Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Καλύτερα να παίζει Βαρκελώνη, παρά στο ΣΕΦ (vid)

Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Καλύτερα να παίζει Βαρκελώνη, παρά στο ΣΕΦ (vid)

Νίκος Καρφής
Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός: Καλύτερα να παίζει Βαρκελώνη, παρά στο ΣΕΦ (vid)
Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται από τη Μπαρτσελόνα και το Gazzetta στέκεται στην εξαιρετική παράδοση που έχουν οι... ερυθρόλευκοι στη Βαρκελώνη τα τελευταία χρόνια.

Φορτσάτος έχει ξεκινήσει τη σεζόν ο Ολυμπιακός, αφού είναι αήττητος σε όλες τις διοργανώσεις εντυπωσιάζοντας με τις εμφανίσεις του.

Μέχρι στιγμής στη Euroleague έχει εκμεταλλευτεί την έδρα του, αφού έχει πάρει τα... σκαλπ της Μπασκόνια και της Ρεάλ μέσα στο ΣΕΦ. Πλέον έρχεται μια σημαντική δοκιμασία κόντρα στην φιναλίστ της περσινής διοργάνωσης, Μπαρτσελόνα, με το σύνολο του Γιώργου Μπαρτζώκα να θέλει να στείλει ακόμα ένα μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση.

Το Gazzetta γράφει για την εξαιρετική προϊστορία των Πειραιωτών στη Βαρκελώνη τα τελευταία χρόνια, αφού τις περισσότερες φορές βρήκαν τον τρόπο να δραπετεύσουν με το διπλό.

Τρία διπλά σε πέντε χρόνια στη Βαρκελώνη

Η έδρα της Μπαρτσελόνα αποδεικνύεται πολύ φιλόξενη για τους Πειραιώτες τα τελευταία χρόνια. Η ελληνική ομάδα δείχνει να έχει βρει τα... κουμπιά των αντιπάλων και φεύγει με μεγάλα διπλά από την Καταλονία.

Τη σεζόν 2016-17 επικράτησε με 67-69 χάρη στις δύο βολές του Μάντζαρη στα 7 δευτερόλεπτα. Στην συγκεκριμένη αναμέτρηση ο Πρίντεζης ήταν κορυφαίος με 16 πόντους και 9 ριμπάουντ, με τον Ταϊρίς Ράις να μετρά 15 για τους Καταλανούς.

Έναν χρόνο μετά η Μπάρτσα... καθάρισε τον Ολυμπιακό με 73-51, έχοντας πρωταγωνιστές τους Σεραφέν και Οριόλα. Βέβαια ο Ολυμπιακός δεν περίμενε και πολύ για το επόμενο διπλό, αφού στις 18 Δεκέμβρη του 2018 πέρασε σαν σίφουνας με 60-69 (Ο Μιλουτίνοφ είχε κάνει ματσάρα με 18 πόντους και 14 ριμπάουντ, όντας κυρίαρχος και στις δύο ρακέτες).

Την σεζόν 2019-20 η Μπάρτσα επέστρεψε στα ροζ φύλλα αγώνα με 90-80 κόντρα στους Πειραιώτες, οι οποίοι όμως χαμογέλασαν πέρυσι. Πήγαν στη Βαρκελώνη και απέδρασαν με το 96-88, αφού ο Σλούκας είχε 15 πόντους και 10 ασίστ, ενώ ο ΜακΚίσικ ηταν πρώτος σκόρερ των νικητών με 16 πόντους.

Τα τρία διπλά στα τελευταία πέντε χρόνια στη Βαρκελώνη είναι πολύ δύσκολο πράγμα, με τον Ολυμπιακό πλέον να πηγαίνει με άλλον αέρα να κοντραριστεί με τη Μπάρτσα.

Τα πράγματα ζορίζουν στο ΣΕΦ

Όπως έχει αποδειχθεί, καλύτερα να παίζει ο Ολυμπιακός με τη Μπαρτσελόνα εκτός έδρας, παρά στο ΣΕΦ. Οι Καταλανοί έχουν φύγει με χαμόγελα στις τρεις τελευταίες επισκέψεις τους στον Πειραιά, μετρώντας τρεις νίκες.

Μάλιστα στις δύο φορές το... πέρασμα της από το ΣΕΦ ήταν εντυπωσιακό, παίρνοντας μεγάλες διαφορές. Τη σεζόν 2017-18, διέλυσε τον Ολυμπιακό με 90-63, με τον Τόμιτς να έχει 19 πόντους και 10 ριμπάουντ και τον Μοερμάν να προσθέτει 17 με 13 ριμπάουντ.

Την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε οι Πειραιώτες το πάλεψαν, όμως ο Χίγκινς με δύο βολές στα 6 δευτερόλεπτα, διαμόρφωσε το τελικό 74-76. Ο ΜακΚίσικ ήταν ο κορυφαίος του Ολυμπιακού με 18 πόντους, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να αποτρέψει την ήττα.

Δεν είναι φιλόξενη έδρα για τους υπόλοιπους

Tη σεζόν που πέρασε, εκτός από τον Ολυμπιακό, άλλες τέσσερις ομάδες έφυγαν με το διπλό από τη Μπαρτσελόνα. Ο λόγος για τις Μακάμπι, Εφές, Μπάγερν και Βιλερμπάν. Την προηγούμενη που διακόπηκε λόγω κορονοϊού, μόλις δύο αντίπαλοι της Μπάρτσα, την... καθάρισαν στην Καταλονία. Ήταν η ΤΣΣΚΑ και η Εφές. Και το 2018/19 έχασε μόνο από Ολυμπιακό, Φενέρ και ΤΣΣΚΑ εντός έδρας.

Δηλαδή τις τελευταίες τρεις σεζόν, η Μπαρτσελόνα έχει υποστεί 10 ήττες στη Euroleague εντός έδρας. Και σε δύο περιπτώσεις σε αυτή την τριετία την έχει πληγώσει ο Ολυμπιακός. Αναμφίβολα οι Πειραιώτες είναι από τις ομάδες που δεν θέλουν οι Καταλανοί να... βλέπουν στην έδρα τους, αφού τους βγάζουν το... λάδι και φεύγουν με ψηλά το κεφάλι.

@Photo credits: euroleague