Μάριο Χεζόνια: Ακολουθώντας τα χνάρια του Ρούντι Φερνάντεθ

Μάριο Χεζόνια: Ακολουθώντας τα χνάρια του Ρούντι Φερνάντεθ

Μάριο Χεζόνια: Ακολουθώντας τα χνάρια του Ρούντι Φερνάντεθ
Η μεταγραφή του Μάριο Χεζόνια στη Ρεάλ Μαδρίτης ήρθε ως επιβεβαίωση πως οι Ισπανοί αναζητούν τον Ρούντι Φερνάντεθ της... νέας εποχής!

Κάθε τέλος είναι και μία καινούργια αρχή. Στην περίπτωση της Ρεάλ Μαδρίτης η αρχή είναι ο Μάριο Χεζόνια και το τέλος μοιάζει προδιαγεγραμμένο, παρότι ακόμα δεν έχει έρθει. Ο Ρούντι Φερνάντεθ ανανέωσε για μία ακόμα χρονιά τη δέσμευσή του για να παραμείνει ένας στρατιώτης της βασίλισσας, όμως η δύση είναι πλέον παραπάνω από ορατή για εκείνον στον ορίζοντα.

Μετά την προσθήκη του Σέρχι, αλλά και την παραμονή του Κοζέρ, οι Μαδριλένοι χρειάστηκαν μία ένεση νεότητας και ο Χεζόνια, όπως είχε αποκαλύψει το Gazzetta από τις 30 Μαΐου, αποτέλεσε αυτήν την επιλογή. Άλλωστε η μεγάλη αλλαγή έχει ήδη συντελεστεί με τον Λάσο να μην αποτελεί πλέον τον τιμονιέρη τους μετά το 2011. Χρονιά στην οποία ο Κάρλος Σάντσες ανέφερε πως η Ρεάλ έψαχνε μία μεταγραφή «βόμβα» και το lockout έφερε την πυρίτιδα Ρούντι Φερνάντεθ στη Μαδρίτη.

Έντεκα Μάηδες αργότερα ο Χεζόνια φαντάζει ως ο ιδανικός αντικαταστάτης του Ρούντι. Ο ρόλος του άλλωστε έχει περιοριστεί δραστικά από το 2015, ένεκα του τραυματισμού του και είναι πλέον συμπληρωματικός στο παρκέ, ελέω ηλικίας. Ο Κροάτης δεν αποτελεί το ιδανικό υποκατάστατο μόνο αγωνιστικά, αφού σε μία περίεργη συναστρία οι μπασκετικές ζωές των δύο έχουν περάσει από πολύ κοντινά μονοπάτια, προτού διασταυρωθούν στην ισπανική πρωτεύουσα.

Ο Χεζόνια γνωρίζει την Βαρκελώνη όπως και ο Ρούντι

Όταν ξεκινούσε δειλά δειλά τα πρώτα του βήματα στην Ισπανία ο 17χρονος Μάριο, ο Ρούντι είχε επιστρέψει για μία νέα ζωή στη Μαδρίτη. Το 2012 ο Χεζόνια αγωνίζεται στη LEB Oro με τη δεύτερη ομάδα της Μπαρτσελόνα, κάνοντας το ντεμπούτο του και στην EuroLeague για δύο παιχνίδια. Δεν έκρυψε την αγάπη του για την Μπάρτσα, ενώ δεν την ξεχνούσε ούτε ως κάτοικος των Ηνωμένων Πολιτειών, ποστάροντας συχνά πυκνά για αυτήν στα social media.

Το παρελθόν δε σβήνει έτσι απλά όμως ο 27χρονος φόργουορντ θα αγωνιστεί τελικά με τη φανέλα της μισητής Ρεάλ. Πορεία που ακολούθησε -στο περίπου- και ο Φερνάντεθ. Ο Ισπανός δε χρειάστηκε να αποτινάξει από πάνω του τα χρώματα της Μπαρτσελόνα, όμως είχε αφήσει το αποτύπωμά τη στην Καταλονία με την Μπανταλόνα. Ο ίδιος είχει πει πως ότι έχει μάθει για το μπάσκετ, το χρωστάει στον Αΐτο Ρενέσες, έχοντας προλάβει να κερδίσει με την Γιουβεντούτ ένα Copa Del Rey αλλά και το EuroCup του 2008.

