Παναθηναϊκός: Να είναι νίκη ψυχολογίας και ουσίας, όχι... στάχτη στα μάτια

Παναθηναϊκός: Να είναι νίκη ψυχολογίας και ουσίας, όχι... στάχτη στα μάτια

Γιώργος Κούβαρης Γιώργος Κούβαρης
Παναθηναϊκός: Να είναι νίκη ψυχολογίας και ουσίας, όχι... στάχτη στα μάτια
Ο Γιώργος Κούβαρης γράφει για τη νίκη του Παναθηναϊκού επί της Βίρτους Μπολόνια, στέκεται στο φοβερό ματς του Γουίλιαμς αλλά εξηγεί ότι εξακολουθούν να υπάρχουν άλυτα (;) προβλήματα στις τάξεις της ομάδας.

Εδώ που έχει φτάσει η κατάσταση ο Παναθηναϊκός πρέπει να «κερδίζει» χρόνο. Κάθε μερα που περνάει, αποτελεί κέρδος. Πρέπει να δουλεύει ήρεμα και απερίσπαστα. Και αυτό γίνεται μόνο όταν θα γεμίζει με νίκες το «σακούλι» της σεζόν. Ειδικά όταν το κλίμα δεν είναι και το καλύτερο δυνατόν από τη στιγμή που είχε προηγηθεί η κατραπακιά των 30 πόντων από τη Φενέρμπαχτσε.

Η αναμέτρηση με τη Βίρτους Μπολόνια αποτελούσε κάτι παραπάνω από «must win» παιχνίδι, ακόμη κι αν η ιταλική ομάδα διαθέτει μεγαλύτερο βάθος και περισσότερη ποιότητα. Είτε με 10 πόντους, είτε με μισό πόντο διαφορά, η νίκη ήταν αυτοσκοπός για τον Παναθηναϊκό. Τα κατάφερε, το ξεχνάει και πάει παρακάτω. Και το εννοώ το «πάει παρακάτω» γιατί η νίκη επί της Βίρτους δεν θα έχει καμία απολύτως σημασία εάν και εφόσον την Παρασκευή (25/11, 21:00) τα κάνει θάλασσα με την Βιλερμπάν.

Τα προβλήματα να μην κρυφτούν κάτω από το χαλάκι

Το 2/2 ήθελε στο ΟΑΚΑ αυτήν την εβδομαδα και το 2/2 πρέπει να κάνει εάν θέλει να έχει ελπίδες να διεκδικήσει την οκτάδα. Και το εξύμωρο της υπόθεσης ποιο είναι; Έχει ρεκόρ 3-6 το οποίο είναι το χειρότερο της φετινής Euroleague, ισοβαθμεί με άλλες πέντε ομάδες και απέχει μόλις δύο νίκες από την οκτάδα και το 3ο καλύτερο ρεκόρ της διοργάνωσης. Ο χαμός ο ίδιος στην κατάταξη.

Ουσιαστικά μας προϊδεάζει για τη συναρπαστική συνέχεια όπου μπορεί να υπάρξουν ανατροπές από τη μία ημέρα στην άλλη. Και όπως αποδεικνύεται δεν είναι διόλου τυχαίο το «σκοτσέζικο ντους» που βλέπουμε σε όλες τις ομάδες από εβδομάδα σε εβδομάδα και από αγωνιστική σε αγωνιστική.

Είχα γράψει μετά το ματς με την Μπασκόνια ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να επενδύσει στο καλύτερο -τότε- ματς της φετινής σεζόν. Τίποτα. Έκανε μια τρύπα νερό και επέστρεψε με «30άρα» στο κεφάλι από την Κωνσταντινούπολη. Ε, αυτό πρέπει να σταματήσει. Πρέπει, επιτέλους, να είναι νίκη ουσίας και ψυχολογίας και να μην ρίχνει στάχτη στα μάτια θέλοντας να κρύψει κάτω από το χαλάκι τα ουκ ολίγα αγωνιστικά προβλήματα. Να είναι νίκη που πραγματικά θα του δώσει τη δυνατότητα να «χτίσει» την επόμενη, την μεθεπόμενη κ.ο.κ.

Συνήθως κάνουμε την ερώτηση «να ξεκινήσω με τα καλά ή τα κακά νέα;» και η απάντηση είναι «με τα κακά». Ε, παρά τη νίκη επί της Βίρτους θα ξεκινήσω με τα άσχημα. Πρώτον: Ο Παναθηναϊκός του πρώτου δεκαλέπτου ήταν «τρεις λαλούν και δυο χορεύουν». Και ΠΑΛΙ στατικό μπάσκετ και ΠΑΛΙ «μηδέν» offball κίνηση και ΠΑΛΙ ατομικές ενέργειες λέγοντας «άγιος ο Θεός για το αποτέλεσμα» και ΠΑΛΙ τραγικές επιλογές με αποτέλεσμα να «κολλάει» η μπάλα στα χέρια.

