Καϊμακόγλου στο Gazzetta για Κάνααν: «“Δολοφόνος” με σώμα... baby Hulk!»

Καϊμακόγλου στο Gazzetta για Κάνααν: «“Δολοφόνος” με σώμα... baby Hulk!»
O Έλληνας βετεράνος διεθνής power-forward σκιαγραφεί το αγωνιστικό προφίλ του Αμερικανού νεοποκτηθέντος guard του Ολυμπιακού, στον οποίο έκανε αρκετά συχνά ατομικές προπονήσεις τα δύο τελευταία χρόνια ως συμπαίκτης του και assistant-coach στην Ούνικς Καζάν.

Στην πρώτη του σεζόν στο μακρινό Ταταρστάν, μοιράζονταν τα ίδια αποδυτήρια ως συμπαίκτες. Από το καλοκαίρι του 2021, οπότε και ο Έλληνας «μόνιμος» – πλέον – κάτοικος του Καζάν, κρέμασε τα παπούτσια του κι εντάχθηκε στο staff του Βέλιμιρ Περάσοβιτς, η σχέση του πέρασε σε άλλη διάσταση, αλλά το δέσιμό τους δεν εξασθένησε διόλου.

Ο λόγος για τον δικό μας, Κώστα Καϊμακόγλου, ο οποίος έζησε από πολύ κοντά τον 31χρονο Αμερικανό νέο shooting-guard του Ολυμπιακού και είναι από τους πλέον κατάλληλους να μιλήσουν για τα στοιχεία που συνθέτουν το παιχνίδι του Αϊζάια Κάνααν.

Το Gazzetta τον εντόπισε στην «πύλη της Σιβηρίας» και ο 39χρονος πρώην παίκτης του Κρόνου, της Νήαρ-Ηστ, του Αμαρουσίου, του Παναθηναϊκού και της Ούνικς, δεν αρνήθηκε να μοιραστεί τα συν και τα πλην του αποφοίτου Μάρεϊ Στέϊτ, μέσα στις τέσσερις γραμμές, αλλά και να μας μεταφέρει το κλίμα που επικρατεί στην Ρωσία εν μέσω πολέμου και στην ομάδα του, μετά τον αποκλεισμό των ρωσικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Να αρχίσουμε την κουβέντα μας από τον Κάνααν, που θα συνεχίσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό. Τον έζησες για περίπου 20 μήνες, του έκανες και αρκετές φορές ατομικές προπονήσεις, οπότε είσαι ο πλέον ο κατάλληλος για το scouting report...

«Εγώ είχα και ιδιαίτερη σχέση μαζί του και του έχω αδυναμία! Κατ' αρχήν, είναι εξαιρετικό παιδί σαν χαρακτήρας. Πολύ θετικός, ευδιάθετος και χαμογελαστός, θα έλεγα ότι είναι πολύ ήσυχος εκτός γηπέδου, γιατί πλέον έχει οικογένεια και είναι και πατέρας. Στο αγωνιστικό μέρος, το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το “δολοφονικό” μακρινό σουτ που διαθέτει. Και είναι σουτέρ τόσο μετά από ντρίμπλα και μετά από αλλαγή σε κατάσταση ένας εναντίον με ψηλό προσωπικό αντίπαλο αλλά και μετά από screen, ειδικά όταν βγαίνει από δεξιά στις 45 μοίρες, είναι τρομερός. Επίσης είναι πολύ αποτελεσματικός και στο πολύ μακρινό σουτ. Θυμάμαι ότι σε αρκετές προπονήσεις που κάναμε, δεν έχανε σουτ από 10 μέτρα απόσταση! Γενικά, αν βρει ρυθμό και αισθάνεται καλά, μπορεί για ένα διάστημα δύο μηνών να σουτάρει με ποσοστό 60% από το τρίποντο!»

Τι πρέπει να βελτιώσει;

«Για μένα την διάρκειά του σε μία σεζόν, από την άποψη ότι δεν είναι πολύ σταθερός στο υψηλό επίπεδο απόδοσής. Σε μας ήταν εξαιρετικός και τις δύο χρονιές μέχρι τον Δεκέμβρη και μετά ίσως να επέδρασε μία μορφής πνευματική κόπωση και κατέβασε ρυθμούς. Γιατί αν δεις το σώμα του, δεν υπάρχει! Εγώ τον φώναζα “baby Hulk”!»

Φαίνεται πολύ γυμνασμένος...

