Μπάγερν Μονάχου: Η... κλοπή που «πέτυχε» με τον Χίλιαρντ (vids)

Μπάγερν Μονάχου: Η... κλοπή που «πέτυχε» με τον Χίλιαρντ (vids)

Μπάγερν Μονάχου: Η... κλοπή που «πέτυχε» με τον Χίλιαρντ (vids)
Το Gazzetta εξηγεί γιατί μια μεταγραφή που δεν «διαφημίστηκε» ιδιαίτερα, εκείνη του Νταρούν Χίλιαρντ από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στην Μπάγερν Μονάχου κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, αποτέλεσε μια από τις μεγαλύτερες «κλοπές» στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο swingman (1.96μ.) από την Πενσιλβάνια δεν είναι... χθεσινός στην EuroLeague. Βρίσκεται αδιάκοπα σε αυτήν από το 2018, έχοντας αποδείξει κατά διαστήματα πως πρόκειται για μια ποιοτική μονάδα, είτε ως... rookie με την Μπασκόνια, είτε μετέπειτα στην πιο απαιτητική ΤΣΣΚΑ. Ωστόσο φέτος βλέπουμε εντελώς καινούργια πράγματα από τον Χίλιαρντ που έχει εξελιχθεί στον νούμερο ένα κίνδυνο για κάθε ομάδα που βρίσκεται στον δρόμο της Μπάγερν.

Κάποτε ο παλιός προπονητής του, Τζέι Ράιτ, είχε πει πως «είναι ο απόλυτος ηγέτης της ομάδας μας, εντός κι εκτός παρκέ. Μαρκάρει όλες τις θέσεις της περιφέρειας, πάντα παίρνει και βάζει τα μεγάλα σουτ. Οι αντίπαλοι κλείνουν συνέχεια πάνω του κι έτσι "δημιουργεί" σουτ για τους συμπαίκτες του. Κάνει τα πάντα για την ομάδα, δεν χειρίζεται τίποτα εγωιστικά, βάζει πάντα μπροστά την ομαδική νίκη κι όχι τα ατομικά του επιτεύγματα», θέλοντας να εξηγήσει την επίδραση του 21χρονου Χίλιαρντ στην πανεπιστημιακή ομάδα του Villanova.

Η αλήθεια είναι πως ότι πιο κοντινό στην παραπάνω άποψη του ιστορικού κόουτς του NCAA, το βλέπουμε φέτος - για πρώτη φορά - από τον 28χρονο Αμερικανό γκαρντ-φόργουορντ που θα έλεγε κανείς πως ήταν μάλλον πιο... ήπιος αγωνιστικά. Ο Χίλιαρντ όμως δεν είναι πια ρολίστας, αλλά ηγέτης. Δεν είναι πλέον μια μονάδα που θα έρθει από την «δεύτερη γραμμή» του ρόστερ, αλλά είναι κομβικό στέλεχος της πεντάδας που αρχίζει και τελειώνει τα ματς. Το Gazzetta στέκεται στην... μεταμόρφωση - αγωνιστική απελευθέρωση του έμπειρου περιφερειακού.

Από «ρολίστας» στη Μόσχα...

Η διετία του Χίλιαρντ στο ρόστερ της ΤΣΣΚΑ ήταν γεμάτη από πλευράς συμμετοχών (αγωνίστηκε στο 95% των αγώνων των Ρώσων στην EuroLeague, χάνοντας μόλις τρία ματς) αλλά οι πολλές λύσεις της ομάδας του Δημήτρη Ιτούδη στο backcourt μείωναν - φυσιολογικά - την βαρύτητα της παρουσίας του. Εκ των πραγμάτων, η ΤΣΣΚΑ ποτέ δεν εξαρτιόταν από τον Χίλιαρντ, όπως συμβαίνει στη φετινή Μπάγερν. Ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος κι ως εκ τούτου ποιοτικές μονάδες όπως ο Χίλιαρντ αλλά κι ο Στρέλνιεκς ένιωθαν λιγότεροι σημαντικοί όταν βρίσκονταν σε μια ομάδα όπου κυριαρχούσε ένας υπέρ-ταλαντούχος γκαρντ, όπως ήταν ο Μάικ Τζέιμς, αλλά κι ένας πληθωρικός point forward, όπως ο Ουίλ Κλάιμπερν.

