Δεν γλιτώνει κανείς από την γαλλική «απόβαση» στο παγκόσμιο μπάσκετ!

Δεν γλιτώνει κανείς από την γαλλική «απόβαση» στο παγκόσμιο μπάσκετ!
Ο Αντώνης Καλκαβούρας τρίβει ακόμη τα μάτια του με το ταλέντο, τα σωματικά προσόντα και τον τρόπο παιχνιδιού του αθλητικού γαλλικού σχολείου INSEP, που θριάμβευσε στο “Adidas Next Generation” του Βαρέζε και προβλέπει ότι οι «τρικολόρ», θα σαρώσουν τα μετάλλια της επόμενης δεκαετίας και οι Γάλλοι παίκτες θα κατακλύσουν το ΝΒΑ.

Η αρχή έγινε στον πρώτο εφετινό σταθμό των τουρνουά που διοργανώνει η Euroleague για τις ηλικίες μέχρι 18 ετών στο Βελιγράδι. Εκεί όπου πριν από 4 χρόνια, σε ένα μεγάλο πάρκο δίπλα στον Δούναβη, κατασκευάστηκε το ανοιχτό γήπεδο που φέρει το όνομά του Βασίλη Σπανούλη.

Στην ίδια πόλη, που στις 27 Φλεβάρη, έγινε το ντεμπούτο του “Kill Bill” στους πάγκους, η Βιλερμπάν ήταν αυτή που κατέθεσε τα πρώτα διαπιστευτήρια της δουλειάς που κάνει το γαλλικό μπάσκετ στην παραγωγική διαδικασία.

Τι κι αν η ομάδα του 40χρονου «θρύλου» του ευρωπαϊκού μπάσκετ, ήταν η μοναδική που «λύγισε» τον γαλλικό σύλλογο, οι επίδοξοι διάδοχοι του Τόνι Πάρκερ, του Ρούντι Γκομπέρ και του Νικολά Μπατούμ, νίκησαν εύκολα την λιθουανική Πανεβέζις στον τελικό (87-65) και «σφράγισαν» το εισιτήριό τους για τους τελικούς που θα γίνουν στο πλαίσιο του Final 4 της Euroleague στην σερβική πρωτεύουσα (19-21 Μαϊου).

Από την ομάδα στην οποία αγωνίζεται ο «δικός μας» Κώστας Αντετoκούνμπο, ξεχώρισαν ο 17χρονος Ζακαρί Ρισασέ (γιος του πρώην Γάλλου διεθνή forward των «ερυθρολεύκων, Στεφάν Ρισασέ), ο οποίος πρόσφατα έκανε το ντεμπούτο και στην Euroleague αλλά και ο συνομήλικος point-guard, Κιλιάν Μαλουαγιά, που αναδείχτηκε και πρώτος σκόρερ (μ.ο. 19,5π.).

Το δεύτερο ταρακούνημα ήρθε στον δεύτερο εφετινό σταθμό των τουρνουά “Adidas Next Generation” που διεξήχθη στην Πάτρα και ο υπογράφων ήταν παρών. Στους αγώνες στο «Δημήτριος Τόφαλος» μπορεί να μην συμμετείχε κάποιο γαλλικό club, ωστόσο, την τιμητική τους είχαν τρεις Γάλλοι παίκτες που τέθηκαν στην διάθεση του Σπανούλη, άφησαν πολύ καλές εντυπώσεις και συμπεριελήφθησαν στους 10-12 που ξεχώρισαν.

Ο λόγος βασικά για τον 17χρονο Πακόμ Νταντιέ της Παρί, ο οποίος ήταν πρώτος σκόρερ της ομάδας του (μ.ο. 18,8π.) και έδειξε ότι μπορεί να εξελιχθεί σε έναν σύγχρονο point-forward. Το ίδιο ισχύει και για την ευρωπαϊκή έκδοση του “Bronny”, τον Ιλάν Πιετρούς (γιος του βετεράνου διεθνούς forward, Φλοράν Πιετρούς) της Στρασμπούρ και τον Μοχάμεντ Ντιαβαρά της Παρί.

Το μεγαλύτερο «ηλεκτροσόκ», όμως, προέκυψε από την επιβλητική εμφάνιση της ομάδας που παρέταξε το φημισμένο γαλλικό αθλητικό σχολείο “INSEP” ,στον 3ο σταθμό του ANGT, που έγινε πριν από λίγες μέρες στο Βαρέζε. Tα παιδιά από το Εθνικό Ινστιτούτο Αθλητισμού Εξειδίκευσης και Απόδοσης (από 'κει ξεπήδησαν οι Πάρκερ, Ντιαό, Φουρνιέ, Καπέλα, Λοβέρν, Τιριάφ κ.α.) και που χρηματοδοτείται από το γαλλικό δημόσιο, άφησαν τους πάντες με το στόμα ανοικτό και ήταν μακράν η πιο κυριαρχική ομάδα που παρουσιάστηκε στην εφετινή διοργάνωση.

