Ολυμπιακός: Το «trust the process» του Πειραιά

Ολυμπιακός: Το «trust the process» του Πειραιά
Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες δανείζεται το μότο των Σίξερς, γράφει για τις καθημερινές διαδικασίες του Ολυμπιακού που έχουν ως αποτέλεσμα την άρρηκτη εμπιστοσύνη μεταξύ όλων και φυσικά αναλύει την τακτική που έφερε τη νίκη επί της Μακάμπι Τελ Αβίβ.

Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Δεν αναφέρομαι τόσο στην τρομερή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση η οποία πλέον έχει γίνει το σήμα κατατεθέν των «ερυθρόλευκων», αλλά κυρίως στον πλουραλισμό που παρουσιάζει η ομάδα και στις πολύτιμες βοήθειες που παίρνει από όλους.

Ξέρετε είναι σπάνιο φαινόμενο στο μπάσκετ όποιος μπαίνει μέσα να προσφέρει και κάτι ουσιαστικό. Κόντρα στην Μακάμπι έπαιξαν 11 παίκτες. Πέραν του Φαλ, οι άλλοι δέκα συνέβαλλαν και έπαιξαν ρόλο στη διαμόρφωση του αποτελέσματος. Δεν θα πάω στους Βεζένκοβ, Μπλακ, ΜακΚίσικ, Γουόκαπ, Σλούκα (όσο ήταν υγιής), Παπανικολάου, Λαρεντζάκη (πλάκα πλάκα εφτά παίκτες ήταν καταπληκτικοί, δεν τους λες και λίγους). Θα πάω στον Πίτερς που με δύο μεγάλα σουτ χάρισε τη νίκη, στον Λούντζη που για 4 λεπτά έπαιξε υπέροχη άμυνα στον Μπόλντγουιν κι η Μακάμπι σκόραρε μόλις ένα καλάθι μέχρι το ημίχρονο. Στον Κάνααν που στην τρίτη περίοδο όταν αγρίεψε η Μακάμπι, απάντησε με δικά του τρίποντα.

Αυτός είναι ο Ολυμπιακός. Μία ομάδα που μέσα από τις καθημερινές διαδικασίες έχει την ευχέρεια να περιμένει κάποιους παίκτες να αποδώσουν καλά χωρίς να χάνει αγώνες. Να ξεπερνάει το λογικό ντεφορμάρισμά τους, χωρίς να ζημιώνεται στην κατάταξη. Μία ομάδα εμπιστοσύνης. Ο Μπαρτζώκας εμπιστεύεται πλέον τους παίκτες του και οι παίκτες εμπιστεύονται τον Μπαρτζώκα.

Πως το λένε στη Φιλαδέλφεια οι Σίξερς; «Trust the process». Το ίδιο συμβαίνει και στον Πειραιά. Ολοι. Παίκτες, προπονητές, διοίκηση, κόσμος εμπιστεύονται τη διαδικασία και την καθημερινή δουλειά, μα πιο σημαντικό από όλα εμπιστεύονται ο ένας τον άλλον.

Ο Ολυμπιακός δεν απολαμβάνει τυχαία την κορυφή της Euroleague, παίζει το καλύτερο μπάσκετ στη μεγαλύτερη διάρκεια της σεζόν κι είναι συνεπής στο παρκέ με τις καλά θεμελιωμένες αρχές της φιλοσοφίας του προπονητή του.

Πέρυσι τον Φεβρουάριο είχε «κλειδώσει» την πρόκριση στα playoffs που ήταν κι ο βασικός στοίχος του. Φέτος, τον Φεβρουάριο πιθανότατα να κάνει το ίδιο και να ασχοληθεί με το καλύτερο δυνατό πλασάρισμα. Μακάρι να μπορούσαν όλοι να καταλάβουν πόσο δύσκολο είναι δύο διαδοχικές σεζόν να έχεις μπει στα playoffs της πιο αμφίρροπης διοργάνωσης από τον δεύτερο μήνα του χρόνου.

Λαρεντζάκης

Τα ριμπάουντ των γκαρντ και ο Σόρκιν στο τρίτο δεκάλεπτο

Η Μακάμπι είναι υπεραθλητική ομάδα και δεν υπάρχει παίκτης της πλην ελαχίστων περιπτώσεων που να μην πηγαίνει στη διεκδίκηση του επιθετικού ριμπάουντ. Ο Μπαρτζώκας είχε μεριμνήσει από νωρίς να πείσει τους παίκτες του πως ο έλεγχος της «εναέριας κυκλοφορίας» θα αποτελούσε σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του αγώνα.

Τα γκαρντ έκαναν τρομερή δουλειά και απέδειξαν πως το ριμπάουντ δεν είναι υπόθεση μόνο των ψηλών. Ο Σλούκας σε 9 λεπτά μάζεψε 4, ο Λαρεντζάκης έκανε ρεκόρ με 9. Στο πρώτο ημίχρονο τα πάντα λειτούργησαν ιδανικά με τους Ισραηλινούς να έχουν μόλις 3 επιθετικά. Στο τρίτο δεκάλεπτο ο Ολυμπιακός πλήρωσε την άμυνα με αλλαγές και ο Σόρκιν έκανε μεγάλη ζημιά.