«Ειδικά στο πάνω μέρος, πάρα πολύ. Έχει πολύ δυνατά χέρια σαν τανάλιες και έχει ενδυναμώσει πολύ τους ώμους του, γι' αυτό πολλές φορές στο τέλος της προπόνησης που κάνει spot up σουτάκια, ίσα-ίσα που σηκώνεται στις μύτες για να νιώθει το σπάσιμο του καρπού.»

Στην άμυνα πως είναι;

«Δεν είναι κακός! Θεωρώ ότι είναι καλύτερος στην άμυνα απέναντι στην μπάλα, μαρκάροντας τον δημιουργό, παρά off screen! Γιατί παρ' ότι είναι γρήγορος κι εκρηκτικός, πολλές φορές χάνεται! Ξεχνιέται λίγο ή κολλάει στο screen, γιατί έχει μεγάλες πλάτες και είναι φαρδύς, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να περάσει ώμο με ώμο, αλλά είναι θετικός στην άμυνα με επαφή. Πολλές φορές στις αλλαγές που παίζαμε, επειδή έχει χαμηλό κέντρο βάρος, ακολουθούσε και πολλές φορές πήγαινε και στην τάπα. Σε γενικές γραμμές, κανένας προπονητής δεν θα τον χαρακτήριζε “τρύπα” πίσω.»

Το μεγάλο του “όπλο”, όμως, είναι η επίθεση και το σουτ ρυθμού, έτσι δεν είναι;

«Ασυζητητί! Αν βρεις ρυθμό, μέσα σε 2-3 λεπτά μπορεί να βάλει με όποιον τρόπο θέλει 4 τρίποντα κολλητά. Στον αιφνιδιασμό, στο ένας-ένας, παντού! Θυμάμαι κάτι “όργια” που είχε κάνει με την ΤΣΣΚΑ – με την οποία δεν ξέρω γιατί “σεληνιαζόταν” - θα τρελαθείς. Πρέπει να είχε βάλει κοντά στους 40 πόντους. Αν πάρει μπρος, είναι “δολοφόνος”!»

Θα τον χαρακτήριζες περισσότερο “δυάρι” από “άσο”;

«Η ευχέρειά του στο σουτ σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί. Έχει κάποια μειονεκτήματα, αλλά είναι τόσο καλός σουτέρ, που τα κρύβει όλα επιμελώς!»

Ποια είναι αυτά;

«Δεν είναι τόσο καλός στο drive! Στην καλή του βραδιά, μπορεί και να δείτε τον ελεύθερο παίκτη στην week side. Συνήθως, όμως, δεν το κάνει, γιατί δεν είναι πολύ της πάσας, αλλά της επίθεσης μέσω της επαφής με τον αντίπαλο ψηλό. Κερδίζει φάουλ και πάει στις βολές, αλλά τα τελειώματα των διεισδύσεων που επιχειρεί δεν είναι τόσο καλά. Επίσης δεν είναι τόσο καλός χειριστής της μπάλας για το ύψος του. Αυτό που μου προκάλεσε ευχάριστη έκπληξη, στα παιχνίδια που τον είδα με την Γαλατασαράϊ, είναι ότι έχει βελτιώσει την επίθεσή του στο pick'n'roll.»

Να αφήσουμε τον Αϊζάια Κάνααν και να σε πάω λίγο στην κατάσταση που ζείτε τον τελευταίο καιρό στην Ρωσία. Κοντεύετε να συμπληρώσετε πέντε μήνες σε εμπόλεμη κατάσταση. Πως είναι τα πράγματα στο Καζάν;

«Πολύ ήρεμα, δεν ξέρω τι ακούγεται στην Ελλάδα, αλλά εδώ είμαστε σχεδόν σε καθεστώς πλήρους κανονικότητας. Δεν σου κρύβω ότι ο πόλεμος έχει πάψει να βρίσκεται στο επίκεντρο της ενημέρωσης και εγώ για παράδειγμα, ενώ τον πρώτο μήνα ήμουν συνέχεια συντονισμένος στα media για να μαθαίνω άμεσα τις εξελίξεις, τώρα πλέον ακόμη και οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί προβάλλουν μόνο τα πολύ βασικά. Ούτε εξω στον δρόμο καταλαβαίνεις κάτι ιδιαίτερο, είναι σαν να μην τρέχει τίποτε. Οι μόνοι τομείς στους οποίους υπάρχουν συνέπειες, είναι οι ισοτιμίες των νομισμάτων που αλλάζουν συνεχώς καθώς τα προϊόντα δυτικής παραγωγής, στα οποία υπάρχει έλλειψη!»

