βρίσκεται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Κωνσταντινίδης
Δημήτρης Κωνσταντινίδης

Ο Δημήτρης Κωνσταντινίδης βρίσκεται στην αθλητική δημοσιογραφία από το 1984, επί σειρά ετών συντάκτης, αρχισυντάκτης και διευθυντής σύνταξης σε αθλητικές και πολιτικές εφημερίδες, ραδιοφωνικός παραγωγός (εντός και εκτός αθλητικών) από το 1989 και...υπήρετης του digital και των αθλητικών sites από τις αρχές των... '00s στα πρώτα τους βήματα. Αρθρογράφος και podcaster πλέον του κορυφαίου αθλητικού μέσου της χώρας που τον φιλοξενεί (και τον...ανέχεται) από το 2020.