Βίρτους-Μπασκόνια 88-83: Τεόντοσιτς, Μπελινέλι... σαν το παλιό καλό κρασί

Βασίλης Βλαχόπουλος
Η Βίρτους Μπολόνια διατήρησε τις ελπίδες της για τα Playoffs της Euroleague καθώς επικράτησε (88-83) της Μπασκόνια σ' ένα παιχνίδι στο οποίο... μίλησαν οι βετεράνοι.

Ο Μίλος Τεόντοσιτς ήταν εξάλλου αυτός που έκανε τη διαφορά στο τέλος του αγώνα καθώς σημείωσε δέκα πόντους στα τελευταία δύο λεπτά. Νωρίτερα ο Μάρκο Μπελινέλι είχε ευστοχήσει σε πέντε προσπάθειες τριών πόντων. Οι πολύπειροι γκαρντ έβαλαν τη σφραγίδα τους στη νίκη της Βίρτους, κυρίως όμως την κράτησαν ζωντανή στο κυνήγι μιας θέσης στα Playoffs. Παρά το εκπληκτικό παιχνίδι του Ρόκας Γκεντράιτις η Μπασκόνια έφυγε ηττημένη, κράτησε όμως το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας.

Ο αγώνας

Όταν η Virtus Segafredo Arena βυθίστηκε στο σκοτάδι, η ιταλική ομάδα ήταν στο 6-0 (1’). Μόνο που αυτή η πτώση του ρεύματος λειτούργησε ευεργετικά για την Μπασκόνια καθώς στην επιστροφή των δύο ομάδων, οι Βάσκοι αντέδρασαν με επιμέρους σκορ 5-19 (13-19) με κορυφαίους τους Γκεντράιτις (10π.) και Χομς (9π.) και θα μπορούσαν να είχαν ξεφύγει περισσότερο. Η Βίρτους υπέπεσε σε επτά λάθη αλλά δεν έχασε επαφή με το σκορ (16-19, 10’).

Ο γερόλυκος Μπελινέλι εξελίχθηκε σε παράγοντας του αγώνα με την ευστοχία του έξω από τα 6.75 καθώς είχε 4/6 προσπάθειες και ήταν ο βασικός τρόπος έκφρασης της Βίρτους στην επίθεση (30-31, 16’). Γενικώς η ιταλική ομάδα προχώρησε σε στοχευμένες επιθέσεις, σημάδεψε τη ρακέτα της Μπασκόνια και το επιμέρους σκορ της έφτασε στο 28-22 στο δεύτερο δεκάλεπτο γι' αυτό είχε το προβάδισμα (44-41), στο ημίχρονο.

Παρά τα χαμένα λέι απ του Μαμ Γιαϊτέ, η Βίρτους βρήκε τον τρόπο για να ξεφύγει στο σκορ (56-48) στα μισά της 3ης περιόδου και θα μπορούσε να είχε πάρει μεγαλύτερη διαφορά αν ήταν στοιχειωδώς αποτελεσματική κάτω από το καλάθι. Εκεί ο Μάρκους Χάουαρντ πήρε το όπλο του, ευστόχησε σε τρεις διαδοχικές προσπάθειες τριών πόντων κρατώντας την Μπασκόνια στο παιχνίδι (63-62, 28:30), για να ακολουθήσουν δύο άστοχα και ισάριθμα λάθη του Αμερικανού. Αυτά εκμεταλλεύτηκε η Βίρτους και μπήκε στην τελευταία περίοδο με αέρα έξι πόντων (68-62, 30').

Αυτή έφτασε στους εννιά πόντους (71-62) έπειτα από δύο λεπτά στην τελευταία περίοδο και διατηρήθηκε σ' αυτά τα επίπεδα (75-67, 35') καθώς στα λάθη της Βίρτους στην επίθεση, η Μπασκόνια απάντησε με διαδοχικά άστοχα σουτ τριών πόντων. Οι ισορροπίες διαταράχθηκαν έπειτα από τρία έμμεσα τρίποντα του Γκεντράιτις (78-76, 38') ο οποίος ήταν μακράν ο κορυφαίος παίκτης του γηπέδου. Εκεί ο Μίλος Τεόντοσιτς μιμήθηκε τον Μπελινέλι μ' ένα μεγάλο τρίποντο και στη συνέχεια έβαλε (σχεδόν) όλες τις βολές (85-78, 39') ρίχνοντας τους τίτλους τέλους στο παιχνίδι.

Τα δεκάλεπτα: 16-19, 44-41, 68-62, 88-83

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στην ηγετική φυσιογνωμία και την εξυπνάδα του Μίλος Τεόντοσιτς ο οποίος στο κρίσιμο σημείο πήρε την μπάλα στα χέρια και την έβαλε στο καλάθι. Έπαιξε ρόλο και η εμμονή της Μπασκόνια στο τρίποντο από τη στιγμή που δεν έβρισκε στόχο.

Ο MVP: Ο Μίλος Τεόντοσιτς έβγαλε συνεργασίες κι εκεί που κρίθηκαν όλα σημείωσε ένα άμεσο κι ένα έμμεσο τρίποντο καθαρίζοντας για την ομάδα του, μαζί με τις εύστοχες βολές.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Μάρκο Μπελινέλι έβαλε μεγάλα σουτ στην επιστροφή της Βίρτους στο παιχνίδι.

Ο «ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ»: Η Μπασκόνια μάταια περίμενε το μακρινό σουτ από τον Κοστέλο, δεν έδωσε τίποτε και ο Ενόκ.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Αν δεν είναι το πεντάλεπτο της διακοπής όταν έπεσε η τάση του ρεύματος, σίγουρα το επιπόλαιο παιχνίδι των δύο ομάδων οι οποίες ήταν τρομερά προβλέψιμες στον τρόπο εκτέλεσης των επιθέσεων τους.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Η Μπασκόνια έκανε λιγότερα λάθη, είχε σχεδόν διπλάσιο αριθμό επιθετικών ριμπάουντ αλλά τα έσπασε (10/33) έξω από τα 6.75.

ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΣΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΓΥΡΟ: Η Μπασκόνια έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας καθώς στον αγώνα του πρώτου γύρου είχε νικήσει με 90-79.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Βίρτους είχε λιγότερες εμμονές από την Μπασκόνια, κυρίως όμως βασίστηκε στην εμπειρία και στις παραστάσεις παικτών όπως οι Τεόντοσιτς, Μπελινέλι.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.