Ο Χίλιαρντ ήταν μια υπαρκτή μονάδα με χρόνο συμμετοχής μεταξύ 15 κι 20 λεπτών τις περισσότερες φορές αλλά ιδίως τη δεύτερη σεζόν του στη Μόσχα έπαψε να είναι εξίσου αποδοτικός με την πρώτη ως instant scorer. Η αποτελεσματικότητα του στο τρίποντο περιορίστηκε (από το 41% της σεζόν 19-20 έπεσε στο 33%) όπως και κατ' επέκταση η επιθετική του παραγωγικότητα (οι 10.6π έγιναν 8.7, στον ίδιο χρόνο δράσης). Ωστόσο ο Χίλιαρντ παρέμεινε ένας χρήσιμος ρολίστας των 7-8 εκτελεσμένων προσπαθειών (σπανίως περισσότερες) στην διάθεση του Ιτούδη, που προσέφερε παράλληλα βάθος στην περιφέρεια.

Η παρουσία του στη Μόσχα δεν ήταν αρνητική, σε γενικές γραμμές, και χωρίς αμφιβολία τον ωρίμασε αγωνιστικά, αλλά σίγουρα όταν σε μια γραμμή του ρόστερ παρατηρείται traffic και πληθώρα επιλογών, τότε μοιραία κάποιοι παίκτες θα αναδειχθούν σαφώς λιγότερο, συγκριτικά με άλλους που βρίσκονται πιο... ψηλά, στην ιεραρχία του ροτέισον.

...πρωταγωνιστής στο Μόναχο

Ο 28χρονος «πλάγιος» έχει βρει στην Βαυαρία τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αναζητούσε και δεν μπορούσε να του εγγυηθεί η ΤΣΣΚΑ. Υπό τις οδηγίες του κόουτς Αντρέα Τρινκιέρι, ο χρόνος δράσης του Χίλιαρντ έχει απομακρυνθεί από το σταθερό (σχεδόν) 20λεπτο της προηγούμενης διετίας και προσεγγίζει πλέον το μισάωρο. Όπερ σημαίνει πως απολαμβάνει περισσότερη εμπιστοσύνη, είναι πιο επιδραστικός και πλέον αναδεικνύεται εμφανώς περισσότερο μέσα στα ματς. Όλα αυτά κι ενώ αναλογικά εκτελεί με περίπου την ίδια συχνότητα με παλαιότερα (11.5 προσπάθειες ανά 27'), παραμένοντας "efficient" κι ουσιώδης.

Για την ακρίβεια, έχοντας πλέον συμπληρώσει μια δεκάδα συμμετοχών στην EuroLeague, ο Αμερικανός αγωνίζεται για 27:22' και καταγράφει 14.1 πόντους με 37% στα σουτ τριών πόντων. Παράλληλα συνεισφέρει στο σύνολο του Ιταλού τεχνικού 3.6 κερδισμένα φάουλ, 3.5 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ και 1.5 κλεψίματα κατά μέσο όρο, συλλέγοντας 12.6 μονάδες αξιολόγησης.

Ο Χίλιαρντ συνθέτει μαζί με τους Ουόλντεν και Λούτσιτς μια άκρως απειλητική επιθετικά και πολυσύνθετη συνολικά τριπλέτα, η οποία έχει δέσει κι είναι λειτουργική. Οι τρεις τους πετυχαίνουν το 55% των πόντων της Μπάγερν (73.9) και το κενό που άφησε το καλοκαίρι ο Ουέιντ Μπάλντγουϊν, όταν μετακόμιζε στην Μπασκόνια, δείχνει να έχει καλυφθεί επιτυχώς, αναφορικά με τη συνολική επιθετική παραγωγικότητα της γερμανικής ομάδας. Η ουσία είναι πως ο Χίλιαρντ, ο αρχίσκορερ των Βαυαρών, είναι πιο απελευθερωμένος σε σχέση με τις μέρες του στην ρωσική και πρωτεύουσα και αυτός ο αναβαθμισμένος ρόλος του πηγαίνει απόλυτα.