Το ρούβλι άντεξε, έτσι δεν είναι;

«Τώρα έχει πέσει λίγο σε σχέση με το Ευρώ και το δολάριο, αλλά είχε φτάσει πολύ ψηλά. Σε σχέση με τον πρώτο καιρό που είχα έρθει στην Ρωσία, πριν 10 χρόνια, το ένα Ευρώ θυμάμαι ήταν 40 ρούβλια και πριν λίγο καιρό πλησίασε αρκετά, φτάνοντας μέχρι τα 52. Σήμερα (σ.σ.: χθες) είναι περίπου στα 64, ενώ σκέψου ότι τον Φλεβάρη που άρχισε ο πόλεμος, είχε φτάσει στα 165! Η ζωή απλά έχει γίνει λίγο πιο δύσκολη, ενώ σαφώς πιο δυσεύρετα είναι τα προϊόντα του supermarket που έρχονται από εξωτερικό, όπως για παράδειγμα κάποιες μάρκες εμφιαλωμένων νερών, ή τυριά και αλλαντικά που δεν είναι ρώσικα. Πλέον αγοράζουμε μόνο τοπικά πράγματα.»

Εκεί επικεντρώνονται, δηλαδή, οι επιπτώσεις του πολέμου στους Ρώσους;

«Κάπως έτσι είναι τα πράγματα, απλά μη νομίζεις ότι κι αυτό δεν τους επηρεάζει! Ο κόσμος που έχει οικονομική άνεση, είναι αρκετά καλομαθημένος στο να ζει ποιοτικά και του λείπουν τα είδη πολυτελείας.»

Εσύ είσαι ακόμη στην πρωτεύουσα του Ταταρστάν. Υποθέτω ότι θα επιστρέψεις οσονούπω για να απολαύσεις και λίγο ελληνικό καλοκαίρι. Με τις πτήσεις πως είναι τα πράγματα;

«Είναι κλειστές από παντού! Μόνο από Τουρκία και από Σερβία μπορώ να έρθω στην Ελλάδα! Επειδή τσεκάρω καθημερινά, η πτήση Μόσχα-Βελιγράδι δεν θα ανοίξει μέχρι τον Σεπτέμβρη, ενώ από Κωνσταντινούπολη οι τιμές έχουν πάει στον... Θεό! Το απλό εισιτήριο σε economy κοστίζει από 1200-1500 Ευρώ, ενώ η διάρκεια του ταξιδιού από 3 ώρες και 45 λεπτά, λόγω των καυσίμων έχει πάει γύρω στις 5 ώρες.»

Η Ούνικς παραμένει ως έχει με τον Περάσοβιτς στον πάγκο, έτσι δεν είναι;

«Ακριβώς, παρ' ότι ο coach ήταν τίμιος και είχε ενημερώσει ότι προτεραιότητά του ήταν μία ομάδα της Euroleague. Δεν έγινε τίποτε ούτε με την Βαλένθια, ούτε και με την Μακάμπι, οπότε θα μείνει και του χρόνου, με στόχο να επιστρέψουμε στην κορυφαία διοργάνωση είτε μέσω wild card, είτε μέσω της κατάκτησης της VTB League. Όλα αυτά, βέβαια, με την προϋπόθεση ότι του χρόνου θα έχει αρθεί το αθλητικό εμπάργκο στις ρωσικές ομάδες, γιατί αν σε 12 μήνες έχουμε ακόμη πόλεμο, αυτό θα είναι καταστροφικό για όλους!»

Εσείς, ουσιαστικά, μπήκατε στην διαδικασία να φτιάξετε μία ομάδα ξανά από την αρχή, διατηρώντας στο ρόστερ σας μόνο τους Ρώσους παίκτες που είχατε;

«Ναι, όλοι οι ξένοι έφυγαν ή θα φύγουν. Μόνο με τον Τζεκίρι παλέψαμε για να κάνουμε την υπέρβαση και να τον κρατήσουμε, αλλά όταν παρουσιάστηκε το ενδιαφέρον της Φενέρ, τελείωσαν όλα! Γενικά είναι δύσκολο για μας να προσελκύσουμε καλούς Ευρωπαίους παίκτες γιατί όλοι θέλουν να παίξουν στην Euroleague. Αν δεν είναι Αμερικανοί δεύτερης διαλογής ή Αφρικανοί και αν δεν τους “χρυσοπληρώσεις”, δεν έρχονται στο Καζάν. Γιατί ακούγεται ότι και οι ομοσπονδίες έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούν τις Εθνικές ομάδες για να πείσουν τους παίκτες να μην συμφωνήσουν με ρωσικές ομάδες.»