Το συγκρότημα του Λαμίν Κεμπέ, έκανε το 4/4 με συνοπτικές διαδικασίες φτάνοντας στην κατάκτηση του τίτλου και της πρόκρισης στην τελική φάση με μέση διαφορά 30,7 πόντων ανά αγώνα. Το πιο εντυπωσιακό απ' όλα όμως, ήταν ο πολύ επιθετικός τρόπος παιχνιδιού της ομάδας που εδρεύει στο δάσος του Βενσέν (στα περίχωρα του Παρισιού) και στις δύο πλευρές του γηπέδου, δίνοντας τρομερή βαρύτητα στα αθλητικά προσόντα που χαρακτηρίζουν τους παίκτες της.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το INSEP επικράτησε στον τελικό της ομάδας επιλέκτων του Σπανούλη με 71-41, χάρη σε ένα επιμέρους σκορ 40-8 (!) στο 2ο μέρος, ενώ δύο παίκτες του επελέγησαν στην καλύτερη πεντάδα του τουρνουά. Ο λόγος για τον Νοά Πεντά (17χρ., 1,99) και τον Μελβίν Αζενσά (18χρ., 2,01), ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να είχαν συμπεριληφθεί τόσο ο Ράϊαν Ριπέρ (18χρ., 1,97) όσο και ο Μαέλ Αμόν-Κρεσπέν (18χρ., 2,06). Αυτοί οι τέσσερις μαζί με τον συμπατριώτη τους Ζακαρί Περέν (18χρ., 2,07) της Αντίμπ, που αναδείχτηκε MVP του τουρνουά (μ.ο. 17,7π. & 10,7ρ.), μπορεί να ήταν συγκριτικά και οι πέντε καλύτεροι παίκτες που αγωνίστηκαν στην ιταλική μπασκετούπολη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, όσοι τυχεροί δώσουν το παρών στο Βελιγράδι (εκεί θα βρεθούν η Βιλερμπάν, το INSEP αλλά και Γάλλοι παίκτες που θα πλαισιώσουν τις ομάδες των επιλέκτων) θα πάρουν μία διόλου ευκαταφρόνητη γεύση της τεράστιας αντεπίθεσης που ετοιμάζει το γαλλικό μπάσκετ.

Το πιο τρομακτικό απ' όλα, όμως, είναι ότι σε όλους τους παραπάνω δεν έχουμε συμπεριλάβει τον Ουσμάν Ντιένγκ (18χρ., 2,08), που φέτος παίζει επαγγελματικά στη Νέα Ζηλανδία (στην ίδια ομάδα με τον εξαιρετικό 20χρονο point-guard, Ουγκό Μπεσόν), κάνοντας προθέρμανση για το draft, καθώς επίσης και τον 20χρονο power-forward, Μούσα Ντιαμπατέ (20χρ., 2,11), που μόλις ολοκλήρωσε την πρώτη του χρονιά στο κολέγιο (μ.ο. 9,0π., 6,0ρ. & 2,0κοψ.) με την φανέλα του Μίσιγκαν.

Αν σε όλα τα παραπάνω συνυπολογίσετε και το μεγαλύτερο ταλέντο του ευρωπαϊκού μπάσκετ και σχεδόν σίγουρο νο1 στο draft του 2023, που ακούει στο όνομα Βίκτορ Ουεμπανιάμα (18χρ., 2,19), τότε δεν θα δυσκολευτείτε να συνειδητοποιήσετε ότι η Γαλλία θα είναι πολύ σύντομα η απόλυτα κυρίαρχη δύναμη στο παγκόσμιο μπάσκετ και για κάποια χρόνια, δεν αποκλείεται να πάρει τα ηνία ακόμη και από τους Αμερικανούς.

Ειδικότερα τώρα, που το ΝΒΑ έχει κατακλυστεί από μη Αμερικανούς πρωταγωνιστές και οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει να παίζουν τον πλέον κυριαρχικό ρόλο. Μία προσεκτική ματιά στα highlights του INSEP από το Βαρέζε θα αφήσει πολλούς μπασκετόφιλους άφωνους και θα δείξει τον δρόμο στους υπευθύνους των απανταχού αναπτυξιακών προγραμμάτων σε όλη την Ευρώπη.

Υγ.: «Ευτυχώς» που στον 4ο και τελευταίο σταθμό του “Adidas Next Generation” στην Λιουμπλιάνα (15-17 Απριλίου), δεν θα συμμετάσχει κάποια άλλη γαλλική ομάδα. Βέβαια, όλο και κάποιο «γαλλάκι» θα δώσει το παρών στους αγώνες ως μέλος των επιλέκτων που κοουτσάρει ο Βασίλης Σπανούλης.


Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!