Βίρτους - Μακάμπι 78-73: «Μίλησε» η κλάση της Μπολόνια (vid)

Σταυρούλα Μουστακάτου
Σε ένα παιχνίδι που καμία από τις ομάδες δεν πήρε διψήφια διαφορά, η Βίρτους επικράτησε της Μακάμπι με 78-73με την λάμψη των Τεόντοσιτς, Σενγκέλια και Χάκετ!

Η φινέτσα και η κλάση της... παλιοσειράς της Ευρώπης «μίλησε» στο τέλος για τη Βίρτους! Οι Ιταλοί φιλοξένησαν την Μακάμπι στην έδρα τους και κατάφεραν να πάρουν τη νίκη με 78-73 για την 14η αγωνιστική της EuroLeague κλείνοντας με 2/2 την «διαβολοβδομάδα».

Μπορεί το σύνολο του Κάτας να έβγαλε πείσμα και να βρέθηκε δις στο +7 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, ωστόσο ο Σέρτζιο Σκαριόλο είδε τους Μίλος Τεόντοσιτς, Τόκο Σενγκέλια και Ντάνιελ Χάκετ να αναλαμβάνουν δράση και να διορθώνουν τα κακώς κείμενα για το +1 της βαθμολογίας τους.

Ο αγώνας

Η Μακάμπι είχε καλύτερη εκκίνηση στην Virtus Segafredo Arena και με τα κενά που βρήκε στην άμυνα της Βίρτους έφτασε στο 2-7, με τον Χάκετ να απαντάει με πέντε προσωπικούς του πόντους. Ο Ντιμπαρτολομέο με τρίποντο έγραψε το 9-14 για την ομάδα του δίνοντας εκ νέου προβάδισμα, το οποίο εκμηδενίστηκε από Τεόντοσιτς και Μπάκο για να κάνει ο Πατζόλα το +3 (17-14) στο 8ο λεπτό και το 20-14 με το οποίο έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο.

Η παρουσία του Τεόντοσιτς ηρέμησε το παιχνίδι των Ιταλών και με τις επιλογές του τόσο από θέμα δημιουργίας όσο και σε σκοράρισμα κατάφεραν να διατηρηθούν μπροστά στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου (29-23). Ο Σενγκέλια συμπλήρωνε ιδανικά, ο Γουίμς ευστόχησε για το 33-25, όμως η Μακάμπι μείωσε μετά τα καλάθια των Άνταμς και Κόλσον (33-30 στο 16'). Η Βίρτους δεν είχε ρυθμό από την περιφέρεια, αλλά χρησιμοποιούσε τα κορμιά της κοντά στη ρακέτα την ώρα που ο Λορέντζο Μπράουν την τιμωρούσε από μακριά και μοίραζε στον Κοέν για το 36-37. Ένα σερί από εύστοχα σουτ έδωσε νέα αφετηρία στους 41 πόντους, ενώ ο Ζαϊτέ έστειλε τις ομάδες στα αποδυτήρια στους 3 πόντους απόσταση (44-41).

Μετά το τέταρτο του ημιχρόνου, ο Νίμπο προστέθηκε στους παράγοντες των Ισραηλινών και έδινε λύσεις στο σύνολο του Κάτας, όμως ο Χάκετ με 6 πόντους και ο Τεόντοσιτς με την ίδια ενέργεια συνέχιζαν το έργο της Βίρτους για το 53-49 στο 25'. Ένα... φτωχό τρίλεπτο από άποψη σκοραρίσματος βρήκε τέλος από τις βολές του Μάρτιν, με τον Μπράουν να δίνει τα ηνία και πάλι στην ομάδα του βρίσκοντας στόχο από μακριά λίγο πριν την ολοκλήρωση του τρίτου δεκαλέπτου (57-60). Ο Σενγκέλια προσπάθησε να διορθώσει έχοντας μείνει παραγκωνισμένος λόγω φάουλ για μεγάλο διάστημα, όμως η καθοριστική περίοδος έβρισκε την Μακάμπι με το ισχνό +3.

Ο Νίμπο έδωσε ανάσα 5 πόντων έπειτα από αρκετή ώρα όσο η Μακάμπι στο αμυντικό μισό έκλεινε τους χώρους του αντιπάλου της και έβλεπε τους Μπολονέζους να σπαταλούν τις ευκαιρίες στις δεύτερες επιθέσεις. Οι γηπεδούχοι για κάτι παραπάνω από τέσσερα αγωνιστικά λεπτά σε εκείνο το σημείο έμειναν χωρίς σκορ και έδωσαν το δικαίωμα στον Άνταμς να γράψει το 57-64. Ο Χάκετ χρειάστηκε να πλησιάσει το καλάθι, όπως και ο Σενκγέλια για να μειώσουν και να δώσουν την ισοπαλία (66-66) 3'03'' πριν το τέλος. Η Βίρτους έγυρε την ζυγαριά υπέρ της με ψύχραιμες επιλογές, ο Τεόντοσιτς έδειξε και τις αμυντικές του ικανότητες και η ιστορία του παιχνιδιού κρίθηκε στο 78-73.


Τα δεκάλεπτα: 20-14, 44-41, 57-60, 78-73

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Η ποιότητα της Βίρτους ήταν κυρίως το κλειδί στο συγκεκριμένο ματς, αφού οι σωστές επιλογές και η ψυχραιμία της έφεραν το θετικό αποτέλεσμα. Το αντιαθλητικό φάουλ του Ντιμπαρτολομέο στον Λούντμπεργκ στα τελευταία δευτερόλεπτα με το σκορ στο 77-73 ήταν και η χαριστική βολή.

Oι MVPs: Ο Ντάνιελ Χάκετ κράτησε την Βίρτους σε δύσκολο σημείο σταματώντας το άστοχο 5λεπτο με κρίσιμο τρίποντο και σκόραρε 15 πόντους με 1 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Από την άλλη, ο Μίλος Τεόντοσιτς πέρα από τη... μαεστρία του (6 ασίστ) και την αμυντική ικανότητα που έδειξε στο τέλος είχε ακόμη 15 πόντους και 2 ριμπάουντ.

Ο ΑΦΑΝΗΣ ΗΡΩΑΣ: Ο Τόκο Σενγκέλια που παρά τα φάουλ και το διάστημα που πέρασε στον πάγκο είχε 12 πολύτιμους πόντους (συν 2 ριμπ., 1ασ.).

Ο ΑΔΥΝΑΜΟΣ ΚΡΙΚΟΣ: Χίλιαρντ και Ντιμπαρτολομέο δεν βοήθησαν την ομάδα τους.

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Πριν την έναρξη του παιχνιδιού υπήρξε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Οι 32 βολές της Βίρτους σε αντίθεση με τις 11 της Μακάμπι.

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ GAZZETTA: Η Βίρτους κλείνει τις πληγές της και παίρνει μικρά ψύγματα ψυχολογίας, ενώ για την Μακάμπι ίσως αποδειχθεί... ανώδυνη ήττα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.