Στην πιο παραγωγική καμπή της καριέρας του

Είναι γεγονός πως η 4η σεζόν του Χίλιαρντ στο επίπεδο της EuroLeague είναι κι η καλύτερη του από πλευράς απόδοσης. Ο άλλοτε παίκτης των Νιτρόιτ Πίστονς βρίσκεται σε μια απόλυτα παραγωγική φάση της καριέρας του, έχοντας πλέον μάθει άριστα τα ευρωπαϊκά κατατόπια. Ταυτόχρονα, είναι πλέον κομμάτι ενός περιβάλλοντος που δείχνει να του ταιριάζει.

Ο Χίλιαρντ έχει κατανοήσει τον ευρωπαϊκό τρόπο παιχνιδιού και πλέον γνωρίζει πολύ καλά την λίγκα, τις ομάδες, τα γήπεδα και τους αντιπάλους παίκτες. Ξεπέρασε, μάλιστα, τον Οκτώβριο το φράγμα των 100 συμμετοχών στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση της Γηραιάς Ηπείρου.

Είναι μόλις 28 ετών παρ' όλα αυτά έχει ήδη βρεθεί στο ρόστερ μιας ομάδας που κάνει σταθερά πρωταθλητισμό στην EuroLeague (ΤΣΣΚΑ) αλλά κι ακόμη μιας αξιοπρεπέστατης και διαχρονικής δύναμης της λίγκας (Μπασκόνια). Παράλληλα, οι παραστάσεις του εκτείνονται ακόμη περισσότερο, έχοντας παίξει μπάσκετ και για τρεις σεζόν στο ΝΒΑ. Είναι βέβαιο πως, εφόσον συνεχίσουν να πηγαίνουν όλα καλά για τον ίδιο σε ατομικό επίπεδο και παραμείνει φυσικά υγιής, τα πιο παραγωγικά χρόνια της επαγγελματικής του διαδρομής, είναι μπροστά του.

«Κερδίζει» τους υπόλοιπους vets

Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνώ, ο κόουτς Τρινκιέρι, χτίζοντας τη νέα κι αρκετά ανανεωμένη σε πρόσωπα Μπάγερν, επέλεξε πολλούς βετεράνους (ή ήμι-βετεράνους, αν θέλετε) της EuroLeague, στην προσπάθεια του να κάνει recruit παίκτες που ξέρουν τι... τους περιμένει, γεμίζοντας με εμπειρία το ρόστερ. Ο Οθέλο Χάντερ (9η σεζόν), ο Ντεσόν Τόμας (6η σεζόν), ο Όγκουστιν Ρούμπιτ (4η σεζόν) κι ο Κόρεϊ Ουόλντεν (2η σεζόν) συνέθεσαν ένα άκρως αναγνωρίσιμο στο ευρύ κοινό καρέ παικτών που υπέγραψε ο σύλλογος από το Μόναχο. Όλοι τους - άλλοι λιγότερο, άλλοι περισσότερο - με σοβαρή προϋπηρεσία στην διοργάνωση.

Ο Χίλιαρντ (4η σεζόν) συμπλήρωσε την πεντάδα μαζί τους και μέχρι στιγμής αποδίδει καλύτερα απ' όλους - παρέα με τον Ούολντεν, όπως προαναφέραμε. Συν τοις άλλοις, όλοι αυτοί οι παίκτες αποδίδουν στα περίπου αναμενόμενα στάνταρ. Αντίθετα, ο Χίλιαρντ παίζει πάνω απ' τις προσδοκίες κι ανεβάζει ακόμη περισσότερο τον πήχη, ενόψει της συνέχειας της χρονιάς.

Κλοπή

Η ουσία είναι πως η Μπάγερν έβαλε το καλοκαίρι στην μηχανή της έναν «έκπτωτο» παίκτη από κορυφαίο club, δίχως να πτοηθεί από την κάπως καθοδική πορεία που έδειξε να έχει πέρσι. Μέχρι στιγμής η συγκεκριμένη επιλογή δικαιώνει στον απόλυτο βαθμό τους Βαυαρούς.

Ο Χίλιαρντ όχι απλά έχει αναγεννηθεί στο Μόναχο, αλλά είναι και καλύτερος του αναμενομένου. Το δίχως άλλο, εξελίσσεται σε ένα από τα πιο σημαντικά... steal του καλοκαιριού στην ευρωπαϊκή αγορά. Δίχως να πρόκειται για ένα απ' τα πιο «εμπορικά» της ονόματα...

@Photo credits: euroleague.net