Οι δυο τους πέραν από τη ζωή στη Βαρκελώνη έχουν να θυμούνται και πράγματα από το Όρεγκον. Παίκτες του Πόρτλαντ σε δύο διαφορετικές εποχές, με τον Ρούντι να ζει εκεί προ Λίλαρντ, την τριετία 2008-11 και τον «Super Mario» να παίζει μία σεζόν δίπλα του το 2019-20. Εν τέλει θα βρεθούν συμπαίκτες φορώντας τα λευκά με τον Μαδριλένο από κάθε άποψη Ρούντι να έχει δευτεραγωνιστικό ρόλο.

Τα κοινά τους στοιχεία είναι πολλά

Είναι γεγονός πως ο Ρούντι Φερνάντεθ δεν είναι και ο πλέον αγαπητός, ειδικότερα στο ελληνικό κοινό. Λίγο η σύνδεσή του με την Ισπανία και οι νίκες απέναντι στην Εθνική μας, έτι περισσότερο ο ιδιόρρυθμος και αλαζονικός, στα όρια του προκλητικού, χαρακτήρας του, έχει χαλάσει κάπως την εικόνα του. Όσο αφήνουμε και πίσω μας το παρελθόν γίνεται και πιο δύσκολο να θυμηθούμε πόσο επιδραστικός ήταν ο Ισπανός φόργουορντ στην EuroLeague.

Ένας από τους πιο αθλητικούς φόργουορντ της λίγκας, με παιχνίδι πάνω από τη στεφάνη και διαρκή απειλή στο ένας εναντίον ενός έως το 2015, μετατρέπεται σε κάτι εντελώς διαφορετικό για χάρη της ομάδας, αφού τη σεζόν 2015-16 ο τραυματισμός του στη μέση στην ουσία δεν του επιτρέπει ποτέ να γυρίσει ο ίδιος. Το σώμα του αποφεύγει πλέον την επαφή και η αθλητικότητα κάνει στην άκρη, με την αλλαγή στο παιχνίδι του να γίνεται εμφανής από την αντιστρόφως ανάλογη πορεία της ποσότητας των προσπαθειών που παίρνει από το τρίποντο. Όσο δεν μπορεί να φτάνει προς το καλάθι είναι λογικό να μένει πιο πολύ γύρω από την άρκτο των 6.75, χωρίς ιδιαίτερο κόπο για να σκοράρει με διαφορετικό τρόπο.

Η κατανομή των προσπαθειών του Ρούντι στην EuroLeague

Σεζόν

Δίποντα

Τρίποντα

2012-13

66/121

52/154

2013-14

74/140

60/170

2014-15

52/105

49/138

2015-16

18/38

17/56

2016-17

29/77

43/133

2017-18

20/49

46/124

2018-19

20/51

65/157

2019-20

10/33

52/125

2020-21

6/19

44/127

2021-22

16/32

54/165

Και εδώ έρχεται ο Χεζόνια. Ο Κροάτης έχει όσα έκαναν τον Ισπανό να ξεχωρίζει ως τα μέσα της περασμένης δεκαετίας. Ένας εκπληκτικός αθλητής που μπορεί να βάλει την μπάλα στο παρκέ και να τρέξει κάθετα το γήπεδο, δείχνοντας και στην Ούνικς για όσο πρόλαβε πόσο σημαντικός μπορεί να γίνει σε μία ομάδα 8άδας και όχι μόνο. Αν μάλιστα σταθεροποιήσει και τις μεγάλες βραδιές του από την περίμετρο, που σούταρε με 34.9%, τότε δεδομένα θα είναι αναπόσταστο κομμάτι της επιθετικής μηχανής του Τσους Ματέο.

Είναι φανερό πως στη Μαδρίτη η αλλαγή σκυτάλης έχει αρχίσει να συντελείται καιρό τώρα. Η επόμενη μέρα δε θα έχει τη χρυσή φουρνιά των Γιουλ, Σέρχι και Ρούντι, ούτε καν τον πρωτομάστορα Λάσο, όμως το πλάνο δε χρειάζεται να αλλάξει. Η Ρεάλ έψαξε να φέρει μπροστά από τον Ρούντι έναν παίκτη σαν και εκείνον, τον σύγχρονο Ρούντι των ‘20s, ποντάροντας στην ομαλή μετάβαση. Ο Χεζόνια θα κληθεί να μπει στα παπούτσια του Φερνάντεθ, έχοντας τον Ισπανό να του δείχνει τον τρόπο και τον δρόμο, με ρόλο περισσότερο συμβουλευτικό.

Μία μπασκετική ζωή που ο νεότερος Μάριο ακολουθούσε τα χνάρια του πολύπειρου Ρούντι. Οι ρόλοι είναι ώρα να αντιστραφούν και ο Χεζόνια να μπει μπροστά...

@Photo credits: EuroLeague

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.