Όταν αμύνεσαι με αλλαγές η βασική «θυσία» είναι πως στην διεκδίκηση του ριμπάουντ θα βρεθεί ένας περιφερειακός με έναν σέντερ. Κι ενώ οι Πειραιώτες ανταποκρίθηκαν με τους αθλητικούς ψηλούς, δεν τα κατάφεραν με το βαρύ κορμί του Σόρκιν. Αυτό ήταν ίσως και το μοναδικό «ψεγάδι» στη χθεσινή εμφάνιση.

Κανένα πρόβλημα στα συχνά τρικ του Κάτας

Η επιθετική λειτουργία των «ερυθρόλευκων» δεν αντιμετώπισε το παραμικρό πρόβλημα. Ο Κάτας είναι ένας προπονητής ο οποίος αρέσκεται να αλλάζει συχνά την αμυντική του τακτική. Για παράδειγμα στο ΣΕΦ έπαιξε ζώνη match up, έπαιξε με αλλαγές στα σκριν, έπαιξε flat «δύο εναντίον δύο». Δοκίμασε πράγματα τα οποία όμως δεν δυσκόλεψαν τον Ολυμπιακό και ο λόγος που συνέβη αυτό ήταν η άριστη (για μία ακόμη φορά) κυκλοφορία της μπάλας.

Οι καλές πάσες, η γρήγορη μετακίνηση της μπάλας, οι πάσες από μέσα προς τα έξω δεν έχουν αντίπαλο όταν απλώνονται όλα αυτά μαζί στο παρκέ. Κι η αλήθεια πλέον είναι πως έχει γίνει συνήθεια στους παίκτες του Μπαρτζώκα αυτός ο τρόπος παιχνιδιού.

ΜακΚίσικ

Δεν πανικοβλήθηκε στα δύσκολα

Το παιχνίδι για μένα είχε δύο δύσκολα διαστήματα. Το πρώτο ήταν το κλείσιμο του ημιχρόνου και το τετράλεπτο από τον τραυματισμό του Σλούκα μέχρι και την ανάπαυλα. Το δεύτερο ήταν όταν στο 34' το σκορ έγινε από το... πουθενά 73-69.

Σε αυτές τις δύο περιπτώσεις οι «ερυθρόλευκοι» δεν πανικοβλήθηκαν. Αντιθέτως έδειξαν ακόμη μεγαλύτερο επίπεδο συγκέντρωσης κι έμειναν πιστοί στο πλάνο που είχαν καταστρώσει. Ο Σλούκας βγήκε στο +10 και η διαφορά έφτασε στο +17 διότι υπήρχε ηρεμία.

Στην άλλη περίπτωση ο Πίτερς έβαλε ένα «τεράστιο» σουτ και λες και απασφάλισε τους υπόλοιπους. Πως ακούγεται αυτό το «κλικ» όταν ο κωδικός στο χρηματοκιβώτιο είναι σωστός (δεν έχω ανοίξει ποτέ, αλλά το έχω δει σε πολλές ταινίες οπότε έτσι θα' ναι), έτσι και με αυτό του σουτ ο Πίτερς.

Βεζένκοβ

Μπλακ.... τζακ

Πριν το παιχνίδι στο live του gazzetta ανέφερα πως για να νικούσε ο Ολυμπιακός την Μακάμπι θα έπρεπε ο μπακ απ σέντερ να απέδιδε καλά. Ο παίκτης δηλαδή που θα έμπαινε να ξεκουράσει τον Φαλ. Ο Μπλακ τελικά δεν ξεκούρασε απλά τον Φαλ αφού ο Γάλλος με την απόδοσή του φρόντισε να κάτσει πιο νωρίς στον πάγκο, αλλά τον αντικατέστησε επάξια.

Η επιλογή του Μπαρτζώκα και της διοίκησης να υπογράψουν τον Μπλακ με κάτι περισσότερο από 350.000 αποδεικνύεται ευλογία. Το κίνητρο να επιστρέψει στο υψηλό επίπεδο αποτελεί το καύσιμο του Αμερικανού. Εμένα αυτό το οποίο με εξέπληξε δεν ήταν ούτε η τρομερή του άμυνα, ούτε τα τελειώματα στην επίθεση. Ο τρόπος που έτρεχε το γήπεδο με κατέπληξε. Εχει διορθώσει το σώμα του, παίζει με αυτοπεποίθηση και μετά τη Ρεάλ υπέφερε κι η Μακάμπι από αυτόν.

ΥΓ: Η σχέση της ομάδα με τους οπαδούς της είναι ασύλληπτη. Η αποθέωση στον Λαρεντζάκη μετά τις δύο... σέντρες που έκανε είναι μία ακόμη απόδειξη.

ΥΓ 2: Η μέση είναι ύπουλο πράγμα. Χρειάζεται προσοχή στην περίπτωση του Σλούκα και καμία βιασύνη.

ΥΓ 3: Οι πέντε χαμένες βολές του Φαλ (σούταρε και μία που δεν μέτρησε) του δημιούργησαν κακή ψυχολογία και δεν μπόρεσε να βοηθήσει. Συμβαίνει...

ΥΓ 4: Μέχρι τη διακοπή για το Final 8 ο Ολυμπιακός έχει Φενέρ εκτός, Εφές εντός και Αλμπα εκτός. Με 2/3 θα είναι σούπερ, με 1/3 θα είναι καλά. Τα υπόλοιπα σενάρια δεν τα... βλέπω.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.