Το «τι δεν πρέπει να κάνετε σε ενα ματς μπάσκετ» και η... λαμπάδα στον Τζαϊτέ

Με εξαίρεση ένα alley oop κάρφωμα του Παπαγιάννη που προήλθε από τη συνεργασία και τη «δημιουργία» του Μπέικον, όλες οι υπόλοιπες επιθέσεις του Παναθηναϊκού θα πρέπει να διδάσκονται στα μπασκετικά σεμινάρια με τίτλο «τι ΔΕΝ πρέπει να κάνετε σ' ένα ματς». Δυστυχώς ήταν ο Παναθηναϊκός των περισσοτέρων πρώτων δεκαλεπτων στο ΟΑΚΑ. Κάκιστη εκκίνηση, να παίρνει διαφορά ο αντίπαλος και στη συνέχεια... τρεχάτε ποδαράκια μου για την ανατροπή. Ε, δεν γίνεται έτσι δουλειά. Και δεν αδικώ τον κόσμο που γιούχαρε μετά το τέλος της 1ης περιόδου.

Πόνεσαν τα μάτια τους. Όπως πόνεσαν σε όλους μας. Καμία συνεργασία ούτε απέναντι σε ατομική άμυνα, ούτε απέναντι σε ζώνη. Οκτώ στις 10 φορές η μπάλα «κόλλαγε» και κατέληγε η επίθεση σε σουτ της απελπισίας ή σε κάκιστη επιλογή. Και το άσχημο και ανησυχητικό ενόψει της συνέχειας είναι ότι συμβαίνει το ίδιο πράγμα σε όλα τα ματς. Πριν από 15-20 ημέρες έδινα το άλλοθι των τραυματισμών, των απουσιών, της ανετοιμότητας παικτών και του ότι δεν είχαν την ευκαιρία να προπονηθούν και να δουλέψουν όλοι μαζί. Θεωρώ ότι έχει αρχίσει να ξεθωριάζει αυτή η δικαιολογία. Έχει περάσει τόσος καιρός και ο Παναθηναϊκός ακόμα «ψάχνεται» να δει τι μπάσκετ θα παίξει.

Είναι διαφορετικό να υπάρχει μια φιλοσοφία και να πορεύεσαι με αυτήν και τελείως διαφορετικό να μην υπάρχει ακόμα αγωνιστική ταυτότητα. Και αν θέλετε την άποψη μου, ο Παναθηναϊκός θα έχανε εννέα στις 10 φορές εάν οι δύο ομάδες έπαιζαν ξανά το ίδιο ματς και δη με τον τον τρόπο τον οποίο εξελίχθηκε. Μπορεί να ακούγεται λίγο σκληρό, αλλά ακόμα οι «πράσινοι» δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Ακόμα και όταν το γύρισαν και προηγήθηκαν με +7 πόντους (71-64) στο 34', αντί να «εξαφανιστούν» στο σκορ και να «κλειδώσουν» τη νίκη, άρχισαν και πάλι να πίνουν θάλασσα.

Λίγο έλειψε να τα κάνουν και πάλι μούσκεμα. Λαμπάδα ίσα με το μπόι του Τζαϊτέ θα πρέπει να ανάψουν στον Παναθηναϊκό για το χαμένο λέι απ με το οποίο η Βίρτους θα έφευγε νικήτρια από το ΟΑΚΑ. Και μετά θα είχαμε... άλλα.

Αυτό που είναι αδιανότητο έχει να κάνει με τις μεταπτώσεις στην απόδοση του Παναθηναϊκού. Από το ναδίρ στο ζενίθ, από το ζενίθ στο ναδίρ και τούμπαλιν ξανά. Ενώ είχε το μομέντουμ στο ματς, ενώ είχε πετύχει 55 πόντους στο 2ο και στο 3ο δεκάπελεπτο, έρχεται η τελευταία περίοδος και σημειώνει 9 πόντους. Σίγουρα σε αυτό έπαιξε ρόλο η άμυνα της Βίρτους, αλλά μόνο εννέα πόντους; Απαράδεκτο νουμερο για επίθεση ομάδας που είχε γίνει το αφεντικό του ματς.

Αναζητείται διαχείριση για τον Γουίλιαμς

Ο Ντουέιν Μπέικον είναι παικταράς αλλά θα πρέπει να περιορίσει τα «hero ball» όταν βλέπει ότι δεν του «βγαίνει» ένα ματς. Πήρε πολλές προσπάθειες τραβηγμένες από τα μαλλιά και με εξαίρεση το «γκολ φάουλ» στην παράταση, ήταν αρνητικός. Και αυτό (θα) συμβαίνει όταν οι «πράσινοι» δεν θα λειτουργούν ομαδικά, δεν θα έχουν καλούς αυτοματισμούς στην επίθεση και θα τα περιμένουν όλα από τις διεισδύσεις του Μπέικον.

