Ολυμπιακός: Το σημάδι του Μπαρτζώκα στη δεύτερη θητεία του

Ολυμπιακός: Το σημάδι του Μπαρτζώκα στη δεύτερη θητεία του

Ολυμπιακός: Το σημάδι του Μπαρτζώκα στη δεύτερη θητεία του
Το δεύτερο πέρασμα του Γιώργου Μπαρτζώκα από τον Ολυμπιακό είχε τα... πάντα: Επιστροφή Σλούκα, απόσυρση Σπανούλη και Πρίντεζη, πρώτο double μετά από 25 χρόνια, συμμετοχή στο Final 4 κι ένα νέο συμβόλαιο που θα τον κρατήσει στο λιμάνι ως το 2025.

Ο Ολυμπιακός ήταν το κεφάλαιο της καριέρας του που τον σημάδεψε. Όσο σταθερή και μεθοδική ήταν η ανέλιξη του Γιώργου Μπαρτζώκα στο μπασκετικό στερέωμα, άλλο τόσο καταιγιστικές ήταν οι εξελίξεις στον ερυθρόλευκο πάγκο κατά το πρώτο πέρασμά του. Αφενός διότι κατέκτησε την EuroLeague στο Λονδίνο που συνοδεύτηκε με δυο σπουδαίες εμφανίσεις και την 100άρα απέναντι στη Ρεάλ και αφετέρου, γιατί ο ίδιος έζησε το παιδικό του όνειρο, να κοουτσάρει δηλαδή την ομάδα της καρδιάς του. Για να φτάσουμε στον Οκτώβριο του 2014 και εκείνο το παιχνίδι Κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό που προηγήθηκε της απόφασής του να παραιτηθεί, λέγοντας πως «πρέπει να γίνει ο ίδιος η αλλαγή». Με εκείνα τα λόγια του Γκάντι αποφάσισε να πει αντίο στον Ολυμπιακό, αλλά και στην Ελλάδα.

Από εκείνη την ημέρα αποφάσισε ότι θα συνεχίσει την καριέρα του στο εξωτερικό. Αρχικώς στη Λοκομοτίβ Κουμπάν κι εν συνεχεία στην Μπαρτσελόνα και τη Χίμκι, πριν επιστρέψει στο λιμάνι του τον Ιανουάριο του 2020. Η επιστροφή του ήταν η βασική κίνηση των «ερυθρόλευκων» προκειμένου να ανασχέσουν την καταστροφική πορεία που είχε πάρει το τμήμα τον προηγούμενο 1.5 χρόνο. Η δεύτερη θητεία του άρχισε επισήμως στις 12 Ιανουαρίου 2020, υπογράφοντας συμβόλαιο διάρκειας 2.5 ετών, έχοντας ως πρωταρχικό στόχο τη βελτίωση της ομάδας και τη διεκδίκηση της πρόκρισης στα playoffs της EuroLeague.

Το βράδυ της Τρίτης 21/6, η ΚΑΕ Ολυμπιακός ανακοίνωσε την ανανέωση της συνεργασίας του με τον Μπαρτζώκα ως το 2025. Τι μεσολάβησε από την επιστροφή του ως την κατάκτηση του double για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια και το νέο συμβόλαιο; Σε μια από τις πρώτες κινήσεις επί ημερών Μπαρτζώκα στο δεύτερο πέρασμά του, ο Ολυμπιακός απέκτησε τον Σακιέλ ΜακΚίσικ ο οποίος παραμένει στο ΣΕΦ και αποδεικνύεται κομβικός ειδικά στα ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό. Πρόκειται, άλλωστε για τον μοναδικό που συνεχίζει από τις προσθήκες που έγιναν εκείνη την περίοδο (Οκτάβιους Έλις, Ντουάιτ Μπάικς). Η διακοπή της σεζόν λόγω κορονοϊού δεν επέτρεψε να έχει κανείς ολοκληρωμένο δείγμα για το αν πράγματι οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν βήμα προς τα μπροστά, σίγουρα όμως έπαιξαν καλύτερο μπάσκετ σε σχέση με την αρχή της χρονιάς με τους Μπλατ (σ.σ. αποχώρησε λόγω του γνωστού προβλήματος υγείας) και Κεμζούρα.

Το καλοκαίρι του 2020 ο Ολυμπιακός έφερε πίσω τον Κώστα Σλούκα έπειτα από μια πενταετία στη Φενέρμπαχτσε. Ο διεθνής γκαρντ γύρισε για να πάρει τις ευθύνες και να οδηγήσει την ομάδα σε τίτλους όπως επανέλαβε αρκετές φορές από τη στιγμή που επέστρεψε. Παίζοντας όμως μόνο στην EuroLeague οι Πειραιώτες τερμάτισαν στη 12η θέση μεταξύ 18 ομάδων με ρεκόρ 16-18 ενώ το ματς με τη Χίμκι στις 9 Απριλίου ήταν το τελευταίο του Βασίλη Σπανούλη στα ερυθρόλευκα.

Στη συνέχεια, η αναπτυξιακή ομάδα του Ολυμπιακού επέστρεψε στην Basket League μέσω τον playoffs ανόδου κι έτσι οι «ερυθρόλευκοι» θα είχαν την ευκαιρία να διεκδικήσουν ξανά εγχώριους τίτλους μετά από δυο χρόνια. Η κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας τον περασμένο Φεβρουάριο στο Ηράκλειο έπαιξε σημαντικό ρόλο στη φετινή πορεία. «Θεωρώ ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο. Πήραμε μεγάλη ψυχολογία και με βάση την εικόνα, τη χημεία και τη δουλειά που είχαμε ρίξει, ήλθε και έδεσε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης.

Σε κάθε περίπτωση, ο Ολυμπιακός του Μπαρτζώκα παρουσίασε τρομερή συνέπεια μέσα στην χρονιά στην EuroLeague, τερματίζοντας στη δεύτερη θέση της regular season και χάνοντας την πρόκριση στο Final 4 έπειτα από εκείνο το απίθανο νικητήριο τρίποντο του Μίτσιτς στον ημιτελικό. Οι Πειραιώτες μάζεψαν τα... κομμάτια τους, έστω κι αν μεσολάβησαν οι φωνές του Μπαρτζώκα στον προημιτελικό με το Περιστέρι στο ΣΕΦ («Ήμασταν θλιβεροί, περπατάγαμε σε όλο το ματς») κι εν τέλει κατέκτησαν το πρωτάθλημα με sweep στη σειρά των τελικών με τον Παναθηναϊκό, κάνοντας double για πρώτη φορά έπειτα από το 1997 στην τελευταία παράσταση του Γιώργου Πρίντεζη. Του καλύτερου αρχηγού που είχε ποτέ σε όποια ομάδα κι αν δούλεψε.

Το δεύτερο πέρασμα του Γιώργου Μπαρτζώκα από τον Ολυμπιακό είχε τα πάντα. Από σήμερα, έχει και νέο συμβόλαιο.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.