Επίσης: Κοίταζα στο στατιστικό τον χρόνο συμμετοχής του Γουίλιαμς. 39:04 έγραψε ο Αμερικανός στο παρκέ. Και ακολουθεί επίσης «must win» παιχνίδι την Παρασκευή με την Βιλερμπάν. Ε, δεν θα χρειαστεί ειδική διαχείριση; Και εδώ έρχεται η κουβέντα για το «τεσσάρι» που (ακόμα) δεν έχει ο Παναθηναϊκός. Απόρροια της κακοτεχνίας του ρόστερ. Ποιος θα του δώσει ανάσες;

Ο Μπέικον μπήκε για λίγο στο «τέσσερα» αλλά έτσι θα βγει η χρονιά; Δεν ξέρω αν ο Μαντζούκας είναι ή δεν είναι έτοιμος να μπει και να παίξει αναλογικά με αυτά που ζητάει το προπονητικό τιμ απο παιχνίδι σε παιχνίδι αλλά όσο ο Γουίλιαμς θα «λιώνει» στο παρκέ, άλλο τόσο θα γίνεται επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης στην συγκεκριμένη θέση.

Πάντως ο Αμερικανός ήταν απολαυστικός. Και είναι και σταθερός φέτος διανύοντας την καλύτερη ευρωπαϊκή του σεζόν με 15.6 πόντους, 4.8 ριμπάουντ, 51% στα δίποντα και 45% στα τρίποντα. Θα χρειαστεί ανάσες. Παρόλα αυτά δείχνει την κλάση του και αποδεικνύει ότι δεν είχε επιλεγεί τυχαία στο νούμερο «2» του draft στο ΝΒΑ.

Γίνεται να μένει ο Γουόλτερς 40 λεπτά στο παρκέ;

Επίσης δεν πρέπει να παραλείψω τον Γουόλτερς. Γίνεται να παίζει και στα 40 λεπτά; Κακά τα ψέμματα αλλά... άλλη ομάδα είναι ο Παναθηναϊκός με τον Γουόλτερς στο παρκέ και τελείως διαφορετική όταν παίρνει ανάσες στον πάγκο. Σοβαρός παίκτης. Και ταίριαξε πολύ καλά με τον Λι στην πεντάδα. Άλλωστε με τους δύο point guard στο παρκέ και τους Πονίτκα, Γουίλιαμς, Γκουντάιτις να συμπληρώνουν την πεντάδα για 07:38', ο Παναθηναϊκός έπαιξε το καλύτερο μπάσκετ στο ματς έχοντας βρεθεί +15 στο +/- με 5/7 δίποντα, 5/7 τρίποντα, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ.

Μιας και ανέφερα τον Λι. Πολύ καλός σε αυτό το παιχνίδι. Και αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η έξτρα πάσα στον Γουίλιαμς στο τέλος της παράτασης για το εύστοχο τρίποντο (της νίκης). Όπως πολύ τίμιος ήταν ο Γκουντάιτις. Έδωσε μάχες, κέρδισε μάχες και μπόρεσε να καλύψει το κακό βράδυ του Παπαγιάννη, Αντίθετα ο αρχηγός των «πρασίνων» ήταν πολύ μακριά από τον καλό του εαυτό και αυτό αποτυπώθηκε στο προσωπικό του +/- με -15 πόντους ενώ -17 είχε ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.

Κρατάω ότι ο Παναθηναϊκός έβγαλε την «μαχητική ψυχή» που λέει και το μότο. Δεν το παράτησε ποτέ το ματς. Και εκεί που έδειχνε στο τέλος ότι... φοβήθηκε να κερδίσει, έκανε αυτά που έπρεπε. Όμως είπαμε: Ο Παναθηναϊκός πρέπει να εξαργυρώσει αυτή τη νίκη και με νέα νίκη επί της Βιλερμπάν. Ετσι και μόνο έτσι θα μπορεί να πει ότι κάτι έκανε. Οτιδήποτε άλλο συμβεί θα είναι αποτυχία...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Γιώργος Κούβαρης
Γιώργος Κούβαρης

Τα 2/3 της ζωής του βρίσκεται στο δημοσιογραφικό «μετερίζι». Γεννημένος το 1977 στην Αθήνα, ο Γιώργος Κούβαρης έκανε τα πρώτα του βήμα στα μέσα της δεκαετίας του '90 από το πάλαι ποτέ κραταιό «Εθνοσπόρ» και συνέχισε στις εφημερίδες «Έθνος» και «Goal News» για τα επόμενα 25 χρόνια. Από το 2016 αποτελεί μέλος της οικογένειας του Gazzetta και ασχολείται με το ρεπορτάζ του μπασκετικού Παναθηναϊκού. Είναι ρετρολάγνος, λατρεύει τις δεκαετίες του '80 και του '90 σε όλα τα επίπεδα, παρακολουθεί ανελλιπώς μπάσκετ, ενώ στον ελεύθερο χρόνο του θα τον βρείτε να κάνει «strike» σε κάποια αίθουσα bowling...